fredag 12 juli 2013

IFK Göteborg ska inte värva Stillers ersättare

SKADOR. Göteborg-Posten skriver om Hannes Stillers knäskada han ådrog sig under tisdagens U21-match mot Östers IF. De spekulerar i om IFK Göteborg nu kanske behöver värva en anfallare för att täppa hålet i truppen som uppstått och namn som Gunnar Heidar Thorvaldsson i IFK Norrköping nämns som potentiellt nuförvärv.

Håkan Mild säger till tidningen att man vill avvakta den kommande magnetröntgen innan man tar beslut om frågan.

Låt oss fundera lite på saken nu. IFK Göteborg har i dagsläget fyra anfallare i truppen efter att Lasse Vibe inom kort är spelklar, även om han primärt kan ses som högermittfältare. I mitt huvud ger en snabb intern ranking av forwardutbudet att Hannes Stiller bör hamna först på fjärde plats efter Tobias Hysén, Robin Söder och Vibe (oklar inbördes ordning). Stiller har mestadels fått finna sig i att göra inhopp i slutminuterna under årets Allsvenska och har bara startat en gång, hemma mot Malmö FF, vilket gör att man får se Stiller som en truppbreddare 2013.

Nu är alltså fjärdeanfallaren i Blåvitt skadad och det spekuleras i om IFK Göteborg måste värva ersättare.

Självklart skall Blåvitt inte göra det. IFK Göteborg satsar mycket på att få fram spelare från sina egna led och om satsningen är ärligt menad bör man vika åtminstone fjärdealternativet på varje position i laget åt en egen produkt. I juniortruppen finns bland annat landslagsmeriterade Gustav Engvall. Det finns ingenting som säger att Engvall inte skulle kunna ha samma roll som Stiller och få korta inhopp på slutet i varje match och på den vägen få känna på spel i Allsvenskan. Skulle Stillers sluggeregenskaper behövas för en slutforcering i jakt på en kvittering kan Philip Haglund flyttas upp för att få tyngd framåt.


Om IFK Göteborg måste värva en ersättare för fjärdealternativet kan man lika gärna lägga ner sin juniorverksamhet. Det behöver man inte. Hannes Stillers ersättare finns inom egna leden.