2008/03/31

Tifoverkstaden, Wisemens seger (?) och förlustdags i Skåne?

TIFO Ännu en säsong, ännu ett läktarstöd och ännu mer tifo. Därför kör jag en liten banderoll- och sångverkstad idag som är ämnad att ge inspiration till alla er miljoner blåvita med ambitioner att måla en egen flagga, banderoll eller varför inte komponera en ny läktarsång...

Banderoller:
BaraBens officiella förslag:
"Vi ska dö", Lämplig på Råsunda för att effektivt avväpna de runkhandsviftande småhetsande pajaserierna som brukar utspela sig på deras Norra läktare. Vi ska ju alla dö, trots allt. Dessutom lär den fungera både med chockeffekt som med förvirringseffekt mot både motståndarspelare som publik. "Har de med sig en självmordsbombare?", "Ska de begå harakiri i pausen?", förvirringsscenariona är oändliga. Kan ge stor humoreffekt om den vecklas ut i samband med att motståndarna sjunger "efter matchen ska ni dö", "låt dem dö" eller liknande. Snacka om avväpnande.

Sånger:
BaraBens officiella förslag:
Födelsedagssång i bortapremiären, "Ja må du svälja, ja må du svälja, ja må du svälja ner gröt i din hals, då kan du sjunga ja då kan du sjunga ja du kan du sjunga så någon förstår."

Tifo:
BaraBens officiella förslag:
Fisktifo på hemmaplan, ytterst lämplig mot Hammarby, AIK, Djurgården och andra lag som njuter av att kalla oss för "IFK Sillstryp", "Sillstryparna", "Fiskrensarna" och liknande. Änna dags att visa vart skåpet skall stå. I samarbete med typ Feskarbröderna eller Göteborgs Fiskeauktion på södra älvstranden kan Ultras Göteborg köpa in 30-40 lådor av dagsgammal och överbliven fisk av olika sorter som sedan skall användas för att skapa koreografier och overheadmönster med. Plattfisk av olika typer kan bilda intressanta mönster i tifot. Succén är given. Senare skall fisken hivas in på linjedomaren.

Har du sångförslag? Banderollförslag? Tifoidéer? Kommentera!
____________________________________________________
Enligt rapporter från Skara brakade två ligor med fler än 100 kategori c gubbar vardera från Wisemen och Firman Boys (med undergrupper) samman häromdagen. Polisen skall inte alls ha fått nys om uppgörelsen utan bråket kunde hålla på i uppemot fyra minuter utan ingripanden. Enligt rådande gatustridslag vann göteborgarna, men vem förlorade egentligen? Firman Boys? Ordningsmakten? Fotbollen? Samhället? Var det här en seger för fler supportrar än firmagrabbarna och i så fall för vem?
____________________________________________________
Knut Dahlström är död. Mannen som i änglaskaran gick under namnet "Dajla" är en av föreningens mest hängivna supportrar genom tiderna och en stor inspirationskälla för många av oss yngre som såg upp till honom som en riktig supporterprofil. Jag har sett Dajla ta ner småtuffingar på jorden som vissa plockar bär, haft nöjet att som liten grabb se hans käcka tjôt och höra hans rasslande "err" på änglarnas bortaresor, glädjen att få prata med honom socialt på äldre dagar. Om vårt Blåvitt, såklart. Du blir saknad av oss andra Dalja, det är en sak som är säker. Vila i frid kamrat.
____________________________________________________
"Men MFF fascinerar och berör. I alla fall mig. Kaxigheten och den totala bristen på ödmjukhet är i vissa fall avundsvärd och i andra fall bara underhållande. Ta bara vad som hände idag. Madsen fem-i-två-raggar upp en finne för 8 miljoner. Om detta blir avundsvärt eller underhållande, har jag ingen aning om än, men hela storyn liksom är MFF. Ingen annan klubb hade gjort så, på gott och ont."

____________________________________________________
Idag smäller det. Allsvensk premiär nere i Skåne. Även vi som just nu har tankarna på annat håll koncentrerar oss och peppar rejält för en go läktarfight nere i halvdanskarnas hemmazon. Vid besöket i höstas sjöngs skåningarna stundtals ut rejält och Blåvitt följde upp prestationen på plan med en skön seger som höll oss kvar i guldstriden. Ikväll förväntas ett enormt Blåvitt följe ta sig ner mot Skåne för att stötte de våra, trots att vi spelar på en måndag kväll på bortaplan.

Klubbens tåg är bokad, privata bussar är fyllda, minibussar rullar söderut och privatbilar står i kö. En premiär är alltid en premiär. För ett år sedan åkte vi ner till Skåne med, den gången var destinationen Trelleborg och matchen gick åt helvete. Men slutresultatet blev guld. Skall man hoppas på ett skitresultat ikväll då? Vi ses i Malmö.
____________________________________________________
Ryktet gör gällande att Roland Nilsson vill sätta vår allsvenskt debuterande Kim Christensen på en del skarpa prövningar i luftrummet. När Kims FC Nordsjaelland slog Malmö med 2-1 i en träningsmatch för någon månad sedan gjorde han en kanoninsats, varpå han specialstuderades av Malmö under supercupfinalen mot Kalmar. Att han var ganska darrig i luftrummet där lär väl ingen ha missat, ett faktum som lär innebära order om mycket inläggsspel mot "Iff-iff":s anfallare...

2008/03/30

John Sitton Fobollstränare

Sköön tränare, som bl.a. hotar sina spelare med spö i halvtid medan en annan spelare helt enkelt får sparken(SACKED) efter 45 min.

2008/03/29

GP har närt en kamrat vid sin barm

"Dessvärre känns det ju lite grann som om jag skjuter mot min egna, placerad i GP:s liberala skyttegrav.
För att vinna sympatier hos er som läser tänkte jag dock ödmjukt be om att istället se mig som en infiltratör bakom fiendens linje..."
MEDIEKRITIK Peter Hjörne lär i alla fall ha satt kaffet i halsstrupen den här morgonen. Men det var väl inte en sekund för sent. Som GP Sportens Mattias Balkander exklusivt avslöjade på BaraBens Kickoff-fest börjar nu Pontus Wernbloom blogga för Göteborgs enda morgontidning. Men precis som på IFK Göteborgs Adam-blogg saknas ännu så länge alla funktioner (exempelvis det avgörande RSS-flödet, kommentarsfunktion etcetera...) som faktiskt gör den till en riktig blogg. Ärligt talat, fixa det eller kalla det för dagbok.

Det blir extremt spännande att se när bloggkriget mellan Kalmars Rydström och vår Werner drar igång...

2008/03/28

Expressen.se älskar Malmö den 27 Mars 2008

Version: "Vi hatar Malmö".

Version: "Oj även läsare i Malmö betalar för vår tidning..."

2008/03/27

Erlings analys: Så slutar allsvenskan 2008!

ALLSVENSKAN 2008 Med inte mer än ett par dagar kvar tills allsvenskan startar har det blivit dags att lämna in sitt allsvenska tips. Som de flesta trogna läsare säkert märkt har det inte blivit någon serie i år med analyser från andra lags supportrar, tid har helt enkelt inte funnits för detta. Men en analys kring IFK Göteborgs chanser i årets allsvenska bjuder jag trots allt på. Samma frågor som förra året, och en del ganska snarlika svar. Här är min korta analys kring IFK Göteborg och mitt allsvenska tips.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2008, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?
- I år är det inte bara förväntningar att vi skall vara ett topplag, i år är det ett absolut krav. Visst, det är många lag som slåss om det men vi skall trots det vara topp tre. Så jag både tror och hoppas att vi skall vara i den absoluta toppen. Dock smyger det sig självklart in en oro för att det kommer bli pladask när vi nu ska försvara guldet såsom det visat sig ofta bli för många andra lag de senaste åren. Man får inte bli bekväm och "ställa ut skorna" helt enkelt. Detta tror jag dock inte är ett problem i årets IFK Göteborg då vi redan förra året egentligen vann hela serien på grund av den stora samling vinnarskallar som finns på Kamratgården. Spelare som Pontus Wernbloom, Tomas Olsson, Ragnar Sigurdsson och Niclas Alexandersson blir extra viktiga i år, för att just se till att vinnarmentaliteten finns kvar, och att man inte blir bekväm i rollen som Sveriges bästa lag.

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?

- Egentligen har det ju inte värvats särskilt spännande i år. Två stycken, på pappret, medelmåttiga allsvenska spelare. Niclas Carlsson och Daniel Alexandersson. Två, tre backjuniorer och en ny målvakt. Om vi lämnar en av mina favoriter av juniorbackarna till nästa stycke så får jag nog ändå säga målvakten. Dansken, som kommit in väldigt sent, vilket gör det svårt att ännu uttala sig on hans kapacitet. Men visst är det spännande med en ny målvakt, Bengan stod ändå varje match i tio år.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?
- Ja, här finns det som sagt en grabb som jag redan skrivit upp en del som jag tror väldigt mycket på. Jag pratar om Sebastian Eriksson. Sebastian är vad man skulle kunna kalla den modernaste av moderna ytterbackar. Bra tillslag på bollen, ständigt offensiva löpningar, vill komma till inlägg och skott i varje anfall. Skit i defensiven, där finns väl säkert nån defensiv städgumma på mittfältet som kan gå in och täcka upp...

