På gång


tisdag 5 november 2013

INVENTERINGSLISTA

INVENTERING. Slutet gott, allting gott? Nej, knappast. Det är svårt att svälja att SM-pokalen inte hamnade där den hör hemma. Men med ett cuptitel och en plats i Europakvalet får ändå säsongen, speciellt med tanke på de tre närmaste, ses som ett godkänt år. Men det är även där betyget stannar.Vi spelar förvisso en match nu på söndag, vilket har betydelse i två ting. Dels för att mata optimismen inför nästa år, men framförallt att få fira på bortaplan i Malmö. Större än så är det inte.

Men nu när allsvenskan är slut så behöver vi se över våran trupp. Jag gör det på följande sätt:

Dessa kommer stanna nästa år: John Alvbåge, Phillip Haglund, Mattias Bjärsmyr, Lasse Vibe, Darian Bojanic, Kjetil Waehler, Ludwig Augustinsson, Hjalmar Jonsson, Adam Johansson, Robin Söder

Kommentar: I en kombination av kontraktslängd, speltid och ålder är jag övertygad om att ovanstånde spelare kommer spela minst en säsong i IFK Göteborg. Därav behöver vi inte vara rädda för att någon av dessa spelare försvinner nästa säsong.

Tveksamma ifrån klubbens sida: Joel Allansson

Kommentar: Allansson har haft stora skadeproblem och har även när han varit frisk fått väldigt lite speltid, på fel position. Joel verkar inte stå speciellt högt i kurs hos Stahre vilket kanske kan leda till en utlåning nästa år. Har svårt att se att de vill göra sig av med honom helt, då det fortfarande finns mycket talang och kunskap i Allansson.

Risk för erbjudande ifrån klubbar i Europa: Tobias Hysén, Jakob Johansson, Gustav Engvall, Sam Larsson,

Kommentar: Hade inte Hysén tunnlat Neuer och sedan dragit på en volley i krysset hade ”Tobbe” spelat i den blåvita tröjan tills benen ramlat av. Men nu finns det, om än inte speciellt troligt, en chans att han springer i väg på ett andra Europaäventyr. Men det är mycket som måste passa in, ett starkt bud, en bra miljö och framförallt en vilja ifrån Tobbe själv. Denna kombinationen känns inte orimlig, men kanske inte heller speciellt trolig. För Jakobs del så är han inte längre purung, men inte heller lastgammal, även fast det kanske känns så med tanke på hur länge han varit i föreningen. Är det någon jag personligen unnar en flytt så är det Jakob, men på hösten har han inte glänst lika starkt som under våren och förra hösten. Detta i kombination med att han är relativt långsam, kan avskräcka klubbar ute i Europa. Sedan tror jag att Jakob hellre stannar än sticker i väg på första bästa, även fast ambitionen naturligtvis är att sticka ut i Europa. Intressenter kommer finnas, frågan är bara vilka och med vad för bud. När det gäller Sam Larsson, så har han tagit stora steg i år, och jag tycker att han varit en av de roligaste, om inte kanske den roligaste spelaren att se, även fast det varit svackor mellan klackar & fullträffar. Men hans spelstil och ålder gör att det garanterat finns ögon på Samba-Larsson. Frågan är bara om de anser honom redo ännu. Tveksamt. Gustav Engvall blev ett namn i och med sina prestationer i U17-VM. Naturligtvis finns det otalt med scouter som följer det svenska laget i dagsläget och en av dessa är naturligtvis Gustav. Men precis som när det gäller Sam, anser de honom redo att ta ett kliv redan? Nej, det tror jag verkligen inte och är Gustav intresserad av att utvecklas i ett juniorlag eller B-lag någonstans i Europa. Det tror jag inte.

Dessa tror jag klubben vill ha bort: Logi Valgarsson, Daniel Sobralense, Nordin Gerzic

Kommentar: Logi Valgarsson kom in till blåvitt och chockade både tränare och lagkamrater på sin provträning. Men efter det har det inte hänt speciellt mycket och även fast han gjort det helt okej i år i väldigt sporadiska inhopp så är det en spelare som klubben vill göra sig av med. Frågan är bara om vem som är intresserad. Falkenberg kanske? Daniel Sobralense är en spelare jag personligen inte blir klok på. Han tappar otroligt mycket boll men kan blixtra till med geniala passningar. Men även fast han verkar vara något av en favorit hos Stahre, så tror jag även han har tröttnat. Hans ojämnhet tillsammans med en hög lön gör att klubben av allt att döma vill ha bort honom till nästa säsong. Gerzic å sin sida gjorde det inte bra när han var här och har inte utmärkt sig speciellt i Örebro. Detta i kombination med en hög lön kan göra att han kanske köps tillbaka till Örebro för en peng som nog inte kan komma att vara i närheten av vad han såldes för. Kanske kommer han tillbaka i vinter, för att testas på nytt. Detta ser jag dock inte som speciellt troligt.

Kontrakt som klubben inte vill förlänga: Erik Lund, Hannes Stiller

Kommentar: Erik lund platsar inte i IFK Göteborg. Han platsar inte i Örebro. Risken är att han kommer dala i seriesystemet när han inte får förlängt. Sagan Stiller vet vi alla hur den tog slut. En krigare som utnyttjade sina kunskaper på bästa sätt. Att det inte skulle bli en förlängning av kontraktet kom inte som en chock och han tackades av senaste för den mentaliteten som många andra spelare saknar: Hänsynslöshet i straffområdet.

Kontrakt som spelaren inte vill förlänga: Mikael Dyrestam, Pontus Farnerud

Kommentar: Dyrestam har försökt slingra sig ur varför han inte förlänger något kontrakt. Vad vi dock alla har vetat under en längre tid är att han helt enkelt inte vill förlänga, för att försätta sig i en bosmanssituation som gör det lättare att få intressenter. Dyre har säkert inom kort klart med en ny klubb i Hollänska ligan. Farnerud har en höft, som man bara önskar sin värsta fiende, men jag tror inte det är huvudanledningen till att han flyttar ifrån sin lägenhet och låter Sam bo där istället. Nej, han vill komma närmare familjen och varmare breddgrader. Att höften har hjälpt till i beslutet kanske inte förbises, men jag tror oavsett att detta hade blivit hans sista säsong i IFK Göteborg.

Vill bort: Marcus Sandberg

Kommentar: När det gäller Sandberg så tror jag han vill röra på sig, med den enkla anledningen att han inte får speltid. Jag tror han försvinner på ett låneavtal som sträcker sig till kontraktet går ut efter nästa säsong. Detta är som ovan bara en hypotes, så framtiden får utvisa.

Nya in: Martin Smedberg-Dalence

Kommentar: Många har kritiserat värvningen av MSD. Men jag förstår den. Den kostar inte speciellt mycket pengar och Martin har varit en väldigt viktig spelare i Norrköping med framförallt sin enastående fot. Eftersom inläggsfötter är en bristvara i IFK Göteborg så kan detta bidra till en ny dimension. I varje fall som ett inläggsvapen i slutet av matcherna. Men för att detta skall fungera ultimat behöver vi en stark herre i boxen. Det är jag säker att vi får innan säsongen drar igång. Att det ska bli Felic som det snackas om på diverse forum är inte helt omöjligt, även fast jag tror att en betydligt bättre spelare kommer ansluta med boxegenskaper.

Vad tror ni?