2005/07/31

Varför är vi så dåliga på hemmaplan?

Om man har tillgång till en dagsfärsk allsvensk tabell med hemma/borta-statistik, kan man naturligtvis göra en mängd olika analyser & dra minst lika många slutsatser. Tar man en närmare koll på hur vårt blåvitt har presterat i hemma, respektive bortamatcherna, drar i all fall jag följande slutsats:

Vi måste bli bättre på hemmaplan!

Efter 15 spelade omgångar ser statistiken nämligen ut enligt följande:
På 8 hemmamatcher har vi tagit 14 poäng.
På 7 bortamatcher har vi tagit 12 poäng.
Detta är naturligtvis ett på tok för dåligt hemmafacit för ett tilltänkt guldlag, då det är på hemmaplan de "säkra" poängen skall bärgas!
Anmärkningsvärt är även att samtliga våra förluster i årets allsvenska har kommit när vi har spelat i Göteborg (matchen mot Häcken, 22/6 räknas visserligen som bortamatch i statistiken, men bör rent förutsättningsmässigt kunna jämställas med en hemmadito).

För att kunna jämföra vår hemmastatistik med konkurrenternas, har jag tagit fram en tabell som visar lagens snittpoäng på hemmaplan (notera att jag i denna tabell räknar matchen mot Häcken, 22/6 som en hemmamatch). Beräkningen är gjord efter matcherna 31/7.

Häcken: 2,38
Helsingborg: 2,28
Djurgården: 2,13
Malmö: 2,00
Kalmar: 1,88
Örgryte: 1,86
Hammarby: 1,71
Halmstad: 1,63
Elfsborg: 1,63
Göteborg: 1,56
Sundsvall: 1,50
Landskrona: 1,14
Assyriska: 0,50

Denna statistik visar med all önskvärd tydlighet att IFK Göteborg på hemmaplan är ett bottenlag i årets allsvenska!
Frågan varje blåvittsupporter omedelbart ställer sig blir nu naturligtvis, precis som i rubriken:

Varför är vi så dåliga på hemmaplan?

Personligen tror jag att problemet, i alla fall till viss del, ligger i den ökade press som laget känner inför varje hemmamatch!
Jag anser nämligen, som tidigare debatterats på denna sida, att de burop & psykningar som spelarna får utstå vid varje misstag, letar sig in i huvudet & försämrar självförtroendet! Självklart påverkas man negativt av detta som idrottare, & så även resultatet!

Tar man en titt på lagens publikstatistik blir man än mer oroad över utvecklingen. Av de sk ”publiklagen”, har blåvitt det klart sämsta poängsnittet på hemmaplan.
Att man trots tredjeplacering i publikligan inte kan utnyttja spel på hemmaplan till sin fördel kan definitivt tyda på att man inte känner publikens fulla stöd, även om det naturligtvis inte är den enda andledningen till de försämrade prestationerna!

Min nästa fråga blir ganska uppenbar:

Vad kan vi göra för att det skall bli bättre?

För det första måste varje supporter rannsaka sig själv! Brukar jag skrika saker som kan försämra lagets resultat? Om någon i närheten på läktaren gör det, vad gör jag då? Finns det något jag kan göra för att stötta laget bättre?
Kan vi få motståndarlaget att darra i stället för vårt eget?
Självklart kan vi det!

Själv tänker jag inte acceptera att någon på min sektion psykar våra spelare! Om så sker, så tänker jag i alla fall försöka ”övertala” personen i fråga att stötta laget, eller knipa igen!

I matchen mot Häcken finns ett givet potentiellt orosmoment på läktaren eftersom Arne, i strid med många supportrars vilja, mycket väl kan komma att spela George på topp igen. Låt inte detta bli upphov till ytterligare negativ kritik, utan stötta istället den som spelar – vem det nu än blir! Denna match är ett utmärkt tillfälle att vända vår negativa trend, både på planen & på läktaren, låt oss nu inte missa det tillfället!

Tillåt oss att spekulera...

KOMMANDE OMGÅNG Måndag den 1/8 möts IFK Göteborg-Häcken och Helsingborg-Djurgården. Utgången i denna omgång kan mycket väl avgöra höstens guldstrid. (Många måstematcher nu...)

Inför omgång 16 (MFF har redan spelat sin match i denna omgång, 1-1 mot Ellos.) ser tabellen ut så här för topplagen:

1 Djurgården 15 9 3 3 31-16 30
2 HIF 15 8 3 4 23-20 27
3 Malmö FF 16 8 3 5 18-15 27
4 Blåvitt 15 7 5 3 19-10 26
5 Häcken 15 8 1 6 23-16 25

(Matcher, Vinster, Oavgjorda, Förluster, Målskillnad, poäng)

Vid en Blåvit vinst i derbyt vore därför en seger för Helsingborg i seriefinalen mest gynnsam då tabellen skulle se ut som följer:

1 Djurgården 16 30
2 HIF 16 30
3 Blåvitt 16 29
4 Malmö FF 16 27
5 Häcken 16 25

(Matcher, poäng)

I detta scenario har Blåvitt alså 1 poäng upp till både Skåningarna och Stockholmarna med HIF borta som nästa match. Vid en eventuell vinst i 17:e omgången mot HIF kan alså IFK och DIF rycka i tabellen förutsatt att MFF åter tappar poäng borta mot Kalmar. Hursomhelst innebär två raka segrar för IFK (förutsatt att inte DIF och MFF förlorar två matcher i rad) att två lag (Blåvitt och DIF) får ett dominant grepp i guldstriden med tre poängs försprång till de andra inför omgång 18.

Vid vinst för Häcken i derbyt samtidigt som HIF vinner sin match mot DIF är det dock lite omvända roller för Göteborgslagen och då blandar sig plötsligt Häcken på allvar sig i guldstriden.

1 Djurgården 16 30
2 HIF 16 27
3 Häcken 16 28
4 Malmö FF 16 27
5 Blåvitt 16 26

Även om poängskillnaderna ännu är små och stora förändringar i tabellplaceringar sker snabbt då det är en jämn Allsvenska, så vore en seger i derbyt kombinerat med att HIF slår DIF det klart gynnsammaste läget inför den svåra bortamatchen mot Helsingborg. Man ska även notera att vi har DIF hemma den 19/9 och bör inför den matchen förhoppningsvis ha poängkontakt (dvs maximalt 3 poäng upp till DIF).

Summa sumarum för omgång 16: Heja HIF.

Gary lärde sig att simma tidigt...

A FUNNY STOORY ÄNNA Det var när Gary Sundgren efter sin fenomenala karriär la av som han satt i kallbadet efter en bastumatch i Råttsundas inre och avtackades av Lidman, Simpson, Åslund och grabbarna. Det blev lite sentimental stämning efter en stund och "gjabbana" började snacka om olika barndomsminnen. Snart var det Garys tur att få snacka då han trots allt var den som skulle avtackas för sin exemplariska karriär (speciellt den där kvalmatchen på Ullevi, vilken insats...)

- När vi sitter här i vattnet kommer jag att tänka på när jag lärde mig att simma, sa Gary.

- Vadå lärde du dig simma i sånt här iskallt vatten, frågade Pascal flinande.

- Ja morsan och farsan brukade ta ut mig på östersjön me båten en sådär tio kilometer för att jag skulle få simma in till land igen, berättade den världsvane superbacken.

- Men va fan, är det inte jobbigt att simma så lång när man baaa é grabb då, frågade Åslund Sr.

- Nej själva simmandet var inte så jobbigt, man lärde sig uthållighet på det viset, svarade Gary.

- Men vad var så jobbigt då Gääry? Frågade killarna unisont.

Gary svarade:
- Fan det jobbiga var ju att kvickna till från medvetslösheten, sen lossa på repen runt handlederna & fötterna och sedan komma ur den igensydda tygsäcken...

Ta chansen, bli Aik-bloggare!

JOBB Aik-bloggen "Gnaget & jag" söker skribenter för sin site.

Vore intressant att se om några dussin förtäckta Blåvitt-fans kan fiffla in sig där för att söndra och härska lite. Vi uppmanar inte alls till det betendet och att man bryter den "tysta blogosfärkoden" men det vore klart sevärt att följa ett scenario där en Aik-blogg börjar håna sina egna spelare och sin klubb om ett tag. Har du lite tråkigt? Känner du dig manad att ha lite kul på råttornas bekostnad?

mikaelragneheim@hotmail.com är adressen för intesseanmälan...

2005/07/30

Kappvändningar och domedagsprofetior...

SUPPORTERKOMMENTAR
Förlust mot Gefle och tidningarna basunerade ut "IFK BORTA FRÅN GULDET!". Efter segernborta mot Halmstad så är IFK en "het guldkandidat" igen. Det är konstigt vad det kan svänga på en vecka...
Dock så skall man kanske inte bara beskylla tidningarna för dessa kappvändningar då faktiskt en del skribenter här på Baraben.com ägnade sig åt samma domedagsprofetsior efter matchen mot Gefle.
Den matchen var inte bra det får jag väl hålla med om men ljusglimtar fanns ju, som att Arne väljer att spela 4-3-3 mot slutet.
Sen kan man ju undra om hur det ligger till med Arnes psykologiska kunskaper efter matchen mot HBK, då han väljer att kalla ett av det bästa anfallsspel IFK haft på hela säsongen för tillfälligheter, det är ju något som verkligen måste bygga upp Bergs och Sellas självförtroende...

Frågan är om Mourad kommer ta tillbaka sin startplats, med det grundspelet som Arne vill ha så tror jag det är givet att han kommer starta nästa match. Så som det verkar så skall IFK spela med en bollmottagande forward och en djupledslöpande. Mot HBK så hade vi mer två löpande forwards och deras samarbete såg iallafall ut att fungera bra. Skulle jag bestämt hade jag fortsatt med Berg och Sella på topp, men nu är det ju inte jag som bestämer...

GAIS-matematikens vägar äro outgrundliga

MATEMATIK Jag har tidigare skrivit om mina missöden på sommarjobbet. Idag var sista dagen, och den slutade gudskelov i dur.

På de veckor som gått har det framkommit fakta som gjort att varje rast som tillbringats i lunchrumet har förvandlats till ett fotbollens slagfält. Hemköp Frölunda Torg visade sig nämligen vara en avskrädeshög för fotbollssupportrar. Förutom den tidigare nämnde AIK:aren visade sig att stället även, bland bananer och mjölk, bröd och tvättmedel, inhysa en MFF:are, en ÖIS:are, en GAIS:are, en Djurgårdare samt ett Assyriska-fan. Inte en Kamrat så långt ögat kunde nå.

GAIS-matematiken flödade och en samstämmig MFF-GAIS-Djurgårdskonstellation konstaterade igår förmiddags att allt annat än en vinst för IFK skulle innebära att GAIS var bättre än IFK, eftersom superettalaget ju slog HBK i Svenska Cupen. Vad som var mer förvånande var att GAIS-matematiken har ett antal svårförståeliga regler. Bland annat så skulle varken MFF eller Djurgården vara sämre än GAIS vid poängtapp för IFK, trots att IFK i sin tur slog och spelade lika mot de båda lagen. Tydligen kunde man nämligen inte dra beräkningarna ett steg extra, om det rörde sig om lag i olika serier. GAIS-matematikens vägar äro sannerligen outgrundliga...

2005/07/29

Dennis borta 6-7 veckor med fotfraktur...

SKADA Oturen för Dennis "Cliff" Jonsson fortsätter. Nu har han brutit ett ben i foten och blir borta lite drygt en månad från fotbollen.

Det var Vasquez som knuffade till Dennis när denne var uppe i luften och skulle ta ner en boll på bröstet. När Dennis tappar balansen hamnar han snett på foten och bryter ett ben.

Kryckor och operation på måndag. 6-7 veckor konvalecenstid. Men med tanke på Cliffs rekordsnabba comeback i våras så lär han vara tillbaka om en 4-5 veckor topps?