Visst, en del belackare kan prata om att det viktigaste för en back är att vara just back, att Sebastians positionsspel inte är lika bra som Hjalmars, att han helt enkelt inte är lika bra defensivt som han är offensivt. Men hur mycket har dessa människor sett Sebastian spela? Och vem säger att ekvationen "bra offensiv=dålig defensiv" nödvändigtvis måste stämma? Den är en myt i mina öron. Men ok, låt oss inte måla upp Sebastian till skyarna ännu. Har har naturligtvis mycket att utveckla fortfarande. Men utvecklingen har gått fort det senaste, och fortsätter det i samma spår så kan jag garantera att vi kommer se Sebban rocka loss på vänsterkanten redan i år!

Sen ska vi givetvis även hålla ett extra öga på Pontus Wernbloom i år. Han tog steget i slutet på förra året och i år är jag fullständigt övertygad om att han kommer kliva fram som en av hela allsvenskans viktigaste och bästa spelare. Kurvan pekar rakt upp för Pontus just nu och ibland verkar det som att det inte finns några begränsningar för hur bra han kan bli. Finns det?

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?
- IFK Göteborg vinner allsvenskan i år igen, såklart. Knappast så man kan skriva något annat egentligen, när vi dels är regerande mästare och man dels sitter och tippar 100% med hjärtat. Jag gjorde det även förra året, även om jag då lät hjärtat tala i abslout sista stund, då jag bytte plats på Blåvitt och Helsingborg (första till femteplats) precis innan jag publicerade förra årets tips. Tack och lov att jag gjorde det! I år är det mer naturligt att sätta oss högst upp. Dels som jag påpekat innan, för att vi är regerande mästare och har vinnarskallarna, men även för att jag tycker det finns ännu mer potential att få ut ur laget. Mot Kalmar gör vi en pissmatch men vinner ändå med 3-1. Kalmar som alla säger ska ta hem det i år....

________________________________________

Tabellen således, tippar jag i sin helhet kommer se ut så här:

1. IFK Göteborg
2. AIK
3.
Elfsborg
4. Kalmar
5. Djurgården
6. Halmstad
7. Malmö
8. Helsingborg
9. Hammarby
10. Gefle
11. Norrköping
12. Trelleborg
13. Örebro
14. Sundsvall
15. Gais
16. Ljungskile


Kommentar till tabellen: Allsvenskan har onekligen blivit jämnare de sista åren och i år känns det nästan som att vilket som helst av de övre nio lagen kan vinna serien. Det skall dock en del till för att exempelvis Halmstad eller Hammarby skall ta hem det. AIK är huvudutmanare om de kan få ordning på sina spelare och på det ständigt rådande kaoset. Annars kan de falla långt, långt ner i tabellen. Men det är som sagt väldigt öppet i år, och många lag kan vinna. Kanske tråkigt men så är det.

________________________________________


Det är för övrigt dags att göra en pudel. Anders Svensson får ofta ta en del skit, både här och där, för sina insatser i Svenska landslaget. Och det också med all rätt, då han inte varit särskilt bra i många matcher senaste åren. Nu har han dock kommit till sin rätt i den defensiva rollen på mittfältet. Så bra som Anders var igår, mot självaste Brasilien, var det längesen man såg honom. Anders svarade för en fullständigt enastående insats, helt enkelt. En felpass fick jag det till, resten av Anders pass, brytningar och allt annat var helt hundraprocentigt. Gött att se, och det var bara ett av många bra besked i gårdagens match. Det kan bli en kul sommar trots allt.



2008/03/26

Välj Malmö FF.

Välj Malmö FF. Välj att hålla på ett lag från en stad folk flyr ifrån. Välj dem för att det inte finns någon annan att välja. Välj att skryta om er kända superforward trots att ni inte haft någon vettig på flera år nu. Välj Buffalo Madsen. Välj att sälja båda era hyffsade spelare till Blåvitt. Välj en tränare vars dialekt och mumlande gör det fullständigt omöjligt att förstå ett ord han säger. Välj att hålla på Gais Södra. Välj att spela underhållande ena året för att spela skittråkigt nästa. Välj att köpa spelare vars bäst före datum passerat för flera år sedan. Välj att vara rädd för att spela på Ullevi. Välj en skattkarta för att ta er till cupfinalen. Välj att bli hånade av era egna spelare. Välj att hålla på ett lag som för ett par år sedan engagerade så få att man tvingades flytta till lilla Malmö IP. Välj att dricka dansk öl. Välj att gå runt i en bäbisblå tröja. Välj en kapten som är lika rörlig som Selma Lagerlöf. Välj att skrika era spelares namn och inte ens spelarna förstår er grötiska dansk-svenska. Välj att stödja ett lag som satsat mer transferpengar än något annat lag och ändå får stryk mot IFK. Välj att gråta när ni missar ligaguldet, men bara framför kamerorna. Välj att skryta om en cupfinal ni varit i, som ni förlorade. Välj Anders Andersson. Välj att slåss inom gruppen. Välj att ha spelare som flyr till kontinenten framför att spela med er. Välj att spela på Sveriges sämsta arena. Välj att vara ständig tvåa i storleksordningen i svensk fotboll. Välj att vara dansk. Välj Malmö FF.

2008/03/25

Om Supercupen och gemenskap

DISCO MOTHERFUCKER! Jodå, jag gick på Supercupen. Tillsammans med er andra sextonhundra dårar (hoppas ingen av er fick influensa efteråt!). Jag gjorde det för att jag tycker väldigt mycket om att se IFK Göteborg vinna tävlingsmatcher, och för att just den sortens matcher – okristligt tidigt på säsongen, okristligt väder, okristligt usel publiksiffra – är jag väldigt svag för. Jag blir glad på ett lite vemodigt sätt av dem, av en anledning som jag ska försöka förklara här.

Enkelt uttryckt så handlar det om gemenskap.

Jag har aldrig haft ett fast Blåvitt ”gäng.” Det säger jag utan självömkan eller någon större förlustkänsla, bara som ett konstaterande. IFK Göteborgs matcher har varit en mestadels solitär angelägenhet för mig. Jag har gått, i mina antal år, utan att någonsin riktigt skaffa det där som jag märkt att många verkar ha – en grupp hyfsat nära kompisar som man har Blåvitt ”tillsammans” med. IFK som socialt kitt.

Hur det blev så är jag inte själv riktigt hundra på. När vi var smågrabbar visste man ungefär vilka i ens omgivning som var pigga på att gå på Gamla Ullevi på helgerna: det var Gary och Glenn K och bröderna A och...ja, vad de nu hette mer.Vilka kompisar det var som satt bredvid mig i baksätet medan pappa svängde ned i Ullevigaraget (lukten av parkeringsgarage är fortfarande intimt förknippad med fotboll för mig) varierade från säsong till säsong, ibland från match till match. Förpubertalt umgänge är ganska abstrakt: det blev liksom aldrig något ”kärngäng” som utkristalliserade sig bland våra gälla röster, fula souvenirkepsar, och mjölktandade förhoppningar om att få Magnus Erlingmarks autograf.

Sen tappade några intresset och andra kontakten. Jag flyttade utomlands precis i det där ömtåliga skedet mellan ”pappa-skjutsar-och-bjuder-på-Burger-King-efteråt” och ”bli pinsamt tonårsfull på sin första bortaresa.” Missade lejonparten av varje säsong i sex år. Var av banan under den tid i livet när de flestas supporterskap sätter sig.

Sedan jag kom tillbaka för gott så har Blåvitt förblivit mer eller mindre en privatsak för mig. Inte i riktigt lika hög utsträckning som tidigare – jag har på senare år omvänt några vänner som gärna följer med ibland. J och D är de som oftast hakar på, men de saknar min hysteri och min vanmakt, min enfaldiga oförmåga att prioritera annat i livet. De tycker att det är kul att gå på fotboll och sjunga lite emellanåt, där någonstans finns skillnaden: ett sådant obekymrat förhållningssätt är mig helt främmande. Jag kan ha väldigt mycket distans till supporterlivet och de dumheter som där tillhör, men det är en självdistans som förutsätter att jag får uppträda helt utan den under pågående match (och efter den om vi förlorat.) Jag är, på gott och på ont, fast med det här laget: vi kommer inte ifrån varandra, jag och IFK Göteborg. Jag tror inte att J eller D, även om de delar mycket av min glädje och min förtvivlan, tänker på det sättet alls.

Och där någonstans hamnar vi på Supercupen igen. För där, någonstans runt minut tjugo, strax efter att nästippen domnat bort men innan tårna försvann, kom den där vemodiga glädjen som jag känner igen från andra, liknande tillställningar, när förutsättningarna är såpass dåliga att iallafall trettiotusen av vår potentialpublik hittar bättre saker att göra med sin tid.

Plötsligt försvinner massans anonymitet. Och jag hittar min familj.

För här står vi, alla de ansikten som jag sett sedan 1993. Här står vi, och kan inget annat.

H och hans bror, som jag alltid ser till att snacka med om jag får syn på dem. Johan, som jag hängde med som liten grabb på Hisingen, och som var den första person jag någonsin såg tjuvröka. Baraben-tjommarna (tjena gubbar!).Folk ur supporterkretsarna: Almgren, Toll, Räven. Han som alltid har den där tröjan på sig. Ultrasfolk, tifohinkare.

