söndag 11 maj 2014

Matchtankar - örebro hemma, 11/5

ANALYS. Tre poäng, är tre poäng, är tre poäng. Emils lungor, Emils kamp och Emils kramp är ganska talande för matchen jag och drygt 7500 med mig nyss avnjutit. Analyser och läpphängning för den högst mediokra publiksiffran får vänta till en annan dag i veckan, eller nåt åt det hållet. Kampen då? Ja, det var ganska klart en kamp kantad med extremt mycket kladd på egen planhalva och extremt lite konstruktivt anfallsspel, 17 avslut, varav 9 på mål och tre dessutom utanför straffområdet till trots.

Jag fick genast en massa påringningar gällade huruvida motorsågen skulle starta eller ej. Jag väljer initialt att fokusera på att de tre poängen totalt sett är bra mycket viktigare än ett klang- och jubelspel, även om det i långa loppet såklart inte kan se ut hur som jävla helst. Vi får återigen beskåda en match där motståndet på ett närmast läskigt enkelt sätt läser vårt sätt att anfalla och med det kan försvara tämligen enkelt med alla deras gubbar på egen planhalva. Samtidigt, första femton visade vi ju ändå ett lite maskinlikt spel som man kunnat skymta tidigare säsonger där man smakat framgång eller nästan smakat framgång.

Men sedan släppte kanske fokuset något och ett till synes skitmål noterades på tavlan. Det lustiga var ändå att May var på väg att markera den spelare (minns inte exakt vem det var i svart) som sköt första skottet i den tilltrasslade situationen, men Gurra styrde honom istället mot en tom yta, vilket tyvärr då inte blev allt för lyckat, eftersom den där spelaren i svart fick skjuta första skottet. Hur som helst, efter deras kvitteringsmål fick vi chans att ta ledningen både en och två gånger (straffen och Söders hyfsat fria läge). Ändå gick vi till paus med ett ett, mot ösk som egentligen bara hade haft en målchans.

Hade vi inte haft May på planen så vetefan hur denna matchen hade sett ut och slutat. Han lyckas på något märkligt jäkla sätt att både löpa, ta nya positioner, fördela boll, löpa med boll (under hård uppvaktning sällan falla och även slå ut tänder) och bidra med ett mycket mycket värdefullt spelsinne till ett annars extremt jävligt trubbigt blåvitt.

Hur som helst, med Emils mycket förtjänstfulla löpningar och Bjärsas (sent ska syndaren vakna?) fina långtjångboll där JJ till sist resolut får sätta det extremt förlösande 2-1-målet så får vi väl ändå summera denna kvällen med ett godkänt slutbetyg. Även om det som sagt så ofta blir så innihelvete långsamt i kladdet mellan Kjetil, Bjärs, Adam, Ludde och Kjetil och Bjärs och Adam... Likaså, Robin löper och löper och löper, men han blir ju så extremt isolerad som ensam anfallare. Märks ju så sjukt tydligt i både långtjongbollar som på något sätt ska försökas plockas ner felvänd i högt utgångsläge samt i situationer där han till och med är nere på mittlinjen och ska skarva utsparkar, till???

Gött ändå att se Engvall på planen, han bidrog med viss finess och skavande i sin roll som lovar gott för framtiden. Men förtroende kommer förhoppningsvis resultaten. Samtidigt, det blir väldigt väldigt uppenbart hur vi försöker spela med en ensam forward, då spelar det kanske ingen roll om det är Söder eller Engvall som får stångas där. Och visst, JJ skulle lira som en slags offensiv innermittfältare/defensiv forward, men han tenderar ju lite väl ofta att hamna för långt ner och för långt ifrån Söder. Visst han gjorde målet ifrån sin höga offensiva mittfältsposition och det är väl där i boxen han ska vara, så det är kanske svårt att klaga ändå.

Något plus ska givetvis Stahre ha för sina byten. Underbart att se Joel på planen, även om han kanske inte gjorde ett superinhopp så var det jävligt roligt att ha in honom. Likaså Engvall som sagt. Och att Haglund gick in som en krigardefensivt offensivt nickstark revanschlysten spelare får ju lyftas fram som positivit det också. Undrar bara hur rubrikerna kommer att lyda i GT nu när Mané fick nöta bänk en hel match?

Några korta från matchen då:

+ Sandberg! Säkerheten själv. Återigen, någon skev utspark, men kredd till snabb spelstart!
+ Emil!
+ May!
+ JJ!
+ Utdelning, till slut.
+ 3 poäng.

- Kladdet! Kletet! Så jävla slött det är emellanåt på egen planhalva.
- Verkar vara så sjukt enkelt att försvara mot oss... Lättläst?
- Att vi inte förvaltar de klara chanserna som bjuds (friläge/straff).

Hem och träna i dagarna tio fram till djurgården borta 21/5. Framåt!