2011/12/14

Istanbul - Europas riktiga derbystad...

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I dag skriver Sören Rooth om turkisk fotboll, med anledning av att BaraBen skickar ner ett tremannateam till Turkiet för att bevaka Blåvitts träningsläger där efter nyår... Har du en gästkrönika? Mejla oss på BaraBen!

I den Turkiska Süper Lig så finns det egentligen bara ett derby som räknas och det är mellan Istanbulrivalerna Fenerbache och Galatasaray. Dessa två giganter är och har alltid varit de ”riktiga” superklubbarna i Turkiet. Man kan säga att detta derby skiljer sig från andra derbyn runt om i världen och det beror på att här är en kamp mellan det Asiatiska Fenerbache och det Europeiska Galatasaray.

Att säga att Turkiet och turkarna är fotbollstokiga är en kliché. Man säger att ”Football Madness” har ökat betydligt efter att Turkiet vann Brons i VM 2002 i Japan/Sydkorea. Turkarnas stora passion för fotbollen är känd över hela världen och trots den enorma kärleken och passionen till Landslaget så är detta ändå ingenting i jämförelse med detta Istanbulderby. Dessa två klubbar är överlägset dom två mest framgångsrika i Turkisk fotboll. Att vinna ett derby kan i dom flesta fall vara mycket viktigare än att vinna Súper Lig och det säger en hel del. Detta är vad fansen anser vara det viktigaste.

Fenerbache är grundat 1907 och Galatasaray två år tidigare 1905. I derbyn så har klubbarna mötts 360 gånger t o m 2010. Atmosfären och stämningen är magisk en matchdag oavsett om man spelar på Ali Sami Yen Stadion som är Galatasaray´s hemmaplan eller på Sükrü Saracoglu Stadion som är hemmaplan för Fenerbache. Galatasaray´s före detta Manager Belgaren Eric Gerets har sagt att ”Under ett derby har du gåshud över hela kroppen från början till slut”.

Fenerbaches och landslagets målvakt Volkan Demirel har sagt att”Om vi åker till Ali Sami Yen och spelar vårt eget spel sä har vi inget att frukta, då är vi både mentalt och fysiskt förberedda att möte Galatasaray”. Det är alltid svårt att vara till 100% förberedd på ett derby, men vi har så många duktiga spelare som är kapabla till att kunna avgöra sådana matcher, säger Volkan i en intervju. CimBom som Galatasaray brukar kallas av sina fans lever för sin klubb och sin älskade fotboll. CimBom har vunnit Süper Lig 17 gånger medan Fenerbache har nu 18 stycken titlar sedan man vann Süper Lig säsongen 2010/11. Detta är något som Galatasaray´s fans har svårt att smälta.

Som jag nämnde förut så är dessa matcher inte bara Istanbul-derbyn utan matcher där båda lagen kommer från två världsdelar, Europa och Asien. Det enda som dom har gemensamt är sin passion för fotboll. Istanbul är just den perfekta platsen för gammaldags rivalitet, kärlek och glöd. Galatasaray SK grundes på den Europeiska sidan av Istanbul av franska studemter på högskolan för Politik. Dom ville starta en klubb som skulle spela mot dom Grekiska och Engelska klubbar som fanns representerade i Istanbul. Den person som stödde förslaget var studenten Ali Sami Yen som var son till en Albansk författare. Genom grundandet av klubben skulle han sedermera bli en legend som också skulle få en egen stadion uppkallad efter sig. Från och med 2011 så spelar Galatasaray sin hemmamatcher på den hupermoderna Türk Telekom Arena.

I en stad på mer än 13 miljoner invånare så är det omöjligt att riktigt kunna få fram hur många supporters klubbarna har. Fenerbache SK grundades i Kadiköy som man kan säga är en stadsdel i Istanbul 1907 på den motsatta sidan av Bosporen, i Asien. Klubben var grundad i största hemlighet och förblev så under dom första åren. Detta gjorde att grundaren Sultan Habdullamid 2:e ficj möjligheten att skaffa fram ungdomar till klubben.

Den geografiska indelningen gjorde snart att Fenerbache utsågs till ”Folkets klubb” medan Galatasaray tillhörde Aristokratin. 100 år senare har dessa klasstillhörigheter så gott som försvunnit och det finns nu alla samhällsklasser representerade på båda lagens arenor. Fenerbache som våren 2011 tog sin 18:e ligatitel har vunnit 135 matcher, 109 oavgjorda och 115 förlorade derbyn.

Galatasaray som har 17 ligatitlar har haft stora framgångar ute i Europa. Det stora året var 2000 då man vann UEFA-cupen för att sedan slå Real Madrid i den Europeiska Supercupen.
Fenerbache däremot har inte så mycket att komma med på den Europeiska fotbollscenen. Legendariska matcher mellan dessa storheter tog sig ytterligare en nivå i Februari 1934, vad som egentligen skulle bli en vänskaplig match slutade med ett ”krig” ute på planen där både spelare och supporters slogs med varandra. Relationerna mellan klubbarna har aldrig varit dom samma efter detta. Detta gör att derbyna gäller bara en sak ”att vinna till varje pris”.

