2008/03/06

IFK vände mot Stabæk: 0-1 blev 2-1!

MATCHRAPPORT Vi såg det ifjol, att vi ofta gjorde tidiga mål i matcherna. Sedan hände snarare att vi släppte den ledningen än att vi behöll den, i alla fall i början av säsongen. I början av denna säsong har vi sett motsatsen. Vi ser våra motståndare ta ledningen med både ett och två mål, innan vi kommer ikapp och ofta förbi. Vi såg det mot Moskva, då vi hämtade upp 0-2 till 2-2, vi såg det mot Elfsborg där 0-2 blev 3-2 och vi såg det idag, då 0-1 mot Stabæk blev 2-1 till IFK Göteborg.


Matchen mot Stabæk är länge en ganska trist historia.
En typisk nollnoll-match. Och kanske var det så vi ville ha det, om man lyssnade på vad tränarna hade att säga före matchen. Hålla nollan var viktigt, efter att ha släppt in mål i varje match sedan guldmatchen hemma mot Trelleborg. Men så blev det icke. Och i första halvlek var det snarare Stabæk som var närmare ett mål än vad vi var det. I början av halvleken har Jakob och Karisik förtvivlat svårt att ta hand om bollen på innermittfältet. Faktum är att Jakob var totalt osynlig den halvlek han spelade. En ny Tomas Olsson är han inte unge Jakob, inte ännu. Karisik kämpar på och är trixig med boll, men frågan är om han vet han ska göra med den när han väl får den under kontroll. Ibland känns inte besluten helt hundra från Eldins sida. Eldin jobbar sig dock in i matchen genom ett par bra ageranden och ett par hårda tacklingar. Ibland finns det helt enkelt ingen annan väg att gå. När inte spelet fungerar, då köttar man till det lite. Och vips - så är man med i matchen igen.


På kanterna gör Alex och Lill-Alex ett bra jobb. De sklijer sig en del i spelstilen och det är också detta som ser till att skapa de första riktigt bra chanserna i matchen för Blåvitt. Lill-Alex upprepar flera bra löpningar in från sin vänsterkant, mitt in i central anfallsposition och skapar således oreda i Stabæks försvar. Han får två-tre bra chanser och kanske borde något av avsluten suttit i mål.

Vid det här laget har det dock redan uppmärksammats ett litet problem på Stabæks mittfält med nummer 25, Alan Carlson Gomes de Costa. "Alanzinho". En 164 cm kort rackare som tycks göra som han vill med både boll och motspelare. Briljant teknik och fasligt snabb med boll. IFK har hela matchen igenom svårt att få grepp om denne lille lirare.


I andra halvlek får sig matchen ett lyft. Stabæk gör ett mål och har bud på både 2-0 och 3-0 med två träffar i ribbans underkant. Bland annat tar sig Allan fram genom 4-5 blåvita och chippar bollen i ribbans underkant från straffområdets vänster innerläge. Hade man varit neutral supporter hade man sagt "den bollen förtjänade ett bättre öde".

Men när vi står och väntar på fler mål från norskarna så gör blåvitt ett par byten. Sella kommer in redan i halvtid - mot Jakob, Pontus byts in till förmån för Ranégie, Hysén tar Lill-Alex plats och Jonatan tar plats på högermitten mot slutet när Niclas Carlsson får lämna och IFK går ner på tremanna-backlinje. I det läget på slutet, spelar vi med Jonatan och Tobbe på varsin kant, och Alex-Sella-Eldin på mitten. Hejdlös offensiv med andra ord vilket höll på att straffa sig.


Men det gjorde som sagt inte det för idag hade vi tur. Och det är även lite tur som skapar vårt 1-1 mål. En stickare i djupled som Pontus precis når med tåspetsen. Problemet är att målvakten redan är där och blir rejält köttad av Pontus i denna aktion. Bollen rullar ut till Walle som enkelt skjuter in den i mål. En Stabækförsvarare försöker i detta läge stoppa bollen med handen - och lyckas sånär - men det hjälper inte då bollen trots det rullar in i mål. Hade den inte gjort det hade det självklart varit straff och rött kort.


