2014/02/17

Presskonferens på Kamratgården

PRESSKONFERENS. Ett stort pressuppbåd samlades på Kamratgården för att IFK Göteborg på kort varsel offentliggjort uppgiften om att en presskonferens skulle äga rum. Givetvis var BaraBen på plats. Direkt startades ryktesspridningen på sociala medier. Elmander in? Lund ut? Sebastian Eriksson in? Gustaf Svensson? Någon? Något?! 

Klart sen innan stod att Håkan Mild valt att tacka för sig efter åtta år på positionen som sportchef för IFK Göteborg.

Detta skulle handla om något annat. Något spännande. Något nytt. Trodde vi. Hoppades vi. Så blev det inte. 

In i rummet kom Mikael Vikla, Håkan Mild och Martin Kurzwelly. Mikael gav ordet till Martin. Håkan tackades i flera långa minuter (med all rätt) och Kurzwelly berättade saker som vi alla redan visste. Håkans spelarkarriär, hans försäljningsresultat. Detta var inga nyheter. Håkan är kung. Håkan är IFK Göteborg. Detta är inte heller några nyheter. 

Håkan berättar att han skall studera. Det är den officiella förklaringen till varför han slutar. Mycket känns glömt. Mycket känns tomt. Många frågor känns obesvarade. Håkan berättar att han har för många intressen för att lägga all kraft på fotbollen. 

Håkan känner sig delvis trött på fotbollen. Efter mer eller mindre 27 år i IFK Göteborg är det få som klandrar honom. Håkan bestämde sig för att sluta redan i november, under en semesterresa med familjen. Dialog med föreningen har ägt rum sedan dess.


"Jag stänger inga dörrar", svarar Håkan på frågan om en eventuell återkomst till IFK Göteborg. 27:e mars gör Håkan Mild sin sista dag som sportchef i IFK Göteborg. Han berättar att han gärna slutför några värvningar innan han officiellt slutar. Han nämner själv Gustaf Svensson och Sebastian Eriksson. 

Håkan talar gott om organisationen IFK Göteborg. Styrelsens lugn och röda tråd är något som Håkan har uppskattat. Likaså nämner han att de sista åren varit jobbiga. De sportsliga resultaten har inneburit kritik. Kritik lämnar ingen oberörd. Inte ens Håkan Mild. 

Martin Kurzwelly går sedan igenom kravspecen för en efterträdare. Mer om detta kan ni läsa på annat håll. BaraBen är Public Service. Oberoende sådan. Lite som SVT och SR, men ändå inte. Nu målade jag in mig i ett hörn kände jag. Vi lämnar detta för nu.

Håkan Mild pratar om hur fotbollen förändras, hur den blir mer kundfokuserad. Frågan om "gräsets vara eller inte vara" är också en viktig fråga, enligt Håkan själv. Öppenheten mot media och framför allt de sociala medierna är något som tydligt präglar utvecklingen, menar Håkan.

Martin Kurzwelly är duktig på att inte lämna några ledtrådar. Ingenting avslöjas i onödan. Många frågor besvaras med "Inga kommentarer". Proffsigt.

För LIVE-rapportering bör ni, om ni inte redan gör det, följa @BaraBenLive på Twitter. Det gör redan många, men vi vet att ni är fler därute.

Tack för denna gång!