2018/07/20

Vem i hela världen kan man lita på? #ifkgbg?

Mr Fake News.
FAKE NEWS? Mycket vatten har runnit under broarna sedan BaraBen:s storhetstid för tio:ish år sedan. Så otroligt mycket att det är näst intill svårt att begripa att i mars 2005 när den här bloggens första post skapades var George W Bush president i USA. Ingen, i alla fall utanför det demokratiska partiet i Chicago, visste vem Barack Obama var - och Donald Trump slickade sina sår efter att hans senaste hotellföretag begärts i konkurs med över 1,8 miljarder dollar i skulder.

Däremot satt Vladimir Putin redan på sin förgyllda tron i Kreml - sedan fem år.

Någonstans mitt emellan alla dessa världsledare slog sociala medier igenom med dunder och brak. BaraBen.com likaså, en blogg om fotboll i allmänhet och Blåvitt i synnerhet som fick en raketskjuts framåt av att vara tidigt ute i den sociala medier-värld som nu blivit till norm. Här skapades opinion, humor, nyheter, fotbollsbevakning, ungdomsbevakning, bildspel, teckningar, satir, taktisk diskussion och mycket mycket mer - samtidigt som bloggare specialiserade sig och skapade sådant som "Alternativa Shopen" (senare omdöpt till BaraBen Shop), BaraBen-Podden/BBpodden (senare omdöpt till Bara Blåvitt-podden när dess upphovsmän flyttade till GP), Kanal Glenn på YouTube (ännu inte omdöpt till något alls) och mycket mer. Ett arbete som ledde till att miljoner - ja faktiskt - läsare hittade hit och Aftonbladet gav 2009 bloggen pris som Sveriges bästa sportblogg. Bara en sån sak.

I dag finns en ny generation blåvita fans som inte vet vad BaraBen.com är eller vad den här bloggen sysslade med under 00-talet och första halvan av 10-talet. Vilket kanske är lika bra. En del var ju fantastiskt, men en del annat rent ut sagt värdelöst. Men lika lite som Blåvitt vinner några matcher på att vara nostalgiska kommer BaraBen.com någonsin att kunna bli det man var då. Men rörelsen har funnits kvar där ute. Dussintals personer som började sitt blåvita engagemang här, personer från vitt skilda bakgrunder, åldrar och hemvister samlades kring BaraBens lösa nätverk och blev vänner, bekanta och fotbollsresenärer kring Blåvitt och landslaget ända sedan dess.

I vissa fall flyttade personerna sitt engagemang vidare till att exempelvis styra skutan kring Supporterklubben Änglarna, vars toppskikt i dag kryllar av före detta BaraBen-folk - i andra fall att professionalisera sitt skrivande som journalister, copywriters och liknande på medier och reklambyråer. Det som var då är alltså över. Nu kommer någonting helt nytt. Eller?

Bloggen, den blåvita stormvinden (som fick "Football pornography since 2005" som slogan av en käck designer i vårt bloggargäng - och därefter spärrades av ett nitiskt filter på Volvo Cars datorer...till många blåvita Volvo-arbetares förtret) återuppstår härmed. Varför? Det återstår att se. Vilka som kommer blogga den här gången? Ja, det återstår att se. Vad inriktingen blir på det här BaraBen.com 2.0-projektet? Well, det återstår att se. Just nu vet vi bara att behovet att skriva av sig eller skapa annat "content" kring Blåvitt är större än på länge. Så både en del gamla bloggare - men framför allt många nya bloggare - kommer dyka upp här i olika former. Minst 17 personer har sagt ja till att aktivera sig. Är du sugen? Följ @barabenpaglenn på Twitter eller BaraBen.com på Facebook och skicka oss ett meddelande...
"Krevaderna har tystnat
Och kriget har tagit slut
Ensam sitter kaparen vid kanonerna
Och över gyttjefyllda gravar
Ligger luften tung av krut
Han fingrar lite tankspritt på patronerna
Och när han tittar sej i spegeln H
ar den rämnat mitt itu
Och mellan halvorna av hans ansikte
Kilar råttorna in och ut
Då kommer Mor Maria krypande
Hennes ögon är så blå
När hon säger, vem i hela världen kan man lita på"
Det är en märklig värld vi lever i när Vladimir Putin är en konstant. Det man har lärt sig under de senaste åren är sådana simpla - men ack så kraftfulla - begrepp som "påverkansoperationer". Det mest kända exemplet är när Rysslands troll- och bot-armé påverkade valet i USA. Det finns även gott om bevis på att dessa påverkansoperationer pågår för närvarande mot Sverige (och många andra länder) från ryskt håll. En stor del i den här taktiken är att skapa förvirring, underblåsa motsättningar och undergräva förtroendet för etablissemanget och samhällets mest viktiga informationskanaler. Medborgarna ska tappa förtroendet för etablerade politiska partier, för medier och för statsmakten. Ofta används webbforum, sociala medier och då helst Facebook och Twitter som verktyg för denna typ av desinformation. När man lyckas där - så är den ryska typen av påverkansoperation som mest framgångsrik.

