måndag 6 januari 2014

Tidig truppanalys 2014

ANALYS. Ett 2014 som nu då kommer att starta med #30 som kapten på skutan istället för #7 och en i övrigt tunn (?) trupp som står rustad för, ja vadå? I en twitterdiskussion häromdagen fick jag kommentaren "Superettan?" när jag hasplade ur mig följande elva:

John
Emil - Bjärs - Kjetil - Ludde
MSD - Haglund - JJ - Vibe
Sam - Darijan

Med en trupp som ser ut som följande (där Tobbe är nybliven kines och Dyre satsar på att kinesa i en Holländsk ungkarlskvart? Pär Ericsson är borta på riktigt, Farnerud slutat, Hannes är Starke Arvid, Logi är i JO's blackwhite army, samt en Erik Lund som bara ska köra rehab ett tag till...) kan vi försöka oss på att sätta ihop en liten kavalkad av skitsmart enväldigt tyckande. Sen om det finns någon substans i uttrycket "Superettan" baserat på både min snabbkomponerade elva ovan och truppanalysen nedan låter jag er diskutera fritt i kommentarsfältet. Jag tycker dock att en trupp utan Tobbe och Farnerud i allra högsta grad inte kan konkurrera om SM-guldet, men ska självklart inte heller vara inblandat i en bottenstrid. Sjundeplats? Någon?

HÅRDFAKTA

#1 - John Alvbåge, 31 - kontrakt t.o.m 2015.
Alvbåge som visade vilken otroligt bra allsvensk målvakt han är under 2013 med trettio spelade omgångar i ligan, klanderfritt spel i cupen och överlag en jävligt bra lägstanivå. Lär stå ohotad i blåvitts mål de närmaste åren och kommer säkerligen att förlänga kontraktet nu under 2014. Viktig i 'kärnan' av spelare som kommer att lira många, och/eller förhoppningsvis alla matcher kommande säsong. Rutin, pondus, jävlaranamma kombinerat med sköj. Bra egenskaper och bra representant för blåvitt.

#12 - Marcus Sandberg, 23 - kontrakt t.o.m 2014.
Mackan får väl anses som en mycket bra backup. Frågan är om han inte kommer att vandra samma väg som den gode Alvbåge gjorde när situationen var identisk back in the days med attraktive Bengan? Spelar säkert ut kontraktet i år och går sedan till mittenlag i Norge/Danmark alternativt superettan. Go gubbe som säkerligen och tyvärr enbart får lira U21 i år också. Orkar han stanna hela året?

BACKAR

#2 - Emil Salomonsson, 24 - kontrakt t.o.m 2015.
Emil är i min bok (i huvudsak baserat på föregående år) en bättre spelare på högerbacken än Adam och ska således gå före honom. Å andra sidan hade väl Adam laddat upp föregående MLS-'försäsong' med enbart Starbucks och goda böcker? Åtminstone såg det ju ut så i hans timing, tempo och touch. Emil då. Frejdig, ständigt hot framåt, duglig bakåt. Behöver dock slipa mer på sin touch i kombination med hans höga hastighet. Blir ju gärna att bollen ofta rinner iväg. Borde skjuta mer. Mycket mer. Får säkerligen kontraktsförlängningsförslag under året. En Håkanfavorit och trolig startspelare.

#4 - Kjetil Waehler, 37 - kontrakt t.o.m 2014.
Norrbaggen som var rätt bedrövlig första året, visade en helt annan sida efter att Bjärs kom hem och gjorde det bra när han var hel från klavikelfrakturer och knäåkommor. Förlängde inför denna säsongen och kommer väl anses som ordinarie bredvid Bjärs, så länge de båda är hela. Lär knappast vara ett hett villebråd under årets sillyperioder och beroende på reslutat och kroppsstatus får vi väl se vad Håkan gör med honom.