Hursomhelst är det tråkigt att se en kille med sådant stort Blåvitt-hjärta drabbas av så tunga motgångar som i år med två allvarliga skador och hamna i Erlandsens frysbox i truppen när han väl var friskt. Kämpa på Dennis och visa dem jävlarna att du är värd ett nytt Blåvitt kontrakt till nästa år! Det vore själva fan om du ska behöva tvingas gå till någon av våra konkurrenter...

2005/07/28

Ska vi låta oss ryckas med av media?

Hur mycket vi supportrar än ondgör oss över tidningar som Aftonbladet och GT, kommer vi inte undan det faktum att vi, precis som folk runt oss, påverkas av det vi läser och hör i mediabruset.
Dess makt är skrämmande; trots att Sverige garanterat har en av Europas lugnaste läktarkulturer har en massiv PR-kampanj fått medborgarna att gå man ur huse för att köpa ett rosa armband i tron att de motverkar våld runt arenorna. Det de egentligen gör är att betala 30 kronor för att gå runt och göra reklam för Aftonbladet istället för att själva engagera sig i supporterföreningar och skapa en positiv anda, men det är de sorgligt omedvetna om. Filmen ”Bowling for Columbine” av Michael Moore skildrar tydligt hur man kan få våld och hat att öka genom att skrämma folk till att tro att det är farligt därute. Och så kan man säga; ”Rösta på oss! Köp våra produkter så blir ni trygga.” Men rädsla skapar bara mer våld.

Och när tidningarna ropar ut att Blåvitts storhetstid är över, eftersom vi förlorat mot Assyriska och Gefle, drabbas vi supportrar, jag själv inräknad, av en kollektiv panik. Men hallå! Ser vi inte gång på gång hur även andra storlag får på käften av kvaltippade lag? Och har vi inte märkt hur gamarna tjänar en massa pengar på att få oss att dagligen springa iväg och inhandla deras magasin för att läsa om det kanske är över för oss nu? Faktum är att medierna varje år väljer ut en liten älskling, i år kom turen till Elfsborg, trots att det faktiskt inte gått särskilt lysande för dem sen de tre ”Svenssons” tågade in så hör man ingen skrika ut att deras supersatsning kanske inte tar dem till toppen trots allt. För varje match som går blir Änglaklacken allt argare vilket skrivits om i andra krönikor.

Och då går det ju precis som medierna vill; när laget har både dem och sina fans emot sig försvagas de, spelar sämre och Aftonbladets sportjournalister kan utbrista ”Vad var det vi sa? Visst hade vi rätt? Ifk Göteborg är SLUT!”

Nu är det dags för oss att vakna ur masspsykosen och börja tänka själva Jag tänker i alla fall försöka, vågar ni?

2005/07/25

Supporterns vision: Supporterfonden 2006!

Då den ekonomiska konkurrensen bland de Allsvenska klubbarna för varje år blir tätare och mer konkurrensutsatt så är det inte en självklarhet för en klubb med IFK:s meriter att dominera i den "ekonomiska allsvenskan". Trots Kurt Eliassons ekonomiska stålbad för ett par år sedan åts vår kapital från Champions League-åren upp i hög takt på slutet av 1990-talet. Bromsen sattes på lite för sent. Nu är chansen här att för dig som supporter vara med och hjälpa IFK att vända den eknomiska stagnationstrenden.

Vi talar om "Supporterfonden 2006".

Baraben.com har till dags datum haft 47 000 unika besökare. Och över 90 000 återkommande besök av sidan. Detta väcker hos oss frågan:

Vore det inte på sin plats att starta en "supporter-hink" modell gigantisk?

Exempel: 10 000 personer som lämnar 100 kronor var i snitt till fonden innebär 1 miljon kronor. Säg att en sådan insamling tar 12 månader och att vi supportrar kan skänka en sådan summa till klubben märkt: Nyförvärv. Vid en framgångsrik planering av detta kan den potentiella inkomsten vara långt större än ett par miljoner för projektet. Det skulle med rätt planering och smart genomförande kunna bli Sveriges största (grupp av) riskkapitalist(er) i den Allsvenska fotbollen.

"Supporterfonden 2006" skulle eventuellt kunna skriva ett avtal med klubben att vi (alla bidragande supportrar) går in som en finansiär av ett spelarköp i form av en fond. Avtalet kan även innehålla klausuler kring att den spelare man satsar våra pengar på ska vid försäljning ge åter exempelvis 5-20% av övergångssumman i avkastning till supporterfonden.
På så vi kan man få fonden att växa trots att man investerar i klubben. De Blåvita supporterskarorna som vi tillhör skulle kunna fungera som en riskkapitalist precis som de miljonärer som backat klubbar som Ellos och Dif. Skillnaden är att klubben inte skulle låta en eller ett par privatpersoner få stort inflytande över IFK utan istället får ett inte efterfrågat ekonomiskt stöd från oss supportar. Självfallet skulle fonden även kunna betala tillbaka pengarna till första rundan av riskkapitalister som begär detta vid en ekonomisk framgång (tex. en proffsförsäljning av en spelare helt eller delvis finansierad av Supporterfonden).

Varje person som skänker pengar till fonden blir på så vis röstberättigad för fondens årsstämma vi planerar att hålla i slutet av 2006 års fotbollssäsong. Då ska vi som en enad fondskara slutgiltigt besluta på vilket sätt pengarna ska investeras i den Blåvita verksamheten.

Vid första kontakt med idén har dussintals supportrar hört av sig och varit positiva till både att skänka engångssummor och att få pengar dragna månadsvis till fonden via autogiro. Potentialen för att väcka intresse hos rika supportrar som kan skänka större summor till fonden växer självfallet med att en bred massa av "vanliga" supportrar intresserar sig för idén.
Baraben.com vill inte på något sätt vara ensamt med organiserandet av fonden utan bjuder in alla supportergrupper och organisationer till samtal kring visionen om en "Supporterfond".
Tekniska och marknadsföringsmässiga bitar är redan satta i rullning för att undersöka de pratiska möjligheterna till att genomföra detta.

Känner du att du kan bidra med dina kunskaper? Kan du koda avancerad html? Har du erfarenhet av bankaffärer? Jobbar du med skatter och ekonomi? Eller har du rutin från marknadsföringsmässiga bitar på ditt arbete? Eller känner du att du har en annan specialkunskap som skulle kunna bidra till fondens etablerande?

All hjälp är välkommen för att ro Supporterfonden 2006 i hamn.
Så ta kontakt med oss på kontakt@baraben.com!

En för alla- alla för Blåvitt!

Mer info löpande...


UPDATE: Supperterfonden har i väntan på att få igenom olika ansökningar och tillstånd hos myndigheterna startat en insamling via våra reklambanners på Baraben.com. De länkar som ger avkastning till fonden finns i högermarginalen på www.baraben.com och är tillgängliga framöver. Antalet kommer variera men inkomsterna går direkt till driften av supporterfonden!

2005/07/24

Blåvitt har Sveriges sämsta sittplatspublik!

















Den sämsta publiken i Allsvenskan finns här?

SUPPORTERKRÖNIKA Matchen mot Gefle gav många negativa besked för oss blåvita. Spelarna verkar i vissa matcher ha otroligt svårt att prestera, samtidigt som ledarteamet visar brister i sin förmåga till att motivera. Det som dock gör mig som supporter djupt oroad är att IFK Göteborg håller på att skaffa sig en riktig medgångspublik, som inte tvekar att sänka laget när det går trögt.

Varje säsong utses i vanlig ordning ett valfritt antal syndabockar (i år har turen kommit till George, Ölme, Seb & Hjalmar), som till varje pris skall sågas jäms med fotknölarna. För de ”utvalda” spelarna gäller helt andra regler än för övriga på planen. Om det inte presteras toppfotboll från första sparken, kommer nämligen de nedlåtande tillropen som ett brev på posten.

Har man exempelvis George som hatobjekt räcker det, som i senaste matchen, att han inte hinner fram på en (troligtvis för brant) djupledsboll i första minuten för att häcklandet skall börja. Då reser sig nämligen en man i 35-40års åldern upp & vrålar någonting i stil med: ”Fy fan vad du suger Mourad!” Liknande utbrott upprepas sedan i stort sett varje gång som George är inblandad i spelet.

Några rader bort har en annan herre i ungefär samma ålder inlett sin egen hetsjakt för kvällen. Han har nämligen upptäckt att Blåvitts högerback, ”Ölme”, har haft mage att slå en passning av sämre kvalitet. Detta måste självklart bestraffas, vilket självklart sker med hög stämma under resten av matchen. Denne sk supporter tar sedan ingen hänsyn till att Ölme senare slår ganska många bra passningar, han har redan bränt sina chanser!

Jag har diskuterat företeelsen med några av spelarna i laget & svaren är relativt entydiga. Missnöjesutbrotten hörs tydligt ner till planen, & många av spelarna tar åt sig & påverkas negativt av dem! Att självförtroendet & prestationen försämras av dessa psykningar från den egna publiken är egentligen ganska självklart, det handlar bara om enkel psykologi. Om en spelare med redan sargat självförtroende misslyckas i en tidig spelsekvens & genast får höra burop från sina fans, kommer hjärnan omedvetet reagera. Detta leder troligen till en större osäkerhet i nästa sekvens osv. Vill det sig riktigt illa kan häcklandet sänka prestationen hos enskilda spelare ganska rejält, eftersom beteendet gradvis kan bryta ner ett, från början ganska starkt, psyke.

Hade detta nu varit en isolerad företeelse från ett ensamt fyllo så hade det knappast varit något större problem, men tyvärr är så inte fallet. På varje sittplatssektion finns nämligen minst 2 – 3 ”gaphalsar” som systematiskt psykar våra spelare, & därmed försämrar lagets prestation & chanser till seger.

Att dylika vrål kommer från vissa fjortizZzar på ståplats är en sak, & kanske även något man får räkna med. Däremot tycker jag & många med mig att gränsen med råge är passerad när vuxna (nåja) människor på sittplats medvetet psykar våra spelare
Dessa människor anser jag inte har rätt att kalla sig för supporters, utan bör snarare placeras i facket för idioter, slödder & patrask! Detta avskräde bland publik bör snarast förpassas till Norra stå i Solna!

Det absoluta lågvattenmärket i matchen nås emellertid i paus, när samma sittplatspublik som i halvtid i föregående match gett stående ovationer, nu anser sig ha rätt att bua ut laget. Värre kappvändare får man leta efter!
Vad de som buar tror sig kunna vinna på detta förstår jag faktiskt inte. Spelarna själva är naturligtvis väl medvetna om att de gjort en värdelös insats i första halvlek, detsamma gäller tränarna. Det sista man behöver i detta läget är en brysk påminnelse om att man inte har publikens stöd! En utskällning lär laget ändå få i omklädningsrummet om det är detta som är syftet. Buandet får alltså enbart negativa konsekvenser för laget & spelet, vilket bidrar till att det ”låser sig” ännu mer i andra halvlek.
Personer som på detta sätt medverkar till ett försämrat Blåvitt har jag också väldigt svårt att räkna som riktiga supportrar!

Nu kanske vissa invänder att ”spelarna skall tåla kritik”, & ”om man tjänar si & så mycket per månad så får man stå ut med detta”. Denna argumentation tycker jag helt saknar värde, eftersom vi alla som supportrar måste göra vårt yttersta för att stötta vårt lag! Självklart kan man inte älska samtliga spelare i klubben, men när dom representerar IFK Göteborg skall de urskiljningslöst få vårt stöd! Om man istället som vissa, motarbetar laget, är man verkligen ute & cyklar!