Snubbar jag aldrig växlat ett ord med, folk vars förnamn jag inte skulle kunna ge under pistolhot, men som jag förmodligen spontankramats med vid tillfälle och utan att tveka skulle kunna peka ut vid en vittneskonfrontation.

Jag kan inte deras fullständiga namn. Vi umgås aldrig privat. Flera har jag överhuvudtaget aldrig pratat med. Ändå delar vi detta, och det är mer varaktigt och självklart än nästan allt annat umgänge jag har. Vi har inte valt varandra, och flera av oss skulle förmodligen inte alls komma överens sinsemellan. Men vi ska åldras tillsammans, vare sig vi vill eller inte: vi ska växa upp och alstra barn och skaffa sittplatsårskort och börja dra med ungarna på match, och vi kommer att känna igen vissa ansikten och fundera på vad som hände med andra, och känna ett konstigt litet sting i hjärtat när vi begriper att någon vi kände igen inte kommer att komma tillbaka mer.

Det finns en värdighet i det, och en tyst känsla av gemenskap som jag aldrig riktigt hittar på derbyn eller högriskmatcher eller i stojiga bortaföljen.

Och därför blir jag lite vemodig av Supercupen. För där, mellan ironiska applåder åt publiksiffran och hastigt försvinnande känsel i fingertopparna, hittar jag människor med vilka jag ska dela resten av mitt liv.

De hade förstås gärna fått vara lite snyggare.

2008/03/24

Fotbollssupportern, en förhistorisk och grotesk varelse

KRÖNIKAN I lördags slog Ullevi upp portarna. Snart är det dags igen. Dags att bli ett av de bortglömda barnen. Ett stadens grus som skyfflas ut lite pliktskyldigt när det absolut behövs. Samhället ska rynka ögonbrynen och snörpa på munnen åt oss. Vi ska bli som den arbetslöse, alkoholiserade, psykiskt sjuke som finns i varje bostadshus. Han som det tisslas och tasslas om. Han som omvärlden inte förstår sig på.

Inom ett par veckor kommer tusentals män åter iklä sig sin alternativa identitet. Vi blir bortglömda barn,samhällets svarta får. Vi blir, i andras ögon, imbecilla. Över en natt förvandlas vi. Vi skriker, vi gapar, vi slåss, vi super, vi svinar, vi härjar och vi vrålar. Vi är rasister, idioter, galningar, fanatiker, enkelspåriga och oftast även kryddade med en omfattande avsaknad av sensibel resonemangsförmåga.

Enkelspårighet. Mitt lag är bäst.
Idioter. Domarjävel du ska dö.
Fanatiker. Sjukdagar på bortamatcher.
Bottenlöst raseri. ”Invadera” andra städer. Supportrar.

Fotbollssupportern är i genomsnitt den person som omgärdas av absolut flest fördomar inom den svenska sportscenen. Fotbollssupportern är samtidigt förmodligen den person som gör absolut mest för att leva upp till alla horribla fördomar och myter om honom.
För det är en han - nästan även då när det är en hon. Det är machokultur i kvadrat. Feminismen betraktas som en cancersvulst sprungen ur det politiskt korrekta samhälle som omgärdar fotbollsvärlden, det samhälle som ska ge fan i att komma och peka finger åt grabbarna och grabbarnas älskade fotboll. Här gäller fotbollens egna lag. Här gäller gubbarnas lag. Här finns fristaden för chauvinism av alla de typer och toleransnivån mot de egna övertrampen är lika hög som en kokainstinn Maradona.

Men frågar du en fotbollssupporter om han är rasist, idiot, chauvinist, galning eller enkelspårig så lär han blåneka och ge dig en mordisk blick. Fotbollssupportern ser det nämligen som en enormt viktig del av hans identitet att vara som vem som helst. Att han passar in men bara gillar fotboll ”vid sidan av”.

Bortsett från matchdagen då såklart. För då tappar han koncepten helt och förvandlas till en förhistorisk och i många fall grotesk varelse. En som lever för att stå utanför normen. Snart rullar fotbollsallsvenskan igång igen. Då står vi där igen. Då väcks den chauvinistiska fristaden till liv för åter en säsong. Snälla rara läsare, lova att ryta ifrån om jag blir ett av dessa vidriga fotbollens gruskorn.

Grattis alla läsare och skribenter!

Idag fyller BaraBen.com tre år!

2008/03/23

Igår bojkottade jag Blåvitt

KRÖNIKA Igår spelade Blåvitt på Ullevi. Jag stannade hemma. Borde jag skämmas?

Påskafton, en av årets familjehögtider där släkter, familjer och vänner samlas för att äta god mat, umgås i trivsamma miljöer, skåla över ett glas god brygd och i vissa fall för att slå på TV4. Patrick Ekwall var där, Magnus Hedman var där och Håkan Mild var där. Men alla de hade en lönechecksrelaterad orsak för att befinna sig på ett ödsligt Ullevi på årets kallaste vinterdag.

Cupen var supercupen, matchen var Blåvitt-Kalmar och arrangör var den externa förbundskonsulten Kentaro. Företaget som arrangerar jippomatcher, köper tv-avtal och sysslar med liknande fotbollsrelaterade projekt. En pokal i all ära, en segercheck på 250 000 kronor som sporre och dessutom en "träningsmatch" mot förra årets toppmotstånd. På ett soligt Ullevi. Men varför dök bara drygt tusen personer upp för den här matchen då? Varför stannade du hemma?

Varför stannade jag hemma igår?

1. Jag är så jävla trött på Svenska Fotbollsförbundet. De har systematiskt jävlats med svensk fotboll och svenska fotbollsfans i så många år att jag spyr bara jippot Supercupen kommer på tal. Argumentet att få 250 000 kronor för vinst i vad som annars kan ses som en träningsmatch är jättebra, men lik förbannat tänker jag inte stödja fotbollsförbundets senaste clownidé. När de inte satsar någonting på att få Svenska Cupen attraktiv är det väldigt märkligt att satsa på en ny supercup istället för att faktiskt fokusera på att själva Svenska Cupen skall bli något som fotbollspubliken bryr sig om.

2. Matchen gick på tv. Att säga annat än att det påverkade oerhört mycket vore en direkt lögn. Sambandet tv-sända matcher och ökad publiktillströmning får med jämna mellanrum sig en knäpp på näsan. Dam-fotboll, innebandy och nu Svenska Supercupen.

3. IFK Göteborg arrangerade inte matchen. Eftersom Svenska Fotbollsförbundet lagt ut matchen på entreprenad så förlorade inte Blåvitt något rent ekonomiskt på att jag sket i matchen. Även vid ett eventuellt avtal mellan SvFF (med underleverantör) och de deltagande klubbarna om biljettintäkter skulle den ekonomiska vinsten av att ha mig eller dig på plats vara mer eller mindre obetydlig för föreningarna.

4. Det var påskafton. Det finns väldigt många lördagar på vintern och våren men trots det väljer man ut påskafton som lämpligaste matchdag för en ny cup som man ska "satsa" på. Detta när man vet att väldigt många åker iväg till släktingar och vänner på annan ort, åker till fjällen eller på solsemester, sticker på släktmiddagar och så vidare och så vidare under påsken. SvFF och Kentaro vet detta, de skiter även i detta och satsar istället på ett tv-arrangemang i samarbete med TV4 som ger den nödvändiga intäkten till matchen.

5. Säsongen börjar i Malmö. Det som är intressant är Allsvenskan och för mig börjar tävlingsmatchandet när vi drar igång ligan. Därmed satsar jag mitt krut på att ta mig till Malmö i början av nästa vecka och vara på plats där det verkligen gäller, där det spelar roll och där Blåvitt behöver vårt röststarka stöd. Bojkotten av oss dryga tio tusen betyder bara en sak: alla mot Malmö. Ingen av oss behöver skämmas, när Gais:are och Gnagare kacklar om att vi hade en låg publiksiffra på Supercupen visar de bara sin oförmåga att förstå fotbollen. Den går som bekant ut på att vinna. Vi vann supercupen. Med drygt 1 000 man på plats. Vi vann Allsvenskan. Med drygt 40 000 man på plats. Vi skall vinna i Malmö. Kommer du vara på plats?

Ladda ner Blåvitt under 2008 med Kanal Glenn

DOWNLOADS I vanlig ordning bjussar BaraBen.com:s "Kanal Glenn" på möjligheten att ladda ner de flesta av IFK Göteborgs matcher via fildelningssiten ThePirateBay. Den här säsongen inleds med Blåvitts första titel och tävlingsmatch, supercupfinalen mot Kalmar FF (3-1).

22 Mars 2008 Supercupen: IFK Göteborg- Kalmar FF (3-1).

2008/03/22

feldgraus femma - superdupermegachockcupspecial

FELDGRAUS FEMMA Att lägga Supercupen på Påskafton är för mig helt oförståeligt. Visst, Svenska Fotbollförbundet vill väl göra det till en tradition att spela matchen lördagen innan själva Allsvenskan drar igång, men när den lördagen råkar infalla på Påskafton, när väldigt många är upptagna med att umgås med familj, släktingar och vänner, kanske man borde ha insett att det vore smartare att ändra matchdag. Annandag påsk nu på måndag hade till exempel varit ypperligt. Då kanske det hade varit fler än 1 643 på plats. Vi som var där fick åtminstone se IFK knipa en titel och ganska enkelt vinna över försäsongsmästarna Kalmar i en i övrigt intetsägande match där den ende som var bra var Cesar Santin. Det känns därför som en ganska svår uppgift att sätta vettiga betyg.

