söndag 6 april 2014

Många år kvar med IFK Göteborg

Krönika. Efter förra helgens tragiska händelse har en del förslag med lösningar på problemet bland oss supportrar tagits upp i många medier. Förbjud bortasupportrar, maskeringsförbud, alkoholförbud, chockhöj biljettpriserna, ta bort ståplats osv. Listan är lång och när jag läser allt detta kan jag inte undgå att påstå att experterna (”experterna”) gör mig extremt förvirrad. Skall de få "supportrar" som inte sköter sig på matcher verkligen få förstöra för alla de som sköter sig exceptionellt bra?

Jag ser detta mer som ett hot och en ringklocka. Ett hot till de som inte kan bete sig under en match. En ringklocka som säger att någonting är på tok. Det kanske inte är du som är offret just nu men gör vi inget åt detta så kommer du att beröras och bli ett offer tids nog.

Jag tror att vi kan vara lugna. Andas. Inget av det vi verkligen älskar med allsvenskan kommer att försvinna. Så länge du inte har ett stort behov av att maskera dig under matchens gång eller om du vill använda dig utav pyroteknik och ge klubben böter, så kommer du knappt märka någon skillnad och det var ju ändå inte på grund av det som du gick på matchen. Du kommer fortfarande få se blåvitt sparka boll i allsvenskan. Vi går alla dit i hopp om att laget i våra hjärtan skall ta 3 poäng och komma ett steg närmare SM-guldet. Förlorar vi matchen så kommer det nya chanser. Det är inte över för det (förhoppningsvis). Du och jag kommer att få fortsätta se på blåvitt.

Fokus riktar sig mot de fåtal personer som inte förstår att man inte ska slåss med levande människor om man inte är innanför boxningsringen. Där får man slåss hur mycket man vill tills domaren tycker att det räcker. Fokus riktar sig mot de fåtal personer som inte förstår att det är dåligt att kasta en brinnande bengal i en levande folkmassa. Gör du detta i IFK Göteborgs namn, ja då kommer det antagligen att beröra dig, men uppför du dig så kommer det inte att förändra någonting. Det krävs en räkhjärna för att förstå vad som är rätt och vad som är fel.

Det mest tragiska med att detta skulle bli ett så pass aktuellt ämne just nu, precis när allsvenskan börjat, är inte att vi måste gå runt och känna oss oroliga för hur det kommer att gå för oss supportrar i framtiden. Det mest tragiska är att ännu ett människoliv har skördats. Hatet, maskeringen och slagsmålen tog ett liv från en fyrabarnspappa som är oersättligt. Det är slut med sådant nu, det räcker nu. 


Imorgon är det hemmapremiär mot MFF. Jag önskar ett fullsatt och kokande gamla Ullevi. Visa mer kärlek och färg än vad vi någonsin tidigare har gjort.