Avslutningsvis skall jag erkänna att jag inte har några direkta belägg för rubriken till min text. Jag har naturligtvis inte någon hjärnkoll på hur det låter på sittplatsläktaren i t.ex. Örebro, Kalmar, eller var det nu kan vara. Att jag ändå har valt att skriva på ovanstående sätt beror naturligtvis på att jag vill rikta uppmärksamhet mot ett växande problem, som riskerar att leda till att rubriken besannas.
Dessutom anser jag inte att Blåvitt förtjänar att ha Sveriges sämsta sittplatspublik, utan snarare den bästa…

2005/07/21

”Det är ju bara fotboll” – i huvudet på en supporter

SUPPORTERKOMMENTAR Idag välkomnar Baraben.com vårt senaste nyförvärv till siten. Stolt kan vi även påskina att signaturen "Becka" som idag tar bladet från munnen (tangentbordet) är Blåvitt-bloggens första aktiva kvinnliga skribent- och vi ser fram mot att få många supportertankar ur ett kvinnligt perspektiv framöver.

Vissa intressen är lite "finare" än andra, men det visste ni väl? Att med näsan i vädret stå och sniffa på årgångsviner, eller samla på Ming-porslin, är mycket fint. Men att ha en bild av Håkan Mild som skrivbordsunderlägg, fylla hårddisken med länkar till obskyra tifon, köpa varje nummer av ”Offside” och stå och trängas med tusentals andra mer eller svettiga supportrar på match efter match, är obildat.

Att engagera sig i något så trivialt som fotboll, måste ju per definition innebära att man rent ut sagt skiter i ifall det är krig i världen.

”Hur kan du vara så upprörd över att Blåvitt förlorade matchen igår, när det samtidigt finns barn som inte får någon mat?”


Den frågan kan väl enkelt besvaras med att det inte svälter färre barn om jag slutar bry mig om var mitt lag ligger i tabellen. Att jag faktiskt får ont i magen över att se Blåvitt förlora, innebär inte att jag slutar uppröras över kattungar som plågas ihjäl och familjer som bor på gatan. Mest upprörd blir man nog om den som anklagar en avslutar sin utläggning med kommentaren ”Elva snubbar som jagar en boll” eller allra värst: ”Det är ju bara fotboll”.

Ibland inser man att personen ifråga är så inskränkt att det inte ens är någon idé att försöka bemöta påståendet, men emellanåt bestämmer man sig för att lägga ner lite energi på att klargöra en sak; det är inte bara elva personer som planlöst kickar runt en rund tingest. Ämnet avhandlas i flera böcker och filmer. Bland dem är i mitt tycke ”Fever Pitch” och ”Fotball Factory” de mest underhållande. Den förstnämnda följer en person från barndomen och framåt och har hög igenkänningsfaktor, den sistnämnda ger en skrämmande, men spännande, inblick i firmornas vardag, främst då Chelseas.

Den som en gång blivit biten inser att inom termen ”fotboll” gömmer sig snart sagt allt som livet kan innefatta;
En studie i det mänskliga psyket: Att tydligt kunna se mönstret i hur självförtroende, stöd från andra och stämningen spelare emellan kan påverka den enskilda spelarens prestationer, är kunskap som man kan applicera på snart sagt alla livets områden.
Samspel, turtagande och gemenskap: Detta är något man ofta talar om att barn behöver lära sig t.ex. i skolan. Vissa vill införa det som eget ämne på skolschemat, dessutom finns det inbakat i modern pedagogik.
Konflikthantering och tyglande av ilska: En fotbollsspelare måste snabbt kunna känna av stämningar, lära sig ta tillrättavisningar och hålla tillbaka sin ilska. Gula och röda kort kan bli följden av felaktigt agerande.
Drama: Här behöver jag väl knappast klargöra att en fotbollsmatch kan bjuda på dramatik av högsta klass.
Konst: Alla som säger att fotboll inte är en konstform är helt ute och cyklar!

Men visst, det finns stunder då man stannar till och undrar om man har blivit helt galen…
När man hör sig själv säga ”Hoppa Blåvitt-hopp”- när man vill att ens barn ska kliva på bussen till skolan.
När man utbrister ”Nej det går INTE, i den här familjen håller vi på Blåvitt” när ovan nämnda barn försiktigt frågar vad man skulle tycka om de bytte lag och började heja på Gais.
När man knappt har pengar till mat, men trots det lägger ett par hundringar på en matchbiljett. När man vaknar med ångest för att laget halkat ner i tabellen. När man bostavligt talat känner att det blixtrar framför ögonen, när personen som går förbi en stolt bär upp en Aik-tröja.
När man kommer tre timmar försent till sin älskade brors födelsedagskalas för att man ”inte kunde missa matchen, det förstår du väl, men hemskt mycket grattis på födelsedagen i alla fall.” När någon säger till en att ”du pratar om fotboll hälften av din vakna tid” och man generat tänker ”den andra halvan anstränger jag mig för att inte prata om fotboll då med”.

Så visst; om du tycker att jag är galen har du kanske rätt, men följ med mig nästa gång, vem vet, tillslut är det kanske du som står och svingar din halsduk och skriker ”MÅL!” med lyckotårar i ögonvrån…

2005/07/19

Hammarby fick blankt nej av "Anton"!

























Anton täcker ut Gilardino i Parma

SILLY SEASON Den tidigare IFK Göteborg spelaren och landslagsbacken Mikael Antonsson som idag är proffs i Österrikiska Austria Wien har under veckan försökts kontrakteras av Hammarby. Enligt en väl insatt källa i Stockholmsklubben har den akuta backkrisen i Hammarby tvingat ut Bajen på transfermarknaden.

"Anton" som så sent som för ett år sedan firade stora triumfer som en av fansens favoriter hos Blåvitt har under en längre tid stått längst upp på Hammarbys lista över tänkbara backförvärv.

Baraben.com erfar via källor inom Stockholmsfotbollen att Bajen dock gått på en enorm mina i sitt försök att värva hem den ständigt landslagsaspirerande och vindsnabbe mittbacken. "Anton" ska ha själv satt stopp för övergången innan Austria Wien ens hunnit ta ställning till budet. Budet som bajen kom med under förra veckan fick ett blankt nej av "Anton" själv och senare även av hans klubb Austria Wien.

Personal inom Hammarby har tolkat det skarpa nejet som en tydlig signal om att landslagsbacken har större ambitioner än att spela i Hammarby. Dessutom tolkar Baraben.com det som att "Anton" har en speciell plats i sitt hjärta för Blåvitt och förmodligen inte skulle gå till en rivaliserande klubb.

Anton är en äkta Blåvit hjälte.

Ijehs ersättare kan komma från Afrika?

SILLY SEASON- RYKTEN Det senaste Blåvitt-relaterade sillyryktet kom under eftermiddagen idag. Det sägs att en ny afrikansk spelare är högintressant för IFK. Spelaren i fråga är 21 år gammal och har forwardsposition i en klubb av hyffsad klass.

Dock har han ännu inte tagit steget in på den stora fotbollsscenen utan beskrivs som en blixtsnabb målsskytt och stor talang. Dock är det än så länge oklart om spelaren bara ingår i IFK:s shortlist eller om han är på ingång som köp. Han är dessutom från en av de många fotbollsfamiljer där flera familjemedlemmar är fotbollsproffs.







UPDATE 23:42 19 Juli: Spelaren det ryktas kring att IFK håller ögonen på heter Ikechukwu Uche och är en tvåfotad forward från Nigeria. Han sägs vara snabb och ha en bra bollkontroll.

2001: Took part in Nigeria's preparation for the U-17 World Championship in Trinidad & Tobago, but did not make the final squad.
2002: Moved to Spanish Segunda club Racing Ferrol from Iwuanyanwu Nationale, which involved a brief dispute because of monetary terms and had to be settled by FIFA.
2003-04: Cost $300,000 when he signed a deal for four seasons with Segunda Liga club Recreativo Huelva from Racing Ferrol after a move to Albacete fell through.

narcisos säger:

Han är även lillebror till den i Polen baserade mittfältaren Kalu Uche. Detta är dock ingen potentiell provspelare utan om det blir ett hett spår för IFK ett köp. Uche spelar idag i Recreativo i Spanska andraligan och värderas till mellan 4-5 miljoner kronor.

Ikechukwu Uche
Position- Forward
Född- 1984/01/05
Födelseplats- Aba, Nigeria
Höjd- 179 cm
Vikt- 75 kg

Mer info inom kort.

Den osynlige mannen från Rwanda

TRÄNINGSRAPPORT Potentiella nyförvärvet Jimmy Gatete stod under gårdagen för en inte alltför imponerande träning. Baraben.com fanns naturligtvis på plats på kamratgården för att se huruvida han skulle lyckas bättre idag samt för att kolla läget inför matchen imorgon.

Undertecknad anlände till Kamratgården ca. en halvtimme sent. Då var Arne precis i färd med att dra igång en övning som skulle locka till mycket skratt bland både åskådare och spelarna på plan. Denna gick ut på att killarna delades upp i par, som sedan skulle "sprintduellera" inbördes. Om Arne pekade åt höger skulle man springa åt vänster, om han pekade vänster skulle man springa höger, pekade han neråt betydde det att man skulle springa rakt fram och pekade han uppåt så var det signal för att man skulle vända om och avsluta med den boll som låg upplagd framför ett mål som Bengan och Nadj turades om att vakta. Detta vållade stor förvirring hos vissa spelare, och då särskilt hos Sankan. Denne hade stora problem och sprang ständigt åt fel håll, till sin motståndare Sellas stora nöje. Sankan fick utstå gliringar från diverse håll för sin klantighet och när han äntligen lyckades vinna en duell mot Selakovic utbrast han glatt:
- Det är ju det hållet jag har varit inställd på hela tiden!

En annan herre som lockade till skratt var Ölme som blev rejält frånsprungen av Alex men lyckades få till en perfekt glidtackling snett bakifrån precis innan denne skulle avlossa sitt skott mot mål.
- Ska du hålla på och tacklas nu också? Fan vad dåligt, flinade Sella.

Gatete tävlade mot Wowoah och verkade ungefär lika snabb som denne, vilket får sägas vara ett gott betyg. Sammy såg dock betydligt mer laddad ut och vann också flertalet av duellerna dem emellan. Efter ett tag aviserade så Arne att det var dags för spel på helplan i 10 minuter och delade upp spelarna i två lag.

I den "tänka startelvan", utan västar, spelade:
-----------Bengan------------
Ölme---Kalle---Bjärsa---Ozzy
Ulander--Mild--Alex--Sammy
-------Sella----George--------

Reserverna, i gula västar, ställde upp enligt följande:
---------------Nadj---------------
Adam---Dennis---Sankan---Lycén
Wernblom--Seb--Vasques--J. Berg
----------M.Berg---Gatete--------

Värt att notera är att Martin Ulander alltså ser ut att bli inkastad i hetluften direkt mot Gefle imorgon. En annan intressant iaktagelse är att Jonathan verkar ligga närmre en plats som vänsterytter än Sankan - som är långt ifrån startelvan i dagsläget. På något annat sätt är det svårt att tolka det faktum att Arne sätter Sandklef som mittback.

Skulle då Gatete klara av att visa upp sig från en bättre sida än igår? Svaret blev, tyvärr, ett rungande "nej". Jimmy visade vid någon enstaka bollkontakt viss kvalitet men var i stort sett osynlig under tvåmålsspelet. Visserligen var hans lag rejält tillbakapressade av de västlösa, men när de gula väl gjorde framstötar var det främst genom Marcus Berg och Andrés Vasques. Främst var det dock, som sagt, de västlösa som hade kommandot. Anförda av Kalle Svensson, som hela tiden dirigerar sina medspelare med imponerande röststyrka, trummade man på. Dock utan att skapa särskilt många riktigt vassa chanser. Kalles motsvarighet i det gula laget var Dennis, som hade (den något otacksamma?) uppgiften att leda Sankan rätt i mittförsvaret.

George sökte ofta ytan mellan de gulas mittfält och backlinje och försökte hela tiden slå djupledsstickare till Selakovic när han fick bollen. Detta misslyckades tyvärr allt som oftast, då Morren slog bollarna aningen för brant i förhållande till Sellas löpningar. När detta hade upprepats ett par gånger blev George riktigt förbannad och slog ut med armarna:
- Fan Sella! Det är för jävla dåligt nu! gormade han, men verkade egentligen mest besviken på sig själv.

