2008/03/04

"Varför skall Bengt Hassle få ansvarsfrihet?"

KRÖNIKA Bengt Hassle sa han. Sedan lutade han sig bakåt så att dubbla vek formerade sig på hans gråa tweedkavaj.
- Den där Bengt Hassle får väl lägga korten på bordet.
Irritationen i hans röst var märkbar. Men hans fråga kring varför ordförande Bengt Halse skulle få ansvarsfrihet när kassören Jan "Plånbok" Nilsson inte fick det, kvävdes av hans eget lilla misstag. Tanken sa Halse, men mannen råkade yttra Hassle. Gång på gång.

Vi satt på det högst infekterade årsmötet för IFK Göteborg. Halse satt längst fram i salen och samlade ihop sina papper. När pressuppbådets kameraslutare gav ifrån sig ett smattrande eko bröt hans röst smått nervöst skrattande ljudsalvorna i Burgårdens aula.
- Ni som är sådana proffs borde väl inte behöva ta hundra bilder för att få en bra, sa han.
Vår ordförande, märkbart pressad av ett medialt intresse som en del av godtyckliga skäl kallade för "drev". Inte minst Hassle, eller Halse själv. Som gång efter annan själv ville bestämma när han skulle ställa upp på intervjuer och när han skulle få strunta i det. Kvällen i fråga blev det alternativ två. Halse vägrade att göra press.

Efter att årsmötet var slut hade en i högsta grad oenig medlemsskara valt att ge Halse den ansvarsfrihet han självfallet var ute efter. Ett demokratiskt beslut, men det som följde därefter var även det som irriterade väldigt många "ute i stugorna". I samma sekund som den första frågan efter mötets stängning kom, i det här fallet från TV4 Göteborgs utsände, så ville Halse åter diktera villkoren för hans ansvar mot omgivningen. Han gick då fram till ytterdörren och ville smita förbi journalisterna, men råkade i all hast trycka dörren utåt.

Men dörren öppnades bara inåt.

Fast mellan press och en "låst dörr" för ett par sekunder. Framför den rullande kameran. Då fick han frågan. Om hans reaktion på att ha fått ansvarsfrihet av medlemmarna. Då pausade den nyligt avgångne ordföranden, märkbart stressat och sa:
- Jag tänker inte kommentera det där. Nu är jag privatperson och det tillhör historien.

Tiotusentals supportrar sitter framför sina dumburkar. Alla har förmodligen frågor. Men nu är han privatperson. Därmed markerade Halse att det inte var acceptabelt för pressen att vara intresserade, för då skulle de trackassera en privatperson. Han syftade till att anspela på sympatinerven i var mans ryggrad, något som gick hem. Eländet med pressens intresse förknippades härmed för evigt med den offentliga posten som ordförande för landets största fotbollsförening. En balansgång mellan privat distans till intresserade och ämbetets tvingade närhet till alla informationstörstande personer, kanaler, grupper och intressenter. Halse förmedlade att man som ordförande i IFK Göteborg är ett offer om media blir väldigt intresserade. Man är en person som drabbas av allmänhetens nyfikenhet, inte en person som har ansvar för en hel stad av blåvita. Det är de som har ansvar att sympatisera med hans.

Men vi förstår ju Bengt Halse. Han "är ju bara människa" och han tog rollen som ordförande i IFK Göteborg för att han stolt ville leda sitt favoritlag. Men med hela situationen klar för sig och med en viss period av tidsmässig distans till hela händelsen är det viktigt att lära sig av vår förenings historia. Om alla hade fått tydliga svar på Halses synpunkter kring vad som skett och då kunnat ställa dem i relation till vad Mats Persson och Jan Nilsson med flera hävdade så hade de omfattande sympatierna för Halse troligtvis uteblivit helt. Nu fungerade tystnadens taktik perfekt. Men som resultat hängde änglaskaran i en total ovisshet när Kamratgården lade karbonpapper över frasen "Vi har inga kommentarer i nuläget", oavsett vem som ringde. Oavsett om man var medlem. Oavsett om man haft årskort i hela sitt liv.

