2013/06/07

Sillsäsongen - Sommar 2013

Med ett eventuellt Europaäventyr för dörren, ett fortsatt tajt och svårt spelschema i Allsvenskan kombinerat med en bedrövlig oförmåga att kunna ändra matchbild eller alternera spelsätt, då behöver IFK Göteborg sillsäsong 2013. Jag pratar givetvis om det charmiga transfönstret (för Sverige 15 juli - 11 augusti) som både brukar urlaka och stärka våra kära lag i Europas 23e bästa liga.

Blåvitt då? Vad händer för vår del under denna delen av säsongen? Vem stannar? Vem förlänger? Vem tillkommer? Vem lånas ut och kanske rentav, vem ges bort? För att börja nysta i denna djungel tänkte jag summera hur kontraktsläget ser ut för våra spelare just nu (med reservation för felaktiga uppgifter). Kommer även att lägga lite egna kommentarer efter kring hur jag ser på denne spelares kontraktssituation samt i slutet försöka namedroppa, eller åtminstone utstudera några önskespelare/-typer som hade varit trevliga att se i den finaste av tröjor. Efteråt hoppas jag på livlig diskussion i kommentarsfältet. Häng med.

Målvakter
#1. John Alvbåge, 30 år - Kontrakt t.o.m. 2015.
Alvbåge har visat hög klass under denna säsong och har helt klart varit en av nyckelspelarna hittills. Stor matchvinnare i cupen och en riktigt skön snubbe att ha i truppen. En supporter och god ambassadör! Kontraktläget med honom lär inte rubbas under detta transferfönster.

#12. Marcus Sandberg, 22 år - Kontrakt t.o.m. 2014.
Sandberg som kom tillbaka från utlåningen från Ljungskile innan denna säsong har gjort stabila insatser i U21 och får anses som en bra back-up till Alvbåge. Sandberg är förövrigt en jävla rolig typ som inte sällan uttrycker att Blåvitt aldrig förlorar när han spelar. Lär nog också stå utanför kontrakts-/transferdiskussioner i detta fönster.

Försvarare
#2. Emil Salomonsson, 24 år - Kontrakt t.o.m. 2015.
Emil som mirakulöst snabbt kom tillbaka efter sin magåkomma har på senare tid (sedan Adams återtåg) lirat högerytter från och till. Han gör det helt okej och jag gillar att ha honom på plan med sin energi och snabbhet. Tyvärr dock inte den säkraste med bollen. Bör skjuta mer med sitt hästaskott och borde petat Adam efter hans mindre bra insatser på senaste. Med kontrakt till 2015 lär även han inte vara direkt föremål för transferdiskussion.

#3. Logi Valgardsson, 24 år - Kontrakt t.o.m 2014.
Logi såg inte direkt jätteglad och nöjd ut när cupguldet bärgades. Med all rätt kanske. Vid förra fönstret uttryckte Håkan tydligt att Logi var fri att lämna om någon klubb var intresserad. Misstänker att samma erbjudande kvarstår och skulle inte bli det minsta förvånad om han lämnar för en S1-klubb under detta fönster.

#4. Kjetil Waehler, 37 år - Kontrakt t.o.m. 2013.
Kjetil har lyft sig rejält denna säsong. Skriver som Wulcan gjorde så förtjänstfullt i sin blogg "Ingen raket, men kompenserar det med klokhet.". Kontraktet går ut efter denna säsong och det ryktas om att det pratas om förlängning. Jag vet inte om det är så jädra bra ändå att "hålla på den platsen" längre. I synnerhet när man inte vet hur det går med Bjärs. När Kjetil spelar med någon annan är han sämre. Dessutom känns det som att det hänger ihop med Dyres eventuella förlängning. Han vill ju spela mittback. Kan Dyre det om Kjetil är kvar? Liten pikant soppa. Kjetil kanske förlänger, men lär absolut inte lämna för annan klubb under fönstret.

#6. Ludwig Augustinsson, 19 år - Kontrakt t.o.m. 2016.
Ludde som startade spelsäsongen helt kanon. Man tänkte att "äntligen har vi en gubbe som drar hårda inlägg". Äntligen en gubbe som är riktigt bra defensivt OCH en bra löpstark modern ytterback som kan göra sin gubbe. Mycket troligt en A-landslagsman inom några år. Långt kontrakt vilket ger en bra arbetsro för att kämpa sig tillbaka. Ser framemot det.

#14. Hjálmar Jónsson, 32 år - Kontrakt t.o.m 2014.
Hjalle har ett år kvar, vill gärna spela. Dock, Hjalle är Hjalle. Jag hatar att jag älskar honom. En patenterad Hjallerensning är både något vackert och förjävligt på samma gång. "Äldst" i truppen när det gäller år på Kamratgården. Går samma öde till mötes som Sella? Lär inte vara inblandad i transfer-/kontraktsdiskussion nu i sommar. Truppbreddare.