Efter ett tag kom Kjell in på plan för att ge lite instruktioner till George och Sella. Detta resulterade dock inte i något förbättrat samarbete mellan de två. Däremot fick George ta lite personlig revansch när han i slutsekunderna avgjorde genom att stöta in matchens enda mål på pass från Wowoah.

Träningen avslutades med en liten turnering med femmannalag på liten plan. Även här utmärkte sig Gatete främst genom att vara fullkomligt osynlig. Det känns som att han inte räcker till vare sig mentalt eller fysiskt. Till och med förhållandevis spenslige Vasques tar för sig på ett helt annat sätt i närkamperna. I finalen möttes det blå (med Mild, Sella, Wowoah, Bjärsa och Ozzy) och det rosa laget (Kalle, Ölme, Alex, George och Ulander). Vann gjorde de blå efter mål av Selakovic.

Sammanfattningsvis kan sägas att Gatete verkligen inte ser ut som någon frälsare. I dagsläget har vi minst tre forwards som är bättre. Jakten på en vass anfallare fortsätter, alltså. Men först ska Gefle krossas!

2005/07/18

Gatete fick sol i träningspremiären...

















Baraben.com bevakar träningen...

TRÄNINGSRAPPORT Från dagens träning på kamratgården skickade Baraben.com upp ett gäng gubbar för att filma och ta bilder. Jimmy Gatete finns att skåda både på stillbild som rörligt dito för alla intresserade. 46 bilder och 9 filmsekvenser är dagens skörd.

Länk till bilder och FILMSEKVENSER här.

2005/07/17

Niclas gav bulgaren svar på tal...

MATCH Under dagens första halvlek rök Wolfsburgs nummer 21 Petrov tillsammans med Niclas Alexandersson i en närkamp. Petrov började skrika våldsamt åt Alex på Bulgariska och Alex svarade:

- Five zero, three zero. (5-0, 3-0).

Sveriges segerresultat mot Bulgarien i det VM-kval de bägge spelade i. Det är vad som kallas svar på tal.

En ny Jimmy med i den Blåvita gängen...

SILLY SEASON Precis som det i Blåvita rykteskanaler snackats om under kvällen ikväll är det Jimmy Gatete som är den av Alltid Blåvitt döpte "Mr Y". Jimmy är inte bara landslagsman för det krigshärdade Rwanda utan även lite av en kändis hemma i sitt fädnersland eftersom han är en av få uppmärksammade utlandsproffs inom landets fotbollskrets.

Jimmy Gatete är 22 år gammal och har under den senaste månaden via sin agent ryktats vara på väg till Sverige och främst Malmö FF. Enligt två olika uppgifter till Baraben.com så har dock IFK bland annat genom Gatetes svenska förbundskapten "Rogge" Palmgren förmedlats till klubben.
Spelaren har för närvarande en olycklig position i sin nuvarande klubb Marlsburgh United i tvåan i Sydafrika där han inte kan konkurera på en hög nivå för att behålla sin ordinarie landslagsplats. Det faktum att Gatete spelar i en medioker klubb väcker självfallet misstankar om att hans nivå som spelare kanske inte håller det där absoluta toppmomentet men ser man till hans senaste landslagsinsats kan man få en pekpinne till en annorlunda uppgift.

Gatete kvitterade nämligen till 1-1 i prestigematchen mot det forna Afrikanska storlaget Nigeria i veckan och har efter detta framträdande vuxit fram som en het Silly-lirare på den eskalerande svenska transfermarknaden. Gatetes kontrakt är dessutom utgående nu i sommar så övergången vore i det närmaste gratis för den klubb som har mod/smartness att kontraktera honom.

Malmö FF har genom sin lagledare Bosse Nilsson och klubbdirektör Hans Borg aviserat att man via agenters bud fått upp intresse för Gatete och följt hans utveckling under längre tid. Dock sa man sig väldigt nyligen i en Aftonbladet-artikel inte anses ha honom som förstaval i jakten på ytterligare spelare, kanske för att man redan fått signaler om att han är hetare för att bli kontrakterad av Blåvitt? Det kan se ut som att klubben än en gång blåser MFF på en av sina hetaste förvärv och ser till att kvalitetsliraren (precis som Ijeh) hamnar i Götet istället för gröthalsland. Det verkar som om MFF:s desperata försök att sabotera för Blåvitt i Thomas Olsson-affären kommer tillbaka för att bita dem i arslet nu, speciellt om Gatete visar sig att vara hälften av den spelare det ryktas om.

Killen ska vara en äkte killer som älskar att gå på avslut och har en väldig känsla för direkta målchanser. Alså en spelare som kan gå ett bra tag och vara "osyling" för att sedan kliva in och avgöra matcherna med ett härligt klipp.

Men då namnet genom ren uteslutningsmetod redan florerat i Blåvita rykteskretsar försvann överraskningsmomentet med vår presentation av honom så lämnar vi er här ett par länkar till infomation om spelaren i fråga om ni inte redan granskat dessa. Att han dessutom ursprungligen kommer från ett land som haft stora inre motsättningar och folkmord gör att han skulle bli en medialt intressant spelare, för att inte tala om den eventuella politiska infektion han skulle kunna skapa genom diverse uttalande, av media tolkade uttalanden eller sin blotta närvaro på Kamratgården. I alla fall ska det bli intressant att följa honom på måndagsträningen då specialbevakning (och förhoppningsvis med hjälp av fransk tolk) och intervju ska reda ut vem den här killen är.

En rwandisk landsman och medlandslagsman till Jimmy är Olivier Karekezi som sägs ha hypat Sverige och det svenska samhället för honom.

Här är lite länkar till den senaste i raden av MFF-intressenter som Blåvitt snappat upp före gröthalsarna:

BBC varnar för Jimmy när han lirade i Rwandas "militärlag" (klubblag)

New Times analyserar fram att Jimmy är Rwandas bästa "striker"

Info om Jimmy på franska

Anledningen till att Baraben.com först nu kan konfirmera det rykte som florerat inom Blåvita supporterkretsar är att vi gett löfte till denna källa att hålla på nyheten till natten mellan den 16:e och 17:e Juli.

2005/07/16

Ny tjänst på Baraben.com: Rörliga bilder från dagens träning!



TRÄNINGSVIDEO Idag lanserar vi på Baraben.com vår nyaste form av IFK-bevakning, videoklipp. Dagens videoklipp är 8 stycken till antalet och är ungefär en halv minut långa. Samtliga är från spelmomentet vid dagens bollträning på Kamratgården.

Länk till videoklippen!

"Men det är ju rena straffar de får slå ju!"

TRÄNINGSRAPPORT Idag stog teknik, bollövningar, stafett och spel på schemat. Man började med en härlig passningsövning där alla spelarna stog i ring och passade bollen till valfri spelare inom ringen för att sedan löpa över och ta passningsmotståndarens plats i ringen. Här började dagens träning med många skratt och flin när folk försökte undvika att krocka med varann och samtidigt hålla ett högt bolltempo.

Samma övning fick efter det dimensionen att man skulle driva med bollen fram till sin motståndare och lämna över den. Vi specialbevakade även idag Darko Lovric lite extra och intrycken varierade. När det var dags för tvålagsstafett så fick vi se Darko skjuta, något han behärskade mycket väl med sin vänster. Han trycker till bra och placerar oftast bollarna lågt utifrån det vi såg idag. Högst målprocent av mittfältarna kan man nog säga under dagens stafett.

Under stafetten fick vi för övrigt se en hel del skratt och en hel del fuskande. Laget med bland annat Sella gick i den andra stafettrundan (som gick ut på en kort löpning mellan stavar och sedan skott) gick upp i en ledning där de bland annat visade prov på hur det ser ut när Bengan kan ha en dålig dag.
Bengans ungar som satt en bit bort frågade efter övningen sin pappa varför han inte räddade så många bollar varpå Bengan ylade:
- Men det är ju rena straffar de får slå ju!

Darko fick sedan under en positionsövning och i tvåmålsspelet idag lira som mittback bredvid Dennis. Igår spelade han mest innermitt och vänster ytter under spelmomenten och bara ytter under "arsenalen" så den nya positionen var väl dels för att se honom i en ny situation, dels för att det var träning dagen innan match idag. Darko imponerade dock med under gårdagen när han låg i offensiv position då han idag fick till en del ganska dåliga passningar och krossbollar. Vid två tillfällen hamnade de i skogen.

Men Darko fick efter ett tag ordning på bollarna där han tvingade Dennis att ta fram sin engelska från Ijeh-tiden och förklara positionerna och Arnes insturktioner för honom. Arne själv röt till vid ett flertal tillfällen, speciellt när spelarna inte förstog hans tankar kring spelövningen där försvaret ska falla över när bollen finns på kanten.
- Vi missade på detta mot Ungern, eller ja Papa då. Arnes intruktioner handlade om att man ska ligga rätt i banan vid spelvändningar och vid defensivt kantläge.

Vid tvåmålsspelet fick vi se följande blåa förstauppställning:

----------Bengan-----------
Ölme-Kalle-Bjärsa-Ozzy
Adam-Alex-Seb-J Berg
-------Mourad-Sella-------

Sella blev av sina lagkamrater vid ett flertal tillfällen "lämnad" längst fram så att han fick springa på omöjliga bollar som Darko och Dennis enkelt spelade upp via sina yttrar (främst via Sankan och Wowoah på vänsterkanten).
- Va fan ni får ju snacka me mig så jag slipper springa där helt i onödan, skrek han mot George och gänget vid minst tre tillfällen. Sella är som alltid en av de mest aktiva och verbala killarna på träningarna. Igår hoppade han över sina stenhårda hyss (sköt hårda bollar i baken på Wernblom och Bjärsa vid strechingen igår) utan verkade mest bra fokuserad inför matcherna.

Kalle såg lite orolig ut bredvid Bjärsmyr idag som släppte till ett par bra defensiva nicklägen genom ett par felaktiga positioner. Arne gick dock in och försökte intruera upp misstagen som nästan ledde till att Wernblom kunde nicka i mål två gånger om. Och Håkan som spelade bredvid Vasquez röt till mot sin yngre kolleka med rejäl ton:
- Va står du där för? Det är ju dom som har bollen!

Efter träningen lät Nadj George, Berg och några till skjuta på honom från distans. George dundrade på och bollen gick strax över två gånger. Sen stegade Darko upp och dunkade till med sin vänster så att den satt otagbart nere vis stolproten varpå Nadj pikade George:
- Kolla sicket skott han har. Jag tror han fan har bättre tillslag än dej ju!

Vid nerjoggningen sparkade Björn till Cliff rejält över benet varpå han skrattande gormade:
- Va fan din jävla bonne.

En skön dag på ett ganska varmt och soligt Kamratgården, dagen innan Europamatch.

Länk till bilder från dagens träning.

2005/07/15

Två timmar av regn, rusk och jugoslavisk spänst...



TRÄNINGSRAPPORT Då både Martin Ulander och Darko Lovric idag gjorde sina premiärträningar (med boll) var Baraben.com åter uppe på Kamratgården imorse för att ge er bevakning. Lovric som i gårdagens GT av sin agent utmålades som en Schwarz-kopia och till det yttre ser ut som en typisk ryss döptes snabbt till "Schwarski" medan regnmolnen började tona ihop sig över Delsjöområdet.

Träningen påbörjades med den roterande passningsövningen där ett och två tillslags passningar körs i "ringar". Här ser man tydligt vilka spelare som är vän med bollen och vilka som har en enkel bollteknik som behöver arbetas med. Det mest slående i denna simpla passningsövning är att Wowoah varje träning helt enkelt glänser med sitt tillslag på bollen. Både hans känsla för att mjukt och precist träffa bollen och hans förmåga att slå anpassat hårda passningar (istället för de strumprullare vissa gubbar emellanåt ger ifrån sig) är härlig att se. Det finns mycket boll i den här killen. George såg idag redan från början av träningen ut att vara på ett mycket bättre humor rent spelmässigt, den George som hängt med huvud och kropp i någon vecka nu verkar ha fått energi av uppehållet då han såg ut att ständigt vara på tårna.

