På gång


lördag 22 september 2012

Know your enemy: Gais hemma

Elfsborgsmatchen senast skiljde sig ganska mycket från många andra matcher under säsongen. Istället för att börja bra och ta ledningen var det tvärtom, vi började oerhört dåligt. De första tjugo minuterna var under all kritik, precis som mycket annat varit under säsongen. Ett mål bakåt redan efter sju, åtta minuter bidrar givetvis till att laget kan komma av sig ifrån sin "game plan". Just målet ser jag som dåligt försvarsspel av Logi, även om det är en grym passning av Niklas Hult. Till en början så ligger han faktiskt rätt i positionen, han är mellan bollen och Rohdén, men när han väljer att försöka glidtackla bort bollen och missar så blir det bara fel fel fel. I och med att han ligger mellan boll så kan han genom att fortsätta stå upp kunna avstyra situationen. Logi hade det annars tufft även resten av matchen, både i försvarsspelet och i det offensiva spelet. 

Innan 1-1 målet kommer så har både Blåvitt och Elfsborg hunnit bränna ett par riktigt bra lägen. Alvbåge får göra en riktigt bra enhandsräddning när Viktor Claesson väggar sig igenom det blåvita försvaret. 2-0 där och jag är tämligen säker på att det hade varit god natt. Även om det inte är något jättebra avslut så är det en oerhört viktig räddning. Och viktiga räddning gjorde även Kevin Stuhr-Ellegaard. Först i 0-0 läge när Hysén får mer eller mindre öppet mål efter en grym passning av Sobralense. I det läget kan Hysén inte göra så mycket annat än det han gör, det är inget riktigt avslut utan han stöter snarare bara bollen mot mål. Nästa öppna var det Söder som brände, om Hysén inte hade möjlighet att få till ett avslut så hade Söder det definitivt. Det är egentligen ett helt okej avslut han får till men Stuhr-Ellegaard gör en riktig monsterräddning och det skall givetvis vara mål i det läget.

1-1 målet tycker jag skall krediteras till Emil Salomonsson fullt ut. När bollen går ut till inkast märker man direkt att han vill ha boll och startar sin löpning direkt. Även avslutet är riktigt bra och Stuhr-Ellegaard får göra ytterligare en riktigt bra räddning. När Hysén hamnar i läget som han gör så kan han ju inte missa. Målet kommer i ett viktigt läge i matchen där Blåvitt tagit över mer och mer, och det är viktigt att man får utdelning när man spelar bra. Jag tycker inte att Elfsborg skapar de där riktigt heta målchanserna, man kommer till någorlunda lägen men saknar skärpa i avslutslägena. 2-1 målet är egentligen ett riktigt skitmål. Frisparken från Selakovic är oerhört dåligt slagen, men på något vänster får Söder en fot på bollen och vinklar den vidare in i straffområdet där Farnerud dyker upp helt utan markering.

Jakob Johansson och John Alvbåge
Det här var även en av de första matcherna där de taktiska förändringarna verkligen fungerade. Jag skrev om det innan matchen att jag tyckte vore konstigt om Jakob inte skulle få fortsätta spela mittback. Men som matchen såg ut så kan man ju lugnt säga att det föll väl ut. Jakob var verkligen överallt. Han vann bollar, vände bort sina motståndare och slog nog inte bort en passning på hela matchen. Även Farnerud tycker jag gjorde en riktigt bra match. Jag vet inte om det beror på att Jakob och Farnerud kompletterar varandra så pass bra eller om det bara handlade om att det var en matchbild som passa bägge två. Även bytet av målvakt får man ändå säga föll väl ut. Alvbåge gjorde en bra match och formen från u21 och träningarna den senaste tiden vekar hålla i sig. Bjärs och Kjetil gjorde sin första match som mittbackspar. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Kjetil känns oerhört kantig i sitt spel och även om det syns att han faktiskt är mittback så skulle jag vilja se Jakob bredvid Bjärs. Fast efter Jakobs insats senast går det naturligtvis inte att flytta på honom från mittfältet.

Startelvan mot Gais lär bli den samma som senast mot Elfsborg. Det vill säga:

Alvbåge
Emil - Kjetil - Bjärs - Logi
Sella - Jakob - Farnerud - Hysén
Söder - Sobra


Det är inte bara Blåvitt som haft en tuff säsong, Gais har för tillfället hela elva poäng upp till kvalplats och ytterligare två upp till Syrianska på fast mark. Efter förra årets, i Gaismått, succésäsong var Gaisarna övertygade om att detta skulle återupprepas. Det var snack om att Gais skulle etablera sig som ett allsvenskt topplag och man skulle ut i Europa. Detta trots att man tappat sin bästa spelare i Mervan Celik. Även om man som Blåvit kanske inte är i riktigt rätt position för att snacka om andra lags målsättningar så har nog Gais fallerat lika mycket, om inte mer. Man har haft mer eller mindre intakt trupp från förra året, Mervan Celik kom ju tillbaka innan serien drog igång. Att bygga allt sitt anfallsspel kring Wanderson som gjort sin överlägset sämsta säsong i allsvenskan har varit allt annat än lyckat. Att man dessutom har hela sin ekonomi knuten till denne man gör ju inte saken bättre.

