2014/10/19

Matchtankar - fc realbarcelonamffhäcken hemma, 19/10

ANALYS. En match med många ansikten. I allra högsta grad. Liten uppladdning på lokal där Sella snackade gött om ditten och datten, en liten kall och sedan drabbning på en nyvattnad sommargrön matta av finaste äkta gräs. Första halvlek går inte till historien som en av de bästa från vår sida. I synnerhet inte från varken målvakt/backlinje eller offensiva spelare. Ett tydligt ställningskrig som kristalliserades än mer av det Göteborgstypiska hällskurregnet som föll om vartannat och det kantiga spelet. Uppfattade inte fullt ut från ståplats hur bedrövligt dåligt försvarsspelet och målvaktaingripandet faktiskt var när världens bästa lag efter mff lyckades spräcka nollan i målprotokollet.

Det kändes dock, där och då, som att det var ett riktigt jävla passivt skitingripande från mittbackar och sedan en än sämre insats av John. Jag vet inte riktigt vad det är, men det känns inte som att det strålar en jättepondus och säkerhet från vår målvakt alla gånger. Vet inte om det kanske beror på att det står en norrman några meter framför och verkligen klätt på sig all form av kommendering, manövrering och auktoritet i försvarslinjen. Det är ju gött att ha en sån gubbe som Kjetil i många avseenden, men det får ändå inte gå ut över att John själv hamnar i någon form av tomrum eller osäkerhet på grund av detta. Kanske har helt fel, men sådan är känslan i alla fall.

Första halvan speglades dock av den riktigt duktige Simon Gustafson och häckens övertalighet i tre mittfältare mot våra två tungt arbetande innermittsditon med Sören och MSD på kanterna. De två sistnämnda kom aldrig helt rätt i vare sig offensivt eller defensivt spel, även om MSD var bättre än Sören. Den ene av våra danskar som för stunden verkar ha kommit i form rent fysiskt, men tyvärr har kanske har blivit för "stahreifierad" och således fått för mycket direktiv om "spelidén". Högst vaga spekulationer från min sida, och tyckte verkligen att Sören borde gått ut i paus till förmån för Kenneth på topp och Lasse nedflyttad som ytter.

Tur är väl återigen att inte undertecknad är varken expertkommentator eller för den delen coach. Det blev ju ändock en rätt bra rätsida på spelet i andra när vi fortsatte att trumma på mot ett häcken som återigen inte visade sig vara speciellt bra. Alltså, komigen nu? Allt det jävla dravlet i media om att häcken är så ofantligt fantastiska att se på, gör saker och ting så lekande lätt och presterar fantastisk fotboll gång efter annan. VAR ser man det? Visst, Gustafson är sjukt duktig och några prestationer emellanåt från någon annan hisingsjeppe är helt okej, men att lovorda dem hela tiden börjar bli galet tröttsamt. I synnerhet när man ser vilket ofantligt taffligt jävla försvarsspel de spelar med. Knappt allsvensk klass i både genomförande och bolltouch.

Anyway, nu ska vi ju inte hålla på att dravla om häcken allt för mycket, det kommer ju gulligullmedia att göra imorgon/ikväll och säkerligen claima in någonstans, för att citera mummelpatrik: "fel lag vann", eller nåt sånt. Dagens match blev ju onödigt spännande på slutet, men innan dess hade ju vår sjukt stekhete målkung (som ändå såg lite sliten ut stundtals, och även spelade med lite för små marginaler och trodde att allt skulle studsa med likt senaste tidens insatser) dönat in ett köngligt jävla mål efter ofantligt fint förarbete av Emil (återigen). Efter det vinkades ju Vibe (no pyro, no party!) av för gruff efter en hörnsituation och Engvall sniffat upp ett mediokert ingripande av häckenförsvaret och gett världens vackraste lag ledningen med 2-1. 

Sen får man ju ändå ge Stahre kredd för att faktiskt slänga in Kenneth som visade vilken klinisk målskytt han är. Bra rensat av Kjetil efter en farlighet från röva, mycket mycket mycket bra förarbete från Vibe och otroligt tjusigt framspelat till Zohore som på ett "internationellt" manér (höhö) rullat in trean i sin första bolltouch. Det är ren och skär klass i den omställningen. Efter trean finns det ju känning på mer när Vibe och Kenneth lajjar lite på topp. Däremellan någonstans har ju även May blivit mördad i straffområdet och årets (bland hundra andra) mest tydliga straff ej såklart har blivit just straff...

Onödigt spännande i slutet som sagt när Kari Arkivou får cykla in en dönare i Johns högra kryss. Ser på tok för dåligt från min plats om det är sämre försvarsspel igen, men målet i sig kan ju åtminstone inte lastas på Johns konto och lite kramp senare kasserar vi ju in trean som återigen tar upp oss på andra plats i tabellen. Gott så.

Några korta från matchen då:

+ Vibe. No pyro, no party. Finurligt tifo ändå. Bengaldebatt eller ej.
+ Engvall. Fan va duktig han är. Älskar inställningen och genomförandet. Köng.
+ May Mahlangu. Jösses så viktig han är för vårt kreativa spel ändå. Förläng!
+ Kenneth! Inte jättematch så sett, men med den touchen och den effektiviteten. Plus.
+ Emil. Går bort sig någon gång, men är ständigt ett hot offensivt. Ärkeängel!

+ Oerhört fin tyst minut för Segerström. Så ledsamt.

- Sören. Inte en jättematch. Inte jättedålig, men för osynlig både offensivt och defensivt.
- John. Måste. Bli. Jämnare. Håller inte att flaxa för mycket och dessutom kasta bort minst en inspark per match.

Vi ska inte ge oss på att summera säsongen ännu, men på ett sätt är det för dåligt, och på ett annat sätt är det fortfarande godkänt. Vi får helt enkelt rum att återkomma till det. Likaså att gräva ner oss i sillysnacket och rejäl truppinventering och #TeamGren's arbete i vinter.

Kul att Haitam Aleesami gör mål. Ska bli jävligt spännande att se honom på plats.

Mot en värdig avslutning på denna säsongen. Framåt.