Kalmar FF, hemma
5 poäng: Jonas Wallerstedt - Knoppar som vanligt in ett par baljor oavsett om han spelar bra i övrigt eller ej. Det andra målet han gör känns som en patenterad Walle-skalle där han smyger upp bakom ytterbacken och sticker fram huvudet precis innan den ska rensas undan av den inget ont anandes kalmariten. Han har gjort ett par sådana mål
3 poäng: Cesar Santin - Det var som om hela Kalmars spel gick ut på att spela upp bollen längs högerkanten för att därefter slå en krossboll till Santin på vänsterkanten där han fick gott om utrymme att utnyttja mot en för dagen seg Alex. Santin var den enda spelaren på plan som gjorde en helgjuten insats rakt igenom och han förtjänar faktiskt uppskattning, även från mig.
2 poäng: Stefan Rehn och Jonas Olsson - Som protesterade mot SvFF:s helt sinnessjuka nya regel, om att det enbart får vara en ledare som står upp under matcherna, genom att sätta sig på två barstolar vid sidan om avbytarbänken.
1 poäng: Hjalmar Jonsson - Gör det mesta fel under stora delar av matchen. Jag brukar tycka att Hjalmar får mycket skit han inte förtjänar, men i dag var han verkligen helt under isen. Naturligtvis gör han då ett mål på det han faktiskt kan ganska bra, det vill säga slå frisparkar från halva plan. I brist på andra intressenter får han dagens etta.

PS: En kompis hälsar att det heter "tackla ner honom" och inte "tackla ner han". Detsamma gäller "stoppa honom" istället för "stoppa han" och "varna honom" istället för "varna han", samt ett antal andra uttryck. Den här notisen sponsras av Språkrådet (före detta Svenska språknämnden).

Driver förbundet med oss?

SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET I dagens gp kan man läsa följande rader:

Nya bestämmelser från fotbollförbundet innebär att bara en ledare får stå upp vid bänken under matcherna i allsvenskan, supercupen och svenska cupen. Det gör att IFK Göteborg kan få problem redan i årets första tävlingsmatch eftersom Stefan Rehn och Jonas Olsson delar på ledarskapet. Att turas om att stå upp är inte tillåtet.

Frågan vi nu alla ställer oss: är det redan första april?

Bara Ben av Bengt Brunte Bondeblad

2008/03/20

Sveriges geografi ur en fotbollsdåres perspektiv – del 2

GEOGRAFI/HISTORIA/KRÖNIKA Min resa genom fotbollssverige fortsätter, i dag med fem nya spännande platser. Del 1 kan man läsa här.

Gästrikland – Som redan nämnt i del 1 är Gästrikland ett ordentligt fotbollsfäste, med orterna Gävle och Sandviken i spetsen. Av outgrundliga anledningar har dessa två städer på senare tid dock först och främst förknippats med andra sporter. I Gävles fall är det Brynäs IF i hockey och i Sandvikens fall är det Sandvikens AIK i bandy som har stulit rubrikerna. Trots att dessa båda klubbar faktiskt spelade fotboll ett bra tag innan man började syssla med hockey respektive bandy. Dessutom har de båda föreningarna spelat allsvenskt. Visserligen bara en säsong vardera. Brynäs utmärkte sig dock genom att bli den första allsvenska föreningen att använda en utländsk spelare när engelsmannen Ronnie Powell spelade 19 matcher och gjorde fyra mål 1974. Brynäs och SAIK överskuggas dock av sina lokalkonkurrenter Gefle IF och Sandvikens IF. Gefle var faktiskt en av stormakterna inom svensk fotboll runt sekelskiftet, när man vann den Rosenska pokalen tre gånger i rad, bland annat efter en 9–0-vinst mot AIK. Sandvikens IF med hemmastadion Jernvallen—som är världens genom tiderna nordligaste stadion att ha stått värd för en VM-match—är dock Gästriklands historiska gigant med 21 allsvenska säsonger och bland annat en tredjeplats 1935–36.

Jönköping – Sveriges kanske mest bortglömda stad förtjänar naturligtvis ett par rader. Staden är rejält bortglömd trots att den ligger väldigt centralt i södra Sverige, men finns det då någon anledning att stanna till där om man inte är intresserad av hockey eller LAN-party? Naturligtvis finns det det. Bara en sådan sak som att den klassiska låten "Det spelades bättre boll" behandlar en Division 2-match mellan Jönköpings Södra IF och Grimsås IF på Stadsparksvallen den 20 maj 1973. Stadsparksvallen förresten, verkar vara en synnerligen mysig stadion, trots att jag aldrig besökt den. Det gjorde däremot ett antal hundra Blåvita supportrar den 18 oktober 1969 då IFK säkrade sitt sjunde SM-guld varpå tumult uppstod och den moderna svenska huliganismen kan anses ha uppstått.1 J-Södra, som för övrigt har fler allsvenska säsonger än till exempel BK Häcken och Gefle IF, ett stort silver från 1949–50 och därtill ett mycket gott publikunderlag, upp i Allsvenskan 2009 skulle kunna sätta Jönköping på kartan igen.

Malmö – Det är synd om Malmö. Malmö är tvåa i den allsvenska maratontabellen, de har näst flest SM-guld, de har näst flest meriter från europaspel, de blev 1933–34 tvångsnedflyttade från Allsvenskan till Division 2 för att ha brutit mot amatörreglerna.2 Jag tänkte därför glädja alla Malmöiter—och nu menar jag plötsligt både Malmö FF och IFK Malmö eftersom den här texten inte blir lika lång annars—med lite positiva nyheter. Ni var först med att ha numrerade tröjor (MFF hade nr 12–22 borta mot Elfsborg den 16 april 1939, Elfsborg hade dock inte 1–11). Ni har massor med pengar på banken (att ni inte vet hur ni ska använda dem är en annan femma). Ni har spelat i VM (eller rättare sagt, Argentina använde IFK Malmös gula tröjor i sin match mot Västtyskland den 8 juni 1958). Ni hade Jean-Paul Vondenburg som sedemera blev första svarta spelare i det svenska landslaget (debut mot Förenade Arabemiraten den 14 februari 1990). Ni var först att nå kvartsfinal i Europacupen (IFK Malmö mot Rapid Wien, 2x0–2 den 22 mars och 4 april 1961). Ni har flest vinster i Svenska Cupen (vilket ni gärna skryter om samtidigt som ni hatar att SM avgjordes på cupform under 80-talet). Grattis Malmö!

Norrköping – Det är bara två lag som kan stoltsera med att ha vunnit SM-guld fyra säsonger i rad efter det att Allsvenskan startade. IFK Göteborg 1993, 1994, 1995 och 1996, samt IFK Norrköping 1944–45, 1945–46, 1946–47 och 1947–48. Men jag tänkte faktiskt inte ägna den här texten åt IFK Norrköping, utan istället åt den mindre kända lokalkonkurrenten IK Sleipner som faktiskt har allsvensk plusstatistik på sin storebror. Sleipner vann dessutom SM-guld före Norrköpingskamraterna, när de säkrade seriesegern på Råsunda den 6 maj 1938 genom en 3–0-vinst mot AIK. Men det var inga lyckliga miner på spelarna som radade upp sig för guldfotografiet, när man ser bilden är det sorgsna ögon och hängande huvuden på de tio spelare som syns. Anledningen är just att de bara är tio, då den elfte spelaren, Sven Unger, under matchen fick ett ben avsparkat och i ilfart fördes till sjukhus. Lite mer lycka hade man önskat föreningen vid dess enda SM-guld. Bara tre säsonger senare försvann man ut ur högsta serien för att aldrig mer återkomma, efter att ha spelat sexton av de sjutton första allsvenska säsongerna.

Sveg – Om Kalmar är familjens bortbyting är Sveg det ofödda syskonet. Och då inte bara tätorten Sveg, utan faktiskt hela kommunen. Som dock heter Härjedalens kommun och omfattar hela landskapet Härjedalen. "Härjedalen", säger ni, "vad är det för ställe?", och jag är böjd att påstå att det är en berättigad fråga. Efter en mycket rudimentär undersökning—som försvåras en hel del av att SvFF försöker dölja denna vita fläck på kartan genom att ha skapat distriktsförbundet Jämtland/Härjedalen och således inkluderar ett något mer lyckosamt grannlandskap till Härjedalen—framkommer den pinsamma uppgiften att fotbollslag från kommunen genom hela den svenska fotbollens historia sammanlagt har spelat tre säsonger i en av det nationella förbundet administrerad serie. Ytterhogdals IK3 gjorde ett besök i Division 3 Södra Norrland säsongen 1957–58—den så kallade maratonsäsongen i svensk fotboll—och Älvros IK gjorde två korta visiter i Division 3 Södra Norrland Nedre säsongerna 1964 och 1969. Sedan snart fyrtio år har alltså Härjedalen stått utan ett lag i nationellt seriespel. Åk till Härjedalens kommun, upplev 11 364 kvadratkilometer orörd fotbollsmark!