I ett land där fotbollen är religion så har media kommit att spela en allt större roll än förrut. Dagstidningar som är mycket sport-orienterade trissar upp stämningen efter men framför allt före derbyna, där man påpekar hela tiden hur viktiga dessa matcher är. Matcher som innehåller både fult spel och flera gula och röda kort är viktigare än spel med dribblingar och fina mål. Den förre Fenerbachespelaren och stjärnan Ridvan Dilmen har sagt att ”Även om du slår Barcelona i Europa-cupen (nuvarande Champions League) så är det ingenting mot att vinna ett derby mot Galatasaray, denna match är speciell”.

Som sagt, resultat är det enda som räknas. Spännande och underhållande fotboll, det är vad dom andra 32 matcherna står för. Det är en hårfin linje mellan kärlek och hat och oavsett den rivalitet mellan klubbarna så är Istanbul en kärleksaffär mellan klubbarna och dess lojala fans. Undertecknad själv hade privilegiet att se ett Istanbul-derby live i Mars 2008, men det var mellan Galatasaray och den tredje stora klubben i Istanbul Besiktas JK. Matchen spelades på Fiyapi Inönü Stadi som är Besiktas hemmaarena. I samband med matchen fick jag också se hur den Turkiska polisen tar hand om huliganer, men det är en annan hisoria.

/Sören Rooth

37 kommentarer:

 1. Några felstavningar, lite felplacerade eller rent av bortglömda skiljetecken gör en bra text till en väldigt medelmåttig sådan. Synd, då jag tycker om att läsa om passionen som finns på några ställen i Europa, däribland Istanbul.

  Sedan så var något eller några stycken lite konstiga. Jag syftar främst på det som börjar med att prata om Europa-spel bara för att övergå i en beskrivning av en inhemsk match.

  Överlag får man känslan av att det är en person som går i skolan som har skrivit texten, sent högstadie eller tidigt gymnasie. Hade jag varit lärare vet jag inte om jag hade varit villig att ge så värst högt betyg.

  SvaraRadera
 2. Haft en dålig dag nico?

  SvaraRadera
 3. Måste hålla med Nico, texten känns som en fakta text.

  SvaraRadera
 4. Ska dock tilläggas att det säkerligen var intressant inläsning för någon som int ehade koll på detta innan. Personligen så känner jag dock att om jag vill läsa den här typen av text så går jag till Wikipedia.

  SvaraRadera
 5. Trevligt. Frågan som slår mig när jag läser texten är dock: Vem fan bryr sig?

  SvaraRadera
 6. vad har det här med blåvitt att göra? Läser tillräckligt med fakta i skolan, så att bara rabbla upp en massa fakta gör en inte glad! Men gillar annars din passion för ämnet!

  SvaraRadera
 7. Jag älskade iallafall det du skrev, mer sånt här på baraben! :)

  SvaraRadera
 8. Tappade intresset ganska tidigt i texten, för som någon sa tidigare,Vem fan bryr sig?

  SvaraRadera
 9. Till er som kommenterat detta inlägg: jävla pajasar!

  Särskilt du Nico, hur fan kan du läsa en gästkrönika på en supporterblogg som om du vore en jävla svensklärare som skall rätta en uppsats? Gnäll, gnäll, gnäll och gnäll. Det gnälls om att det kommer för få inlägg på Baraben, det gnälls om att det som kommer inte har med blåvitt att göra, det gnälls om felaktigt placerade skiljetecken (allvarligt talat), det gnälls om att skribenterna är för unga och mer gnäll och gnäll och gnäll. Jävla örebroare!!! Det är ju tamejfan så att man skäms å sina blåvita bröders sida.

  Snäpp upp er!!!
  (Nu orkar jag inte gnälla mer ;)

  SvaraRadera
 10. Återigen så skall man alltså behöva påminna läsarna om att denna blog inte uteslutande handlar om Blåvitt.
  Det är en fotbollsblogg, och det är en blåvit supporter som har skrivit en gästkrönika.

  Istället för att vara så jävla griniga, så kan ni väl istället uppskatta den tid som Sören har lagt ned?
  Alternativt skriva något bättre själva, och skicka in för publicering.

  SvaraRadera
 11. Intressant läsning! Tack!

  SvaraRadera
 12. Right on, Nico! What's up med alla random versaler?

  SvaraRadera
 13. @9:40

  För att en text ska vara trevlig att läsa så är det viktigt att man följer de regler som finns. Bryter man mot reglerna så kan man inte förvänta sig idel lovord, oavsett hur intressant ämnet i sig är.

  För min del får Baraben hellre uppdatera en gång i veckan med ett kvalitetsinlägg än flera gånger i veckan och inkludera texter som inte verkar ha blivit korrekturlästa. Frankie är ju till och med journalist, så man tycker att han borde kunna skumma igenom texten och ändra de fel som finns för att på så sätt göra texten trevligare att läsa.

  SvaraRadera
 14. Real-barca är en söndagspromenad i parken i jämförelse med Gala-Fener.

