2013/01/06

Fem snabba om Augustinsson

INTERVJU. Jag har pratat med en av Upplands fotbollsprofiler, Andreas Brännström. Andreas (som har BP som moderklubb) har bl.a. varit fem år i Sirius, varav tre år som tipselittränare och två år i A-truppen. Han slutgör nu sista delen på PRO-utbildningen, som är sista steget på nya tränarstegen. Han scoutar även åt ett par klubbar, och har under de senaste åren följt Ludwig Augustinsson på nära håll. Jag ställde fem frågor till Andreas.

1. Hur länge och i vilka sammanhang har du följt LA?

 Jag såg honom redan i pojkåldern nån gång, men framförallt sista åren i BP:s J, U21 och A-lag. Även en del på 94-landslagets samlingar.

2. Vilka är hans styrkor resp. svagheter?

 En lite "rolig" grej är att han var snabbast i BP:s snabbhetstester nyligen. Det kommer nog som en överraskning för många som sett honom spela. Vanligtvis lever snabba spelare på att vara just snabba, i LA:s fall är det mer en bonus till hans vänsterfot, passningsspel och speluppfattning. En väldigt spelande, offensivt skicklig ytterback.

3. Ser du LA som en spelare som direkt kommer att göra skillnad i Göteborg, eller är det en värvning på sikt?

 Man får inte glömma att killen bara är 18 år, och aldrig spelat en allsvensk match. Å andra sidan har han egenskaper som svenska klubbar skriker efter, vilket inte minst det stora intresset för honom visat. När han spelade i Superettan 2011 var han fortfarande valpig i sitt försvarsspel, 2012 var skillnaden enorm. Fortsätter han utvecklas i den takten kan han överraska många redan i år.

4. Vänsterback är ju hans naturliga position. Har han spelat på andra positioner tidigare, och hur har det fungerat?

 Han kan spela högre upp i planen med sin teknik och snabbhet, och har också gjort det, men personligen tycker och tror jag att det är som vänsterback han kommer att slå igenom.

5. Till sist. Med tanke på de värvningar och den hype som var omkring Blåvitt under försäsongen i fjol, och mot bakgrund av det fiasko som man ändå måste säga att det till slut blev; hur ser du på Blåvitts chanser den här säsongen?

Svårt att säga så här i januari, men jag tror att en viktig del är analysen av förra säsongen, att man verkligen tar sig tid att titta vad som var bra och mindre bra och varför det var så. Ofta behöver man inte ändra jättemycket när man har en så pass bra trupp som IFK ändå har. Det handlar ofta om att "pricka rätt" ang. några små detaljer, både gällande gruppdynamiken och taktiskt. Det som talar för i år, är väl kontinuiteten i spelartruppen och en större vana att som grupp hantera de förväntningar som finns utifrån.

 Tack så mycket Andreas, för att du tog dig tid! Och till Ludwig, välkommen och lycka till!