2011/11/20

Mer publik på Gamla Ullevi nästa år?

SILLY/MARKNAD. Efter Håkan Milds/Mikael Stahres uttalanden förra veckan om att det finns fyra spelare som "inte är startspelare" i truppen just nu så har spekulationerna gått heta. Är de på väg bort? Var det ett dumt sätt att kommunicera på? Kan spelarna i fråga stanna och kämpa till sig en plats ändå? En spelare verkar inte ha någon vidare lust att göra det sistnämnda.

Officiella hemsidan rapporterar idag att Elmar Bjarnasson nästa vecka ska provträna med Ipswich, som spelar i The Championship, andraligan i England.

Om detta innebär att Elmar har gjort sin sista träning med IFK Göteborg återstår att se. Men signalen från båda parter är tydlig. Det skall göras plats i truppen och Elmar är en av de man helst ser ska lämna.

När det gäller just Elmar så verkar det finnas två läger bland supportrarna. Ena sidan som tycker han är väldigt bra och är en av få som kan hålla i bollen, kämpar alltid till 110% och är den som äger spelet på mittfältet. Andra sidan ser att han håller i boll för mycket och att det går för långsamt när han har den vid sina fötter.

Personligen kan jag hålla med båda sidor. Elmar är en fantastisk fotbollsspelare när han är som bäst men det har samtidigt varit rätt mycket upp och ner de senaste åren. Framförallt tror jag dock att Stahre vill ha en annan spelartyp. Jag inbillar mig att han vill ha spelare som snabbare och rakare vill spela bollen framåt. Dessutom har Elmar bara ett år kvar på kontraktet och med all respekt till Elmars lojalitet mot IFK Göteborg, så tror jag aldrig det har varit någon tanke från honom att förlänga. Han vill vidare, han vill söka nya utmaningar. Nu kanske han får det, och även om Elmar Bjarnasson stundtals varit kung på Gamla Ullevi så är det troligen det bästa för båda parter.

Känslan i detta är också att Stahre och Mild nu vill bygga en mindre, tajtare grupp. En grupp som är mer sammansvetsad och där det är enklare att ge plats för killarna från u-truppen, utan att flera spelare måste bli skadade/utlånade/avstängda först. Och trots att inte alla får spela alltid så ska man känna att man ändå är med i gruppen och bidrar.

Den tanken gillar jag verkligen.

*************************************************

Vi gjorde en läsarundersökning för någon vecka sedan angående hur man tänkt att göra med inköp av årskort nästa år. Resultatet var väldigt intressant. Speciellt om man jämför med förra årets likande undersökning.

Frågan var "Kommer du att ha årskort 2012" och svaren såg ut enligt nedan.Förra året ställde vi en liknande fråga och då såg svaren ut så här:


Om vi jämför dessa data och dessutom tittar på hur många årskort som vi faktiskt sålde 2011 jämfört med 2010 så hittar vi åtminstone ett intressant svar. Försäljningen av årskort de senaste åren har sett ut som följer.


Vi når alltså en topp 2010 vilket inte är konstigt alls efter 2009 års andraplats. Undersökningar från England visar att för publiktillströmning, så är det i stort sett alltid positivt att vara ett topplag, men inte vinna. Detta var också något vi såg mellan 2007 och 2008, även om inte de siffrorna är med här. Då var det i stort sett ingen ökning alls.

När det kommer till 2010 jämfört med 2011 så faller vi med nästan 20% i antal sålda årskort. Ej heller det är någon skräll med tanke på de sportsliga resultaten och den uteblivna förändringen som många väntade sig. Det visar också vår undersökning då 8% svarade blankt nej på att förnya, 21% ville se just förändring medan 11% inte hade bestämt sig ännu. 40% sammanlagt varav hälften av dessa gjorde slag i saken och inte förnyade sina årskort. Om man nu hårddrar det såpass mycket i relationen mellan vår undersökning och hur det faktiskt såg ut i verkligheten. Den gav åtminstone en tydlig indikation, så mycket kan vi vara övertygade om.

