2013/11/08

Rignäs måste avgå

AVGÅNG. Bertil Rignäs liv verkar innehålla en rad olika inslag ifrån djurriket. Först äter han sniglar och köper klänningar som redovisas som mat - och när vi vill ha svar så gräver han ner huvudet i sanden likt en struts. Sedan förmedlas nyheter, men inte ifrån personen i fråga, utan från vår förening om att vår ordförande tar time out.  

Vi minns förra årets årsmöte där det stormade till rejält när valberedningen tagit fram förslaget om Bertil Rignäs som ordförande. Den tidigare styrelsemedlemmen Palle Stenberg hoppade av i protest mot valberedningens arbetssätt men även valet av ordförande. Han ansåg att Rignäs hade för lite kunskap om att sköta en fotbollsförening. Nu, mindre än ett år efteråt, vet jag fortfarande inte vad Bertil Rignäs har åstadkommit för vår klubb. Kanske borde det vara på sin plats att han slutar gömma sig undan och istället väljer att kommunicera till sin omgivning. Det är inget önskemål, utan en självklarhet utifrån hans post som ordförande.

Istället för detta har det varit tyst och det är nästan att man börjar tro att han är en fiktiv person. För även fast han nu haft ett tag på sig att förklara sig eller be om ursäkt för de redovisade kvittona så har han fortsatt leva i det tysta; för Uppdrag Granskning, för Göteborgarna och för oss supportrar. Fortfarande inte ett uns till kommunicering ifrån huvudpersonen i fråga.

Då uppkommer två frågor; kan vi ha ännu en person som fifflar i vår förening, oavsett om det i detta fallet ej direkt handlar om IFK Göteborgs pengar? För mig är frågan självklar – det är en omöjlighet. Men den andra aspekten, även den av högsta betydelse, går det att ha en ordförande som vägrar stå till svars för dessa anklagelserna? Nej, den typen av ynkligt ledarskap anser jag inte kan  vara representativt för en förening av IFK Göteborgs mått.

Valet av Bertil Rignäs som ordförande var ett misstag. Frågan är nu om inte medlemmarna eller styrelsen bör kalla till ett extra årsmöte för att välja en ny ordförande omgående. För som läget är idag, ser jag ingen som helst möjligheter till att Bertil Rignäs kan sitta kvar på sin post. Nu gäller det i stället att ett ordentligt arbete sätts igång för att ta fram en ordförande, som är värdig uppdraget att styra IFK Göteborg in i framtiden.