2015/03/13

Know your enemy: HeIF hemma, Svenska cupen

132 dagar har det gått. Men nu är det dags igen. Fotboll på Gamla Ullevi. Om än inte Allsvenskan, så
Svenska Cupen. Valhalla under försäsongen har sin charm, men det är inte mycket som går upp emot Gamla Ullevi en vårdag. Att det dessutom är kvartsfinal i Svenska Cupen gör knappast saken sämre, även om det inte gick vidare bra förra året i just kvartsfinalen...

För motståndet står som bekant Helsingborgs IF. Ett lag som jag känner att man inte riktigt vet var man har dem. För bara ett par säsonger sedan var man en given toppkandidat, något som ändrats drastiskt den senaste tiden. Förra året slutade man på en nionde plats och man var långt ifrån europaplatserna, något som man haft som målsättning. Och även om man nu tog sig vidare från gruppspelet i cupen, så gjorde man det utan att imponera. Man inledde med att besegra Västerås med 4-0 för att sedan följa upp det med två kryss mot Syrianska respektive Halmstad. Man vann därmed gruppen på samma poäng som Halmstad, men med bättre målskillnad. Det ska tilläggas att målet man gjorde mot HBK var en riktigt målvaktstavla av Stojan Lukic.

Inför den kommande säsongen valde man att byta tränare. Eller ja, det hette att man tillsatte Henrik Larsson som ny tränare och Roar Hansen petades ner till någon form av ungdomsansvarig. Efter ett tag hette det istället att Hansen valt att lämna självmant. Det är inte bara på tränarsidan det har varit förändringar för Helsingborg. Den mest noterbara förändringen är naturligtvis att David Accam nu lämnat laget och återfinns numer i MLS-klubben Chicago Fire. Accam var under stora delar av förra säsongen den som bar Helsingborgs offensiv. I ett försök att ersätta Accam har man istället valt att plocka in Astrit Ajdarevic, visserligen en helt annan spelartyp, men han kommer att få bära ett stort ansvar för att Helsingborgs offensiv skall fungera.

Utöver Astrit Ajdarevic finns det ett gäng frågetecken kring HeIF’s trupp. Trots att man har spelare som Pär Hansson och Peter Larsson, som i sina bästa stunder är riktigt bra, så känns truppen ganska ihålig. Det man på pappret kanske främst saknar är en utpräglad målskytt, även om Robin Simovic dansade en vår… Faktum är att han inte gjorde ett enda mål under den gångna säsongen.

Tar man en titt på den övriga truppen finns bland annat blåvit-bekante Darijan Bojanic. När han valde Helsingborg i somras snackades det en del om att det var på grund av att Roar Hansen fanns i klubben. Hansen finns inte längre kvar i klubben och kan Henke få ordning på Bojanic tro?

Vem är det egentligen som skall “ta tag i det” för Helsingborg? Min känsla är att man saknar en tydlig ledare på planen. Pär Hansson? För ett par år sedan, ja. Men de senaste två säsongerna tycker jag inte att han kommit upp i den nivån han höll tidigare, något som även märkts av i hens agerande mot sina medspelare. Peter Larsson då? Den kanske mest naturlige ledaren i laget, men med de psykbryt han får emellanåt diskvalificerar han nästan sig själv där. Utan en utprägad målskytt och tydlig ledare på planen tror jag att Helsingborg kommer att få det svårt den kommande säsongen.

UTROPSTECKNET Nåja, det blir väl nästan ett frågetecken här också. Men är det allsvenskans tyngsta anfallsduo Helsingborg kan ställa upp med Robin Simovic och Mikael Dahlberg? Djupledshot är inte det första jag tänker på när jag hör den duon i alla fall. Det lär inte bli den duon som startar imorgon, min gissning är att det Helsingborg ställer upp med samma anfallspar som i sista gruppspelsmatchen mot Halmstad. Det vill säga med Jordan Larsson och Astrit Ajdarevic längst fram.

FRÅGETECKNET Vilken nivå håller egentligen årets upplaga av Helsingborg? Har Henke lyckats sätta sin egen prägel på laget ännu. I gruppspelet övertygade man inte men ser man till träningsmatcherna har man slagit både Häcken och Kalmar FF. Man är på årets matcher fortfarande obesegrade och det kanske är så att Henke har hittat ett spel som passar den trupp han förfogar över. Som jag var inne på tidigare, så saknar man ett par spelare för att kunna vara ett topplag.


Se nu till att köpa biljett till morgondagens match! För vad kan vara bättre än vårsol och Blåvitt på Gamla Ullevi. Biljetter köper du på Ticnet.se.