onsdag 5 juni 2013

Ett potentiellt guldrace...

SPEKULATIONER Igår släpptes den andra halvan av det allsvenska spelschemat och jag har valt att titta lite närmre på IFK Göteborgs chanser i ett eventuellt guldrace. Utmanarna om guldet tänker jag anta är Helsingborg, Elfsborg och Malmö FF. Jag tänker också nämna AIK en del eftersom de är det lag som har störst potential att stjäla poäng av topplagen.

Innan serien vänder har vi fyra matcher kvar att spela:

Omgång 12: Djurgården (hemma)
Omgång 13: Norrköping (borta) (även Helsingborg-AIK)
Omgång 14: Mjällby (hemma) (även Malmö-Elfsborg)
Omgång 15: Helsingborg (borta)

Kommentar: Mot Djurgården och Mjällby måste vi vinna. För att knappa in på HIF lite måste vi dessutom passa på att ta poäng mot Norrköping och hoppas att AIK kan stjäla ett par i Helsingborg. När vi ska på besök till samma ort får ett kryss ses som ett bra resultat.

Resten av de matcher vi kände till är som följer:

Omgång 16: BP (borta)
Omgång 17: Helsingborg (hemma)
Omgång 18: Häcken (hemma) (även AIK-Elfsborg)

Kommentar: Tre poäng mot BP och Häcken behöver vi nog ta eftersom Helsingborg inte har några svåra matcher i motsvarande omgångar (Öster och Dif). En seger hemma mot HIF hade förbättrat våra odds betydligt, men det är ingenting jag tänker räkna med.

Den första, svåra, halvan av avslutningen ser ut så här:

Omgång 19: Syrianska (borta) (även Malmö-AIK)
Omgång 20: Elfsborg (hemma)
Omgång 21: Malmö (borta)
Omgång 22: Åtvidaberg (hemma)
Omgång 23: Halmstad (borta)
Omgång 24: AIK (hemma)

Kommentar: Det som känns lite (Mil(d)t sagt) jobbigt med den här listan är att det i princip är 5 måstematcher. Svåra måstematcher. Syrianska och Halmstad borta är matcher jag bävar för. Åtvidaberg hemma ska väl gå relativt smärtfritt hoppas vi, men Elfsborg och AIK hemma. Visst att vi "alltid" slår boråsarna på hemmaplan, men i år skapar vi ytterst lite mot toppkonkurrenterna. Utan mål vinner man inga fotbollsmatcher. 

Ligger vi hyfsat till efter dessa matcher ser det dock ljusare ut. Här är avslutningen:

Omgång 25: Gefle (hemma) (även Helsingborg-Malmö)
Omgång 26: Kalmar (borta) (även Elfsborg-Helsingborg)
Omgång 27: Djurgården (borta)
Omgång 28: Öster (hemma)
Omgång 29: Mjällby (borta) (även Elfsborg-Malmö)
Omgång 30: Norrköping (hemma) (även AIK-Helsingborg)

Kommentar: Även om Kalmar och Mjällby borta är halvtuffa matcher vanligtvis är det ändå överkomliga matcher i ett eventuellt guldrace. Med lite extra motivation ska man nog kunna vinna.

Slutsatser:

  • Efter Kalmar-matchen i omgång 26 får vi ligga som mest 2p (vi har ingen chans på deras målskillnad) efter Helsingborg. Då måste AIK vinna över Helsingborg i sista omgången. Har vi 1p upp räcker det med ett Gnaget-kryss.
  • Det vore fantastiskt trevligt om Häcken kunde repa sig lite och ta ett par poäng av Helsingborg på hemmaplan i omgång 23 samt om det behövs ett par av Malmö och Elfsborg i omgångar 27 och 28.
  • Det vore ännu trevligare om Helsingborg blev söndervärvade. För just nu ångar de på lite för bra för att vi, eller någon annan, ska ha chans på det här guldet.
Vad säger ni? Vad är känslan?

Ha det gott!
/patricw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.