2013/07/31

Från Kamratgården till Dubai


PRATSTUND. Jag har haft nöjet att få lära känna Johan Sandberg. Nu undrar ni kanske vem det är. Han är mannen som synts lite i periferin. Först som sjukgymnast i IFK Göteborg 1999-2003 och sedan 2004 även i landslaget. Nu är han redo för nästa steg i livet. Ett enormt steg skulle jag säga. Han är nu på väg att lämna Alingsås för Dubai.

När och hur hamnade du i Blåvitt?
Jag började i Blåvitt 1999 då dom behövde en vikarie till Palle Davidsson i fyra veckor på sommaren. Det gick tydligen ganska bra så säsongen 2000 fick jag en anställning i klubben. Jag hade innan dess jobbat med Lunds BK i div 2 Skåne och jobbade efter det på Tjörns Vårdcentral där jag träffade Lasse Martinsson vid ett tillfälle och nämnde att jag var intresserad att hjälpa någon fotbollsklubb. På den vägen är det.

Bästa respektive värsta minnet från den tiden?
Bästa minnet jag har borde egentligen vara det värsta, men det var när vi vann kvalet mot Västra Frölunda 2002. Självklart är det också alla läger och internationella matcher man kommer ihåg. Värsta minnet är matchen innan mot Kalmar då vi "bara" skulle vinna mot dom som redan var avsågade och sist i tabellen. Det blev förlust med 2-0 vilket tvingade oss till kval.

Sen började du arbeta med landslaget. Hur gick det till när du fick den tjänsten?
Landslaget började jag med 2004. Jag jobbade på IFK-kliniken en eftermiddag när Lasse Lagerbäck ringde upp mig och undrade om jag hade lust att jobba med dom. Det var efter Portugal-EM.

Det har blivit många resor världen över. Har du några minnen som är extra speciella?
Starkaste minnet med landslaget är VM i Tyskland 2006 mot Paraguay när vi inför ent fullsatt Olympiastadion i Berlin vann matchen i slutminuterna. Även matcherna då vi slog Ungern borta i slutet, Holland hemma 2011 och nu senast Tyskland borta då vi vände 4-0. Spännande resmål med landslaget är ofta dom udda länderna som Albanien, Oman, Saudi Arabien, Färöarna mm.
 
Du berättade en gång om när du åkte Ferrari med självaste Zlatan Ibrahimovic. Vill du dela med dig av den anekdoten?
Jag skulle träffa Zlatan i Milano då han spelade med Inter och väntade på honom vid mitt hotell. Vi skulle till träningsanläggningen och han skulle hämta upp mig. Jag blev hämtad i hans Ferrari Enzo och jag visste inte riktigt hur dyr den bilen var (efteråt har jag fått det berättat). Efter träningen körde vi till hans lagkompis Maxwell för att byta bil eftersom den drog för mycket uppmärksamhet till sig och den andra bilen stod i Maxwells garage. När vi skulle in i garaget ,som hade en mycket smal infart i en snäv sväng, så gick jag ut ur bilen för att se till att det gick bra, men det slutade inte bättre än att han skrapade ena sidan på bilen. Jag har ännu inte fått någon räkning på omlackering. Efter det bytte vi till den andra bilen som skulle dra mindre uppmärksamhet vilket visade sig vara en annan Ferrari. Jag frågade om inte den drar lika mycket uppmärksamhet, men fick till svar att "det är ju inte en Enzo".

När vi i våras spelade lite oldboys-fotboll så hade du på dig en Tysk landslagströja som du fick av Mario Götze efter bragdmatchen i Berlin. Har du fler dyrgripar som du bytt till dig?

Förutom de svenska dyrgriparna så har jag en tröja från Miroslav Klose också.

Nu bär det av till Dubai av alla ställen. Hur kommer det sig?
Jag har precis installerat mig i Dubai i en klubb som heter Al Nasr SC. Det började med att Svennis var "Technical Director" här och tyckte att det ej fungerade på medical-sidan. Han kontaktade då Dr. Leif Swärd och han reste ner och upptäckte behovet av hjälp. Han hörde då av sig till mig och efter att jag rest ner och träffat klubben i maj så ville dom skriva kontrakt. Svennis flyttade då till Kina, men jag fick ändå ett erbjudande som vi tackade ja till. Spännande!

Kommer du att fortsätta med landslaget eller blir det fullt fokus på din nya klubb?
Jag har tyvärr fått tacka nej till landslaget under den tid jag är här. Jag hade hemskt gärna fortsatt, men kan ej kombinera det med mitt nya jobb och vill ej heller åka ifrån familjen och lämna dom ensamma här nere. Vi får se hur det blir framöver.

Du är gift med Häckens klubbdirektör tillika Gothia Cup-general Dennis Anderssons dotter. Hur påverkar det husfriden att leva med en kvinna som håller på Häcken?
Jag är som sagt lyckligt gift med Jennie som är dotter till Dennis Andersson. Det är en mycket inbiten Häcken-familj så en del fotbollssnack blir det. Trots att Jennie har sitt hjärta hos Häcken så tycker jag att det fungerar bra. Kan bli en del tråkningar från resten av familjen, men fram tills förra året så har ju jag haft resultaten på min sida. Måste dock säga att jag är imponerad över Häcken som klubb och har förstås ett litet hjärta hos Häcken också.

Följer du blåvitt idag?
Självklart följer jag blåvitt och håller tummarna varje match.

Vad tror du om chanserna till ett 19:de SM-guld? 
Jag hoppas förstås på ett guld denna säsong, men efter poängtappet mot Helsingborg så tror jag det blir svårt, men hoppet är ju det sista som överger än.

Tack för pratstunden Johan. Vi på Baraben önskar dig lycka till i Dubai!