2015/06/01

Matchtankar - skansen hemma, 1/6

ANALYS. Äntligen måndag äntligen, och livet det börjar på nytt igen. Så lät det imorse. Så lät det på lunchen. Och så lät det klockan 19:04 vid matchstart. Superugen startar sällsynt slött. Sinnesjukt söligt. Sensationellt svagt 'sessionspel. Svordom. Satan så sur man blir. Jag måste dock poängtera att en poäng, serieledning och fortsatt nolla är bra. Lämnar dock det positiva där. Samlar sinnet. Startar sågen. Smörjer sabeln. Sabrerar spelet. Sätter igång.

Jag vet inte om det var bra med en veckas vila? Uppenbarligen inte. Helt jävla osannolikt hur långsamt vi går ut och startar matchen. Ingen synlig hemmaplansaggressivitet. Ingen nämnvärd press. Ingenting som liknar konstruktivt spel genom mitten. Inga speluppbyggande och genomtänkta passningar FRAMÅT i banan. Visst, några bra genomskärare och luriga lägen längs kanterna, men vem har inte läst den "gameplanen" avseende vårt spel 2015? Men okej, när vi väl kommer runt blir det allt som oftast farligt, eller åtminstone emellanåt. Det borde kanske även ringt, men deras målvakt står för herrejössesräddning spetsat med att bolljäveln inte vill in. Det är en SÅN dag idag...

De är inte ofarliga första tjugo. Inte alls. John gör det mycket bra och fredar målet vid några tillfällen med svettiga ingripanden. Som sagt, bibehållen nolla och fem insläppta totalt är fortfarade jävla bra. Samtidigt tycker jag verkligen inte att djurgården står för några nämnvärda heta grejer spelmässigt. Skillnaden är dock att de går framåt, genom mitten, och stundtals längs kanterna, med fart. Rör på benen, tar nya positioner och jobbar sig framåt. Vårt signum! Hos oss ser det precis omvänt ut. Vilar med boll. Vilar varje gång. Söker snett bakåt. Söker snett utåt. Söker ALDRIG en boll genom mittfält och framåt. Den uppenbara bristen på konstruktivt spel, spelfördelande och banbrytande framskridande variationer lyser så ofantligt starkt. Visst, vi står inte och faller med det denna matchen heller, men att inte kunna plocka fram ett sådant spelkort ur leken EN enda gång får ändock anses som ett litet nederlag. Om det beror på att Seb, som för dagen är mycket mycket tillbakadragen (sorry to say, men vad var oddset på att han skulle bomma straffen?) kryddat med att ingen framför honom direkt möter i mitten och vill ha boll. Det är lite ledsamt.

Vi ska inte salta sår och förhöja det som en gång varit, i synnerhet med tanke på hur mycket bättre "alla andra" punkter är jämfört med föregående säsonger, men saknaden av en Farnerud eller May är ledsamt stark en sådan här kväll. Återigen måste jag understryka att det inte är en katastrof att spela kryss egentligen när serieledningen står intakt och defensiven håller även utan Ronken. Däremot får det under inga som helst omständigheter bli en vana att vi kan vara så lättlästa, visar sån ofantligt stor respekt för en motståndare i lite medvind och inte trampar igång det och vill ha bollen. Då kan det bli problem.

Jag vet inte riktigt, även denna gång, vad man ska och bör plocka upp från matchen, men den lilla hettan som saknas i avsluten (sista läget, Ankan!), det emellanåt stillastående och orörliga spelet och den åtminstone till synes stora rädslan för deras försvarande block, det är ungefär det jag minns av matchen.

Jag hade faktiskt velat se ett dubbelbyte i typ 60e, ut med Sebban, in med Tom. Rakt byte. Och även då det som genomfördes med Boman mot Engvall. Tror nog att Tom hade kunnat stå för ett lite rakare spel, mer framåt i banan, utan så jätte, jätte, jättemånga tillslag på bollen och även ett jävla driv. Men, återigen är jag bara en gnällkuk, poddgäst och självutnämnd läktarexpert. Tur är väl det kanske.

Nej, nu ser vi till att ta med oss det positiva. Nollan. Och jobbar som fan på att hitta lösningar för att komma framåt ännu mer, snabbare, hårdare och rakare mot ellos. Det är nu det gäller.

Några korta från matchen då:

+ Hajtand. Blåvitts främste idag tillsammans med John.
+ John. Blåvitts främste tillsammans med hajtand.
+ Emil. Ändå bra insats stundtals. Försöker. Gnetar. Får en oklar straff som vi visserligen hade tjänat ihop.
+/- Ankersen. Plus för det mesta. Ändå minus för missen i slutet.
+ Søren är rätt bra idag också. Synd att inte skotten sitter bara.

- Att vi inte vågar ta fem steg framåt i banan. Med boll. Genom mitten. Variationen är obefintlig i anfalls- och uppbyggnadsspelet idag. Vi står still. Vill inte ha boll. Vaggas in i söl och frustrationen växer mer än drivet. Obra.
- Att ALLT går genom Sebban. Det håller inte.

Slicka nollan. Skaffa biljett till ellos om du inte gjort det. Superugen studsar vidare på torsdag. Serieledning. Segern kommer. Sök sötman.