#6 - Ludwig Augustinsson, 19 - kontrakt t.o.m 2016.
Får vi nu äntligen se Luddes fantastiska spel och fötter under längre perioder i år? Hoppas onekligen det. Förra försäsongen innehöll idel lovord och det vi såg av den sjukligt målmedvetna ynglingen gav ju ofantlig mersmak. Driv, offensiv, snabbhet, teknik, kvalitet offensivt och defensivt samt riktigt trevlig inläggsfot/tillslag på fasta. Vänsterbacken vi väntat på. Känns bra med ett långt kontrakt på Ludde. Startspelare.

#14 - Hjálmar Jónsson, 33 - kontrakt t.o.m 2014.
Att allas vår Hjalle har varit med såpass länge som han varit får väl på något sätt ses som en bedrift i sig. Lär väl göra sitt sista år (hur många gånger har vi sagt och trott det?) i Blåvitt denna säsongen. Blandar ju och ger som alltid när han väl får spela (brukar ju bli fem-tio och fem-tio för många matcher varje säsong för att vi inte lyckas lösa en högklassig konkurrerande mittback). Lojal truppbreddare. Bra skägg- och mustaschväxt, go gubbe, sköj ramsa, gillar fiske.

#20 - Jonathan Azulay, 20 - kontrakt t.o.m 2014.
För närvarande och testar för Maccabi Tel Aviv. En ung mittback som lirat både på kanten och centralt under föregående säsongs utlåning till ujs. Bra passningsspelare men något tveksamt defensivt. Kommer Maccabi vilja ha honom? Kan han konkurrera på allvar i Blåvitt? Tveksamt på båda. Tror inte han gör många minuter i allsvenskan för oss i år.

#22 - Adam Johansson, 30 - kontrakt t.o.m 2016.
Landslagsspelaren (!) Adam som efter återkomsten agerat lojalt med både vänster- och högerbackslir. Om det varit mest utifrån att han är extremt lojal eller med insikten att han inte hade fått spela alls, om inte vänsterbacksplatsen hade tagits kan man låta vara osagt. Hur som helst, med en riktig allsvensk grisförsäsong hoppas vi onekligen att han får tillbaka lite driv och fart inför året, så att han blir den gamla landslags-Adam som vi minns honom. Stannar i Blåvitt. Konkurrerar med Emil på högerbacken. Vänsterkanten ska han inte husera på. Alls.

#30 - Mattias Bjärsmyr, 27 - kontrakt t.o.m 2017.
DMK-miljonerna som investerades direkt i en sign-on och rejäl månadslön för Bjärs till och med 2017 får anses som de mest välplacerade på väldigt länge. Att Bjärsa numera kommer att bära kaptensbindeln kan inte bli annat än hur jävla bra som helst. En klassisk grinkuk med vett (och för det mesta fog) att driva på och skicka iväg hårtorkar och manande driv till söliga lagkamrater, kan inte bli annat än bra. Hoppas inget annat än att vi får vi se Bjärs skadefri och fit hela säsongen för att slippa allt för mycket rotation i backlinjen, i synnerhet i mittbackslåset. Alltid risk att han lämnar om han spelar bra, gott med långt kontrakt. Given startspelare och kapten.

MITTFÄLTARE

#5 - Philip Haglund, 26 - kontrakt t.o.m 2014.
Haglund som gjorde sin bästa säsong i den blåvita tröjan under förra året visade att han är mer än bara hjärta och lungor med sina sju baljor. Oerhört löpstark och helt klart en av de bättre mittfältarna i allsvenskan. Utmanas i år av Joel som är en helt annan spelartyp, men ändå konkurrerar de om den offensiva innermittpositionen. Philip kommer säkerligen även han att erbjudas en förlängning av kontraktet under året. En spelare helt i Håkans smak (frågan är väl, hur länge Håkan är kvar... Mer om det längre ner). Startspelare.

