2012/11/08

11 års vänsteryttrar

IAKTTAGELSE Nu när vi har lagt säsongen 2012 bakom oss finns det många saker som rör runt i huvudet. De flesta handlar om saker som gått dåligt eller som gjorts fel. Saker som var bättre förr och som borde bli bättre genast. Det ämne som jag och mina vänner råkade fastna lite extra i häromdagen var naturligtvis hur vi saknar vissa spelartyper i laget jämfört med ett guldlag. De mest uppenbara just nu är någon som gör mål och en vänsterback med klass ett par grader över en kon. Den här texten handlar dock om något som var lite tydligare för ett eller ett par år sedan men som fortfarande är ytterst aktuellt, nämligen vänster mittfältsplats.

Vi tog oss friheten att gräva lite i gammal statistik och jämförde och räknade ihop antal startade matcher bland lagets spelare under de senaste 10-11 åren samt läste matchrapporter för att styrka att spelarna i fråga startade på rätt position i majoriteten av matcherna. Nedan tänker jag presentera samtliga ordinarie vänstermittfältare i IFK Göteborg ett par år tillbaka.

2012
Tobias Sana, högerfotad, teknisk spelare. Inte mycket till inläggsfot. Bidrog inte med en enda (allsvenskt) assist. Spelade fram till sommaren, alltså ungefär hälften av matcherna (11).
Tobias Hysén, visserligen vänsterfotad men på senare år mer naturlig i anfallsroll, startade den andra hälften (nästan). Slår stenhårda inlägg längs marken som antingen fastnar på första backen, i målvaktens famn eller rullar rakt igenom hela straffområdet och går till inkast för motståndarna. Världsklass på att springa offside även som mittfältare.

2009-2011
Theodor Elmar Bjarnason, central mittfältare som anlände under sommaren 2009. Spelade ungefär hälften av lagets matcher till vänster då. Övriga matcher blandades det friskt utan någon riktig framgång. Under hela Bjarnasons tid i IFK pratades det om islänningens missnöje över att inte få spela centralt, något han visade i ett fåtal matcher kanske hade varit bäst trots allt. Problemet var ju att om inte Elmar spelade till vänster, vem skulle då göra det?

2008
Detta år blandades det så friskt att det vore orättvist att utnämna någon till ordinarie vänsterytter. Ej heller gjorde någon tillräckligt med avtryck för att vi skulle minnas vem som faktiskt spelade där, då samtliga aspiranter är centrala mittfältare även det här året.

2005-2007
Stefan Selakovic, högerfotad högermittfältare vid den här tiden i karriären förpassad till vänsterkanten, helt enkelt eftersom mannen på andra sidan, Niclas Alexandersson, inte gick att flytta på.

2002-2004
Mikael Sandklef, VÄNSTERFOTAD. Spelade majoriteten av matcherna 2002-2003 och dryga hälften 2004. Har väl inte gjort några ordentliga avtryck i statistikböckerna men ändå någon man minns med glädje. Någon man var ledsen över fick karriären delvis förstörd av skador.

Slutsatsen man kan dra av detta är enkel, som ni kanske har förstått vid det här laget. Senast som IFK Göteborg hade en naturlig, "renodlad" (som det brukar heta i media) vänster yttermittfältare var 2004, alltså åtta år sedan. Åtta. 8. Det ska sägas att flera (eller åtminstone en) av de vi haft på positionen gjort fullgoda insatser, men faktum kvarstår att man inte har haft en vänstermittfältare på platsen till vänster på mittfältet sedan Mikael Sandklef, år 2004.

Känns det inte lite som att man borde värva rätt spelartyper nu istället för rätt namn?

/patricw
@patricwestberg

Edit: Jag missade faktiskt Samuel Wowoah som säsongen 2005 gjorde 21 starter för IFK Göteborg. Detta beror på att både Selakovic och Alexandersson startade fler matcher. Vad jag inte tänkte på dock är att Håkan Mild och Sebastian Johansson bara spelade drygt hälften av matcherna på innermitt båda två, vilket antyder att Alex spelade en hel del centralt. Det går att argumentera för om Wowoah är en renodlad vänsterytter eftersom han spenderat stora delar av sin karriär som vänsterback, men jag skulle inte säga emot om man hävdade att vi haft faktiskt haft två äkta vänstermittfältare på 11 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.