Dock kollade vi självfallet in vårt nyförvärv Ula och Jugoslavien-lånet "Schwarski" lite extra. Ulander visade under påföljande inläggs och avslutsövning prov på både ett bra go i benen som i attityden. Hans inlägg höll ständigt hög kvalité och han ser ut att ha bra tempo i benen trots att han vilat från tuff träning en längre period.

"Schwarski" började träningen lite försiktigt för att sedan växa in i träningen allt mer. Han ökade bolltempot rejält ett par gånger och vid ett tillfälle gjorde han en smått fantastisk glidtackling framför fötterna på ett par åskådare för att rädda bollen kvar på plan. "Schwarski" fick chansen att visa upp sig i avslutningsövningen och visade prov på ett riktigt härligt häng i luften vid flera tillfällen. Han har en förmåga att hänga kvar i luften med sin spänst som ingen annan Blåvit mittfältare för dagen ens kunde komma i närheten av. Vid ett par tillfällen tog han i rejält i avsluten med och ser ut att ha ett bra klipp i vänsterdojan. Dock ska man påminna sig om att "Schwarski" spelar för ett kontrakt och därför ligger mycket närmare sin maxkapacitet i övningarna än övriga spelare dessa provdagar.

Kalle imponerade lite offensivt ett tag tills han i ett helt öppet läge med Bengan totalbrände avslutet varpå Bengan snabbt slängde ur sig:
- Haha nu känner vi allt igen daj Kalle!
I sekvensen efter missade Sankan bollen och fick den på smalbenet så att den studsade haffsigt mot Bengan i mål. Studsen ställde Bengan och bollen rullade precis över mållinjen varpå Sankan högljutt jublade och fick en liten applåd från skogsåskårarsidan.
- Den var det inte mycket fart på du Benga, pikade han tillbaka till Bengt.

Alexandersson visade prov på vilken magnifik fotbollspelare han är och verkade ett tag vara helt omöjlig att stoppa. Han stryde, sköt, nickade och skarvade bollarna i mål på inlägg efter inlägg. Mats Persson kom ner och tog ett snack bakom ena målet med Arne. Baraben.com misstänker att han kan ha kommit ner för att berätta att Thomas Olsson kanske inte kommer trots allt. Möjligheten finns ju i alla fall för när Arne Erlandsen på sitt (som alltid lika förvirrande) vis försökte förklara nästa övning för laget så flyttade han direkt in Darko som central mittfältare i övningarna som följde.

Här förstog dock inte "Schwarski" hur övningen skulle gå till (en anfallsövning med uppspel längs yttrarna) och frågade Håkan Mild kring det hela. Mild såg ut att försöka peka fram en förklaring till han slog ut med armarna och sa:
- Look at how I do it.
Två minuter senare gjorde "Schwarski" bra ifrån sig i övningen där han löpte dels som spelfördelare dels som djupledslöpande mittfältare i anfallsposition. Mild såg fortfarande lite konfunderad ut kring hur han skulle genomföra övningen och sprang lite fel ett bra tag innnan han hittade positionerna.

Mild såg för övrigt ganska pigg ut men gick inte för fullt i något av momenten. Under det påföljande tvåmålsspelet stog han ganska passiv i alla närkamper men genomförde både djupledslöpningar och avslutsmoment på ett galant sätt. Förstaelvan som ska spelas ihop till söndagens cupmatch såg ut såhär:

-------------Bengan------------
Ölme--Kalle--Bjärsa--Wendt
J Berg---Alex---Seb---Lovric
-------Mourad---Sella---------


Dock spelade "Schwarski" där endast för att få spela med "det bättre" laget och testas. Med all sannolikhet spelar Wowoah till vänster på söndag.

Baraben.com noterade hur både massör och klubbdirektör gick och gömde sig under ett träd i det piskande regnet och försökte kolla med Mats Persson hur det stog till. Men på frågan om de frös klarade Mats knappt sluta huttra när han klämde ur sig ett skratt. Det är inte lätt att vara tunnhårig och utan paraply i ett sådant Göteborgsväder...

Länk till bildarkivet med bilder från dagens träning.

2005/07/14

Ulander vurpade in i ett löpande gäng...

TRÄNINGSRAPPORT Efter fyra dagars välbehövd semester gick spelarna in i episod två av Allsvenskan idag. Träningen på Kamratgården, med för dagen två nya spelare i den gängen vi kallar Blåvitt innehöll löpning, löpning och ännu mera löpning.

I ett lite kallare Göteborg som de senaste dagarna badat i solens värme fick spelarna idag sätta igång igen. När Baraben.com anledde till träningen satte laget igång med ett löpvarv varpå Dennis utbrast:
- Detta är fel dag ni har kommit på gubbar.
När vi undrande försökte fatta vad han menade pekade han på sina joggingskor och vi kunde snabbt konstatera att det inte skulle bli annat än löpning idag. Dock fick vi lite över en timme på oss att studera vilken fysisk form gubbarna är i för närvarande och dessutom se Martin Ulander (välkommen hem!) och Darko Lovric i rörelse på Kamratgården för första gången.

Bengan och Najd fick spendera träningen med nästan enbart avslutsövningar under skarpt direktiv av vår målvaktstränare och gamle Wernersson-backup Ove Tobiasson. När Tobiasson och Bengan tjötade kan man inte annat än undra om inte Leif "Loket" Olsson står i lä vad det gäller vår lokala dialekt...

Bengan visade prov på sin vanliga skarphet och tippade magnifikt nästan varje boll bredvid sig i den första övningen. Nadj i sin tur försökte greppa de sju i intervall av Ove skjutna bollarna men missade i ett läge den sista av sju bollar varpå han utbrast i ett:
- Fan, jag tappade den. En inställning som bredvid hans härliga spänst visar att killen har en fenomenal utvecklingspotential och lär sig oerhört mycket av att få träna bredvid ett ständigt uppmuntrande och verbalt coachande par i Ove/Bengan.

- Detta är ju en värsta pärs man varit med om, pustade Wernblom till de andra ungtupparna som direkt tog kommandot i intervallöpsövningen för övriga spelartruppen.
Efter att tempot i löpningen höjdes var det ständigt Vasquez, Kalle, Wernblom och Alex som höll sig framme i täten och drev på tempot som första klassens friidrottsharar. Efter ett tag så kom även Dennis, Seb och Jonathan upp i första "klungan" som höll högst tempo.
När Vasquez hela tiden försökte öka lite ytterligare i löptempot med ett inponerande klipp i steget för dagen började ungtupparna bredvid honom försöka att lugna ner honom lite.
- Du behöver ju inte rycka hela tiden, väste Werblom mot Vasquez.
- Håll takten istället, la sig Kalle i.

Bengan som mellan varven flåsande tittade på de andras löpning uppmuntrade ständigt dem som hamnade längre bak i fältet:
- Bra Sankan, kom igen nu kämpa på!
- Det känns som det är bara mjölksyra hela jag, svarade Sankan som för dagen ständigt var den som hade svårast att hänga med i löpningen och joggade längst bak. Andra som såg loja ut var Adam, George och Sella som alla tre låg längst bak mest hela tiden. Adam tog dock sig ett par välbehövliga pauser med pisstur i skogen och lite fuskgenväg över halva planen.

Arne såg ut att vara på sedvanligt gott humor såhär i Thomas Olsson-tider och flinade utan konkurrens mest av alla på gräsmattan. Som en militär fänrik som hetsar sina värnpliktiga kommenderade han uppmuntrande och pådrivande kommentarer från sidan:
- Kom igen nu Jonathan!
- Bra jobbat Dennis!
- Sätt fart Adam.
- Ta ikapp George.
Unt so weiter...

Darko är till kroppen byggd lite som en snäppet smalare och längre Kim Källström och ser vid första intrycket ut som en väldigt fysisk trimmad idrottsman. Med tanke på att Darko är i sin försäsong nu, förmodligen kommer han rakt från en semester- så visade han prov på väldigt härligt go i löpningen. Han snackade lite med Ulander vid ett par tillfällen och kämpade på i mitten av gänget. Ulander själv gjorde en härlig vurpa efter ett tag och la tillfälligt av. Han promenerade in på plan varpå vi som åskådare fick se en härlig 15-metersrush från Konmäster Kjell. Såg lite ut som om Ulander ångrat sig och ville tillbaka till danmark från denna eländiga löpning...

När intervallernas tempo ökade så var det fortfarande ungtupparna som höll uppe löpsteget. Slutligen rushade Wernblom och Vasquez i en intern strid på 35 meter som Wernblom vann med några decimeter då Vasquez tröttnat lite efter att ständigt ha varit den ledande "haren".

De sista två varven vid nerjoggningen bestämde sig Bengan för att haka på och ett par lite irriterade blickar gavs åt hans håll där han tjötade bland de pustande gubbarna...

Vidare kan vi nämna att Darko Lovric agent Jozo Pallack var med på träningen idag. Han snackade lite med Arne och även med Sankan. För er som inte gillar silly-pussel kan vi påpeka att Pallack har en annan aktuell spelare i sitt stall, nämligen Paulinho Guara i Öis...

Länk till bilder från dagens träning.

2005/07/13

När Glenn är borta dansar IFK på bordet...

IFK/ TRÄNING När Blåvitt-bloggens centralredaktion tog ett par dagars välbehövs semster från Silly Season-hysterin så satte hela helvetet igång såklart. IFK:s officiella berättar ikväll att Darko Lovric från
Serbiska ligalaget FK Radnicki Novi Beograd ska provtäna med IFK imorgon. Dock rapporterar IFK halvt felaktigt att Lovric kommer från "FC Radniki", då ordet "Radnicki" på Jugoslaviska är ett smeknamn för arbetare, dvs så spelar Lovric för Radnicki Beograd, en av tre Serbiska elitklubbar som går under namnet "Radnicki". De två andra "Radnicki"- klubbarna" Nís och Kragujevac är med andra ord inte lönt att söka sig in på om man som supporter söker info kring vår provspelare.

Lovric är en offensiv vänsterfotad back/mittfältare som fått goda vitsord med sig till Sverige. Om 24-årige Lovric håller den kvalité att Blåvitt vill skriva kontrakt med honom återstår dock att se. Förra säsongen spelade Lovric på ett flertal positioner på planen där bland annat vänsterback, mittback, vänsterytter och innermittfältare ingick i hans uppgifter. Dock ska han ha sina kvalitéer i det kreativa spelet, även för att vara i grunden en back.
Enligt Blåvitt-bloggens Jugoslaviska rådgivare är Lovric inte direkt något stjärnskott inom den inhemska fotbollen utan snarare en habil spelare med utvecklingspotential. Dock är man förvånade över att IFK visar intresse för Lovric i dagsläget.

Dessutom ska Ulander göra sin första IFK-träning imorgon, en lovande utveckling som bådar för stora publika massor vid Kamratgården imorgon?

  • Som Baraben.com tidigare avslöjat är Thomas Olsson nu även klar enligt officiella. Dock skriver man att TO blir vår spelare först från och med att hans kontrakt går ut som ett direkt utspel mot Malmö FF vars pris hittils ansetts vara för högt på Kamratgården. Men enligt flera olika källor har affären redan i princip sytts samman, Olsson har fått löfte om att han är Blåvit inom kort. Nu ska vi bara se hur många veckor Mats P och Hasse B orkar fåna sig kring hundratusen eller två...

2005/07/11

Hur ser vetenskapen på bedömningen av offside?



