2013/01/23

Änglarna lyfter den svenska skolanOm den svenska skolan kan sägas mycket. Men, det finns faktiskt hopp för våra barn och ungdomar, och fler än en orsak till att se ljust på framtiden. I nya samhällsboken Samhälle i dag 7, från Natur & Kultur, förstår man ganska snabbt att författarna har tänkt till ordentligt.

Bilden ovan är hämtad från inledningen av kapitlet Lag och rätt, och kopplingen till läroplanen är långt mer sofistikerad, än vad man vid en första anblick kan tro. Förutom det grundläggande demokratiska uppdraget skolan har, där kamratföreningen från Göteborg kanske är det mest lysande exemplet från svenskt föreningsliv, finns en rad andra kopplingar.

Förståelsen för lagar och regler är givetvis central här. Vi ser Hammarbys Erkan Zengin syna det röda kortet, ett par minuter efter den blåvita kvitteringen fram till 3-3 i 87:e minuten. Holmsjö-Hansson är obeveklig, och de två spelarna från IFK Göteborg kan bara konstatera det självklara. Genom bildanalys och en kritisk granskning, kommer eleverna att få gräva in sig i bildens mening och symbolik.

Thomas Olsson och Pontus Wernbloom. Kanske de två hårdaste spelarna som någonsin satt sin fot på Söderstadions gräsmatta. Rättvisa kan ibland vara tuff att fronta, men om detta har de blåvita pojkarna aldrig yppat ett ord. De har gått in i alla situationer med beslutsamhet, för att sedan borsta av sig dammet och leran, och i nästa sekvens tagit steget mot nästa utmaning. Hårt och rättvist. En av samhällets grundbultar.

Och kopplingen till religionen är uppenbar. Visst, man kan avfärda fotbollen i allmänhet och Blåvitt i synnerhet, som vilken socialreligion som helst. Men vi som lever med Änglaskaran, vet att det handlar om någonting djupare än så. Citatet från Matteusevangeliet är väl känt sedan tidigare i de blåvita kretsarna:

"Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga, och kasta de i den brinnande ugnen".

Ja, inte vet jag. Analysera, se samband, dra slutsatser och sia om framtiden. Saker händer, som att Söderstadion rivs. Som att Bajen trillar ur Allsvenskan. Om straff som kommer, tids nog. Om rättvisa och hårdhet. Om Änglar som lyfter.

(Bilden är hämtad från matchen Hammarby-IFK Göteborg 3-3, hösten 2006. Målskyttar för Blåvitt: 0-1 Marcus Berg (26), 2-2 Thomas Olsson (54), 3-3 självmål (87). Martin Hansson dömde. Foto Andreas Bardell.)