#8 - Nordin Gerzic, 30 - kontrakt t.o.m 2015.
Nordin, Nordin, Nordin. Alltid så het och professionell på träning, målmedveten och med mål i mun. Ska han äntligen kunna axla den mångmiljonerspress som ändå legat på honom sedan han kom från ÖSK? Tvek. Var på gång och gjorde det bra under tidigare delen av förra året fram till att skadorna hopades och till slut renderade i utlåning tillbaka till just Örebro. Där han inte riktigt agerande som den stjärna som han ändå borde ha varit i ett superettanlag. Konkurrerar på sin ordinarie position igen (för inte kan han fortsätta anses som en ytter?) och är väl kanske den ende som är glad att Farnerud lämnade? Får nog ändå svårt att ta plats om JJ och Haglund trummar vidare, samt med en hel Allansson flåsandes i nacken. Jag blir hemskt gärna motbevisad dock.

#9 - Lasse Vibe, 26 - kontrakt t.o.m 2016.
Dansken som gjorde ett mycket trevligt förstaintryck i "hemmamatchen" mot storlaget AS Trencin i Helsingborg där han med speed och frenesi lyckades få deras försvarare utvisad efter bara dryga 10 minuter. Hur den fantastiska matchen slutade i ljuv sommarkväll behöver vi inte orda om mer. Vibe som ändå haft evinnerligt svårt att träffa mål och sätta till synes givna lägen under föregående säsong lär förhoppningsvis bara gå stärkt ur alla missar och hänger säkert en 8-10 baljor i år. Antingen som anfallare eller ytter. Inte på långa vägar en Tobbetyp i speed med boll och iskall striker, men med många andra mycket goda egenskaper som blåvitt saknat på senare år. Startspelare.

#10 - Daniel Sobralense, 30 - kontrakt t.o.m 2015.
Här kan man antingen skriva löpmeter med smädande ord om den gode Sobra som fått sina säsonger i blåvitt förstörda av skador och kanske även "skador", eller så kan man låta bli. Sobra är hur som helst inte på långa vägar en personlig favorit och han är ju en kladdare av rang. Att han ens nämns i samma mening som "Tobbe" och "ersättare" är inte mindre än väldigt roligt. Milt sagt. Sobralenses dagar är förhoppningsvis räknade i blåvitt, antingen genom utlåning eller bortskänkning. Visst, han kan emellanåt när han vill, eller när det nu är, men på tok för sällan för att säga aldrig, sker det hos oss. Bör inte ta upp dyr lön och stå i vägen för talang i truppen.

#15 - Jakob Johansson, 23 - kontrakt t.o.m 2014.
JJ som gjorde en makalös första del av förra säsongen där han även passade på att signa på ytterligare ett år på Håkans papper är ju en fantastisk ung man (man tror ju lätt att han är äldre). Andra halvan innehöll ju vissa sämre insatser men ändå blandat med underbara älgakliv och rejäla kamper tillsammans med Haglund på innermittfältet. Lär väl gå under sommarfönstret denna säsongen. Startspelare.

#17 - Sam Larsson, 20 - kontrakt t.o.m 2015.
Vilken start det blev förra säsongen! En jädra massa poäng blandat med vackra finter, klackar och gött. Man ser ju dock att Sam har en del att jobba på i defensiv, smartness, kyla och avslut. Dessa egenskaper är ju ändå sådana som man kan förvalta i och med speltid, vilket jag onekligen hoppas att han får under kommande säsong. Försmak på finfina samarbeten mellan Darijan, Vibe och Sam såg vi prov på redan i slutet av förra säsongen. Sam lär väl dock konkurrera mer om offensiv mittfältsposition/anfallare än ytter i år. Inte mig emot, och säkerligen inget som Sam själv klagar på heller. Spännande gubbe. Startspelare.

#18 - Darijan Bojanic, 19 - kontrakt t.o.m 2017.
Jävlar sicket mål han dunkade in mot peking ändå. Vi har sett prov på det tillslaget under flertalet träningar på KG under förra året. Vi kan bara hoppas och tro att han vågar att bjussa på mer sådana raketer under kommande säsong. Som tidigare nämnt, en trio på Sam, Darijan och Vibe kan bli riktigt roligt. Skulle inte gråta om Joel hade klampat in i det gänget och bjudit oss på en dunderkvartett. Med en bra försäsong i kroppen och en bättre grundfysik som klarar 90 minuter, utan röda och gula och andra Lerjéushittepågrejer kan Darijan helt klart ses som en startspelare i år.

