fredag 18 januari 2013

Fullsatta läktare i premiären på stora Ullevi

HETS OCH SIFFROR Som vanligt när det gäller mig så brukar det handla om siffror som underlag för mina texter här på BaraBen. Den här gången blir inte annorlunda. Dock är det mest siffror för nöjets skull, och inte några siffror direkt relaterade till IFKs framtida framgångar, som det kunnat handla om tidigare.

Som titeln avslöjar tänkte jag fortsätta publikhetsen, för även om stora förbättringar måste ske ute på plan är det på läktaren som vi supportrar kan påverka. De handlar om oss som säger oss vara anhängare till IFK Göteborg. Vi som tillsammans delar hela ansvaret för publiksiffran på varje match. That's right, I said it! Det är vi som bestämmer hur många som befinner sig på läktaren varje match, inte spelarna eller klubbens ledning, inte resultat eller motstånd. Vi väljer om det ska vara fullsatt eller inte, match in och match ut.

Som många redan känner till spelas den Allsvenska premiären för IFK Göteborgs del på stora Ullevi (väljer det namnet för att säkerställa att ingen missförstår) med motståndare BK Häcken, fjolårets tvåa och det enda i närheten av en derbymotståndare vi har kvar. Datumet är på påskdagen, en söndag då alla är lediga, den 31 mars. Tiden är 16:00 om inget ändras.

Jag tycker mig har hört spelare efter spelare i intervjuer prata om hur viktigt det är att få en bra start, att undvika att hamna i samma situation som under förra säsongens inledning. Kan vi inte då se till att de får en, ursäkta uttrycket, sjuhelvetes jävla start redan från match 1? Det är få förunnat att kunna se en bortapremiär på hemmaplan, så låt oss göra premiären till vår hemmamatch genom att fylla, ursäkta igen, hela jävla skiten till bredden!

Ullevi har 43 000 sittplatser. Häcken har ingen bred supporterbas som vi. De kommer inte kunna vaska fram särskilt många fler personer än de brukar ha. De flesta som håller på Häcken går redan på matcherna (eftersom de har sin mest framgångsrika period någonsin och nosade på guld förra säsongen). Vi kan därför utgå från att 35-40 tusen platser går att sälja till IFKare. Tänk er själva att stå där nere på planen i en Allsvensk premiär och höra 40 000 människor skandera "FRAMÅT BLÅVITT GÖR ETT MÅL!" direkt från avspark. Där har ni en kickstart på matchen och på hela säsongen som inget annat lag kan komma att mäta sig med.

Häckens publiksnitt förra säsongen, med hemmamatchen mot IFK borträknad, låg på 4227 personer per match, över 14 hemmamatcher. Om vi förutsätter att de kommer ha samma siffror under 2013, men med en fullsatt premiär mot oss på Ullevi så skulle deras snitt flyga upp till 6812 personer per match. Jämför vi detta med förra årets totalsnitt (alltså inklusive matchen mot oss) på 4348 personer så skulle vi, enbart IFKare, höja BK Häckens publiksnitt med 57%. Vi skulle ha genererat 36% av hela Häcken-säsongens publiksnitt. Efter en match!

Vi skulle även totalskrota deras pubikrekord från 1981 då man mötte Elfsborg på Ullevi. Den gången hade man 19 205 åskådare, en siffra som vi i händelse av fullsatt skulle mer än dubblera.

Jag tror att vi alla kan vara överens om att Häcken redan har så löjligt mycket pengar på inström från Gothia Cup att det inte skulle göra någon större skillnad om vi gav dem ett boost genom fullsatta läktare denna match. Om resultatet blir att vår säsong får en kanonstart som gör att vi är med och slåss om guldet in på höstkanten så tycker jag att det är mer än värt att skänka några slantar till BK Häcken.

En biljett till matchen kostar 200kr för vuxen, 150kr för barn/student/pensionär. Det är inte jättemycket pengar för chansen att uppleva något stort. Det kan aldrig bli fullsatt utan oss. Det är vi som bestämmer. Vi har tillsammans ansvaret. Ta ditt ansvar och köp biljett med en gång! Dra med kompisar, släktingar, svärfamiljen, den där killen som du egentligen inte gillar så mycket men som snackar fotboll med dig varje gång ni ses. Alla ska med! Låt oss göra premiären till en fest!

Köp biljett här!

Mot 43 000! Framåt Blåvitt...!
/patricw
@patricwestberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.