Pontus Wernbloom vänder matchen när han kommer in.
Det första han gör - en stund innan 1-1 - är att återigen kötta målvakten då han går in hårt i en nickduell och keepern blir liggandes ett tag. Det skall göra ont att möta Wernbloom och det gör det också just nu. Att han dessutom är briljant i huvudspelet, skravningar, bollmottagningar och mycket annat gör att det ser riktigt bra ut just nu.


Det är även Pontus som nästan ensam skapar läget till 2-1. Ett väggspel efter ett inkast på vänsterkanten, en elegant tunnel och ett inlägg bort mot högerkanten. Jonatan har bara att ta emot bollen och dundra upp den i krysset. Med vänstern skall tilläggas. Matchen är kort efter detta slut och det kan konstateras att vi ännu en gång vänt underläge till vinst. Ett bra styrkebesked och vi är precis som i Ellosmatchen väldigt starka i slutet.


Något som inte var lika bra var när vi fick fasta situationer emot oss. Det var farligt precis varenda gång, och det var även i ett sådant läge som Stabæk gjorde sitt första och enda mål. Vi såg det även mot Ellos, då nacho-Anders gjorde ett väldigt enkelt mål, även det efter en fast situation.


Vad kan man då säga om spelarna? Till att börja med kan vi konstatera att Stenman gör en klart godkänd match. Han är duktig på tv-räddningar, det vet vi sedan innan, och han får även göra ett par sådana i denna matchen. Inga synliga misstag. Men hur är det med den viktiga pondusen? Är det saknaden av sådan som gör att vi ser så svaga ut på fasta situationer? Det låter jag tränarna och spelarna i laget avgöra.


Smal-Seb har många bra intentioner, men orutinen märks ibland igenom då det spelas bort en hel del enkla pass lite väl ofta. Det behöver Sebban slipa på. Men han vill mycket, och det är härligt att se. Så jag kan gott hålla fast i vad jag tidigare sagt, Sebban kommer att ge Hjalle en match i år på vänsterbacken. Bjärsa är stabil som vanligt och Ragnar vill mycket. "Rulla bollen! Varenda jävla gång tjongar ni!" lät det från Ragge när ytterbackarna för hundrade gången i första halvlek tjongade upp en boll. Till slut gjorde han som han brukar, tog en egen dribblingsraid rakt upp i banan. Ett vägspel och sedan med på huvudet på följande inlägg. Nära, men ändå en bit ifrån. Hur som helst är det gött att se att Ragge börjar se het ut igen.


Niclas Carlsson har ingen jättelyckad dag. Det märks att han inte riktigt har kommit in i spelet riktigt ännu och han har även en del missar i försvarsspelet. Skärpning krävs från Niclas om han på allvar skall kunna vara med om att konkurrera - ens om en bänkplats. Varför testas inte Oskar Gustafsson?


Inhopparna får som sagt fart på matchen även om Hysén och Berg är tämligen osynliga förutom deras insatser vid andra blåvita målet. Sella gör en bra match från sin något ovana position som innermittfältare. Jakob är, som tidigare sagt, i det närmaste osynlig och Eldin kämpar och krigar sig in i matchen. Dock är det ingen av dem som är särskilt lyckad i defensiven då framförallt tidigare nämnda Alanizibinho (eller nåt) har helt fritt spelrum.


Ranégie har mycket boll i sig men snart måste lägena börja sitta om han skall ta plats i startelvan redan till premiären. Walle gör mål idag men är i övrigt ganska beskedlig. Dock kämpar Bulldog alltid väl i defensiven, och det ska ha ha cred för. Pontus är, som både jag och tidigare skribenter nämnt, återigen bäst på plan. Anfallsspelet förändrar karaktär när han äntrar planen och det tillförs flera dimensioner. Han är het nu, men hur länge håller formen i sig? Eller är han så här bra?


Som helhet gör vi en OK match, men inte mer. Något sämre än mot Elfsborg i min mening. Men vi vinner, det är det viktiga. Och vi vänder återigen ett underläge, vilket visar att vi har bra karaktär i truppen. Och snart är det bara två veckor kvar tills det sätter igång på allvar. Det märktes, om inte annat, på det celebra besöket på läktaren...

Samtliga bilder tagna av Olof.

