2014/01/05

Gästkrönika - Forwardsläget

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Markus Dahlström" som serverar en gästkrönika om sina slutsatser kring forwardsläget. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

Tobias Hysén, våran underbara lagkapten och krigare kommer inte att representera vårat kära IFK Göteborg 2014 & 2015, det är fakta. Vad det succesivt börjat surras om mer och mer är ju självklart, hur fyller vi tomrummet på allra bästa sätt ? Jag ska med dessa ord försöka ge min syn på vad jag tror att vi bör göra samt att jag ska försöka förmedla lite hopp till de blåvita själar som är uppgivna eller lite för negativa efter denna jobbiga situation vi tyvärr har hamnat i.

Tobbe fyller 32 år om drygt två månader. Som jag ser det hade han haft absolut max tre säsonger till som första valet i Blåvitts anfall. Jag tror inte att han håller nuvarande nivå vid 35 års ålder heller för den delen, spelare som är beroende av sin fart brukar i regel bli ganska mycket sämre relativt tidigt, då man av naturliga skäl går ner i snabbhet någongång efter det att man fyller trettio. Med detta vill jag ha sagt att inom två till tre år hade vi ändå tvingats till att ersätta Tobbe. Nu fick vi istället en bra summa pengar för honom som vi bör kunna investera på ett bra sätt. Vem skall då ersätta Tobias Hysén, Mr.IFK Göteborg, lagkaptenen för sveriges genom tiderna bästa fotbollslag. Ja vem det en må bli får han onekligen en tuff uppgift. Jag tror inte att någon har missat att det är många som drömmer om Johan Elmander. Det kanske aldrig har varit minsta lilla aktuellt jag vet inte.

I vilket fall som helst är Johan ingen drömvärvning i mina ögon. Visst, han skulle säkert hålla riktigt god allsvensk nivå. Men man får inte glömma att Elmander är till åren han också. Elmander är nästan exakt ett år äldre än Tobbe, det innebär att inom ett par år hade vi stått inför exakt samma dilemma, vi hade behövt en ny förstaanfallare. Om Gustav Engvall blommar ut så som alla hoppas så hade Elmander varit perfekt, in med en landslagsanfallare några år, lär upp Engvall, spela in Engvall och återigen har en ung spelare har gått via U-truppen och gjort sig ett namn i Allsvenskan. Problemet är att om Gustav inte blir den stjärna vi drömmer om, ja då måste vi återigen värva en anfallare utifrån. Då kommer vi säkerligen ha en betydligt mindre budget att röra oss med då Elmanders signatur inte skulle vara en billig historia.

Min drömvärvning heter Mikael Boman och spelar i Halmstad. Han blir 26 år nästa år vilket innebär att han kan prestera i flera år innan han en dag lägger skorna på hyllan. Det är inte heller helt omöjligt att sälja en spelare som tillexempel är 29 år, efter tre lyckade säsonger i Blåvittröjan. Men vad som gör mig mest intresserad av Boman är hans kvaliteter. Det är en spelartyp som Blåvitt har saknat de senaste åren, en såkallad targetplayer. En spelare som kan vara inne i boxen och bidra med mål. Ett perfekt komplement till Söder som jag tycker vi bör satsa på som den andra forwarden. Bakom dessa två skolar vi sakta men säkert in Gustav Engvall. Det är den optimala lösningen i mina ögon.

Hur än Mild och Stahre löser detta skall 2014 bli ett blåvitt år.

Framåt Kamrater!

//Markus Dahlström - Ängel och 17-årig student