FOTBOLLSVETENSKAP Som aspirerande forskare gäller det att försöka hålla sig informerad om det senaste och det var då glädjande för mig att se en vetenskaplig artikel gällande fotboll bland de andra annars rätt tråkiga artiklarna. Äntligen något intressant. Mitt forskningsområde är rätt långt från fotbollen vetenskapligt sett och det är sällan man hittar något läsvärt förutom det som jag letar efter i mitt arbete. Vidare sökningar efter fotbollsrelaterade artiklar gav att det finns ett antal publicerade i olika tidskrifter.
Jag kommer här att inrikta mig på två artiklar som behandlar bedömningen av offside och varför de döms felaktigt under matcher. Är linjedomarna klåpare, ondsinta eller kan det ligga andra faktorer bakom en feldömd offside? Det finns andra artiklar som handlar hur domare och spelare påverkas av supportar under matcherna, men jag kunde inte få tag på dem under den korta tiden som jag gjorde min sökning.

De två artiklarna är baserade på studier av spelare och linjedomares positioner i matchsituationer i ena fallet och resonerande kring tidsrymder för fysiologiska moment i det andra.

Den första artikeln, Errors in judging ‘offside’ in football (R. R. D. Oudejans et al., Nature 404, 33 (2000)), handlar om linjedomarnas bedömningar av offsidesituationer och positionen av linjedomare och spelare. Till att börja med så gjordes studier av 200 offsidesituationer i elitungdomsmatcher, som analyserats för att komma fram till hur linjedomaren stod i förhållande till den förvarande spelare som utgjorde punkten för att bedöma offside. Där kom man fram till att linjedomaren oftast, 179 av 200 fall, stod nedanför den spelare som han skulle ha som utgångspunkt. Vidare så studerades totalt 200 matcher i Spanska, Holländska, Italienska, Engelska och Tyska ligan samt från VM 1998. I dessa matcher så studerade man de felaktiga besluten, både felaktigt avblåsta och felaktigt släppta offsidesituationer, och noterat på vilken sida om försvararen som de attackerande spelaren befunnit sig på. Till att börja med så noterar man att de felaktiga avblåsningarna sker till större del när situationen utspelar sig långt från linjedomaren och att de felaktigt släppta situationerna har en större andel nära linjedomaren.

Bilden som hör till detta inlägg beskriver generellt offsidebebedömningen som görs av linjedomaren som befinner sig nedanför den linje som han borde befinna sig vid. Den attackerande spelaren bortanför den försvarande spelaren bedöms vara offside när han i själva verket är onside, medan den attackerande spelare som är närmare linjedomaren bedöms vara onside då han egentligen är offside. Om man tittar på vilken sida en attackerande spelare skall passera den försvarande sidan och vara offside och komma undan med det så skall han passera på sidan närmast linjedomaren.

I den andra artikeln, Can the human eye detect an offside position during a football match? (F. B. Maruenda, British Medical Journal 329, 1470 (2004)), går författaren igenom fysiologiska tider för ögat. Dessa är olika typer av rörelser av ögat och huvudet samt justering av linsen i ögat. Alla dessa ligger i ett intervall på en till ett par tiondelar av en sekund. Tiden som det tar för linjedomaren att uppfatta situationen gör att det uppstår ett glapp mellan där han ser att bollen slås till dess att han observerar om en spelare är över den tänkta linjen för offside.

Tänkt att en spelare springer 100 meter på 14 sekunder gör att han skulle röra sig ungefär 71 cm per tiondels sekund som det tar för linjedomaren att uppfatta situationen. Har man även en backlinje som lyfter upp samtidigt så får man en ännu större skillnad. Artikeln argumenterar att det är fysiologiskt omöjligt att avgöra offside korrekt i vissa situationer och att man borde använda teknologiska hjälpmedel för att avgöra offside.

De två artiklarna har olika synsätt på vad som ligger bakom de felaktiga besluten men jag upplever att den första framställer sin sak med bättre uppbackning av statistiska data som stödjer slutsatsen. Artiklarna belyser dock möjliga anledningar till varför offside döms fel och att man kan få lite större förståelse till varför de görs.

Någon förändring i hur och på vilket sätt offside kommer att bedömas på fotbollsplan kommer antagligen inte att ändras på ett tag och vi supportar kommer inte att berövas detta moment som ger upphov till upprörda känslor ett par gånger per match.

Av: "Kent Brockman"

2005/07/10

Martin Smedberg på väg till Frölunda...



















SILLY SEASON Enligt väl insatta källor har Frölunda och IFK haft samtal om att låna ut en eller ett par spelare till Superettaklubben. Martin Smedberg ska enligt källor insatta i Frölunda vara på väg att komma över på lån inom kort.

Martin Smedberg, den talangfulle högeryttern som under vinterns/vårens Royal League och Allsvenska spel börjat få ökad speltid i vår elva har sedan skadedrabbade spelare kommit tillbaka blivit allt längre från speltid i Allsvenskan.
Smedberg ska ha fått en förfrågan från Arne om att gå på lån till Frölunda som har problem i bottenskiktet av Superettan. Om uppgifterna stämmer går Martin på ett 4 månaders lån, troligtvis om ett par veckor.

Thomas Olsson äntligen klar för Blåvitt?

















SILLY SEASON Enligt tre olika obekräftade men trovärdiga rykteskanaler kring den svenska fotbollsscenen så gör IFK Göteborg under tisdagen klart med Malmö FF:s innermittfältare Thomas Olsson.

Kontraktet är ännu tydligen ej underskivet men ett muntligt avtal mellan IFK och spelaren ska ha kommit fram under måndagen. Kontraktet lyder som det verkar på 2,5 år och det halvår som Olsson har kvar för Malmö får IFK lösa för en väldigt rimlig summa. Två olika summor har nämnts, 1 miljon kronor och 1,9 miljoner kronor. Olsson ska uppenbarligen upp till Göteborg för att under ett "hemligt" möte med vår kära klubbdirektör under tisdagen signera kontraktet.

UPDATE- 01:00 den 1 Juli 2005: Thomas Olsson berättar att han accepterat Blåvitts bud. 5 dagar efter Bloggens avslöjande om övergången.

UPDATE- Senaste ryktet säger att IFK och Iff Iff äntligen kom överrens om Olssons övergångssumma i helgen. Stämmer uppgifterna lär Thomas vara IFKs spelare inom kort och kanske vara klar för bortamatchen mot HBK?

2005/07/08

Bilder från dagens träning



Träningsrapport

Dagens träning som skulle bli Martin Ulanders första var ungefär 1,5 timmar lång och den enda spelaren som saknades (förutom skadade Håkan Mild) var just Martin Ulander. "Ula" har nyligen skadat en tå och lär inte vara tillbaka i gemensam träning förrän efter träningsuppehållet.

Laget började med en traditionell löprunda och sedan kvadraten. Det mest anmärkningsvärda under kvadraten var att se hur Ozzy och Wernblom satsade enormt hårt mot varann. Polare och därför extra rivalitet eller bara lite irritation mellan dem för dagen låter jag vara osagt. Dock fortsatte senare deras "rivalitet" när Ozzy flertalet gånger flabbande pikade "Werna" när denna missade vid en avslutsövning.

Efter lite passningsövningar ställde Arne upp gubbarna i fyra led som innebar att man skulle träna på uppspel längs kanten där flacka inlägg från yttrar skulle leda till tvåmannaavslut mot Nadj och Bengan som bytte av varann i ett mål. Arnes instruktioner var dock minst sagt vaga och jag tror vare sig en enda spelare eller någon i den cirka 30 personer starka publiken förstog riktigt vad han var ute efter.
När Arne sedan klagade på att gubbarna inte genomförde övningen korrekt kunde man höra både Sankan och Wowoah klaga högljutt.
- Men säg det istället. Förklara vad du menar så man fattat, sa Wowoah och skakade på huvudet. Lampan klev in mot våra vänsteryttrar och lugnade dem lite med att inte heller han förstått riktigt vad Arne var ute efter till en början.

En spel och avslutsövning i planform visade oss snabbt vilken härlig avslutare vi har i Sella som avslutade klart mest och bäst. Kalle och Dennis var de mest högludda för dagen (tjöt och gap-Bengan borträknad) där de från sina positioner på plan, offensiva som defensiva styr sina medspelare. Kalle är som vanligt en av dem som verbalt visar mest inställning och jävlaranamma, även denna träning.

Till sist hade vi ett numer traditionellt småplansspel framför oss. Här fick vi för dagen se lite irritation som gick överstyr. Det var när Vasquez blev tacklad av Jonathan Berg när den förstnämnda försökte gå fram i anfallsposition som Vasquez kastade/tacklades ner i en snygg piruett till marken. Bengan var lagom road av detta och röt ifrån rejält när spelmomentet (och träningen) blåstes av.
- Du kan ju inte kasta dig som en död sill bara, gormade Bengan mot Vasquez.
- Sluta skrik bara på honom, lägg av nu Benga! Svarade Lampan som kände sig tvungen att gå mellan.
- Vadå lite ordning får det väl vara, mumlade Bengt vidare innan han hävdade att det får väl vara "han" (pekande mot Arne) som skulle säga ifrån om man tyckte Bengan skrek för mycket.

Att inställningen på träningarna ökar och ökar påminner lite om hur det var på Kamratgården under Roger Gustavssons ledning, det var en inställning som var stenhård och urseriös, en inställning som gjorde våra träningar minst lika hårda som de flesta lagens maxkapacitet på match. En inställning som förde laget till en fantastisk framgångsperiod. En inställning som kan vara på väg tillbaka?


På följande länk hittar ni nu bilder från dagens träning.

Bilder från träningen 2005/07/08.

En hörna - Ett mål!


Trots att Blåvitt ligger på andra plats i den allsvenska tabellen och har imponerande 6-0 på de två senaste matcherna är tongångarna bland supportrar till laget långt ifrån lyriska. Debatten på sistone har framförallt handlat om det påstådda "utreandet" av våra spelare samt bristen på spektakulära nyförvärv. Jag tänkte därför här försöka lägga fokus på något som faktiskt fungerar riktigt jävla bra för tillfället - våran utdelning på fasta situationer.

Mycket kan man beskylla Arne Erlandsen för, en del av det kanske till och med stämmer. Något som man däremot knappast kan beklaga sig över när det gäller vår norske mystränare är den nytändning han verkar ha åstadkommit vad gäller de fasta situationerna. Scenförändringen är total om man jämför med förra säsongen, då man svor sig sönder och samman över de allt som oftast tama försöken att hitta rätt på fasta. Arnes rykte sade dock att hans lag alltid var grymt starka på "döball" och detta visade sig mycket riktigt stämma. 11 av Blåvitts mål i allsvenskan hittills har kommit efter hörna. Medan "fantastiska, överlägsna Malmö" radar upp resultatlösa hörnor i samma rasande takt som Stefan Lundin rabblar snärtiga one-liners på presskonferenser så lyckas våra blåvita hjältar skapa en farlig målchans på nästan varje hörnspark. Så känns det i alla fall. Vi är sjukt bra på fasta situationer just nu. Motståndarlagen måste vara nära att kissa ner sig när de tvingas sparka bollen över egen kortlinje, för de vet vad som väntar.

Vissa hävdar att detta bör ses som en svaghet. "Vi gör ju bara mål på hörnor" är ett ofta återkommande klagomål på Alltid Blåvitts forum den senaste tiden. Hur man kan få det till något dåligt att vi, förmodligen, är bäst i Norden på att omvandla hörnor till mål övergår dock mitt förstånd. Att kunna förvalta den chans som en fast situation på motståndarnas planhalva faktiskt innebär har bara blivit viktigare och viktigare de senaste åren i takt med att försvarsspelet blivit mer och mer välorganiserat. Det är bara att titta på storklubbar som Barcelona, Inter, Lyon, Real Madrid och Chelsea och hur viktiga de fasta situationerna är för dessa. (Klubbarna alltså, inte han som vi sålde till Ellos)

Vad är det då som gör att Blåvitt är så nedrans bra på hörnor? Som jag ser det finns det tre stycken huvudanledningar:

1. Kvaliteten på hörnsparkarna. Ozzy från höger och Alex från vänster slår båda riktigt bra, flacka hörnor med fart och precision. Detta känns som en oerhörd lättnad efter Sankans eviga ballonghörnor förra säsongen - de höll på att ta kål på mig. Arne tog när han blev tillfrågad upp just att det är oerhört viktigt att bollen levereras exakt där det är tänkt, vilket händer betydligt oftare nu än innan.

