2014/09/28

Ett kort snack med Gustav Engvall. Och lite annat.


Jag tog mig under förmiddagen ut till Kamratgården. Främst för att byta några ord med en utav Blåvitts två succéanfallare för tillfället, Gustav Engvall. Jag såg också fram emot att kolla in provspelande Riyaad Norodien – återkommer till honom.

Stämningen på dagens träning var både lekfull och gravallvarlig.  Träningen inleddes med den klassiska uppvärmningsövningen kvadraten. Spelarna delade upp sig i två stycken kvadrater, en med de yngre förmågorna och en med de äldre. Anmärkningsvärt att Jakob Johansson räknas till de yngre. Jakob som är inne på sin åttonde säsong i IFK Göteborg och Allsvenskan. I kvadraterna var det livat och skämten duggade tät, stämningen var god. Efter ytterliggare uppvärmingen var det dags för två lag emot varandra i något slags possesion-spel. Där var den lättsamma jargongen utbytt mot fullt fokus. Tempot var bra och Stahre manade på konstant, i vanlig ordning.


Gustav Engvall då, efter att han elegant rullade in 2-2 i bortamatchen mot MFF har allt i stort sett gått spikrakt uppåt. Trots flera fina prestationer i Allsvenskan och uttagning i U21 landslaget tycker jag att det har varit ganska tyst kring Gustav. Kanske en följd av att han är långt ifrån den enda Blåvita anfallaren som är het just nu. Hur som helst, Engvall delar inte min bild, att han inte får den uppmärksamhet han förtjänar.

  Nej det tycker jag inte. Jag hör mycket bra saker om hur jag spelar, sen vill jag ännu mera men jag och Lasse har hittat varandra bra där uppe. Det känns bra, säger han.
Vad hans framfart beror på tror han är lite olika saker, men slår fast att det faktum att han fått spela är den mest bidragande orsaken. Han berättar att speltid ger självförtroende.

 Det går hand i hand det där, förtroende från tränarn och självförtroende, hävdar Gustav.

Vi slår fast att han inte är ensam att göra en bättre höst än vår, och konstaterar att det också gäller laget i sin helhet. Gustav tror att det beror på att det dels finns riktigt skickliga spelare i truppen, men också att de började känna att de ändå var med där uppe och att de kan uppnå något riktigt bra om de bara kör på.

Är detta drömmen då eller vill Gustav Engvall ännu mer?

-  Som alla spelare i stort sett vill jag bli utlandsproffs en vacker dag. Men just nu vill jag hjälpa Blåvitt att ta en Europa plats och hela tiden göra det bättre.

Liverpool heter drömklubben. Gustav som är Liverpool-supporter hade gärna spelat i den helröda dressen på Anfield någon gång i framtiden. Liverpool-supporten passar även på att uppmana ett annat supportergäng, nämligen Blåvitts, att ta sig till Gamla Ullevi imorgon. Jag bad honom motivera varför man ska befinna sig på GU imorgon 19:05, varpå Gustav svarade:

-  Vi är riktigt bra just nu. Vi slåss om en Europaplats. Det blir som en extra spelare för oss om folk kommer och stöttar oss, så är det ju.

Från en sak till en annan. Riyaad Norodien är en 20 år gammal yttermittfältare ifrån Sydafrika. Han tillhör den Sydafrikanska klubben Ajax Cape Town men provtränar just nu med IFK Göteborg. Han lämnade dagens träning utan att ha gjort något direkt avtryck måste jag säga. Att det finns boll i killen gick att se. Dock stod han för en tämligen anonym insats under träningens spelmoment. Det är bara att vänta och se om provspelet leder till något. Jag sticker ut hakan och gissar att så inte blir fallet.