Istället för att ha sålt honom för omkring 20 miljoner till Helsingborg i vintras så har man nu lånat ut honom till ryska FC Krasnodar. Detta tydligen utan någon nämnvärd ersättning utan man slipper helt enkelt Wandersons lön. Vid en lyckad säsong i Ryssland kan man få in ett par miljoner, men räcker det för att rädda Gais ekonomi? Man har även valt att låna ut Henri Sillanpää till norska Tromsö. Där har det blivit bänken för Sillanpää bakom Benny Lekström och Marcus Sahlman. Utöver Wanderson och Sillanpää har man även tappat Mervan Celik än en gång. Denna gången bar det av till Italien och Pescara för Celik. En liten slant in som gick till att betala tillbaka en skatteskuld. Kvar står det faktum att man fortfarande inte betalt ut spelarbonusar för förra årets femteplats. Dessutom framkom det för ett tag sedan att man även hade en skuld till Blåvitt sedan derbyt i våras, något som nu ska vara betalt.

Erik Johansson, Gais bäste spelare?
Om man istället ser till det sportsliga så har varken Wanderson eller Celik varit Gais bästa spelare under säsongen. Istället är det Erik Johansson som klivit fram och egentligen varit enda spelaren i Gais trupp som under säsongen faktiskt hållit allsvensk klass. Just Johansson gjorde sitt försa allsvenska mål för Gais i höstderbyt förra året. Något anmärkningsvärt är att han under säsongen inte spelat på sin naturliga position som yttermittfältare utan har istället fått hålla till som mittback. Knappast något vanligt positionsbyte, men för Johansson har det fungerat bra. Annars har det inte varit mycket som stämt på planen för Gais.

Eric Bassombeng som gjorde en stark säsong förra året och landade på elva poäng totalt har bara mäktat med att göra två assists. Även en sådan som Jakob Olsson som började säsongen starkt och var väl den som var tänkt skulle göra Gais mål, istället har det bara blivit tre mål och är med det Gais bäste målskytt. Totalt har man bara mäktat med att göra sjutton mål. Detta kan jämföras med Häckens Waris Majeed som gjort 19 mål på egen hand. Endast Gefle har gjort lika få mål som Gais har mäktat med.

Senaste matchen blev det stortorsk borta mot Mjällby. Hela 4-0 skrevs slutsiffrorna till och Pär Ericsson gjorde två av målen. Matchen innan det var även den senaste hemmamatchen. Motståndet stod Kalmar för och slutresultatet blev där 1-2 inför storpubliken 2848...

UTROPSTECKNET Det är egentligen bara Erik Johansson som har presterat i dagens Gais och det är bara där man kan lyfta fram något positivt för Gais. Avgjorde höstderbyt senast så det kanske är något som passar honom bra. Var dessutom den gaisare som senast gjorde mål i tävlingssammanhang. Annars får vi väl helt enkelt se vad Peter Ijeh kan hitta på...

FRÅGETECKNET Vad har egentligen hänt med Gais? Även om det redan under förra året var lätt att säga att laget överpresterade så har man ju inte tappat något nämnvärt. Trots det har man tappat från en femteplats ner till en sextonde. Man har bara tagit en halv poäng i snitt per match ett föga smäktande snitt. Bara ett lag har under hela 2000-talet haft sämre poängsnitt efter en säsong, Halmstad hade 0,47 förra året. År 2004 hamnade Trelleborg på en 14e plats med 0,5 poäng per match. Det känns som att det berömda tåget redan gått för Gais och man kanske får sikta in sig på att inte bli det lag som åkt ur allsvenskan med sämst poängsnitt.


För er som fortfarande inte köpt biljetter, ni är en hel del då bara 12 000 biljetter sålts. Tänk på att det kan bli det sista riktiga derbyt på länge. Kom även ihåg att matchen har den något udda avsparkstiden 18:30 vilket kan vara lätt att missa. Passar även på att slänga in en påminnelse från marknadschefen Andrej Häggblad (@AndrejHaggblad):

"Sprid ordet! Vid köp av biljett till någon av de blå sektionerna tillfaller intäkterna #ifkgbg". Så ha det i åtanke när ni köper era biljetter.
Kan ju även passa på att slänga in att efterfrågan är lägst på Gais sektioner. "Men än så länge är efterfrågan lägst på Gais sektioner." Även detta från Mr. Häggblad. Så se nu till att köp era biljetter så fyller vi Gamla och visar gaisarna att vi är störst, bäst och vackrast.