1 Även om en annan händelse drygt ett år senare i Örebro, även då med Blåvit inblandning, har rönt betydligt större uppmärksamhet i gällande startskottet för svensk huliganism.
2 Det här är tydligen en öm punkt hos äldre MFF:are som fortfarande hatar IFK Malmö som avslöjade fusket. Buhu, buhu. Redbergslids IK blev nedsparkade till den lägsta serien, Division 8, tre säsonger tidigare för motsvarande brott.
3 Därtill ligger Ytterhogdal inte i landskapet Härjedalen—utan i landskapet Hälsingland som har en mycket rikare fotbollshistoria—men orten tillhör dock kommunen Härjedalen.

2008/03/19

FC Trollhättan - IFK Göteborg i bilder



Samtliga bilder finner du i större format här.

2008/03/18

Stabil seger för Blåvitt i Kims debut!

MATCHRAPPORT Dagens träningsmatch mot FC Trollhättan slutade med stabil seger för svenska mästarna IFK Göteborg. Matchen spelades på Edsborgs konstgräs och slutade 3-0 efter mål av Ranégie, Walle och Selakovic.


IFK bör naturligtvis vinna en sådan här match ganska enkelt, och det är precis det man gör. Matchen kontrolleras från första stund och Trollhättan är aldrig riktigt med i matchen. Det dröjer inte många minuter förrän Pontus får en jättechans där han nonchalant ska lobba in bollen i mål, men målvakten läser detta och kan rädda. Istället är det Ranégie som gör första målet när han tränger sig fram i en löpduell och får en tå på bollen så den går i målvakten nedre högra hörn. Walle gör sedan 2-0 i andra halvlek genom ett skott som tar på en trollhättanspelares ben och således får en lurig båge över målvakten och in i mål. Selakovic får sedan ett friläge i matchens absoluta slutskede där han rivs ner, tar straffen själv och vi har 3-0. När det diskuteras vem som ska ta straffen ropar en person från "läktaren" högt och tydligt "KIM! LÅT KIM TA DEN!". Detta uppmärksammans av Nicklas Carlsson som skämtsamt frågar Kim om han vill ta den. Dansken tycks dock inte ha något vidare intresse av att göra anspråk på straffen.

Kim Christensen, som naturligtvis var matchens på förhand mest intressante spelare. Och han infriade förväntningarna med råge. Här har vi en målvakt med pondus som snackar lika mycket som hela övriga laget tillsammans. Att sen ingen fattar vad gröthalsen skriker (än så länge) är en annan sak. Kim visar även prov på räddningar som lovar gott inför framtiden. Några benparader är riktigt svettiga. Även i spelet med fötterna känns Kim mycket bra. Han vårdar bollen bra, nästan som den utespelare han en gång var, och detta märker man ger en trygghet hos försvaret. Han visar även prov på att han, både med fötterna och med kast, är redo att sätta igång spelet snabbt när det finns chans att kontra. Detta var en liten akilleshäl för oss förra året men kanske kan det bli bättring på det nu. Allt som allt alltså en synnerligen god insats mellan stolparna som lovar gott inför framtiden.

I övrigt var det en del som var upp och även en som var lite ner. Vi börjar med den som var lite sämre än vad han brukar, och det var Gustav Svensson. Tappade boll, vann inte sina dueller, nickade boll direkt till motståndare osv. Inte mycket stämde stundtals för Gurra idag men vi vet att där finns mer att ta av. Kanske var det så att Gurra bleknade extra mycket idag då Eldin gör sin bästa match i blåvitt på mycket, mycket länge. Nu stämmer finterna, bollmottagningarna och vändningarna på mitten plötsligt till 100% och då är Eldin bra, mycket bra. Och det var han verkligen idag. Det tråkiga är att inte alla passningar sitter där riktigt i en andra fas, när han väl vänt bort en-två gubbar, men det kommer väl så småningom. Vi vet ju sedan tidigare att Eldin är en vass framspelare. Kanske fick han bara inte tillfälle att göra sin patenterade lobbframspelning idag.


På kanterna är det Hysén och Lill-Alex som startar matchen och spelar hela första halvlek. Hysén är tyvärr - som vanligt får man nästan säga - ganska osynlig. Men han visar stundtals att tendenserna finns där, och det är väl verkligen det vi får hoppas på. Lill-Alex däremot gör en klart godkänd match där han är med och skapar fler farliga läge.


I anfallet är det inledningsvis Pontus och Ranégie som spelar. Pontus är som vanligt mycket bra. Skarvningarna, på huvudet och på fötterna, sitter oftast perfekt. Han löper bra och vinner dueller. Fattas bara målet idag - som han borde gjort - men det vet vi att det också kommer mer av så småningom. Pontus har varit glödhet hela försäsongen och det ska bli kul att se om han kan tagga till ytterligare lagom till säsongen startar. Ranégie har som vanligt många bra intentioner men förutom målet är det rätt svalt. Som Pontus skrek en gång i dag "var med då Ranégie!", och det är lite så det känns. Han har kunnandet, men han är inte alltid med.


Vår "ordinarie" backlinje som spelar en bit in matchen idag spelar som vanligt stabilt, även om Alex blandar briljanta framspelningar med en del helt misslyckade pass, vilket är ovanligt att se. Hjalle är Hjalle. Stabil, men rätt tråkig att se. Trygg defensivt men en slarv och inte så mycket delaktighet framåt. Han är "brå", men han är inte rock´n´roll som en annan lite yngre vänsterspringare.


Det byts friskt i IFK Göteborg idag. In i paus kommer Sella, Walle och Berg på bekostnad av Pontus, Ranégie och Lill-Alex. Att man tar ut Pontus för att vila han känns rätt givet. Att man däremot tar ut Ranégie och Daniel av samma skäl känns inte helt hundra. Ena anfallsplatsen bredvid Pontus och högerkanten känns som de platser det är mest konkurrens på just nu, och kanske ville man ge de som slåss om platserna varsin halvlek. Liten fördel där idag för Walle och Lill-Alex som gör lite bättre insatser än sina kombatanter. Walle är bra i bollmottagningarna och möter boll föredömligt. Jonatan vill mycket men får inte ut så mycket idag heller tyvärr.

De övriga platser där man överhuvudtaget kan diskutera om vilka som ska spela är ena mitt-mittfältsplatsen, vänstermitten och vänsterbacken. Resterande sex platser (sju om Adam är med) är givna. Jag tänker då på Kim, Ragge, Bjärs, Alex, TO och Pontus. På vänsterkanten har inte riktigt Hysén kommit loss ännu men tränarnas förtroende för hans kapacitet är stor och som det ser ut nu lär han få starta de första tävlingsmatcherna. Att man byter in Sella på topp, där han förutom målet inte gör något större väsen av sig, tyder ytterligare på detta.


Ena innermittfältsplatsen öppnades upp på vid gavel idag efter Eldins starka - och Gustavs svaga - respektive insatser. Dock ligger fortfarande tipset att man tänker Gurra som startman men med Eldin som mycket het inhoppare. Jakob Johansson får hoppa in idag men är ännu inte ett alternativ på denna plats.

På vänsterbacken vill Sebban så j*vla gärna ha den där platsen. Han skriker, springer längst med kanten och vill vara med i varje anfall, och det är underbart att se. Han är snabb, har bra bollkänsla och passningarna sitter oftast rätt men det saknas ibland lite rutin. Tipset är att Hjalle trots allt kommer vara startman i de första matcherna, men om han inte höjer sig rejält så dröjer det inte många matcher förrän Sebban är där istället och rockar loss.


Vi får även se Petter Björlund och Oskar Gustafsson spela en stund idag. Oskar går in som mittback tillsammans med Carlsson och gör det bra, förutom en sekvens där han blir undantryckt löjligt lätt av en trollhättanspelare. Mer muskler på Oskar tack, annars ser bra ut. Petter får en tacksam uppgift att komma in i slutet av matchen när FCT är trötta, men man ser trots det att det finns potential även där.

Kort och gott gör en IFK en bra match där siffrorna speglar matchbilden ganska bra. På lördag väntar motstånd av helt annan kaliber, men även en helt annan inställning hos killarna i laget. Kalmar väntar i supercupfinal och nu är säsongen äntligen på väg. Och visst känns det helt underbart att det äntligen är dags igen?

I publikhavet hittade vi en traktor (!)...


...med Kanal Lokal på flaket...
...som hissades upp ett par meter i luften för att få bästa plats!

Skylt som sågs på väg ut. En jävla massa text fick ni plats med iallafall...

feldgraus femma - försäsongsspecial

FELDGRAUS FEMMA Förra gången jag delade ut femmor var det vårväder med en ljuvlig sol, lätt bris och grönt (plast)gräs. I dag var det visserligen ljuvlig sol, lätt bris och grönt (plast)gräs, men det där vårvädret försvann något oväntat natten till igår. Istället var det snö och någon minusgrad i Trollhättan och vid den träningsplan som ligger bredvid FC Trollhättans riktiga hemmastadion, Edsborg. Läktare saknades helt, vip- och pressläktaren bestod av en traktor på ena långsidan, men stämningen var god och matchen var småtrevlig att bevittna.