2. Organisationen. Vi har visserligen egentligen främst två varianter som vi använder oss av. Många ser säkert detta som en svaghet i och med att det gör oss ganska lättlästa. Å andra sidan gör det att samtliga spelare vet exakt vad de ska göra och hur de ska löpa. Även om motståndarna vet i förväg hur det ser ut blir det ändå svårstoppat om alla sköter sin uppgift exakt så som de ska - och så blir det oftast.

3. Inställningen. Frågan är dock om inte det här ändå är den viktigaste punkten. De blåvita känns verkligen grymt laddade varje gång bollen ligger väntande vid hörnflaggan. Det är 200% satsning som gäller och våra spelare ska vara först på bollen, vad som än händer. Gubbar som Håkan, Kalle, Ölme och numera flyktade Rispen vägrar helt enkelt förlora duellen mot "sin" spelare. Många gånger framstår motståndarna som lite halvloja när våra kämpar rycker fram med fradgan rinnande ur mungiporna. Här ska nog Arne ha en del beröm för att han verkligen poängterat vikten av att aldrig låta den chans som exempelvis en hörna är gå till spillo.

Det känns dessutom skapligt att vi har ett rejält offensivt sparkapital på bänken, i form av Cliff - som förmodligen är truppens bäste huvudspelare? Vem minns inte hans succéartade debut mot AIK? eller hans två hörnmål mot Rosport för att dra upp ett färskare exempel. Dennis har ett rejält klipp i nickarna och även om han inte verkar vara Arnes förstaval som mittback för tillfället så kanske han kan kastas in när vi ligger under och pressar på för en kvittering?

För att sammanfatta det hela lite kort: Akta er Real Malmoe, Apornas IF, Ellos och allt vad ni heter! Ni har inte sett det sista hörnmålet från Blåvitt i år, var så säkra.

2005/07/07

Silly Season sommaren 2005!

Då det i dagarna ryktas något sanslöst kring den Blåvita spelartruppens vara eller icke vara så sammanställer Baraben.com en short-list på de spelare det ryktas vara på väg till eller från Blåvitt. Vi har en femgradig skala som bedömer hur troligt ryktet är:

1- Kallt (Väldigt löst rykte som dykt upp bland dimmiga spekulationer eller redan avskrivits)
2- Ljummet (Löst rykte som kommer från flera olika håll)
3- Varmt (Rykte som via tidigare intresse eller logik är/borde/kan vara på ingång)
4- Hett (Rykte som Baraben.com kan verifiera via sina källor)
5- Kokpunkt (Killen är klar för Blåvitt, men ni vet bara inte om det än)

Dock tänker vi inte fylla den här artikeln från början utan låter alla supportrar som hört rykten, som fått tips, som känner en brevbärare som vet något eller som bor granne med Glenn själv att tipsa om vad som kan vara på ingång, tipsmailen är: kontakt@baraben.com, efter hand kommer vi även fylla på med vissa rykten

Ut från Kamratgården:
Fredrik Risp, John Alvbåge, Peter Ijeh.

På väg bort från Kamratgården?

Mikael "Sankan" Sandklef (3)- Sankan, som nyligen återvänt från långtidsskada kommer in i den enda lagdel där Blåvitt i år förstärkt före att man reat ut spelarna. Här har man införskaffat Samuel Wowoah och Martin Ulander, fler lär vara på väg. Frågan är om Sankan är beredd att acceptera ett kontraktsförslag som är en inbjudan med en armbågstackling?
Hans möjliga alternativ? Sanklef har dock som en vänsterfotad ytter säkerligen ett antal intressenter i den nedre delen av den Allsvenska tabellen och i Superettan som backup-alternativ.
Sankan har dessutom den goda smaken att som svensk fotbollsspelare våga både utmana och skjuta så han lär vara hett stoff för sin gamla klubb Västra Frölunda, om de nu mot alla odds lyckas hålla sig kvar i Superettan...

Dennis "Cliff" Jonsson (3)- Trots ett rekordsnabbt återvändande från sin långtidsskada, trots två mål i Intertotocupen och trots hans (livs?) bästa träningsvecka så bänkas trotjänaren (tio av sina 22 år i klubben) i Allsvenskan till förmån mot en helt oprövad nykomling. Satt i Arnes frysbox. "Cliff" har dock fortsatt att kämpa på i det tysta men kan inte gå mycket längre utan att situationen blir ohållbar för honom? Känns logiskt att Dennis söker sig bort inom kort för att få speltid och visa upp sina kunskaper. Alternativen för honom? Öis, Gais och Frölunda kan vara intressanta, men flertalet klubbar i utlandet har tidigare visat intresse för vår huvudstarke mittback, bland annat efter hans framgångsrika insatser (mål med ett monsterskott mot Ungern bland annat) i EM-kvalet för U21-landslaget.

Martin Smedberg (2)- Martin går en osäker höst till mötes då antalet inkommande mittfältsvärvningar kan avgöra om Martin ska stanna, gå på lån eller säljas från klubben. Smedberg fick en hel del speltid i början av säsongen när Mild gick sönder på mittfältet. Många trodde nog vår unge talang skulle ta chansen att få sitt genombrott här men tyvärr så bleknade han bort alltmer och petades till slut igen. Stor chans att han lånas ut under 2006.

Kalle Svensson (1)- Gazzetta dello Sport listade honom som intressant för Calgari men den italienska klubben verkar ha ett halvdussin mittbackar som man för närvarande rankar högre än Kalle. Kalle själv har inte hört något från Italien, ännu.

Oscar Wendt (1)- "Ozzy" fick lite tidningsrubriker efter att ett visst intresse för honom uttalats av Heerenveen (läs uttalats av hans agent). Detta är naturligtvis lagom tajmat till att Ozzy vill tvinga fram en kontraktsförhandling med Blåvitt och även sätta press på Mats Persson som i vanlig Blåvit ordning går och velar väldigt länge med kontraktserbjudanden...

Hjalmar Jonsson (3)- Hjalmars öde ligger mycket i utvecklingen av truppen inför framtiden. Om både Cliff och Ozzy mot förmodan är kvar i klubben blir Hjalmars situation ganska svår. Hans utgående kontrakt kanske pekar på att det är dags att flytta hem till Island? Inte helt otroligt att Hjalmar dock vill stanna här i stan där han verkar trivas och då kanske Frölunda varför inte Ljungskile kan vara intressanta alternativ?

Sebastian Johansson (2)- Kanske den enda personen kring Blåvitt som önskar att Håkan Mild en gång för alla lägger skorna på hyllan. Sebastians situation är väldigt osäker den med, mycket beroende på om Thomas Olsson blir klar innan säsongsslutet eller först till nästa år. Ska han våga skriva på ett kontrakt där han vet att han blir petad i förmån för Arnes specialla favorit T Olsson? Mer om denna utveckling inom kort...


På väg in till Blåvitt?

Magnus Kihlberg, Molde- (4) Norgesvensken sägs bli Mildersättare till nästa år om Tjalle väljer att lägga av.
Thomas Olsson, MFF- (4,5) Var i princip klar för IFK när Malmö höjde kravet på vad man ville ha för Thomas. IFK har därför ännu inte gett ett officiellt bud men i flera omgångar förhandlat om prislappen med MFF.
Fredrik Söderström, Cordoba- (3) Den ständigt aktuelle Söderström är en av Sveriges mest medialt hypade spelare, faktum är att få ens sett honom spela de senaste två åren och affären blir kallare för varje minut som går?
Oliver Occean, Odd G- (3) En önskeersättare (Arnes) till Ijeh. Dock dyr, men inte så dyr som Mats Persson ljuger och sägar att han är, det är ett pris Odd Grenland har satt för att sälja honom till en konkurrent, inte till en utländsk klubb. Dock krävs förmodligen hela Ijeh-affärens inkomst för denna Kanadensiska landslagsman och det har ändå inte IFK råd med i dagsläget?
Mårten Fevang, Odd G- (1) En defensiv mittfältare som var intressant under en tid i våras men då hans lönekrav inte passade IFK:s betalningsvilja/förmåga så är han inte längre aktuell.
Gustaf Andersson, HIF- (1) Ett rykte som började från ingenstans och verkar inte heller vara speciellt aktuell mer än hos Aftonbladets konspiratioriska sektion.
Arash Talinbinejad, AIK- (2) Enligt ett rykte från två olika AIK-källor så har IFK åter visat intresse för Arash. Han var ju aktuell när han spelade för Frölunda och att Mats Persson har en sjuklig kärlek till sina Frölundaspelare är väl ingen hemlighet. Kanske Mats polare Kenta Carlzon lockar ner ynglingen till hemstaden igen?

Detaljerad info om "På väg in?"- spelarna kommer uppdateras löpande.

Konsten att rädda en dag

Jag har ett sommarjobb. Jag jobbar ute "på golvet" i en av de större livsmedelsbutikerna i Göteborg. Det är mest för att få in lite extra pengar att dryga ut det icke-befintliga studiebidraget med.

Vaknade 07:50, tjugo minuter efter att alarmet ringt. Börjar jobba 08:30. Blir hyperaktiv på två röda sekunder, slänger i mig en macka till frukost och rusar till spårvagnshållplatsen, hinner börja irritera mig på de jävla spårvagnarna som aldrig kan hålla tiderna innan sjuan kommer. Stiger på samtidigt som jag kommer på att jag glömt matlådan. Stiger av vid jobbet, håller andan samtidigt som jag rusar genom pisstunneln under spårvagnsspåren. Hinner precis till jobbet och stämplar in 08:29. Dagen har inte ens börjat och allt har redan gått åt helvete.

Det första jag möts av ute på golvet är en hånleende arbetskamrat, tjej, skåning, aik:are. Man ska alltså behöva dras hela dagen med att AIK vann. Jobbet flyter på hyfsat i alla fall. Första rasten, går till bankomaten för att ta ut pengar så att jag kan köpa lunch. Tar ut 400 kr. Nej. 200 kr. Nej igen. Jag har glömt att föra över pengar från mitt sparkonto till kontokortskontot. Dessutom behöver jag pengar till att köpa ett nytt spårvagnskort. Istället står jag med en heltom plånbok och en kurrande mage. Det löser sig till slut med hjälp av en arbetskamrats pengar.

Dagen lider mot sitt slut och trots morgonens obarmhärtiga klimat och prövningar har dagen varit ganska bra. Jag har fått upp alla varor på hyllorna, det är tomt på lagret, och jag är faktiskt inte genomsvett som jag brukar vara. Det är en halvtimme kvar på min arbetstid och jag ska bara köra ut en halvpall Pripps folköl. Pallyftare, kurva, tvärstopp, pall på sned, 20-30 sexpack (med andra ord 120-180 burkar för de mindre matematiskt begåvade) rakt ned på golvet. "Pyssssch" säger det när ölburkar smäller ner i golvet, och en meter långa ölfontäner står som spön i backen ur ett dussin burkar. Ölbad, ölburkskaos. Jag har god lust att bara lägga mig ned och dränka mig själv i den magnifika folkölsbassäng jag just skapat.

Det ordnar sig till slut och jag hinner sluta i tid, d v s kl 18.00. Nu har jag en timme på mig att ta mig hem (genom att tjuvåka, något hundrakort kunde jag ju inte köpa, otroligt nog åker jag inte fast, trots den olycka som tycks förfölja mig), genomsvett efter ölstädningen, duscha, och ta mig in till Harry's. Det är på håret att jag hinner. Ställer mig i baren för att beställa en cola. Öl är jag urless på efter dagens lilla incident. Väntar, väntar, väntar och väntar på att någon ska upptäcka min hundring (som jag strategiskt lånat av mamma) som fladdrar över bardisken. Det tar en evighet innan jag får svalka strupen.