#26 - Hampus Zackrisson, 19 - kontrakt t.o.m 2014.
Hampus som lite konstigt nog "bara" fick ett halvårskontrakt i present av Håkan är ju en hårt arbetande innermittfältare som även lirat lite mittback i U-lagen. Ses väl dock mer som en ren konkurrent till JJ och Haglund då Hampus är en rätt lik spelartyp. Se- och läraperiod som förhoppningsvis innebär vissa inhopp i cup- och träningsspel. Lär väl inte lira allt för många minuter i allsvenskan.

#27 - Joel Allansson, 21 - kontrakt t.o.m 2015.
Som jag längtar efter Joels comeback. Som jag längtar efter att få se på mjuka fötter, finess och ackuratess. Jag vågar tro att om Joel får hålla sig skadefri och utvecklas vidare kan han lösa egenskaper och likheter med en nyss pensionerad Pontus Farnerud. Så bra är Joel. Så bra kan Joel bli. Måtte bara hans kropp hålla. Hur och var han ska konkurrera är dock en liten svårare nöt att knäcka. I dagens trupp med ett rent 4-4-2 där JJ och Haglund är cementerade på mittfältet kan Joel få det lite svårt att komma in. I ett 4-1-4-1 med enbart JJ eller Haglund på planen kanske Joel hade gjort sig mer rättvisa? Tiden får utvisa. Jag vill hemskt gärna se Joel på plan, oavsett medspelare och oavsett spelsystem.

#? - Martin Smedberg-Dalence, 29 - kontrakt t.o.m 2017.
MSD som hittills är det enda externa nyförvärvet i truppen denna säsongen är väl inget namn som klingar "SM-guld" och inger samma förväntningar som tidigare års värvningar av Nordin och Farnerud. Optimisten får väl ändå anse detta som positivt att pressen och förväntningarna på MSD är förhållandevis små. Smedberg Dallas har ju ändå gjort det bra i Peking under de senare åren och får i det stora hela ses som en vettig Bosmanvärvning. Trevlig högerfot, klassiskt yttermittfältare och förhoppningsvis kanske vi får se att MSD blir en lika framgångsrik inläggsspelare/poängspelare som Alex/Sella. Det förutsätter dock att vi har någon där inne i boxen som kan göra något vettigt av bra inlägg. Troligtvis startspelare i år. Förhoppningsvis väljer han inget Kalle Anka-nummer hos oss som han hade i Peking (#84).

ANFALLARE

#11 - Robin Söder, 22 - kontrakt t.o.m 2015.
Lille Söder som under stundom förra året visade att han är en spelare med klass. Grejen är ju ändå den att ojämnheten är för stor, självförtroendet tar över för mycket från kunnandet och allt som oftast blir det ju mest paj. Jag är glad och nöjd över att Söder är kvar i truppen (även om jag blev lite förvånad när han förlängde) men jag tror tyvärr inte att Robin varken kan axla den roll som notorisk målskytt som Tobbe ändå lämnar efter sig. I synnerhet inte med det vi har sett av Söder under "alla dessa år". Måhända att det varit mycket skador och skit, men ändå. Nivån är för ojämn. Motbevisa mig mer än gärna Robin, jag hoppas på dig!

#23 - Gustav Engvall, 17 - kontrakt t.o.m 2015.
Jävlar vilket VM han gjorde ändå Engvall. Vi såg även prov på kompetensen när han spelade istället för Söder mot Syrianska förra året och då serverade Tobbe en fin macka efter en rejäl bollvinst på mitten. Engvall kan mycket väl bli en fullfjädrad anfallare i elvan i år om han bara få chansen. Sitter väl mig veterligen på ett ungdomskontrakt i dagsläget och Håkan borde verkligen servera ett A-lagsdito under säsongen, annars lär väl något annat brögäng försöka lägga rabarberna på grabben från Öland.