FC Trollhättan, borta
5 poäng: Eldin Karisik - Lyckades, till skillnad från förra gången jag såg honom, med det mesta han företog sig. Hade ett flertal fina aktioner på mittfältet där han tog sig förbi två, tre trollhättanspelare och antingen drev vidare eller slog en bra pass. Dominerade mittplan i första halvlek och överglänste klart Gustav som inte hade någon av sina bättre dagar. Blir det Eldin och TO på mittfältet mot Kalmar?
3 poäng: Kim Christensen - "Alene", "højre", "venstre" och "dubbelklappar" med händerna (*klapp klapp*) hördes gång på gång under hela matchen. Kim skrek mest av alla på banan, dirigerade friskt och verkade kunna namnen på sina medspelare, trots att han ännu inte gjort en träning med hela laget. Stod dessutom för en fin utrusning, någon skotträddning, ett par svettiga utboxningar och nedtagningar på inlägg och gjorde en riktigt stabil match. Dansken känns som ett klockrent köp.
2 poäng: Pontus Wernbloom - Fick lämna planen mållös i dag efter en halvlek. Men som vanligt stod han för ett antal fina aktioner och är kanske den spelare i truppen som tillsammans med mittbackarna och Alex sitter allra säkrast på en plats i startelvan.
1 poäng: Jonas Wallerstedt - Kommer in i halvtid och står för huvuddelen av det som IFK skapar framåt i andra halvlek. Walle fyller 30 år i dag men någon kris syntes inte till. Han gör även, något turligt efter styrning av en försvarare, mål med fötterna i dag vilket inte hör till vanligheterna. Pontus och Walle på topp från start i Supercupen är min gissning.

Storbråket som skakar BaraBen.com

DOKUMENT BARABEN Idag kan BaraBen.com avslöja det stora internbråk inom BaraBen-bloggens skribentsfär som skakade hela verksamheten under sommaren 2007. Bråket eskalerade till en nivå där ordväxling övergick i rena påhopp, hot, avhopp och trårar, där stämningen var brutal och skrämmande för alla bloggare. Se filmen på egen risk, ordkriget kan skada barn för livet.

2008/03/17

Kapten Alex dömer ut kamrat Kim?

Ett elakt öga kan vända följande Alexandersson-kommentar:
"...vem som blir årets utropstecken:
-Någon av våra unga målvakter, Erik Dahlin eller David Stenman."
till ett "lagkaptenen dömer ut nya miljonmålvaktsförvärvet". Vakta din tunga kamrat!
_________________________________________________
Håkan Mild och Roger, det är där visionen utstakas idag:
"Bland inspiratörerna finns tränaren Roger Gustafsson, som ledde IFK Göteborg till fyra av Milds fem SM-guld. Han är nu ansvarig för klubbens ungdomsverksamhet.
-Roger är en guru när det gäller fotboll, med idéer och visioner. Vi har många diskussioner nu, och är långtifrån ense om allt. Det är utvecklande. Om jag är enveten, så är det inget mot vad han är, säger Håkan Mild med ett leende."
Två av landets envisaste jävlar i en mixad kompott för IFK Göteborgs fotbollsideologiska tänkande. Det känns bra, det doftar framgång, det lyser framtidstro om hela rasket.
_________________________________________________
Efter att vi igår hyllade den ökade nyhetspubliceringstakten på IFKGöteborg.se så är det idag dags för lite ris på precis samma område. Nyheterna behöver inte vara långa eller avancerade för att locka till ströläsning bland supportrarna. Men de kan väl i alla fall korrekturläsas en snabb gång när de bara är ett par rader långa?
"Han gjorde bara två säsonger i IFK Göteborg - men blev på den korta tiden en kultlirare i blåvita tröja."
Ska man ägna sig åt slarv kan man väl hoppa över att göra det i första raden i alla fall? Eller är det Vasquez farsa som skriver under "Ulf Jörnvik":s pseudonym nu för tiden?
_________________________________________________
Kidsbloggen Bredsida.se listar allsvenskans mittfältare. Först stavar man Niclas som Niklas, enkelt gjort kan hända, men så följer man upp med att konstatera att Dulee Johnsson, AIK:s rattfyllo och kvinnomisshandlare, är Allsvenskans tredje bästa mittfältaren. Det kräver guts att dra den slutsatsen, verkligen modigt och kul att ni ger oss den här unika infallsvinkeln killar!
Topp fem bästa mittfältare:

1. Stefan Ishizaki - Elfsborg
2. Niklas Alexandersson - IFK Göteborg
3. Dulee Johnsson - AIK
4. Rasmus Elm - Kalmar
5. Thomas Olsson - IFK Göteborg
Anders Svensson, Tobias Hysén, Gustav Svensson, Daniel Sjölund, Aki Rihilahti med flera, Dulee är er överman under 2008. Dulee Johnson, you are almost the greatest player in swedish footie today, just a bit from becoming the best player ever to visit sweden after Pelé played the world cup final here in 1958. You are our bright and shining star, thank you for playing in our shitty league!
_________________________________________________
Vi har tre tränare för IFK Göteborgs A-trupp. Ingen av dem verkar ha haft en riktigt stabil barndom sett till svaren på årets truppänkät på officiella hemsidan:
Teddy
Mitt starkaste barndomsminne:
- Sommarsemestrarna i Falkenberg. Sol bad och slagsmål med bröderna. Drack en hel flaska A-D vitaminer som treåring och blev magpumpad.

Jonas
Mitt starkaste barndomsminne:
- Tuveraset. Käkade som fyraåring mammas p-piller och blev magpumpad på Östra sjukhuset.

Rehn
Det här visste du inte om mig:
- Jag har gjort två hole in one i golf och huggit mig själv i foten med en yxa.
Oh hu jedan mig ett sådant barn han var...

Bildspel: Kims första träning med IFK Göteborg!

TRÄNING Idag gjorde Kim Christensen sin första träning med IFK Göteborg. Tillsammans med Bullen, Dahlin och Stenman tog de plats i isladan för ett pass med blandade övningar. Således inte mycket material att bedöma Kims kapacitet på, men det såg inte helt värdelöst ut, det måste erkännas. Huruvida vi får se Kim debutera redan imorgon är dock oklart. Kamratgården kan ännu inte lämna besked om det blir match eller ej.

UPDATE:
fct.nu uppger att matchen kommer att spelas. Det är nu Edsborgs konstgräs som gäller.









2008/03/16

FC Köpenhamn versus Kim Christensen



SILLY SEASON Efter att en video med en Kim Christensen-tabbe florerat på det blåvita internet sedan danske "målmannen" blev klar i veckan har en del elaka tungor viskat om ett floppförvärv. Videon ovan borde balansera den debatten en gnutta. Ett FC Köpenhamn i högform tokdominerar matchen mot Nordsjälland men stoppas effektivt av vår Kim-Chris. Se och njut när vår nya keeper visar sin högform.

2008/03/15

Börja spela fotboll nu- Blåvitt, Blåvitt

2008 års matchtröja

2008 års lagbild

Nu får gärna den samlade läsarexpertisen därute förklara för mig varför IFK Göteborg väljer att inte använda sin nya matchtröja på sin nya lagbild? Varför, varför, varför är inte en sådan sak en absolut självklarhet för oss?

Nu måste troligtvis lagbilden tas om av olika orsaker, men snacka om onödigt projekt att samla truppen för att posera på säsongens lagbild i en gammal matchtröja som inte skall användas. Harrejafflar säger jag bara.
__________________________________________________
Ärligt talat, Andrés Vásquez är i valet och kvalet kring om han skall välja spel i Perus landslag eller fortsätta hoppas på en framtida chans i Sveriges A-landslag. Personligen tycker jag att valet borde vara enkelt, Vasquez är helt enkelt inte tillräckligt bra för att slå sig in bland spelare som Ljungberg, Kim Källström, Chippen och Linderoth.

Dessutom är det väldigt svårt att se att han ska nå den högre nivån under de närmaste fyra- fem åren. Så då är väl det logiska att ge upp och välja ett annat alternativ? Den vägen kan ju unge herr Vasquez redan. Välj Peru, om du inte räds de långa flygresorna och att spela fotboll i höghöjdsmiljö då. Fast det gör du väl redan i din nya klubb. Synd att du inte platsar bara. Där heller. Kanske dags att byta klubb? Eller landslag?
__________________________________________________
Mellan den 1-15 Mars har IFKGoteborg.se publicerat 47 artiklar och vi här på BaraBen.com har mäktat med 19 artiklar. För första gången sedan BaraBen.com grundades för tre år sedan så har IFK Göteborg en större produktivitet på sin officiella hemsida än vi här på BaraBen.com har haft. Detta är något vi glädjs rejält åt, då vi anser oss ha funktionen "eldgaffel i arslet" på föreningen och officiella hemsidan har sedan sin start alltid varit en förhållandevis död plats.

Men under den här vintern har vi fått se en uppryckning som heter duga och även om majoriteten av nyheterna är korta och enkla infospridare så är det kul att svenska mästarna i fotboll börjat inse vikten av effektiv kommunikation med sina medlemmar, supportrar och sponsorer. Hoppas nu att detta är början på en långsiktig satsning på webben och inget undantag som bekräftar regeln om samma webplats uselhet...
__________________________________________________
Skoftebyns hemmaplan, där FCT tar mot Blåvitt i veckan som kommer är en pittoresk skethôla av värsta (eller bästa, om man är självplågare) slag. Ni som kan ta er upp på mitt på eftermiddagen-matchen kommer få en insikt i hur vardagen ser ut för serielunken på landsbygden. Välkomna till verkligheten, via Trollhättan.

