2013/11/14

Tankar kring Rignäs avgång.

Det står nu klart att Bertil Rignäs avgår som ordförande för IFK Göteborg.
Bertil motiverar;
"Att vara ordförande i IFK Göteborg har aldrig varit ett självändamål för min del. Jag inser att det som sägs och skrivs om min person också skadar föreningens varumärke och har därför valt att på egen begäran avsäga mig mitt uppdrag."

Vad var det nu som hände den där eftermiddagen i Cannes då allt gick fel? 
Vad är det som ligger till grund för att IFK Göteborgs ordförande, som skött sin roll i föreningen relativt klanderfritt, (o)frivilligt avsäger sig sitt uppdrag?

Ett kvitto.
Nu skulle jag kunna spy galla över händelsen. Fortsätta tala om hur förtroendevalda utnyttjar våra system, stjäl från de fattiga och ger till de rika. Tar sig friheter bortom sin rätt och missbrukar allt vad som har med moral och etik att göra.
Det tänker jag inte. 
Då har vi ändå haft mut- såväl som kvittoskandaler förr i Göteborg.

Jag tror inte Bertil Rignäs medvetet lurar våra system och riskerar sin position för 600:-. Besitter du en månadslön på över 130000:- finns det liksom inget skäl göra så. Girighet? Nja. Det är en för liten summa. 

Mitt dagliga arbete bygger på relationer och jag är allt som ofta själv ute på representation i olika former. 
Det skall inte hymlas med att undertecknad då och då också kan slarva med kvitton, och att min ekonomiavdelning kliar sig i huvudet vid varje tillfälle. Däremot har jag aldrig lurat vårt system. Jag skulle aldrig svärta ner mig för småpengar. Det är liksom inte värt det. 

Vad som skrämmer mig är det stora drev vi människor kan ha mot en annan. Jag var på Hönö dagen efter Uppdrag Granskning sändes och såg av en slump hur de boende pekade och viskade mot Bertils fru som promenerade mot affären. 
- "Jasså, dom vågar sig ut nu. Fyfan vilket folk! Girigheten når inga gränser."
Hur kan vi cyniskt motarbeta en person som ej förklarat sig. Att Bertil avvaktade med svar på de anklagelser som riktades mot honom kanske inte är så konstigt? 
Har du någonsin haft ett drev efter dig? Hur hade du reagerat?
En offentlig person skall kunna svara för sin sak, absolut - samtidigt dreglar kvällspressen efter sunkiga, smutsiga och oegentliga historier. Praktexemplet är Juholt, vilken Aftonbladet hade bestämt sig för skulle försvinna. Så var det bara, och som de lyckades. 

Nu är Rignäs borta, från Bostadsbolaget och IFK Göteborg.
Väl är väl det, för både honom och föreningen.
Fokus kan läggas på rätt saker, men jag tycker ändå vi skall ta oss i kragen.
Hur påverkar och speglar medias vinklingar vårt samhälle?
Den hysteri som pågått kring denna kvittoskandal är inte nyttig för någon. 
Varken för dig, Bertil eller IFK Göteborg.