#22. Adam Johansson, 30 år - Kontrakt t.o.m 2016.
Adam kom tillbaka efter en både lyckad och kanske mindre lyckad USA-turné. Med sin stjärnstatus gick han rakt in i elvan. Borde göra också. Dock känns han fortfarande jet-laggad och det syns att han inte har en riktig grisförsäsong i kroppen. Inte alls van att se Adam såpass velig och osäker. Kommer inte vara inblandad i någon kontrakts- eller transferkarusell.

#24. Mikael Dyrestam, 21 år - Kontrakt t.o.m. 2013.
Hur blir det Dyre? Blir det en förlängning? Har spelat jävligt bra som vänsterback efter att Ludde gick sönder. En fröjd att se Dyres lugn och klokhet varvad med finurligt och spetsliknande spelsinne. I kontraktsförlängningsdiskussionerna lär det pratas löften om mittbacksspel och stor påse pengar. Kan hålla med om argumentationen, men vi vet också att Dyre tyvärr gått sönder lite för mycket på senare, således kanske inte ett kort som man trycker in hela insatsen på, eller signar för ett jättelångt kontrakt. Ser gärna en förlängning a'la JJ. Gillar ju Dyre.

#30. Mattias Bjärsmyr, 27 år - Kontrakt t.o.m. 2013.
Vår absolut bästa spelare. Håkan, ge Bjärs ett monsterkontrakt. Ge honom vad han vill ha. Det räcker så. Att han är skadad nu kanske även "gynnar oss och minimerar risken i att han går"?

Mittfältare
#5. Philip Haglund, 26 år - Kontrakt t.o.m. 2014.
Philip har axlat rollen som balansspelare med JJ ofantligt bra denna säsongen. Att han hängt ett par baljor är riktigt roligt! Tycker att han borde komma lite högre upp i banan och agera än mer offensivt. Emellanåt har vi något för långt avstånd mellan defensivlinje och anfall. Med denna säsongens resultat kanske han kan vara intressant för utländska lag. Tror dock inte han lämnar eftersom han har ett tag kvar på kontraktet. Gillar dessutom Linné och går garanterat inte tillbaka till ett sketlag i Holland.

#8. Nordin Gerzic, 29 år - Kontrakt t.o.m  2015.
Dyr gubbe. Go gubbe. Nordin är en sjutusans skön snubbe som man bara önskar att det lossnar för. Är det fortfarande miljonerna han kostat som gäckar honom? Det började ju bra denna säsongen som högerytter, sen sket det sig med benet, vi stod och kollade på en askall U21 på Valhalla (Nordin i mysbyxor!), och sen har han hoppat in och ut i elvan. Svårt att konkurrera på mittmitt. Tror dock att han stannar kvar och inte lånas ut. Inte än.

#10. Daniel Sobralense, 30 år - Kontrakt t.o.m 2015.
Sobra. Vad ska man säga? En riktigt bra spelare när han gör det han är bra på. För ofta, för mycket och för det mesta blir det dock för omständigt. Det blir inte bra. När han spelar högerytter i en "fri roll" är han så sjukligt långsam (ickeexisterande) i sin defensiv att det kliar i kroppen på mig. De bra stunderna är tyvärr för korta och de långsamma är för långa. Jag ser gärna att han lånas ut, säljs eller byts bort redan i sommar. Det blir dock "köparens marknad" på honom. Ingen superaffär med andra ord.

#15. Jakob Johansson, 22 år - Kontrakt t.o.m 2014.
JJ, så jävla gött att du förlängde. Det kändes dock som att det var en (väldigt fin) aktion för att höja priset på dig när du lämnar. Å andra sidan är ingen gladare än jag och unnar dig all framgång efter alla år av slit, spott och spe. Jag tror att det blir försäljning av JJ redan i sommar. Förhoppningsvis ger det oss ett gäng sköna miljoner.

#21. Pontus Farnerud, 33 år - Kontrakt t.o.m 2013.
Man såg på tåget hur nöjd, glad och lättad Pontus var över cupguldet! Vilket fiasko det hade varit för honom att välja Blåvitt för titlarna under dessa två år, och kanske åka "hem till Frankrike(?)" utan att ha vunnit något. Kommer att fullfölja kontraktet året ut (och förhoppningsvis vara oerhört inblandad i en guldstrid), men lär väl lämna efter avslutad tjänst. Får säkert ett förlängningserbjudande, men frågan är vad familjen säger om det?

#27. Joel Allansson, 20 år - Kontrakt t.o.m  2015.
Så jävla gött att Joel sitter på ett långt kontrakt. Han är en av mina absolut favoritspelare i truppen och det är väldigt tråkigt att han dels är skadad och för ofta får sitta på bänken. Samma som Ludde, tur att kontraktet är långt så att han kan jobba sig tillbaka i lugn och ro. Således inte föremål för någon transferdiskussion denna sommar.