Det återstår att se om årets undersökning ger samma indikation när vi rättar med "facit" i april 2012. Men även om frågan är aningen annorlunda ställd så kan man tyda av svaren att till 2012 väntar ett klart uppsving snarare än den nedgång som var inför i år.

Siffran för hur många som tänker förnya är högre och siffran för hur många som inte tänker förnya är lägre. 61 mot 57 och 8 mot 5. Framförallt så svarar dock hela 13% att de inte hade årskort 2011 men kommer köpa till 2012. Nu hade vi inte med den frågan förra året men hade vi haft det är jag övertygad om att den hade varit ganska låg. En hel del har fortfarande inte bestämt sig men känslan är att dessa brukar vippa över till att ändå köpa ett kort till slut.

För att summera så tror jag att förändringens vindar som blåser över Kamratgården just nu är väldigt positiva för det publika intresset kring IFK Göteborg. Att föreningen visar en nysatsning gör att försäljningen av årskort med stor sannolikhet kommer öka nästa år. Min gissning landar på 6725 sålda årskort. Hur stora de totala publiksiffrorna sedan kommer bli är en annan fråga, där resultaten givetvis spelar in till stor del. Låt oss hoppas att spelet hittar tillbaka likt publiken så vi kan uppleva glöden på läktarna som var i slutet av 2009 igen.

18 kommentarer:

 1. Jag gillar också mycket tanken på att man minskar ned truppen så att den blir en tajtare grupp. Samtidigt återstår väl 1-2 värvningar och jag är inte säker på att den blir så mycket mindre i slutänden.

  Jag är också kluven till Elmar som stundtals varit heroisk men samtidigt inte är ung och jag tycker på något sätt att det är mer riktigt att ge plats på allvar åt Sana, Allansson, Bärkroth och Söder med tanke på att vi ändå värvat Sobra och Haglund sedan i somras. Det är bara till att önska honom lycka till i England. Samtidigt har jag en misstanke om att det både vad gäller Elmar och Kalle finns saker utanför plan som spelar in i beslutet och som stundtals påverkat deras fokus. I Elmars fall tror jag ni vet vad jag pratar om men jag vill inte skvallra om våra egna spelare.

  Hoppas verkligen att Bärkroth stannar! Jag kan se två olika möjligheter på hur Stahre vill använda honom och Söder - antingen kör han ett 4-4-2 där Hysén flyttas ner till vänster samtidigt som Söder-Bärkroth och Pärlan slåss om de två platserna på topp. Alternativt använder han Bärkroths och Söders fart och sätter dem på kanterna med Tobbe och Pär på topp.

  SvaraRadera
 2. ps. glöm inte att Bärkroth inte ens fyllt 20 än, det känns som att han varit med hur länge som helst men killen var ju bara 15 när han hoppade in första gången mot BP. Wernbloom, Wendt, Gustav Svensson, Bjärsmyr och Berg var inte så märkvärdiga deras första år heller utan blommade ut när de fått förtroende ett tag och på andra sidan 20-strecket så jag tror stenhårt på Söder och Bärkroth och det verkar som att de ingår i Stahres och Håkans planer också. Snälla - stanna och ta chansen, vore fantastiskt att se er lyckas hos oss!

  Tack Erling för att du ligger på Bärkroth och peppar honom på twitter ;)

  SvaraRadera
 3. En sak som gör mig orolig om nu Elmar skulle lämna är att han är en av få som verkligen hatar att förlora i dagens trupp. En av få som faktiskt ser till att det blir lite fart på träningarna. Det är ju något man märker på matcherna och något Tobbe sa i en intervju i Offside för inte så länge sedan.

  Man ska inte glömma vikten av karaktärer. Du kom inte undan med att göra ett halvtaskigt jobb på träningarna när Ölme, Bengan, Alexandersson och Mild var spelare. Men nu verkar du göra det.

  SvaraRadera
 4. Andreas Bergman2011-11-20 11:18

  Wernbloom var bra direkt.

