2013/06/01

Höftskott: Öster borta


TERAPI. Skulle jag kanske ha skrivit nackskott? Det hade nog passat bättre. Hur som helst: Här kommer ett gäng spridda reflektioner kring årets jävla rövmatch. Skrivna i affekt, givetvis.

✝  Det var ju kuken. Nu är det till att bli riktigt kanon på fredag. Igår alltså... DOH!


"Tror på baksmälla idag. Avslaget och initiativfattigt. 0–0? 2–0 till Öster?" Så skrev jag på Twitter någon stund före avspark. Och nej, jag är inte nöjd med det. Försöker bara påvisa att debaclet inte kom helt som en blixt från klar himmel. Det låg lite i luften.

✝  Det blir smärtsamt tydligt att det enda som egentligen skiljt årets IFK Göteborg från de senaste årens upplagor är en sinnessjukt stark defensiv och en upparbetad vinnartradition. Den defensiven tvingades gå ut skadad tidigt i matchen. Som tur är såg det väl inte så allvarligt ut. Och vinnartraditionen då? Ja, det återstår väl att se. Vi studsade ju upp helt okej efter torsken mot Solna. Klart är hur som helst: Vi har fortfarande svårt att skapa målchanser mot samlade försvar. Vi är fortfarande usla på fasta situationer. Vi kan fortfarande inte överraska våra motståndare när det slentrianmässiga spelet inte räcker till.


✝  En annan tendens som jag tycker håller i sig, åtminstone sedan förra säsongen, är vår negativa prestationskurva i nästan alla matcher. Vi öppnar ofta ganska piggt, ser pigga och farliga ut, för att sedan mattas successivt i relation till motståndarlaget. Igår hade spelarna visserligen 120 ganska bra ursäkter i benen sedan i söndags, men det förklarar inte mönstret. Om det nu finns något sådant. Jag kanske bara är paranoid.


✝  Vi har inte längre släppt in minst mål i Allsvenskan – nu ett mer än Helsingborg. Man får väl hoppas att Åtvid stänker två på Olympia idag, och då helst minst ett mer än skåningarna. Odds på det?


✝  Vi borde ha satt mer frekvent hög press på Östers rätt osäkra backlinje. Det gav rätt bra utdelning tidigt i matchen och det finns väl ingen anledning att tro inte skulle ha gjort det senare också?


✝  Jehovas vittnen var här och knackade på härom dagen. De yrade något om att de sista dagarna är nära nu – att de kommer vara över oss när som helst. Ägnade inte det så mycket tanke så klart. Tills någonstans runt tionde minuten igår. Då visste jag inte vad jag skulle tro. Sedan reste sig Tobbe igen och kom tillbaka in i spel. 


✝  Så var det den där situationen med det röda kortet som inte blev något rött kort fast det borde ha varit det. Ska säga att jag blev fruktansvärt imponerad av att Lerjéus vågade ta det väldigt okonventionella men helt korrekta andra gula där. Magisk pondus. Satt faktiskt och applåderade i min ensamhet, men det fick man ju ta tillbaka. Så vad var det som hände egentligen? Jo: Bojanic drar en redigt grisig dobbtackling på Adam, varefter Haglund skyndar till för att säga några väl valda ord (och knuffa till Bojanic lite). Bojanic blir tokig och knuffar tillbaka. Lerjéus ger Haglund ett gult för gruffet och Bojanic ett för tacklingen och ett för den efterföljande knuffen. Rött alltså. När situationen är utagerad och Bojanic lommat ut i omklädningsrummet ser det ut som att Zlojutro kutar fram till assisterande och övertalar honom om att det faktiskt var han (Zlojutro alltså, inte assisterande) som knuffat Haglund, inte Bojanic. (Det såg man tydligt på reprisbilderna att det inte var, även om Zlojutro också kutade fram och blandade sig i.) Assisterande påtalar det fabricerade missförhållandet för Lerjéus och vips, så hade Öster trollat bort det röda kortet. Fusk alltså. Riktigt jävla irriterande så klart, men vi ska inte skylla på det idag. Vi ska slå Öster elva mot elva också.  


✝  Har jag förresten nämnt att vi är fruktansvärt dåliga på att skapa chanser mot samlade försvar? Då tycker jag ändå det var ovanligt odåligt igår. Vi lyckades faktiskt vaska fram några hyfsade lägen där på slutet. Fråga: Varför flyttade vi inte upp både Haglund och Wæhler på topp med fem andrabollsgrisare bakom sekunden efter 2–0-målet och bara matade? 


✝  Det var ett jävla kackel om Blåvitts slutforceringar från Tony Gustavsson. Vi skulle tydligen ha gjort många fantastiska sådana i år. Vad fan snackar han om? Vad har han sett för matcher? Om inte jag räknar helt fel så har vi legat under två gånger under årets allsvenska – mot Malmö och mot AIK. Mot Malmö lyckades vi i och för sig kvittera på övertid, men så mycket till forcering vet jag inte om det var.


✝  Samuelss... Den här gången lyckades kommentatorn åtminstone korrigera sig själv.


✝  Det är ju fan också att fotbollen inte bara kan vara logisk. Vi ska ju vinna den här matchen. Men å andra sidan, om man vänder på det, så är det ju just det där ologiska som gör att vi åtminstone kan hoppas på att få se Blåvitt i Europa League till hösten. 

✝  Något positivt, på tal om Europa League: Om gårdagens insats var priset vi fick betala för cupvinsten i söndags så var det lätt värt det. Lätt!


✝  Bäst idag: JJ i första. Sobra i andra.

✝  Sämst idag: Hjálmar Jónsson. Antagligen ensam fotbollsspelare i världen om att sammanlagt ha sparkat bollen längre vertikalt än horisontellt i sin karriär. Så även idag. Defensivt okej ändå, antar jag. Målen är inte hans fel.


✝  På tal om målen: Horribelt försvarsspel på första. Jag fick det till sex spelare mindre än en meter från mållinjen när bollen går in. Det hade räckt att en av dem tog ett par steg framåt. Andra målet är en fin kontring av Öster och ett bra avslut, bara halvminuten efter att Wæhler sparkat hål i luften istället för nätet. Så kan det gå.


✝  Moberg är en konstig spelare. Fruktansvärt snabb, bra driv med bollen och bra intensitet, men kvaliteten på mottagningar och timingen i löpningar finns inte riktigt där. Inte för att David skulle varit sämre än någon annan igår, men han har ett antal nästanlägen, precis som tidigare under säsongen, där han nästan får med sig bollen eller nästan hinner fram till densamma. Jaja, han är ju typ tolv år gammal och ska tydligen ha jävligt mycket i sig, så jag fortsätter hoppas på att han ska göra en Marcus Berg vilken dag som helst nu. 


✝  Nu kommer ett jävligt irriterande, men kanske lika välbehövligt, landslagsuppehåll. 


✝  Och så avslutningsvis: Det där korset här till vänster och bredvid alla andra stycken ska alltså representera... Ja, ni fattar... DÖDEN (givetvis i stora, vänliga versaler).