Anfallare
#7. Tobias Hysén, 31 år - Kontrakt t.o.m 2015.
Vår nummer 7, vår kapten som visat gammal god form under året. Viktiga mål, stora ledaregenskaper och ett stort hjärta har visat vägen i många matcher. När man kikar på Youtubeklippet när han kritar på (förra)förlängningen av kontraktet kan man inte bli annat än tårögd av stolthet och glädje. Kommer inte heller vara diskuterad under detta fönster. Om inte Liverpool lägger fram ett "offer he can't refuse". Dock inte så troligt vilket är gött. Tobbe behövs.

#11. Robin Söder, 22 år - Kontrakt t.o.m 2015.
Robin kritade för inte så längesen på ett nytt kontrakt vilket förvånade mig lite grann. I sammanhanget var det ändå glädjande då Robin är en kille jag verkligen unnar framgång. Får bara hoppas att produktionen i form av både mål och poäng tar mer fart. Det blir lätt lite för valpigt, för ofta. Sätt dit skiten bara. Inte påverkad av sommarfönstret.

#17. Sam Larsson, 20 år - Kontrakt t.o.m 2015.
Sam som såg ut att trivas väldigt bra på finaltåget även han, är en riktigt härlig spelartyp som Blåvitt inte är allt för bortskämd med att ha. Behöver vårda sitt spel lite mer, men har redan ett "internationellt steg" vilket förhoppningsvis inbringar deg till Blåvitt på sikt. Lär inte påverkas av sillsäsongen i sommar.

#19. Hannes Stiller, 34 år - Kontrakt t.o.m 2013.
Denne überlojale härförare som gång efter annan kliver in i matcher i konstiga situationer och krigar hårt, inte alltid dock kanske med personligt lyckat resultat som påföljd. Försöker dock alltid, vilket ska ge honom stora eloger. Utgående kontrakt som förlängdes inför denna säsong med ett år. Tror dock inte det blir mer än såhär för Hannes i den blåvita tröjan. Hoppas att även han får avsluta med ett guld när 2013-säcken knyts ihop.

#26. David Moberg Karlsson, 19 år - Kontrakt t.o.m. 2016.
DMK som har så mycket i sig. Speed, entusiasm och glädje. Bara att nöta på. Bara att kämpa ännu hårdare. Gött med långt kontrakt som antingen kan rendera i storkovan för Blåvitt, eller kanske en notorisk målskytt över lång tid? Inte heller han kommer att vara inblandad i sommarens diskussioner.

Efter mina utlägg ovan kände jag att summeringen per spelare tenderade att bli väligt lik Wulcans senaste blogginlägg, nåväl så kan det gå. Inspireras uppenbarligen inte bara av honom på planen i korpettan...

När det då gäller nyförvärv och spets som behövs till truppen är jag inte superinsatt i vad det finns för tillgänligt material där ute. Vad jag dock ser som nödvändiga spelartyper/positioner som behöver förstärkas så är det ju givetvis en "renodlad ytter". Det pratades ju om Helland, men denne gick ju till Rosenborg, så frågan är "vem vi tar istället"?  Att vi även är tunt på anfallsfronten och är på tok för lika i vårt anfallsspel gör att jag önskar ett nyförvärv där också. Berg sägs vara klar för något varmt land i sydöst, så han lär inte komma hem ännu. Det är nog bra, kanske. Jag ser hellre att vi försöker lösa en, håll i er nu, Ranegietyp. Vi behöver en vettig target som både kan hämta boll, gå djupt, göra sin gubbe, stångas i boxen och göra mål.

Så, hårddrar man det lite till så behöver vi en spelare som Stiller, fast mycket bättre. I synnerhet när det gäller spel något längre ner i banan. Stiller är ju köng i boxen, men det han är riktigt bra på, lika mycket mindre bra är han på "allt annat". Såhär med facit i hand är det ju lite tråkigt att vi inte fick tag i Simovic innan han gick till Helsingborg.

Övrigt spelarmaterial känns väldigt mycket upp till hur det går med våra nuvarande spelare. Får vi behålla JJ? Vad händer med Gurra? Sebban? Hur ser det ut med våra ungdomsspelare?

Rolig tid framöver, men samtidigt väldigt oviss... Vad tror du händer? Vem ser du som nästa spelare i Blåvitt? Vem lämnar? Vad innebär egentligen sillsäsongen sommaren 2013 för oss?

Editerad 2013-06-09, 22:05: Vad tror vi om uppgifterna kring Lasse Vibe? Kan inte minnas att jag höjde speciellt många ögonbryn i matchen vi spelade mot SönderjyskE i vintras. Å andra sidan vet jag inte till 100% om han var med eller inte... Vi får helt enkelt följa honom på Twitter (@LasseVibe) och se om det blir något. Med ett kontrakt till 2015 är dock känslan att han är dyr. Och dyra värvningar är vi inte direkt impade på senaste. Eller?