2013/08/10

"Hoppet dog att hänga kvar i Allsvenskan"

”Hoppet dog att hänga kvar i Allsvenskan”  - Så säger den anonyma källan djupt inne i Östers supportergrupp East Front som BaraBen har pratat med om att Darijan Bojanić transfererat till IFK.

Hur är då denne 18-årige spelare? Hur har supportergruppen sett på honom, och hur har det sett ut under träningar och matcher? Vad har IFK att vänta? Vad har alla Änglar att vänta? De egenskaper och den spelkvalité som den unge Darijan uppvisat säger samma sak vart man än vänder sig. Det är en spelare som är talangfull, men som behöver utvecklas. Han behöver mogna. Östers förre tränare Roar Hansen klagade ganska friskt på Bojanić under förra säsongen på diverse presskonferenser. Han tyckte att Bojanić inte var mogen att ta steget till elitproffs. Därav den bänkfrekvens som spelaren hade förra säsongen. I år har bristen på material i Öster gjort att han har fått kliva fram och fått mera speltid. Dock upplevs han som lite strulig på plan och omogen. Spelat nio matcher i år, varav 3-4 från start, och enligt supportrarna så säger det en del om en kille som förväntas vara ”bäst” i laget.

Trots allt så har han fungerat som en tändare för laget, upplever supportrarna. Något har hänt när han har klivit in på plan. Han är inte rädd för att dra, han kämpar. Han har en fin teknik, dribblar bollen som om den vore en egen kroppsdel. Han har haft en tämligen fri roll i laget, har fått göra som han vill. Har fått ha stort ansvar och vara överallt. Det har fungerat p.g.a. av att man i Öster inte haft ett fungerande grundspel. Vad händer nu, när han kommer till IFK som har ett bättre fungerande spel, och där han förväntas hålla en position? Han kämpar hårt men huvudet är inte alltid med. Kan det bero på att han har svårt att ta taktik?

Kan han rätta in sig i ledet? Kanske behövs kamratuppfostran? Det återstår att se, men vår källa menar på att vi måste avvakta och se vad han kan leverera. Han kommer troligtvis interagera bättre med IFK:s spelare och skapa split vision och kunna se mera möjligheter än vad han gjort i Öster. Där han har upplevt ha något av ett tunnelseende i sitt anfall, något som passat bra in i tränare Thomsons ”sparka-spring-fotboll”.

Hur kan interaktionen med Änglarna se ut då? Vi änglar älskar spelare som tar sig tid för supportrarna. Vi älskar spelare som har ett blåvitt hjärta. Så hur kommer Bojanić ta emot Änglarna?

Enligt källan i EastFront så sliter Bojanić på plan. Han ger inte sken av att det finns hjärta för klubben. Det är ett jobb, inget annat, ett sätt att ta sig fram till Serie A. Han har bråttom dit. Han ser IFK som en plantskola, med spelare som DMK i färskt minne. Man må älska eller hata att han är individualist, han presterar och levererar. Men anstränger sig med fansen, det är inte hans starka sida.

En lustig detalj är att fansen själva inte upplever Bojanić som en typisk IFK Göteborgsspelare. Han har för mycket attityd för IFK. ” Han skulle passa bättre i MFF” säger en gammal supporter.

”Killen är motsatsen till mediatränad” - Så här säger hans gamla supportrar från EastFront när vi talar om vad som händer utanför planen. Bojanić uttrycker sig rakt och säger som han tycker att det är på Twitter. Han har tidigare tagit sig tid att leva även utanför planen. Han är artonåring, uppför sig som en tonåring med mycket pengar. Är gärna ute i svängen. Detta har man från supporter håll haft överseende, då han varit motor i laget. Frågan är hur det blir i storstaden Göteborg.

Han finns på sociala medier och är där känd för att skriva precis det han tycker och anser. Utan pardon. Ibland har det uppfattats som något stötande och kaxigt, men vi får inte glömma att han behöver mogna till och vara en representant för klubben.

Så sammanfattningsvis är det en 18-åring som kanske inte kan jämföras med till exempel Sam Larsson, som är mogen även på plan som utanför. Vi skall veta att klacken EastFront har älskat honom. Han kommer vara saknad i Öster. Han har agerat som lagets tändare. ”Vi kommer inte vinna en match mer i år” säger källan i EastFront. Det finns inga bittra känslor, de önskar honom lycka till. Och vi önskar honom välkommen till IFK Göteborg!

 BaraBen, Lotta Dalenius, finns även på Twitter som @treamigos