  SvaraRadera
 15. Ja du Nico, vad skall man säga annat än zzzzzz...

  SvaraRadera
 16. Säkert intressant läsning - för turkar! Trodde vi var blåvita svenskar här.

  SvaraRadera
 17. okej... då vet jag

  SvaraRadera
 18. Riktigt intressant text! Älskar att lära mig mer inom detta ämnet rivalitet och derby etc.!

  SvaraRadera
 19. Kan tyvärr bara hålla med Nico. Men framförallt undrar jag vad själva poängen med texten är?

  SvaraRadera
 20. Intressant läsning!

  SvaraRadera
 21. Men ärligt, alla som inte "orkade" ta sig igenom texten. Hur fan fick ni energi till att gå in och kommentera.

  SvaraRadera
 22. Nico din jävla tomte!vem sa att du skulle läsa texten?du såg väl på rubriken att den inte handlade om blåvitt, då e det bara å ge fan i och läsa skiten!

  SvaraRadera
 23. @P.G

  Jag klagar inte på innehållet, jag klagar på presentationen. Om texten hade varit välskriven och utan stavfel och andra småsaker så hade jag inte haft något att klaga på. För att citera mig själv:
  "Synd, då jag tycker om att läsa om passionen som finns på några ställen i Europa, däribland Istanbul."

  Där har du anledningen till att jag läste texten, att jag blev besviken har bara att göra med hur texten ser ut.

  Det är lite tråkigt att folk blir upprörda när man kritiserar något. Visst, det är gratis. Visst, jag hade kunnat låta bli att läsa. Men - för att utvecklas som människa, och i detta fall skribent, så krävs det ett visst mått av kritik. Jag har tagit upp de delar som jag tycker att skribenten i fråga bör jobba på, men det betyder inte att det är delar han måste jobba på för att bli bättre eller att det är det enda han måste jobba på. Om en text jag hade skrivit hade publicerats här på baraben så hade jag omfamnat all kritik, negativ som positiv, för att den hade hjälpt mig att i framtiden kunna skriva en bättre text.

  SvaraRadera
 24. VARFÖR:...om turkisk fotboll, med anledning av att BaraBen skickar ner ett tremannateam till Turkiet för att bevaka Blåvitts träningsläger där efter nyår...

  Det är upp till BB att granska innan man skickar upp det.

  Alltid trevligt att läsa om annan fotboll.

  Tack Sören för ditt bidrag till bloggen med anledning om att Blåvitt åker till Turkiet.

  SvaraRadera
 25. trevligt med lite läsning om europeisk fotboll, skulle säga att de hetaste derbyna i europa är:
  Celtic-Rangers
  Galtasaray-fenerbache
  Olympiakos-panathinaiokos
  Man U-Man C

  SvaraRadera
 26. >>Albert. jag skulle nog säga att West Ham- millwall är det hetaste derbyt... sjuka människor där. Dagenham - Millwall blir en intressant match i Fa-cupen. Tror ej bortafans blir insläppta på den matchen.

  SvaraRadera
 27. OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS ÄR DET HETASTE DERBYT!

  SvaraRadera
 28. 1. Det ligger inte i Europa, det ligger i Mongolien.
  2. Det heter inte Istanbul, det heter Konstantinopoli.
  3. Aten och Thessaloniki är RIKTIGA derbystäder.

  POUTANAS GIOI OTHOMANOI!

  SvaraRadera
 29. http://www.youtube.com/watch?v=Jn-wI8mmX1E&feature=related

  SvaraRadera
 30. Om ni nu har problem att läsa texten så är det ni själva som har problem med svenskan jävla fånar

  SvaraRadera
 31. @ 19:59

  Texten var ju bevisligen läsbar, men det betyder inte att den var felfri. Jag undrar varför folk tar så illa upp när man försöker hjälpa en person till att bli en bättre skribent. Kanske är det så att ni själva inte är så värst bra vän med det svenska språket och tar illa vid er personligen?

  SvaraRadera
 32. sant,grekland har riktigt goa derbyn, aek,olympiakos,panathinaiokos självklart
  å aris-paok är ett underskattat derby

  SvaraRadera
 33. @Nico:
  Hjälpa säger du?
  Med ord som medelmåttig?
  Tur du inte är lärare.

  SvaraRadera
 34. @Turken

  För det måste vara jättefarligt att få höra att något man har gjort inte håller den höga kvalitet som man kanske hade trott och/eller hoppats. Ska man gå runt och klappa på kinden hela tiden så kommer man bara att få massa snorungar som inte kan skriva men tror att de är nästa Shakespeare.

  "Mina texter är bra, annars hade ju någon sagt något" är inte direkt en attityd jag vill vara med om att odla, istället tycker jag att det är bättre att vara tillräckligt ärlig för att kunna säga vad man tycker är fel när man tycker att något är fel.

  Sen kanske du inte reagerade på att jag kritiserade honom, utan det kanske var på just ordet "medelmåttig"? Om så var fallet så kan jag vara så snäll att jag ger dig ett annat ord som kan beskriva texten;
  Medioker

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.