2008/03/22

feldgraus femma - superdupermegachockcupspecial

FELDGRAUS FEMMA Att lägga Supercupen på Påskafton är för mig helt oförståeligt. Visst, Svenska Fotbollförbundet vill väl göra det till en tradition att spela matchen lördagen innan själva Allsvenskan drar igång, men när den lördagen råkar infalla på Påskafton, när väldigt många är upptagna med att umgås med familj, släktingar och vänner, kanske man borde ha insett att det vore smartare att ändra matchdag. Annandag påsk nu på måndag hade till exempel varit ypperligt. Då kanske det hade varit fler än 1 643 på plats. Vi som var där fick åtminstone se IFK knipa en titel och ganska enkelt vinna över försäsongsmästarna Kalmar i en i övrigt intetsägande match där den ende som var bra var Cesar Santin. Det känns därför som en ganska svår uppgift att sätta vettiga betyg.

Kalmar FF, hemma
5 poäng: Jonas Wallerstedt - Knoppar som vanligt in ett par baljor oavsett om han spelar bra i övrigt eller ej. Det andra målet han gör känns som en patenterad Walle-skalle där han smyger upp bakom ytterbacken och sticker fram huvudet precis innan den ska rensas undan av den inget ont anandes kalmariten. Han har gjort ett par sådana mål
3 poäng: Cesar Santin - Det var som om hela Kalmars spel gick ut på att spela upp bollen längs högerkanten för att därefter slå en krossboll till Santin på vänsterkanten där han fick gott om utrymme att utnyttja mot en för dagen seg Alex. Santin var den enda spelaren på plan som gjorde en helgjuten insats rakt igenom och han förtjänar faktiskt uppskattning, även från mig.
2 poäng: Stefan Rehn och Jonas Olsson - Som protesterade mot SvFF:s helt sinnessjuka nya regel, om att det enbart får vara en ledare som står upp under matcherna, genom att sätta sig på två barstolar vid sidan om avbytarbänken.
1 poäng: Hjalmar Jonsson - Gör det mesta fel under stora delar av matchen. Jag brukar tycka att Hjalmar får mycket skit han inte förtjänar, men i dag var han verkligen helt under isen. Naturligtvis gör han då ett mål på det han faktiskt kan ganska bra, det vill säga slå frisparkar från halva plan. I brist på andra intressenter får han dagens etta.

PS: En kompis hälsar att det heter "tackla ner honom" och inte "tackla ner han". Detsamma gäller "stoppa honom" istället för "stoppa han" och "varna honom" istället för "varna han", samt ett antal andra uttryck. Den här notisen sponsras av Språkrådet (före detta Svenska språknämnden).

30 kommentarer:

  1. den blekaste insatsen hittills.. tyvärr för denna "femma" brukar vara av bra kvalitet

    SvaraRadera
  2. Sista stycket håller jag helt med om, förutom när det gäller Ölme. Enligt svenska akademins ordbok är det fullt acceptabelt att säga:

    SÄNKA HAN, Ölme!

    SvaraRadera
  3. Anonym 21:11/ Kvaliteten på femman speglar bara matchen. ;)

    Anonym 21:15/ Ja, Ölme är ju ett litet specialfall, där får man använda vilket språk man vill.

    SvaraRadera
  4. men feldgrau då! karisik gjorde ju en bra insats idag.. kämpade och gjorde en massa jobb i det tysta. :)

    SvaraRadera
  5. ÄNTLIGEN någon som vågar sätta ned foten och säga som det är. Jag är så trött på folk som sätter in HAN där det ska vara HONOM. Låg dessa individer och sov under mellanstadiet eller vafan är det frågan om?

    SvaraRadera
  6. Istället för att gnälla på datumet kan man gnälla på själva "turneringen" eller va fan man ska kalla det.

    Vilket värde har Supercupen? Vilken prestige vann vi idag? Vilka vann förra året? Vem bryr sig liksom.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med Speero :) Eldin gjorde en bra insats med många fina passningar och finter.

    SvaraRadera
  8. Till anonym 22/3/08 22:12:

    Varför klaga, nu finns den tuneringen/cupen och vi vann den. Det är väl kul att vi vinner det som vinnas kan.

    Nu är det bara Allsvenskan, Svenskacupen och CL kvar!

    Förresten, någon som idé om var vi skall stoppa in "vi har vunnit supercupen" ramsan? Dessutom får vi ju ändra till 18 SM-guld. Ojoj, mycket förändringar...

    Hur skall detta gå?

    SvaraRadera
  9. Ursäkta min bedrövliga svenska i inlägget ovan

    SvaraRadera
  10. Själv ser jag det som att han istället för honom lite som talspråk. Min farsa som är 75 bast säger det så, han säger också påfallande ofta la istället för väl. Märkligt...

    Dock skulle jag gärna införa skottpeng på att använda det i skrift.

    / Barbarpappa

    SvaraRadera
  11. Avdelning läs igenom ditt inlägg även på fyllan:

    Själklart ska första meningen lyda: Själv ser jag han istället för honom lite som talspråk.