För tio år sedan hade inte begreppet "Fake news" fått sitt popkulturella genomslag. Men när du tänker efter fanns det en hel del "fake news" i omlopp då, precis som nu. Däremot har inte alla nyheter som skapats med ett dunkelt motiv så grandios status att de är del av utländsk makts mörka plan för att söndra och härska i Europa. De flesta är inte ens från semigalna influencers med Twitter-konton där de kan ljuga som mytomaner utan att tappa i stöd eller ens trovärdighet bland de frälsta. De flesta lögner på nätet är mycket mindre. Mycket oskyldigare.

De kan gå ut på att få sig själv att verka lite bättre än man egentligen är.
De kan gå ut på att få sin klient att verka lite hetare på marknaden än vad hen egentligen är.
De kan gå ut på att påstå att en viss klubb jagar en själv - eller ens klient - fast sanningen är en annan.

Variationen på den här typen av små "fake news" som planteras både här och där, högt och lågt, är stor inom svensk fotboll. Därför är ett hälsosamt mått av försiktighet att föredra innan man går i taket kring en spelares vara eller icke vara i ens klubb, så här i Silly Season-tider.

Den här sortens agerande på ett mikroplan kan vara lika skadligt för människors förtroende för det som tros vara sant och rätt. Den här typen av agerande skadar förtroendet för dem som man tror berättar sanningen och inte bara sitter och sprider vidare rykten utan vare sig koll på sanningshalten - eller i många fall ens ambition att ta reda på densamma.

 
VARNING: Spelas på egen risk - hippies med grov skånska förekommer i klippet.

Men det finns mytomaner på alla nivåer kring svensk fotboll, glöm inte det. Det är inte bara de "onda agenterna" som sprider desinformation och som med sina små påverkanskampanjer försöker svänga opinionen åt ett för dem gynnsamt håll. De mest kända fotbollsexperterna, krönikörerna och klubbledarna kan vara lika skyldiga.

Värst av allt är nog att försvara någon helt okritiskt. Att med allt mer rabiata argument gå i god för en person som man tror är ens rätta ledare, ens stora härförare, ja, kan vara lika vilseledande som att sprida falsk information. Tänk på det. För vem vill vakna upp en dag - efter att man hela tiden trott sig vara den sunda rösten i diskussionen - för att inse att man blivit en av Trumps mest lojala försvarare? För att inse att man nu är redo att säga eller göra vad som helst för att försvara den "heliga" ledaren. Vakna upp för att inse att man själv blivit fotsoldat i en påverkanskampanj?

Ett kritiskt granskande öga är alltid klokt när du tar till dig information.
Ny information - när den är trovärdig för dig - är ofta väldigt bra för att förstå världen.

Det är inte en svaghet att ha förmågan att ändra åsikt när ny information presenteras. Det är inte illojalt att följa ett händelseförlopp medan det utvecklar sig och komma till slutsatsen att "det här blev ju inte riktigt som jag hade tänkt mig". Det är faktiskt rent ut sagt dumt att inte låta sig påverkas av de fakta som framkommer och nyheter som presenteras, utan i stället gräva ner sig i sin försvarsbunker och bli allt mer fanatisk i sin syn på sakernas tillstånd. Då är du snabbt bland dem som medvetet börjar sprida falska nyheter - fake news - för att påverka opinionen åt "ditt" håll. Oavsett om du försvarar Donald Trump, eller Mats Gren.

Så vem i hela världen kan man lita på? Jo, BaraBen.com så klart.
Welcome to the djungle, som lördagens gäster på Ullevi hade sagt.

"Welcome to the jungle, it gets worse here every day
You learn to live like an animal in the jungle where we play
If you hunger for what you see you'll take it eventually
You can have everything you want but you better not take it from me"

 

**********************

Vill du blogga om Blåvitt? Är du kung på video? Mästare av fotografi? Kan du allt om design? Har du de bästa taktiska analyserna i ditt kompisgäng? Har du någoon annan genial tillgång som världen borde få ta del av? Då kanske du borde blogga på BaraBen.com. Följ @barabenpaglenn på Twitter eller BaraBen.com på Facebook och skicka oss ett meddelande så kanske det kan bli verklighet...