Det är dagar som denna jag är glad över att vara Kamrat.

2005/07/06

Solen steker grabbarna på plastgräset...



MATCHDAGSRAPPORT Vid elvatiden i morse samlades truppen på Kamratgården för att åka ut mot Landvetter för bortamatch mot Gefle i Gävle. Det är bra stämning i truppen och nu har gubbarna i laget efter en stund på olika airconditioningsservande resemedel kastats ut i den heta svenska sommarvärmen. Idag är det ungefär 26 grader varmt i Gälve, nästan samma härliga medelhavsvärme som vi har här nere närmare den så omtalade "kontinenten".

Just nu sitter killarna och tar det lungt lite på olika håll, främst inomhus för att konservera energin för att springa ut i värmen. Ett gäng sitter och glor på tv medan tränarstaben sitter för sig och går igenom de sista taktiskta detaljerna inför matchen.
Arne har inte helt oväntat valt att ställa upp med samma startelva som gick segrande ur HBK-matchen och petar alså både Seb, Dennis och bröderna Berg.

Dagens startelva lyder med andra ord som följer:

------------Bengan------------
Ölme---Kalle---Bjärsa---Oscar
Sella---Alex---Tjalle---Vovven
-------Mourad---Ijeh----------

Vidare sägs det från truppen att det kommer bli en kokhet kväll under matchen då plastgräsunderlaget man ska spela på medverkar till att det lätt bli bra mycket varmare på själva planen än på riktigt gräs. Detta i kombination med Gävles höga placering på planeten jorden och arenans låga tak så kommer solen förmodligen skina under hela matchen och göra det till en riktigt svettig tillställning. Förhoppningsvis blir den inte lika svettig på plan där vi ser vår segermaskin Blåvitt (två raka segrar, HBK och Papá) köra över Gävlebönnerna...

En senkommen reflektion angående senare tiders spelarflyktsdebatt

(i vilket en nykommen Bara Ben-skribent generaliserar valhänt och misslyckas helt med att skaffa sig en klar ståndpunkt i en redan utklingad debatt)

Mycket snack om vår styrelse – och kanske framför allt vår sportchef - på sistonde. Med Ijeh, Risp, och Alvbåge har Mats Persson – som tidigare varit en figur med relativt odiskutabel status – blivit ett högst polariserande fenomen i den blåvita debatten. Jag vet inte exakt hur hög debattinläggsfrekvensen på AB-forumet är i vanliga fall men jag ger mig fan på att den under Juni/Juli har nått höjder hitintills endast matchade av en viss Tavelsjöynglings frånfälle under sommaren 2003.

Själv har jag hållt käft. Dels på grund av att jag tenderar att vara en mes i hätskare ordväxlingar, dels på grund utav att jag inte har kunnat välja sida.

Problemet är väl att det egentligen inte finns några nyanser i förhållningssättet man har gentemot de som styr och ställer i ens fotbollslag. Debatten som har förts på AB är, med fåtal (om än högst läsvärda) undantag en konfrontation mellan två supportertyper; de infamösa och lätt juvenila gnällrövarna som vill att i princip alla ska avgå (för vidare information om denna supporterart se Änglarnas forum) och de (naiva?) försvarsadvokater som försöker framhålla att allt vi blivit av med är en reservmålvakt. Ingetdera approach tilltalar mig nämnvärt.

Den förstnämnda är dum och känns alldeles för nära en viss avart av supporter: ända sedan ordet ”kvartssamtal” blev en fotbollsterm istället för någonting som sker på mellanstadiet så har en oroväckande stor mängd unga supportrar anammat den hitintills befriande AIK-centrala filosofin att ”det är JAG och MINA KOMPISAR som ÄR Blåvitt och om styrelsen/tränaren/laget/ inte LEVER UPP TILL VÅRA KRAV (som kan inbegripa allt från att inte förlora eller spela oavgjort till att inte sälja reservmålvakten) så ska dom BESTRAFFAS.” Detta är en högst beklämmande och ganska enastående horribel attityd. Och även om många ur ”avgå”-kören givetvis inte tillhör denna illustra skara så har de anammat retoriken i mångt och mycket.

Den andra är problematisk: oavsett om attityden att hellre fria än fälla och att man ska ha alla fakta i målet och vi måste lita på de som kan det här osv så känns det fortfararande inte okej att vi gör oss av med John Alvbåge efter att ha haft honom i ett knappt halvår. Jag är ledsen. Oavsett om vi tjänar bra på affären. Inför den här säsongen hade vi, på papperet, allsvenskans bästa målvaktspar och en trio av allsvenskans bästa anfallsspelare. Nu har vi en hygglig högermittfältare, en kille som har gjort ett mål hittills i serien, och en – låt vara exceptionell på de flesta sätt – lastgammal målvakt. Jag var tillräckligt orolig över att vi har blivit av med allsvenskans bästa mittbackspar på ett år, tack så mycket. (Att vi gått och skaffat oss allsvenskans bästa innermittfält är ett litet plåster på såren.) Jag vet att vi inte har pengarna att köpa de spelare som Malmö köper och att vi inte var tillräckligt mycket Borås för vissa spelare och att om en spelare inte mår bra så måste han få gå vidare även om det är till Viborg, men det känns fortfarande djävligt oroväckande, det här. Och det kommer att fortsätta vara oroväckande även om vi får en reserv från Malmö till vårt överbefolkade mittfält och en gris i en portugisisk division-två säck till vårt...eh, överbefolkade mittfält. Förmodligen kommer det att kännas oroväckande hela vägen fram tills att guldpytten åker fram den tjugofemte. (Ungefär som vanligt, alltså.)

Eller att Litmanen dyker upp.

2005/07/05

Träningsrapport 5 Juli: Nadj, Bengan och Kalle dominanta!



TRÄNINGSRAPPORT Dagens träningsrapport från Kamratgården finns nu uppe för allmän beskådan här på Bara ben... där både bilder och text finns för de intresserade.
Alvbåge är i danmark idag så han deltog inte. Dock hade vi en härlig uppvisning i högklassigt målvakts- och försvarsspel ändå.

Till träningsrapporten!

2005/07/04

John Alvbåge klar för Viborg!

SILLY SEASON- BARABEN AVSLÖJAR EXKLUSIVT!

Under måndagen blev IFK:s reservlagsmålvakt John Alvbåge klar för danska SAS-ligaklubben Viborg. Viborg har under två veckor visat intresse för att köpa Alvbåge från IFK som i sin tur främst har velat hyra ut honom. Men efter intensiva förhandlingar i det tysta har Mats Persson i samråd med Alvbåge själv gått med på en försäljning.
Bara ben... erfar att John främst ville stanna i IFK och i Göteborg men efter att ha bedömt ökad speltid som en viktig faktor i sin utveckling har han "gått med" på övergången.

Övergången till danska Viborg är en ren försäljning och kommer ge IFK ett visst plus i kassan jämfört med när han kom hit från ÖSK men det är inga jättesummor som är på tal.
Affären beräknas vara helt klar i veckan och Alvbåge kommer även lämna klubben efter den här veckans spel med IFK.

Frågan är nu om IFK känner ett direkt behov av att förstärka bakom Bengan eller om man väntar tills säsongen är över?

UPDATE: (S)Expressens fotbollsbloggare (även om det är mest badsnack på hans blogg) Olof Lundh "avslöjar" idag att Alvbåge blir klar för danska Viborg. Det Lundh inte talar om är att han var en av ett 30-tal journalister som igår fick ett mail från Bara ben... med länken till denna artikel och information om övergången. Detta mail gick ut strax efter att Aftonbladets Robert Laul länkat till vårt avslöjande och vi ansåg att "the cat is out of the bag". Synd bara att bad-Lundh inte har journalistisk integritet nog att tala om vem som läckte storyn till honom. All cred till Aftonbladet dock.

UPDATE 2: Nu har danska Viborg även de bekräftat det vi på bloggen kunde exklusivt avslöjade, att Alvbåge skrev under för Viborg idag. För Onsidedk har Viborgs informationsansvarige Peter Henriksen avslöjat att det överrenskomna kontraktet idag skrevs på i Danmark.

2005/07/03

Cupseger mot Papá!

INTERTOTOCUPEN I dagens bortamatch i intertotocupen startade Blåvitt med följande elva:

--------John Alvbåge--------
Ölme--Dennis-Bjärsa--Oskar
Jonathan-Seb-Andres-Wowoah
-----George-----Sella-----

Matchen rapporteras ha svängt en hel del i första halvlek där Blåvitt borda ha avgjort men inte riktigt var på tårna. Två av tre målchanser Papá hade under hela matchen reulterade i kontringsmål efter Blåvita chanser men IFK var hela tiden det tyngre gänget i cupmatchen.

Efter ett staffmål av Sella och sedan mål av Marcus Berg och Oscar Wendt så vände Blåvitt matchen och vann med 2-3. Ett resultat som ger Blåvitt ett gynnsamt läge inför hemmamatchen.

Trots att Alltid Blåvitt reserverar sig för fel har man en utförlig matchrapport som stämmer bättre en UEFA:s dito. Läs den för mer detaljer om matchen.

Matchens målskyttar:
Papá: 1-0 Szabo Tibor (18) 2-0 Herczeg (64)
Blåvitt: 2-1 Selakovic (66, straff) 2-2 M.Berg (80) 2-3 Wendt (90)

Öltävling på bloggen!

















Arne spelar in Norrlands Guld-reklam i Stockholm

Detta är Bloggens första omgång av "Öltävlingen" som är en internationell internetbaserad frågesport som ger er tävlande chansen att på alla sätt och vis fuska som fan genom internet, årsböcker, morfar som kan allt om Blåvitt och så vidare. Tävlingen kommer hållas öppet under Juli månad och vinnaren avslöjas i god tid inför IFK Göteborg-Häcken den 1/8.

Tävlingsregler:
Vi har elva frågor, en fråga som representerar varje position i det Blåvita laget.
Om fler än en person lyckas svara rätt på dessa elva frågor (all fusk är tillåten) så har vi en utslagsfråga (den elfte frågan) som ska skilja agnarna från vetet. Om fler än en person har rätt på denna utslagsfråga så kommer den som svarat snabbast (dvs. närmast publicering av denna tävling) att gå segrande ur striden. Juryn/tävlingskommitén består av Pickadulvermannen & Frankie. Vi är helt klart mutbara. Vi är även de enda två som inte får delta i tävlingen.

Pris:
Om du svarar rätt på samtliga frågor och har rätt på utslagsfrågan får du en gåva utav Bara Ben..., utan krav på motprestation. Vinnaren för öltävlingen mottar sin gåva före matchen mot Häcken på Rose & Crown alternativt Harrys beroende på eget önskemål. Priset är 11 påfyllningar av sin öl. Glöm inte att maila namn och telefonnummer.

Till tävlingsformuläret!

2005/07/02

Marlboro eller Prince, vilken är Mild?

PÅ STAN Vid ett flertal tillfällen under året har Bara ben... fått inrapporterat sensationsnyheten: "Håkan Mild röker".
Tydligen brukar Håkan köpa ett litet paket cigaretter vissa helgkvällar när han är på väg ut eller på väg hem från en öl på sitt stamhak inom Vallgraven i Göteborg.
Blåvitt-bloggen säger bara till dessa sensationssökare: det är la gött för honom om han vill och kan ta en cigg när han festar.
Det mest tragiska för en rökare som undertecknad är att man nu måste vara medveten om det faktum att Håkan Mild kan löpa som en anabolstinn gepard i 90 minuter och trots det kosta på sig ett bloss mellan varven.
En annan får andnöd efter 5 minuters intervaller...