    / Barbarpappa

    SvaraRadera
  12. Feldegrau: Jag tycker för en gångs skull inte felet ligger hos SvFF. Utan felet ligger hos fotbollstittarna, supportrarna och i viss mån TV4. Dagen är skitbra, alla är i stort sett ledig. Alla har möjlighet. Dock går ju inte alla. Kolla i alla andra länder, där är de match med fullsatta läktare, men inte här!

    SvaraRadera
  13. Matchen var helt klart viktig för oss. Vi har ett bra resultat i ryggen och ett mentalt överläge på Kalmar.

    250 000 är ändå 250 000 dessutom...

    En bra påskafton mao...

    SvaraRadera
  14. Anonym 01:00/ Naturligtvis är det även folks ovilja att gå på match när omständigheterna inte är hundraprocentiga som gör att publiksiffran blir så låg som den blir, men när SvFF/Kentaro inför Supercupen i svensk fotboll och kör ganska hårt på idén, så känns det helt bakvänt att inte lägga matchen på en mer optimal dag. Jag tycker att dagen är suboptimal. Visst, alla är lediga, men det är "alla" varje lördag. Just den här lördagen var det Påskafton vilket för många är en dag då man träffar släkten och äter påskmiddag, och därmed tappar man ett antal hundra potentiella åskådare som väljer påskmiddagen framför fotbollen.

    SvaraRadera
  15. Det går utmärkt att använda sig av han. Det är den fornsvenska ackusativformen och användes precis som i exemplen, "tackla han", osv. Honom är egentligen dativ och användes alltså ursprungligen om indirekta objekt, alltså, "jag sparka benet av honom" och liknande. Så fortsätt gärna att skriva han vid direkta objekt.

    Hjalmar och Skallewalle är bra :)

    SvaraRadera
  16. Såg man alex idag kan man inte tro att han lirar i landslaget asså. Detta var den sämsta match jag sett blåvitt lira sedan BP matchen hemma förra säsongen... Man blir lite orolig faktiskt...
    Hur som helst, gött med 250 lök till i kassan! Bra jobbat

    SvaraRadera
  17. Juste, om blåvitt hade tagit både svenska cupen och allsvenskan, hur fan hade matchen spelats då? Hade blåvitt bara fått 250 000 extra i kassan bara sådär? Silket dilemma...

    SvaraRadera
  18. Självklart borde Karisik haft poäng. En av hans absolut bästa insatser i den blåvita tröjan var det.

    SvaraRadera
  19. Svenska Akademiens Ordlista heter den faktiskt 21:15 ;)

    SvaraRadera
  20. Mofo: Pratar hvi fornsvenska idag? -.-

    SvaraRadera
  21. Du gör ditt bästa iaf fascisten, men hvi är ett annat ord än vi, och betyder varför ;) Saken är alltså den att när folk säger och skriver exempelvis "jag tacklade han" så är det inte fel. Svenska kan talas och skrivas på många olika sätt, och till vår glädje har en del svenskar kvar en äldre ackusativform. Kort sagt, i uttryck som de vi talar om är honom vanligare, men inte mer rätt.

    SvaraRadera
  22. mof//

    Ne, enda problemet är att man låter som en jävla idiot om man säger "tackla han".

    Godnatt.

    /Calle

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  24. Anonym 22:11 - Ja, att säga HAN istället för HONOM är lika fel, lika dåligt talspråk, som att skriva "vafan", som också får anses vara talspråk (ett dåligt sådant).

    SvaraRadera
  25. feldgraus femmor brukar vara mer färgstarka och underhållande än så här.
    Men visst borde väl Eldin fått ett poäng eller två. Jag tycker han har varit väldigt duktig på innermitt senaste matcherna. Och tuffare mittfält än KFF kan man nog ej möta (i allsvenskan alltså, i champions league finns det möjligen ett par mittfält som kan anses tyngre, dock ej högre medellängd).

    SvaraRadera
  26. Har sett Hjalle bättre, har sett honom sämre. Igår var han bäste ytterback på plan och svarade för ett mål och en assist. Inget att klaga på tycker jag.

    SvaraRadera
  27. Eldin var ju faktiskt bäst på plan.. Ja, han var bättre än brevbärarn!

    SvaraRadera
  28. Tycker också att Eldin borde fått poäng. Dessutom tyckte jag att Bjärsa stod för en riktigt bra insats. Jontes första halvlek var dessutom riktigt bra.
    Synd att slarva bort deras insatser på det sättet.

    //Blazen

    SvaraRadera
  29. Ang. det sista så erkände min föreläsare Lars-Gunnar Andersson, professor i Svenska språket på GU, att även han ofta kan få ur sig saker som "stoppa han", "kapa han" osv. på Blåvittmatcherna.

    Det är så det är i stridens hetta och ingen ska behöva må dåligt över det. =) tjipp!

    SvaraRadera
  30. Dessutom är det ju inte mer fel att koka ihop han och honom till ett ord - han, som hann göra det samma med de och dem i talspråk - dom. Eller?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.