BUBBLARE - SILLYNAMN - SNACKISAR

- Nicki Bille Nielsen, 25 Rosenborg
Dansken med jättebenen som i media framställs som "näste Bendtner" är namnet det snackas vitt och brett om, i synnerhet på forum och på Twitter. Har inte sett en sekund med bad boy Bille i aktion och har således svårt att uttala mig om det är ett bra namn eller inte, men med viss "strulighet" och ett facit på 38 mål på 139 matcher är jag inte helt övertygad. Detta med tanke på att prislappen på en sådan här 185 cm lång dansk från Rosenborg lär bli jävligt högt. Jag tror mer på gubben nedan.

- Mikael Boman, 25 Halmstad BK
Den 188 cm långe Kungsbackasonen som i yngre år (14) "ratade" blåvitt har gjort det väldigt bra i ett HBK som krigade till sig ett förlängt förtroende i allsvenskan efter kvalsegrar mot idolgänget på konstgräset ifrån Sundsvall. En stor och rejäl anfallare som kan göra mål på huvudet, med fötterna och allsköns andra kroppsdelar som troligtvis inte skulle bli allt för dyr från hallänningarna som behöver varenda spänn in i bankvalvet. Boman känns kort och gott som en modern och bättre version av Hannes. Vilket inte hade varit allt för trökigt att få in. Jag säger ja. Köp!

- Håkan Mild, 42 IFK Göteborg
Gör han sin sista säsong i år? Många med mig tror att fallet blir som sådant, Håkan känns mätt och Håkan känns trött. Han ska ha cred för gött många millar som trillat in i spelarförsäljningar de senaste åren, han ska dock samtidigt ha skit för gött många millar som runnit ut i sanden i och med värvningar som Pär, Nordin och alla de andra gamla goda "klippen". Överlag ett bra jobb från Håkan fram till nu, men efter detta året behöver vi nog se ett annat namn som chef över sporten i "vårat kära IFK".

UPPDATERING 2013-01-06 10:30

Efter djupare dialog internt Barabenredaktionen och med hänvisning till DETTA inlägget gällande Gustav Svensson och hans eventuella comeback i blåvitt väljer jag att analysera en Gurra i truppen igen. Vem vet, han kanske skriver på redan idag?

- Gustav Svensson, 26 Tavrija Simferopol
En Gurra som "i vanlig ordning" har setts träna på KG under både rehabperiod och uppehåll i den ukrainska ligan skulle vara ett mycket välkommet nyförvärv. Dels för att han känner till blåvit kultur och vinnarmentalitet, dels kan han spela både innermittfältare (kanske inte är jättestort behov av den spelartypen just nu, men vad händer om JJ...) och även mittback där han enligt uppgift har huserat emellanåt i sitt ljusblåa Simferopol. I mitt tycke vore Gurra en extremt bra förstärkning till truppen. Kör!

Med sammanställningen ovan kan man använda sig av orden som mycket klokt skrevs på Twitter häromdagen av @fillejaconelli: "Att tro att Tobbe inte behövs ersättas, samtidigt som laget skall höja sig ett snäpp till i år, är inte sunt. #ifkgbg". Helt enig med det uttalandet. Det som i allra högsta grad behövs är en stor men ändå teknisk boxspelare som kan dra en gubbe men ändå vara rejäl och orädd nog att fläka sig som Stiller. Denna spelartyp kombinerat med en eller kanske två backar av klass. En konkurrerande vänsterback och en mittback som med enkelhet kan peta åtminstone Kjetil är vad som mest behövs. Annars är nog sjundeplatsen en lågoddsare i år igen.

Denna orgie i tyckande, blajande, böljande och lallande är första outputen på mitt enda nyårslöfte i år (att skriva mer på bloggen). Håll till godo. Säsongen 2014 är igång.