onsdag 23 januari 2013

Know your enemy: Shakhtar Donetsk

Angående stavningar och "översättningar" har jag valt att använda de engelska transkriberingarna av  ukrainska och andra kyrilliska namn. Så snack om stavningar om namn är inget jag kommer att ta då jag inte har en susning om hur dessa görs, utan jag har helt enkelt tagit hjälp av Wikipedia.

MOTSTÅNDARKOLL Då var det så dags för årets första match. För motståndet stor som bekant det ukrainska laget Shakhtar Donetsk. Ett Shakhtar som laddar upp med Copa del Sol inför sin sextondelsfinal i Champions League mot tyska Borussia Dortmund. Hur pass ordinarie lag man kommer att ställa på banan är svårt att säga något om. Men både ett B-lag och ett C-lag hos Shakhtar håller mycket hög klass. Så sent som igår spelade laget mot dem regerande ryska mästarna Zenit Petersburg i en träningsturnering och vann  med 3-1. Om ni är nyfikna på hur deras mål blev till kan ni se highlights från den matchen HÄR.

Utöver att man tagit sig vidare i  Champions League så leder man även den inhemska ligan storartat. På arton omgångar har man vunnit hela sjutton av dessa och bara förlorat en match. Man har smått osannolika målskillnaden 52-9 och ner till tvåan Dnipro skiljer det hela tretton poäng. Man gör alltså närmare tre mål per match samtidigt som man släpper in ett halvt mål i snitt per match. Om man jämför det med Blåvitts siffror för säsongen 2012, 1,2 gjorda och 1,37 insläppta i snitt per match.

Som sagt är det svårt att veta hur pass ordinarie lag Shakhtar ställer upp med. Men om man tittar i truppen finns det en hel del, minst sagt, duktiga fotbollsspelare. I mål har man bland annat Andriy Piatov som var den som stod samtliga matcher för Ukraina i förra sommarens EM-slutspel. I backlinjen återfinns spelare som Dmytro Chygrynskiy som  inför säsongen 09/10 värvades till Barcelona för cirka 25 miljoner euro. Även om det bara blev en ettårssejour i den spanska storklubben så visar det vilken oerhörd kvalité som mittbacken besitter. I backlinjen återfinns även Razvan Rat och Darijo Srna bägge två landslagsmän för Rumänien respektive Kroatien. 


Även offensivt har man ett par riktigt namnkunniga spelare med brassen Willian, som ryktats vara på väg till klubbar så som Tottenham och Chelsea, i spetsen. Han är en av spelarna som verkligen presenterat sig för den bredare fotbollspubliken under höstens Champions League spel, bland annat genom två mål mot Chelsea på Stamford Bridge. På mittfältet återfinns ytterligare en brasse, Fernandinho som är något av lagets nav och bär ett stort ansvar i det defensiva spelet.

Lagets store målskytt är armeniern Henrikh Mkhitaryan som på sjutton ligamatcher gjort hela arton (!) mål. Dessutom finns den forne Arsenal-anfallaren Eduardo i truppen. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns gott om riktigt bra fotbollsspelare i Shakhtar, allt annat vore en underdrift.


Till Blåvitts trupp så, en trupp där det saknas en hel del spelare. John Alvbåge saknas på grund av sin ljumske, Tobias Hysén är fortsatt på landslagsläger, Hannes Stiller är skadad, Robin Söder likaså. Emil Salomonsson har återhämtat sig förvånansvärt fort efter sin operation men är knappast aktuell för spel. Och Pontus Farnerud åkte inte ens med truppen. Dessutom är jag tveksam till att Jakob Johansson spelar i den första matchen då han spelade landskamp i onsdags. Lägg där till ett par timmar i tidsskillnad. Det är alltså fem spelare som enligt mig är "givna" i en startelva där alla är friska. Alvbåge, Hysén, Farnerud, Salomonsson och JJ. Söder och Stiller är spelare som absolut skulle kunna ta plats i en startelva. Även Erik Lund körde vid sidan om under onsdagens träning vid tvåmålsspelet. Tveksamt om han kommer till spel?

Mikael Stahre har slått fast att det blir 4-4-2 även nästkommande säsong. Ett 4-4-2 utan vingar. Ni som inte läst hur han tänker kring det, kan göra det här. I och med att det saknas en hel del spelare på grund av skador och landslagsläger så finns det inte egentligen så jättemycket olika varianter att experimentera med. Stahre ställa upp med bästa möjliga lag är min gissning. Och då kommer startelvan se ut något som följer:

Sandberg
Dyrestam - Bjärsmyr - Waehler - Augustinsson
Allansson - Gerzic - Haglund - Larsson
Sobralense - Moberg Karlsson

De ändringar jag kan se som skulle kunna ske är att Sobralense tar plats på mittfältet och då byter plats med Sam Larsson. Det samma gäller att Gerzic går på högerkanten medan Allansson spelar centralt.Oavsett hur man formerar laget så känns det som att det kan bli svårt att matcha Shakhtar.


FRÅGETECKNET Det finns ju egentligen hur mycket som helst man inte har koll på så här i början av säsongen. Hur mycket har Sandberg utvecklats under sin tid i Ljungskile? Hur bra är egentligen Augustinsson? Hur kommer spelet "utan vingar" att fungera? Inför den här matchen finns det även ett gäng frågetecken kring hur bägge lagen kommer att ställa upp. I och med att det är första matchen så finns det ju en hel del frågor man vill ha svar på. Gissningsvis kommer dessa inte komma redan under första matchen, men förhoppningsvis har man kunnat utkristallisera lite grann hur det kommer att se ut framöver. 

 
UTROPSTECKNET Nu väljer jag att helt bortse från det sportsliga och väljer istället att se Emil Salomonsson som det stora utropstecknet. Redan under dagens träningspass var han med under tvåmålsspelet. Det tycker jag att Emil ska ha grymt mycket credd för! Hans rehab har tydligen gått både bra och fort, så det är bara hoppas att det håller i sig! Om jag istället skall se något ur det sportsliga som jag är nyfiken på så är det helt klart Augustinsson. Har sett honom spela alldeles för lite själv för att kunna skapa mig någon riktig bild av honom. Även om han är en intressant spelare offensivt så lär det snarare bli det defensiva spelet vi får se mest av.

Matchen spelas på fredag klockan 19:00 och sänds på TV4 Sport Xtra för er som har tänkt att se den. För er som inte har kanalen kan jag även passa på att tipsa om att den visas via TV4 Play Premium. Om man inte tidigare har haft ett konto får man en månad gratis, utan bindningstid. Viktigt är dock att komma ihåg att säga upp det innan faktureringen kommer. Även de två nästkommande matcherna kommer att visas via samma tjänst, men dessa sänds även på "vanliga" TV4 Sport, vilket fler har tillgång till.