torsdag 8 november 2012

Kronofogden driver in en tveksam skuld

AVSLÖJANDE. BaraBen kan avslöja att IFK Göteborg fortfarande anser sig ha rätten att driva in en högst tvivelaktig skuld(?) från en spelare som Mats Persson skrev kontrakt med under sommaren 2004.

Daniel Johansson skrev ett tvåårskontrakt med IFK Göteborg under sommaren 2004, som började gälla redan 1:e december samma år och enligt uppgift ska lönesummor i storleksordningen 40 000 kr i månaden ha varit för kontraktet gällande. Utöver dessa omkring 40 000 kr i månaden fick Johansson också en Sign-On på omkring 200 000 kr, och "gratis bil". 

Daniel Johansson satte foten i Göteborg först omkring månadsskiftet januari/februari 2005 vilket i praktiken innebar att han erhöll omkring 80 000 kr i löner och en Sign-On på 200 000 kr utan att ens ha satt sin fot i Göteborg. När Johansson väl dök upp i Göteborg skall han enligt säkra källor ha känt sig negativt särbehandlad direkt. Han kände enligt uppgifter inte riktigt att han var "en i gänget". Mats Persson låtsades som om spelaren inte fanns. Bland annat skall Johansson ha blivit åsidosatt vid den årliga lagfotograferingen.

Lagkamraterna frågade också gång på gång om inte Johansson skulle "få skriva kontrakt någon gång", eller om "han skulle fortsätta provträna". Johansson svarade under en lång tid att "vi får se hur det blir". Vad lagkamraterna inte visste då var att han satt på ett väldigt lukrativt kontrakt redan från den 1:e december. Till slut orkade han inte ljuga längre utan berättade efter en tid för folk omkring honom som undrade, att han faktiskt varit kontrakterad från första dagen de sett honom på Kamratgården(...och till och med två månader innan dess).

Under den här perioden var konkurrensen mördande på anfallspositionerna. George Mourad, Marcus Berg, Peter Ijeh... Även Stefan Selakovic blev klar under den här perioden. Trots detta var Mats Persson oerhört angelägen om att teckna kontrakt med Daniel Johansson, "skyttekungen från Friska Viljor".

I tidningarna kunde man läsa rubriker som att "Daniel Johansson flyttade till Göteborg på chans". Väldigt få utanför IFK Göteborgs innersta krets kände till att han hade ett giltigt kontrakt och Johansson behandlades fortfarande av Mats Persson som om inget kontrakt var skrivet. Johansson fick dock följa med till Marbella på ett längre träningsläger, vilket möjligen om något bevisar att han faktiskt var att räkna med kommande säsong.

Daniel Johansson spelade inte många minuter för IFK Göteborg, utan lånades nästan omedelbart ut till Frölunda. Mats Persson pratade knappt med honom under tiden han var i Göteborg. Under tiden i Frölunda var det IFK Göteborg som stod för Johanssons lön och förmåner, bl.a. bilen han körde. 

Johansson tröttnade på behandlingen från IFK Göteborg, och Mats Persson, och till slut valde han att i februari 2006 bryta kontraktet, tio månader innan det löpte ut. Parterna kom överens om att Johansson skulle få lön för februari, mars och april. Sedan skulle han och IFK Göteborg vara kvitt. Detta betyder egentligen att Daniel Johansson valde att efterskänka IFK Göteborg de sista åtta månadslönerna (320 000 kr). Dessa hade han egentligen enligt kontraktet rätt till. 

I januari 2007 dök det upp ett kravbrev från IFK Göteborg i Johanssons brevlåda (tio månader efter att kontraktet brutits). Kravbrevet gjorde gällande att han var skyldig IFK Göteborg 29 000 för en leasingbil som han nyttjat under kontraktsperioden. Detta krav har Daniel Johansson fortfarande "hängande över sig". Han vägrade dock att betala detta då han inte ansåg sig vara skyldig IFK Göteborg några pengar. De gjorde upp vid kontraktsbrottet i början på 2006 enligt honom själv. Flertalet gånger under de senaste sex åren har IFK Göteborg återkommit med detta krav till Daniel Johansson.

BaraBen besitter ej den juridiska expertis som krävs för att reda ut detta(och vi har inte heller tillgång till eventuella avtal där detta med all säkerhet har reglerats), men vi har hos IFK Göteborg försökt söka svar på ett par för ärendet avgörande frågor.

IFK Göteborg har valt att inte kommentera ärendet.

Idag har skulden sedan en tid varit Kronofogdens sak. En löneutmätning är gjord och Johansson betalar av skulden direkt på sin lön. Johansson har valt att inte ta ärendet till domstol då han är rädd för att IFK Göteborgs ord väger för tungt, och att hans möjlighet att vinna i rätten "ord mot ord" anses för liten av honom själv. En eventuell förlust i rätten skulle med största sannolikhet betyda att han får stå för eventuella rättegångskostnader.

Ord står än så länge mot ord och Kronofogden för IFK Göteborgs talan i ärendet.