Halse satt en dag och läste BaraBen.com. Då kritiserade jag honom skarpt för att inte ta det ansvar han hade för den inträffade skattehärvan från positionen som föreningens ordförande och därmed högste ansvarige. Jag argumenterade för att den som sitter längst upp när ett omfattande fiffel och fusk avslöjas bör ta sitt ansvar och avgå. Halse läste artikeln och tyckte att "den där Frankie är ju inte riktigt klok". Nu jublar säkert en del som inte är mina åsiktsfränder. De som dessutom har stora sympatier för Halse jublar garanterat dubbelt. Men Halse sa detta efter att ha blivit kritiserad för att inte ta sitt ansvar som föreningens högste chef. En man som samtidigt valde att aldrig tala ut om det hela inträffade. En man som idag åter är med som en av föreningens absolut största ekonomiska intressenter, i det nya riskkapitalbolaget. En man som till den här dagen valt att bara under rättens tvång tala ut om vad som skedde under den turbulenta tid då han basade i föreningen. Det är jävligt fegt av dig Bengt Halse.

Släktingar och vänner till Halse svor irriterat åt mitt resonemang, Halse själv pratade ut om kritiken med en av BaraBens skribenter och många medlemmar eller supportrar till Blåvitt kritiserade mig för att vara för kritisk mot Halse när det "i själva verket var Mats Persson och Jan Nilsson som är skurkarna i dramat". Men poängen är värd att upprepas med en relativt stor tidsdistans mellan oss och skattehärvan. Ingen kan bli IFK Göteborgs ordförande och därmed mer eller mindre officiell chef över en hel stads majoritetsbefolkning, formellt ansvarig för landets största och bästa fotbollsförening, utan att samtidigt få räkna med att ställas till svars från en informationstörstande omgivning.

Bengt Halse är blåvit genom rygg och märg. Om den saken råder absolut ingen tvekan. Han är dessutom fruktansvärt sympatisk och hade stor del i den avfrostning av relationen supporter gentemot klubbledning som hade levt kvar sedan pamp-Gunnars dagar under storhetstiden. Han är dessutom den privatperson som med all sannolikhet har bidragit mest rent ekonomiskt till föreningens kassa genom alla år. Egentligen borde det vara Halse och inte Janne som kallas för "Plånbok".

Men det gör honom samtidigt inte untouchable för kritik.

Oavsett om Halse inte visste ett jota om vad hans anställda Persson och Nilsson sysslade eller om han valde att tiga om delar av det som hände så var och är frågan om han inte borde avgått när det inträffade skedde, en fråga som inte bara var tvungen att ställas. Även med "facit" i hand i form av en dom som stödde Halses version. Det är en fråga som jag i högsta grad hoppas att någon ställer den dag vi åter drabbas av tveksamheter inom föreningens verksamhet. Även om den dagen helst får utebli helt.

Det är även en fråga som är värd att spinna vidare på. En fråga som väcker tanken på om alla anställda i en så stor organisation som IFK Göteborg, som berör så många människor, faktiskt måste gå att ifrågasätta och kritisera? För svarar vi nej på den frågan, så har vi på någon nivå ett demokratiskt problem i förhållandet till vår förening. Kanske ett problem som direkt tillät hela skatteaffären att över huvud taget ske.

I måndags höll IFK Göteborg årsmöte. Ingen krävde Stig Lundströms avgång. Tack gode Torbjörn för det. Låt oss bara hoppas att vi aldrig kommer tillbaka till den plats där de ansvariga i IFK Göteborg inte är berädda att öppet berätta sanningen om vad som sker i vår förening till oss medlemmar och supportrar. Berätta för oss vad som sker med det som står oss allra närmast hjärtat. Låt oss lära av föreningens historia. Låt dem aldrig tiga igen.

