2014/09/25

Är Vibe en fyra eller femma?

BETYGSNACK. Blåvitt/Lasse Vibe slog Örebro med 4-3 i går. I dag har det varit intressant att läsa vad för betyg Blåvittspelarna tilldelats. Om man ser till de två stora kvällstidningarna som betygsätter alla spelare så kan man konstatera att Sportbladet var frikostiga med plussen medan Expressen/GT var desto snålare med getingarna.

Om man räknar startelvans sammanlagda betyg i de olika tidningarna så får Blåvitt 27 getingar och 30 plus från de två stora kvällstidningarna.

Jag vill tidigt poängtera att det inte är så jäkla lätt att sätta betyg. Fråga en lärare, eller fråga Sportbladets Johan Flinck. Men den här gången bestod juryerna av två personer per tidning, ofta är de bara en.Vad gäller Blåvittbetygen så sattes de av väl insatta journalister. Jonseredspôjken och Blåvittsupportern Robert Laul var den ena betygsättaren för Sportbladet medan Blåvitt/BK Göjs/hockey-bloggaren Henrik Leman betygsatte för GT. Även Leman har extremt bra koll på Blåvitt, men säger sig dock inte hålla på något göteborgskt fotbollslag alls. Hur man nu lyckas med det som fotbollsintresserad göteborgare är en gåta i klass med pyramiderna eller var May Mahlangus agent egentligen befinner sig.

Intressant att endast tre blåvita spelare fick samma betyg från fotbollsexperterna och de två konkurrenterna; Waehler, Augustinsson och Smedberg-Dalence. Störst differens är det på Jakob Johanssons betyg, han får fyra plus av Sportbladet med motiveringen "Vinner mycket boll, bra offensivt". GT går helt åt det motsatta hållet och ger två getingar med omdömet "Stark i det defensiva spelet - men kan bättre i anfallsspelet". Frågan man ställer sig nu är om JJ var bra eller dålig i offensiven?

Lasse Vibe håvar in full pott hos Sportbladet medan det hos GT verkar ha krävts ett "fyrtick" för att uppnå fem av fem. Å andra sidan är Alvbåge och Bjärsmyr underkända i Sportbladet men godkända hos GT. Sportbladet tyckte för övrigt inte att Alvbåge hade mycket att göra medan han enligt GT gjorde en hel del räddningar.

Jag vet att många betyg hastas ihop då det ska levereras till blogg, papper, twitter, instagram, webb, fan och hans moster. Men det är ändå kul att se vilka skillnader som olika ögon får fram från att ha sett på samma match. Så vad tycker ni, är Lasse Vibe en fyra eller femma?