2008/03/14

Året var 1999- Kennedy var sexig

Vem är egentligen mest attraktiv?

Attraktiva Kim...


...eller Attraktiva Bengan?

2008/03/13

IFK Göteborg nominerade till Guldägget

IFK Göteborg har under året haft ett flertal lyckade reklamkampanjer. Detta har uppmärksammats av Sveriges Reklamförbund och renderat i inte mindre än fem nomineringar till Guldägget på Guldäggsgalan i Stockholm 3 april.

Tävlingen Guldägget är framtagen för att uppmärksamma nyskapande reklamkampanjer och på den vägen ge mod till reklambranschen att ständigt utvecklas. Tävlingen skall främst premiera väl tilltänkta kampanjer, inte nödvändigtvis lyckosamma i det avseendet att de renderat en högre försäljning.

IFK Göteborg har blivit nominerade i följande kategorier:


Direktreklam
Direktreklam är en kategori som endast ska belöna adresserade och oadresserade utskick/försändelser. Innefattar även mejl och sms.

Derby mot makrillarna i GAIS
Inför derbyt skickades en inbjudan till matchen ut med meddelandet: "Den 28 maj bjuder vi på rökt makrill. Välkommen!".






Höstens viktigaste misstag
Höstens stora Rosa Bandet-kampanj mot bröstcancer i samband med matchen mot Hammarby IF renderade inte mindre än tre nomineringar.

Att skönt bittra söderkisar jämo-anmälde Blåvitt när föreningen gjorde en samhällsinsats hade lyckligtvis ingen påverkan på juryn.


Integrerad kampanj
Ska belöna samspelet och förmågan att kreativt utforma reklam på samma tema i olika medier inom ramen för en kampanj. Det handlar inte om att applicera samma enhet i flera olika medier. Det som ska belönas är förmågan att använda varje mediums unika fördelar på ett sammanhållet sätt.


Den viktigaste matchen
Bröstcancerkampanjen i samband med matchen mot Hammarby IF.








Internetreklam
Framförd på Internet eller i andra digitala medier.

Gais bonito
Kom visserligen redan 2006, men är ändå nominerad till årets tävling.

Här fick man bland annat se James Keene trixa med ett tuggummi. Nej, just det. Det var ju det man INTE fick.




Tidningsannonsering
I
nnefattar annonser i alla former av dagspress, veckopress, tidskrifter, magasin riktade såväl till privatpersoner som företag, enstaka alster eller kampanjserier.

Protestlistan
Återigen den lyckosamma Rosa Bandet-kampanjen i höstas. Kvällen då IFK Göteborg för första gången i föreningens historia spelade i blårosa.










Slutkommentar:
Det har varit många kritiska röster angående IFK Göteborgs marknadsavdelning de senaste åren från olika håll. Därför känns det enormt glädjande att Blåvitt har med hela fem nominerade bidrag i reklambranschens gala och det i mördande konkurrens från hela näringslivet.

McDonald´s lyckades få med sex bidrag men det var också de enda som hade fler. Sen kom IFK Göteborg på andra plats med sina fem, följt av Telia, Folkoperan och Konstföreningen Hötorget med fyra nomineringar var.

Man bör kanske tillägga att Malmö FF Support blivit nominerade i kategorin Media för sin babyblåa tartan, vilket man även bör ge dem beröm för, om än motvilligt.

Expressen chockavslöjar...


Här får vi väl ställa oss två frågor:

1. Är Expressen verkligen sveriges bästa sportsajt?
2. Eller är redaktionen bara full av verklighetsförnekande djurgårdare?

Hur som helst, om man inte ännu har koll på vilka som vann SM-guld 2007 finns det en och annan ängel som kan berätta det.

Välkommen, Kim Christensen!

2008/03/12

Nicholas Cage i Reals VIP-lounge

FILMKLIPP Skådespelaren Nicholas Cage tog sig ända in i Real Madrids VIP sektion där han såg matchen med klubbledningen och fick en specialtryckt tröja och specialbehandling häromdagen. Enda problemet: mannen var inte Nicholas Cage utan en "lika som bär"-lookalike som lurade sig in under falsk flagg...

Är det inte lite underligt ändå...

MATCH ...att Petter Björlund går rakt in från u-laget, till en plats i a-lagets startelva i onsdagsförmiddagens träningsmatch mot Las Palmas. Underligt av den anledningen att den ett år äldre Oskar Gustafsson varit med officiellt i a-truppen sedan slutet av förra sommaren men trots det inte fått spela en minut, varken i förra årets matcher eller i årets träningsmatcher.

Varken Petter eller Oskar är några naturliga högerbackar, snarare tvärtom så är både ganska extrema mittbackar. Kanske väljer man dock Petter denna gång för hans lite annorlunda egenskaper mot Oskars. Petter är lite hårdare, lite bättre passningsspelare och kanske lite kvickare. Oskar är mer placeringssäker, föjdsam och bättre på huvudet.

Adam Johansson är återigen borta och man väljer denna gång alltså med ett helt nytt högerbacksalternativ då Niclas Alexandersson nu tar plats på innermittfältet med Karisik. Daniel Alexandersson tar i sin tur platsen till höger på mittfältet. Återigen en liten rockad från firma Rehn/Olsson, återigen väljer man att ställa Jonatan Berg utanför startelvan. Att testa Jonatan som högerback, en tanke som slagit en del supportrar, verkar således inte vara något alternativ för tränarna.

Med på lägret hittar vi återigen den unga målvakten Markus Bengtsson som därmed tar plats på den något decimerade bänken. Här sitter även Mattias Ranégie, som stundtals sett mycket lovande ut i spelet i år men som ännu inte fått igång målproduktionen. Startplatsen går därmed till Walle, som i och med det beslutet nästan måste ses som första-alternativet bredvid givne Pontus Wernbloom.

Matchen börjar klockan 11.00 svensk tid, officiella hemsidan direktrapporterar - som vanligt - genom Adam Johansson och startelvan ser alltså ut som följer:

Erik Dahlin
Petter Björlund, Ragnar Sigurdsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson
Daniel Alexandersson, Niclas Alexandersson, Eldin Karisik, Tobias Hysén
Jonas Wallerstedt, Pontus Wernbloom

Bänken: David Stenman, Markus Bengtsson, Oskar Gustafsson, Jonatan Berg, Jakob Johansson, Mathias Ranégie

2008/03/11

Statistiken avslöjar: Fler Öis:are än Gais:are i Göteborg

SUPPORTERSTÖD SOM-Institutet på Göteborgs Universitet gör årliga undersökningar kring hur svenska folket beter sig, vad svensken tycker och tänker, äter, dricker och har för vanor. Här ingår sedan länge även vilka fotbollssympatier som befolkningen har. Den senaste undersökningen med relevans för oss på BaraBen.com är den del där Västsvenskarna har frågats ut kring sina fotbollssympatier.

1267 supportrar som "aktivt stöder sina lag och följer fotbollen" har tillfrågats av forskarna om deras favoritlag. Underlaget är så stort att det är statistiskt säkert, vilket innebär att det är vetenskapligt säkerställt att dess resultat är om inte bergsäkra, så nära inpå att vara det. I vanligt ordning håller majoriteten av göteborgarna på Blåvitt, ett fakta i kategorin no shit Sherlock. Men något som är lite lustigare och ett faktum att fokusera på är följande siffror:

13 procent av göteborgarna har sina sympatier hos Gais.
14 procent av göteborgarna har sina sympatier hos Öis.

Det finns därmed statistiska bevis för att Göteborg har en större andel Öisare än Gaisare. Vi tar det en gång till för de makrillar som har svårigtheter att hänga med i svängarna när tvåsiffrigt kommer in i bilden:

13 procent av Göteborg består av Gais:are.
14 procent av Göteborg består av Öis:are.


S t a t i s t i s k a b e v i s.

13 procent på Gais. 14 procent på Öis.

V e t e n s k a p l i g t s ä k e r s t ä l l t.

Låt oss därmed slippa årets "obligatoriska" mediegulligull med de så "hängivna, många och klassiska Gaisarna". Göteborgs-Posten, GT, SVT Väst och vilka ni nu än må vara, ska ni göra ett supporterrelaterat inslag om någon av småklubbarna i stan', åk för guds skull till stureplansgruppens förlängda arm på Avenyn, det är på "Push" ni finner Göteborgs näst största supporterskara. Inte på stadsmissionen...

Kim Christensen till IFK Göteborg

BARABEN AVSLÖJAR Efter ett par omgångar av förhandlingar har nu danske toppmålvakten Kim Christensen från FC Nordsjälland bestämt sig för IFK Göteborg. Enligt BaraBen.com:s danska källa skall målvakten ha blivit lyrisk över möjligheten att byta till Blåvitt och skall skriva på för oss inom kort.

Kim Chistensen har under de senaste säsongerna rankats som en av Danmarks bästa målvakter, Blåvitt värvar samtidigt en förstamålvakt, då Christensen krävt muntliga garantier om att få speltid. Detta skall Blåvitt dock inte ha velat ge den danske målvakten men har visat tydligt att man vill värva honom för att man tror på hans kapacitet att bli förstaval i föreningen.