15 kommentarer:

  1. Fy fan vad man längtar till Allsvenskan efter dessa bilder!

    SvaraRadera
  2. Håller med dig helt och hållet

    SvaraRadera
  3. Fy fan vad man inte längtar till Allsvenskan när man ser Nanne.

    SvaraRadera
  4. Vadå "celebra besöket på läktaren". Känner inte igen killen i halsduk jämte Nanne, vem är han menar du?

    SvaraRadera
  5. Intressant att Nanne inte lämnar något åt slumpen.

    Känns som PW kommer vara stekhet hela våren. Vi får bara hoppas att han (minst) stannar över CL-kvalet. Han blir såklart snart proffs i Holland (eller varför inte Tyskland, eller kanske kanske England), men stannar han kvar hela säsongen är han en kandidat till allsvenskans poängkung (mål+ass), men kanske inte skyttekung...alltid någon "okänd" gubbe som överraskar och dônar in en massa mål.

    I övrigt verkar laget, trots vinsten, lite tungt och kanske nertränat. Men det saknades ju minst fyra givna ordinarie i startelvan; tänker på ytterbackarna och innermittfältarna. Då har jag inte ens nämnt Hysén, PW och Walle. Vi får hoppas Kanarieresan gör dom gott så skall det nog se bättre ut sen. Men va fan, det var starkt att vi vann. Tänk förresten om den flera gånger uträknade J Berg äntligen lyckas ta en plats i laget. Respekt i så fall (min respekt har han iofs ändå).

    Det värsta är att jag länge haft en gnagande känsla av att vi torskar i MFF-premiären. Jag vet att det är som att svära i kyrkan (eller som han i spelreklamen "I bet, we loose...") men det är min känsla att Rolle lyckas få Dixon, Skoog och Toivonen att sprattla till i matchen just mot oss om några veckor (fattar ni att det är så snart). Vid Torbjörn, måtte jag ha fel.

    La förresten in en hundring på Ranégie som skyttekung hos Unibet i slutet av förra veckan till 150 ggr pengarna. Någon dag senare hade oddset halverats till 75 ggr degen. Fler som gått in eller? Troligtvis dock en naiv dröm att man får inkassera någon vinst på det spelet.

    För övrigt som vanligt bra jobb av matchrapportören!

    SvaraRadera
  6. Haha celeber är väl det enda nanne inte är... ;)

    Gött med en utförlig rapport med sådan skön bildkavalkad, precis vad man ville ha en kväll som denna! Kanon gubbar!

    SvaraRadera
  7. Walle var väl förresten med från start? Missade det.

    SvaraRadera
  8. Skall inte tjata mer nu, men måste ändå nämna att det känns bra med tränare som vågar ändra i laget (gå ner på trebackslinje) för att vinna. Har för mig att ett liknande genidrag, som gav utdelning, gjordes i någon av matcherna i höstas...?

    SvaraRadera
  9. smichael/ Nej, då var det 4-3-2 efter att TO blivit utvisad. Den senaste gången vi gått ner på trebackslinje i en allsvensk match som jag kan komma på är Assyriska borta 2005. Men jag kan mycket väl ha glömt någon match.

    SvaraRadera
  10. Gissar på att Nanne väljer att återigen köra 4-5-1 med Ceasar Santin på vänster yttermitt, att den långe broder Elm är target och att kontringar och utnyttja blåvitts misstag blir samma taktik när Supercupfinalen spelas i slutet av Mars.

    SvaraRadera
  11. Du har rätt Feldgrau. Blåvitt väljer alltid numer att gå ner på 3 mittfältare vid utvisning, som får jaga skiten ur sig. Detta speciellt för att vi skall kunna sätta högre press med 2 anfallare och i förlängnigen inte hamna i knät på mv/backlinje.

    SvaraRadera
  12. Runka Nanne, vi vill se!

    SvaraRadera
  13. Pontus stannar i blavitt for helvete!

    Ge honom en miljon om aret och ett femarskontrakt sa kommer killen stanna ett tag till. Sen kan val han ta ett snack med mild och dra utomlands i fyra ar till nan liga och tjana sina ytterligare 20 mille. Basta.

    SvaraRadera
  14. För att svara på Wernbloomfrågan, han är precis så här bra det vet vi alla trodde jag.. Vänta bara till toppformen kommer i vår!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.