18 kommentarer:

  1. jag kommer osökt att tänka på håkan mild. inte för att han på något sätt bör kritiseras idag men om han gör felköp (som han faktiskt gjort) känns det helt omöjligt att kritisera honom för då blir alla helt vansinniga på en för att han är en sån hjälte.sen tycker jag det finns en annan sak med: det blir svårt att se när vår ledning håller tyst om saker som borde finnas i offentligheten för de har ju så jävla liten kontakt med oss fans ändå. bastuklubbsmentaliteten kring riskkapitalbolaget är ett exempel...

    SvaraRadera
  2. Frankie: var du dulee-full när du skrev det här? du brukar ju uttrycka dej så snyggt, men dagens text är sprängfylld av rumphuggna meningar och annat som ger huvudvärk vid läsning... aja, en treo och det problemet är ur världen, hehe.

    SvaraRadera
  3. Det där med ansvarsfrihet kan man ta med en nypa salt. Det har endast den betydelsen att medlemmarna accepterar den bild av föreningens drift som ordföranden har givit (kommer iofs inte ihåg den exakt men den var det väl inga större fel med?). Skulle det komma fram att någon har ljugit eller undanhållit information i sin verksamhetsberättelse kan man aldrig komma undan för att årsmötet givit ansvarsfrihet.

    SvaraRadera
  4. riktigt jävla tung text, i positiv bemärkelse. sådant här borde bli obligatorisk läsning för grupper som gamla kamrater och blåvitts bastuklubb.

    SvaraRadera
  5. Svårläst och jobbig text, men ändå väldigt intressant.
    Personligen tycker jag Halse kom för billigt undan. Han kom, han sågs, han smög iväg. Nu är han tillbaka i en ny roll?

    SvaraRadera
  6. Övriga styrelsen då,visste inget eller gjorde inget,men sitter kvar!det är väl ingen enmansshow i en styrelse, de har ju kollektivt ansvar.

    SvaraRadera
  7. Verkar som att Frankie har läst en del Kerouac eller något, den här skrivtekniken känner vi i alla fall inte igen även om det kan vara lite spännande med nytt då och då haha.

    Ang Halse håller jag med, en sak att inte snacka med tv men en helt annan att inte lägga korten på bordet till medlemmar och supportrar. Han gjorde mycket för att gå på puben och synas tillsammans med supportrar men det var ju inte att krama honom man ville göra, man ville och vill få information annat än där den pressats ur honom i rättsalen (där han för övrigt var riktigt svinig mot JN och MP!)!

    SvaraRadera
  8. JP jobbade heltid, men ideellt och kan inte räknas in som anställd.

    SvaraRadera
  9. Halse kom billigt undan. Lite öl med supportrar på Harrys och så löser sig allt typ.

    SvaraRadera
  10. Haha, jaja ibland får man experimentera lite med stilen när man skriver med...

    SvaraRadera
  11. Ibland känns som om Frankie måste stå i opposition mot föreningen och leta upp ömma tår att trampa på. Först målvaktsfrågan och nu detta? Det känns relativt meningslöst att debattera det här nu...

    SvaraRadera
  12. vad var det för kort Halse inte lade på bordet? Det har väl inte framkommit något nytt?Och då var väl alla i styrelsen " sviniga " - dom ljög ju allihop i rätten enl MPs och JPs advokater medan MP och JP visserligen hjade ljugit förut men var nu vita som lamm!

    SvaraRadera
  13. bonke/ ingen annan gör det ju. känns som att utan baraben har vi en helt okritisk och helt oanalyserande supporterkrets. det är knappast positivt.

    SvaraRadera
  14. Halse är skyldig till en av dessa alternativ
    1. Han som yttersta ansvarig visste vad som hände, och ör därmed medskyldig.
    2.Som ytterst ansvarig visste INTE vad som hände gällande ett av de största köpen i Kamraternas historia, vilket i sig är underlag för en avgång.

    Vad tycker ni

    SvaraRadera
  15. Texten blir inte battre for att du anvander knepiga meningsbyggnader.Dock sa ar bloggen overlag skitbra.

    SvaraRadera
  16. Plocka inte bort mina inlägg! Faktum kvarstår Frankie är bland det fulaste jag någonsin sett! Det är FAKTA!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.