Det är än så länge oklart vad Christensen kostar för IFK Göteborg. BaraBen har inte sökt Håkan Mild för en kommentar.

Mer info inom kort.

2008/03/10

Sveriges geografi ur en fotbollsdåres perspektiv – del 1

GEOGRAFI/HISTORIA/KRÖNIKA Jag satt i en bil häromdagen, någonstans i trakten av Norrköping, på väg från Stockholm och på väg till Göteborg. Av någon anledning tänkte jag på staden Borås. Jag minns inte varför men det slog mig att jag inte först tänkte på textilindustrier. Jag tänkte nämligen skokartong, pannband, 1–8, tacos och plast. Fotbollen har förändrat min syn på geografi. Kiruna är inte hemvist för Sveriges största gruvföretag, utan istället hemvist för Sveriges nordligaste fotbollsförening. Billingsfors hade jag inte kunnat placera på kartan om det inte vore för fotbollslaget. Sandviken har inte ett järnverk, utan snarare Jernvallen, världens nordligaste VM-stadion. Fotbollen har lärt mig gamla geografiska namn så som Sifhälla, Gefle, Oddevold, Elfsborg och Hälsingborg.1 Sveriges huvudstad heter inte Stockholm. Sverige är inte längre så förbannat avlångt. BaraBen.com har därmed äran att presentera den enda kartbok du behöver, Sveriges geografi ur en fotbollsdåres perspektiv, en geografilektion, en historisk resa, och ett kåseri om lite vad som helst. I dag presenterar vi del 1 av ett okänt antal delar, var och en innehållandes fem intressanta orter.

Eskilstuna – Ett intressant stopp på resan är denna industristad, men som också historiskt sett varit en av de främsta fotbollsstäderna i Sverige. Studerar man den högsta nationella serien under tiden före andra världskriget—det vill säga från det att Svenska Serien drog igång 1910, till och med Allsvenskan 1938–39—så har lag från Eskilstuna spelat sammanlagt 16 säsonger i dessa serier.2 Det är bara fyra städer under perioden som kan stoltsera med en högre siffra; Helsingborg (19 säsonger), Norrköping (33), Stockholm (41) och Göteborg (71). En svunnen fotbollsmetropol alltså. Men även en spännande fotbollsmetropol. Ingen annanstans har kanske klubbarnas olika ståndpunkter varit så tongivande. Vad kan man annars förvänta sig av en stad som präglades av läroverks- och tjänstemannaföreningen IFK Eskilstuna på ena sidan och så många föreningar knutna nykterhets- och arbetarrörelsen att de knappt gick att räkna på en hand, på andra sidan. När IFK Eskilstunas spelare satt och drack punsch inpå småtimmarna ett par dagar före en semifinal i Svenska Mästerskapet, var Verdandi VoIF:s, GUIF:s, IF Enighets och Templarnes IK:s spelare bundna till nykterhetslöften. När IFK Eskilstuna för att främja fosterlandskänsla och patriotism anordnade tävlingar där högsta vinst var en svensk flagga, och skrev lyckönskningsbrev till kung Oskar II—så flyttade IK City en match för att inte behöva spela på första maj och Verdandi VoIF kallade IFK:s brev för ett olämpligt "kungafjäsk" och vägrade några år senare att spela en match mot just IFK då dessa hade en strejkbrytare i sin uppställning.

Göteborg – Det känns både onödigt och pompöst att beskriva Göteborg som fotbollsstad. Men det måste göras. Jag tänker inte ge mig i kast med att definiera Göteborg som Sveriges fotbollsmässiga huvudstad, eftersom det är en så totalt onödig diskussion. Jag tänkte istället sammanfatta det hela med att säga Heden. Paris smäller upp en gigantisk rondell med tiotalet utfarter runt en båge där fransmännen kan få göra det de gör bäst—det vill säga köra bil sämst—i mitten av staden. I Stockholm har man gett den mest centrala biten mark till en kung utan makt. I Bangkok har man fyllt stadskärnan med buddhistiska tempel. I New York är det en börsgata. I Hamburg är det en containerhamn. I förbudens hemland Kina är det inte helt oväntat en förbjuden stad som ligger mitt i huvudstaden Beijing. I Göteborg har man hällt ut ett antal ton grus och rullat ut ett antal meter plastgräs. Där spelades år 1892 den första riktiga fotbollsmatchen mellan två svenska lag. Där har du och jag latjat när vi var små. I Göteborg är det fotbollen som står i centrum.

Kalmar – Kalmar, denna bortbyting i den stora svenska familjen av fotbollsstäder. Undersöker man lite närmare varifrån lagen i de två högsta serierna i svensk fotboll genom tiderna har kommit från för landsdelar hittar man snabbt ett mönster. Det handlar om tre väldigt väldefinierade geografiska områden. Det första är Västkusten, från Uddevalla ända ner till Malmö, ett pärlband av klassiska fotbollsstäder som hyser de allra största svenska fotbollslagen. Det andra är Mälardalen samt Örebro- och Norrköpingstrakten, varifrån övriga svenska fotbollseliten stammar. Det tredje är ett band i som sträcker sig från Gävletrakten upp till centrala Dalarna, en mindre framträdande men ändå historiskt viktig fotbollsregion.3 Och så har vi Kalmar och Kalmar FF. Laget vars uppflyttning till näst högsta serien inför säsongen 1927–28 orsakade ett försök till bojkott från Skånelagens håll. Kalmar som alltid har varit en ensam fotbollsprick på den södra ostkusten. Kalmar FF inte bara profilerar sig som lite utanför, de är faktiskt—och har alltid varit—utanför.

Säffle – Förutom att orten uppenbarligen givit namn åt det hyfsat stora bussbolaget Säfflebussen, vilket kanske är det enda som får en att överhuvudtaget reagera på stadsnamnet, så har man faktiskt efterlämnat ett par högklassiga fotbollsarv. Ortens stora lag, SK Sifhälla, med tio säsonger i Division 2—dåvarande nästa högsta divisionen—på 50- och 60-talet och med en andraplats som bäst säsongen 1960 har tagit hand om tre stora profiler med Blåvit anknytning. Sven-Göran Eriksson spelade tre säsonger i klubben 1971–73 i Division 3 och 4 för att därefter byta upp sig till KB Karlskoga i Division 2. Men dessförinnan hade klubben fostrat Arne Nyberg. Arne Nyberg flyttade till västkusten 19 år gammal och spelade sin första match för IFK Göteborg år 1932. Därefter spelade han ytterligare 468 matcher under arton säsonger säsonger i sträck för samma klubb innan han spelade sin sista match för IFK Göteborg år 1950, 37 år gammal. Däremellan hann orten ge smeknamn åt Gunnar 'Säffle' Andersson, som delvis växte upp i Säffle innan han flyttade till IFK Göteborg, spelade två allsvenska matcher, blev avstängd för att han fått betalt och därefter hamnade i Olympique de Marseille där han i princip blev helgonförklarad efter 169 mål på 220 matcher. Tänk på det nästa gång du tänker på Säffle.

Åtvidaberg – Tänker man på Åtvidaberg, riktigt tänker, så kan man nästan rysa till av välbehag. Det är inte fel att påstå att det är Degerfors IF som är brukslaget med stort B, men det är Åtvidabergs FF som är brukslaget med stort B, R, U, K, S, L, A och G. Det känns lite som Star Wars fast tvärt om—om ni förstår hur jag tänker—att Chelsea och Bayern München har spelat fotboll, mot ÅFF, under europacupspel, i Åtvidaberg, på Kopparvallen, för runt 35 år sedan. Det är där någonstans som fotbollens själ finns. Hos det lilla laget i den tysta orten ute i skogen med hela bygden bakom sig. Jag påstår inte att jag hoppas att Ljungskile vinner Allsvenskan i år och att ett europeiskt storlag ska besöka Skarsjövallen 2009,4 men nog ligger en del av fotbollens tjusning i att ett lag som LSK kan gå upp i Allsvenskan, att hålor som Blomstermåla och Veberöd för evigt skrivit in sig i fotbollens annaler, att det inte alltid är pengarna som styr? Att det lilla laget från Östergötland kunde mäta sig med Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier, tyskarna som sen vann Europacupen. Att inandas lite luft från Kopparvallen borde varje svensk fotbollsälskare göra innan man trillar av pinn.

1 Som faktiskt ända fram till 1971 hade ett fotbollslag vid namn Hälsingborgs IF, då det i samband med kommunreformen bestämdes—efter önskemål från diverse exportföretag i staden—att ä:et skulle bytas mot ett e.
2 IFK Eskilstuna står för 15 av de 16 säsongerna, ett lag som deltog i den allra första säsongen av Svenska Serien, dessutom svenska mästare 1921. Den saknade säsongen står IK City—numera Eskilstuna City FK—för då de spelade en säsong i Allsvenskan.
3 Både Gävle och Sandviken hyser till exempel vardera två lag som finns representerade i den allsvenska maratontabellen. Dessutom en region med lag som IK Brage och Ludvika FfI.
4 Vilket dessutom hade krävt att Skarsjövallen, före detta HA Bygg Arena och numera Starke Arvid, genomgått en kraftig ombyggnation...