2018/07/25

Det betalade Watford för Pontus Dahlberg

SILLY SEASON. Spekulationerna har haglat kring prislappen på Blåvitts supertalang Pontus Dahlberg. Låt oss därför göra slut på (en del av) spekulationerna här och nu. Enligt en uppgiftslämnare med god insyn i transfern bokfördes övergången officiellt till 3,3 miljoner Euro.

Det innebär att IFK Göteborg sålde sin förstemålvakt för en rekordsumma, högsta priset för en försäljning av en målvakt från den svenska ligan - någonsin. Om Watford betalade i Euro (i stället för pund, med tanke på att de verkar i England) är oklart, men påverkar inte övergångssummans storlek då det som bokförts, enligt BaraBens uppgifter, är 3,3 miljoner Euro.

Det motsvarar minst 33-34 miljoner svenska kronor, beroende på rådande växelkurs när pengarna utbetalats. Däremot framgår det inte av BaraBens uppgifter hur stor del av den här övergångssumman som gått till agenter, i solidaritetsersättning och andra tänkbara avgifter. Alltså lär summan som de Facto hamnade i IFK Göteborgs kassa vara en bit mindre än dessa 3,3 miljoner Euro.

Här kan man bara hoppas att IFK Göteborg tagit till sig av kritiken mot de hiskeliga agentarvoden som tillåtits under många år. En signal om att så är fallet har kommit från IFK Göteborgs ordförande Mats Engström som i ett pressmeddelande efter Dahlberg-försäljningen  påstod att försäljningen stärkte föreningens ekonomi såpass att man skulle ha råd att investera i spetsspelare. Men här är det upp till bevis för IFK Göteborg för att svara på frågan:

Hur många procent av transferpengarna för Pontus Dahlberg fick Blåvitt faktiskt behålla?