2014/10/17

Nikola Zivkovic om u-lagets väg mot slutspel

U19. Endast en omgång återstår och för IFK Göteborgs U19-lag finns fortfarande stora chanser att nå semifinal, trots en tråkig förlust mot den nya tidens rivaler BK Häcken för två omgångar sedan. I senaste omgången fick man 2-2 på bortaplan mot FC Trollhättan efter stor dramatik i matchens slutminuter då FCT först tar ledningen med 2-1 på en straff, men där lagkapten Billy Nordström bara minuten efter - på tilläggstid - skruvar in en frispark i krysset. Nu räcker det med oavgjort i sista matchen hemma mot Jönköping Södra för att nå andraplatsen i tabellen vilket ger en slutspelsplats.  

Baraben.com tog sig ett snack med lagets nr 10, Nikola Zivkovic inför den sista matchen som spelas på söndag.


Hur laddar ni inför matchen på söndag?
Några spelare spelade både i söndags(u19) och tisdags(u21) så det är och har varit stor belastning på flera av våra spelare men hittills har vi klarat det bra. Annars tycker jag inte vi borde tänka så mycket utan bara spela och ha kul. Mot Häcken var det mer att vi fokuserade på vad dem var bra på och fegade istället för fokusera på oss och vårt egna spel, ut och ha kul brukar vara vårat motto och då spelar vi som allra bäst. Låter enkelt men så har vårt U-19 funkat och det fungerade ganska väl förra året.

Ni har haft en del skadeproblem på senaste, vilka saknar ni troligen i söndagens match, och vilka är på väg tillbaka?
Vi har massor av duktiga spelare borta, det är jobbigt men samtidigt får man se det som en utmaning om man är frisk och ta ett extra ansvar. Jag och Linus Dahl har spelat på mitten iår och det har gått riktigt bra för oss men tyvärr så är han borta resten av säsongen, det är extra stort avbräck för oss eftersom Linus är en av få på mitten som är riktigt duktig på att vinna boll. Våran duktiga mittback Alexander Leksell är troligen också borta resten av säsongen. Sulejmen som var en stor bidragande orsak till att vi vann SM-guldet förra året har varit borta en stor del av säsongen och tyvärr så ser det ut som att han inte kommer spela något mer iår. Min goda vän Billhall Titi drog sin ljumske och han blir borta resten av säsongen. Oscar Kindlund fick en smäll på huvudet mot Häcken och kommer inte spela något mer iår. Damon har varit borta en längre tid och även han ser ut att ha spelat klart för iår. Jakob Bergman och Adnan Saltagic är avstängda på söndag. Positivt är att Martin Zanjanchi är tillbaka tills på söndag och Patrick Dyrestam förhoppningsvis hinner bli frisk.

I matchen mot Häcken åkte ni på ett tidigt baklängesmål och hade sedan svårt att komma tillbaka in i matchen, vad tar man för lärdomar av en sådan förlust?
Som jag skrev innan, fokusera mer på oss själva och vårt egna spel. Inte tänka så mycket på vad motståndaren har för spelare/spel. När vi spelar vårt spel är vi otroligt svårslagna, vi måste hitta tillbaka till det och använda det även mot lag som Häcken. Men inget snack om att Häcken var mycket bättre än oss denna gång, tyvärr. En match i taget men förhoppningsvis kan vi få våran revansch mot Häcken i en SM-final, det hade vart tungt på ett fullsatt Valhalla...

Senaste matchen borta mot FCT blev dramatisk. Berätta om den matchen! Konstig match, vi gör en bra första halvlek, tar ledningen 1-0 och spelet sitter bra. Istället för att gå för 2-0 målet så slappnar vi av och bjuder in dem till matchen. Här kan jag även flika in att min hypotes om att Svenska lag är sämst i världen på att stänga matcher och hålla ledningar lever vidare. Trollhättan kvitterar och tar även ledningen i slutminuterna av matchen genom en straff. Som tur är så har vi Sveriges bästa vänsterfot(Billy Nordström) i laget som kliver fram och slår in en drömfrispark i 93dje matchminuten. En viktig poäng som gör att det räcker med kryss på söndag.Det räcker med oavgjort för er på söndag, är det något ni tänker på när ni går in till match, eller är det bara seger som räknas?
Vi ska absolut inte gå in med inställning att försöka få till ett kryss. Vi vill ut och dominera matchbilden från första början och försöka vinna matchen. Vi är ett bra lag och ska klara det. Dock så möter vi ett Jönköping Södra som krigar för att inte åka ut så att dem ska vara nöjda med ett kryss har jag svårt att se.

Kan det vara en risk att man blir för självsäker när man "bara" ska ta 1 poäng på hemmaplan mot det lag som ligger näst sist i serien?
Självklart, sen är vi som lag alldeles för oitalienskt för att ha som mål att gå ut för att spela på resultat och "bara" ta en poäng. Vi ska ut och försöka vinna matchen, punkt slut.

Er sista match spelas samtidigt som a-lagets derby mot Häcken, och vad tycker ni om det? Finns det en risk att ni tappar bra spelare (tex Karl, Billy) till deras samling, eller vad har tränarna sagt?
Det är givetvis inte optimalt på något sett men så har det blivit och det är bara att leva med det. Vi är inne på sista omgången i serien och ansvarig för spelschemat i J-allsvenskan vill att alla matcher ska spelas samtidigt och just denna gång blev det en timme innan vårt a lag har en viktig match mot Häcken. Jag har faktiskt ingen aning hur det blir med Billy och Karl men finns det chans för dem att få speltid ska dem självklart vara med A. Blir det så har vi unga spelsugna spelare som får kliva in för dem istället.

För egen del, vad händer med din karriär efter säsongen?
Det enda jag vet är att min klubbadress inte kommer vara IFK Göteborg tills nästa säsong iallafall, resten får vi ta efter säsongen men naturligtvis ska jag fortsätta spela fotboll på så hög nivå som möjligt för mig.