  Kan absolut inte se något extra i Bärkroth.

  Han är snabb å teknisk, men väger alldeles för lätt i närkamperna. Han studsar ju tillbaka varje gång. Det duger inte.

  SvaraRadera
 5. Frälsaren blir oftast en flopp2011-11-20 11:41

  Säsong 2012 kommer att bli kaos...

  SvaraRadera
 6. Hur kan man deklarera att man ska spela 442? De finns en anledning till att hela fotbollsvärlden gått över till 4231. Och när vi har allsvenskans bästa singel-anfallare, och en väldigt massa yttrar/10or som behöver få vara mer offensiva än vad de kan vara i 442, så är det fullständigt galet. Och nu dumpas Elmar medans man försöker värva in ytterligare en tvåmetersklump till från Holland, när den spelartypen försvinner för att den är för långsam och orörlig. Bara på kamratgården som lever i det förgångna.

  SvaraRadera
 7. Äh det där med 4231 eller 442 osv är bara siffror. Hur man spelar i praktiken är något annat.

  Men men....ja håller med den som sa att 2012 blir kaos.

  SvaraRadera
 8. Elmar har varit en av mina favoritspelare men jag måste hålla med om att han varit på tok för ojämn. Och jag håller med om att hans karaktär kommer att saknas, lyssna på Bjärs och Wernblooms kommentarer om hur Bengan och Alex lärde dem vinnarmentalitet på träningarna. Vi behöver rutin och vi behöver vinnarskallar.

  SvaraRadera
 9. Wernbloom var inte bra direkt, han var medelmåttigt i början med en jävla inställning. Han var kass med en jävla inställning i mitten och grym med en jävla inställning i slutet, och då i Drugge-rollen.

  Vill vi ha fortsatt tjongboll fortsätter vi med en fårrvadd.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte riktigt fattat det med att dom ska förminska klacksektionen. Hur menar dom, varför gör dom det och hur mycket mindre kommer klacken att bli?

  SvaraRadera
 11. Vore intressant att komplettera undersökningen med hur många lösa biljetter som säljs jämfört för alla år. Årskort är iofs bra då man bundit sig för säsongen hur det än går. Men intressant hur lösbiljetterna har gått jämfört med hur bra det gått. Är det bara resultat som spelar roll, finns det andra faktorer som spelar in??
  /B

  SvaraRadera
 12. Det finns nog lite alternativa anledningar till att Elmar är "icke önskvärd".

  Gräv djupare.

  SvaraRadera
 13. Elmar är ju inte önskvärd pga att han pucklar på sin tjej och lite för många fyllor...

  SvaraRadera
 14. Anledningen till att jag inte förnyar årskortet som jag har haft sen GU nybyggts, är det väldigt dåliga ojämna spelet 2011 där jag gick hem i halvlek vid två tillfällen under hösten. Förutom det så missade jag 4 matcher av andra orsaker. Det blev därför väldigt dyra matcher, så därför går jag bara på de matcher 2012 som är intressanta, som mot AIK, Malmö, Helsingborg och Elfsborg.

  SvaraRadera
 15. Det kommer tyvärr bli totalt kaos nästa år. En dåligt start och Stahre kommer utmålas som den gnagare han är.

  Mycket snack om nysatsning men så väldigt mycket har inte hänt ännu...

  Sorry om jag är negativ men har ännu inte sett något som får mig att ändra inställning. Vi har fortfarande en trupp full av karaktärsspelare utan karaktär...

  SvaraRadera
 16. Barben blir mer och mer lik
  centralkommitens hemsida.
  Lyssna inte, förvräng verkligheten, våra fans är dumma i huvet osv. FEGT!

  SvaraRadera
 17. 14:33 första träningen har inte ens vart än ;) så dela inte ut domar innan karln (Mikael) har fått visa vad han får för! Jag tänker stötta honom till 110% men hoppas för vårat och hans eget bästa att han levererar!!!

  SvaraRadera
 18. 13:07
  Håller med.Det är för dyrt.Pinsamma blåvitt

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.