2015/05/15

BaraBen avslöjar!

CUPEN/EUROPA. Har du redan bokat in semester från jobbet för att kunna se Blåvitt spela ute i Europa i kvalomgång 1 av sommarens Europa League-spel? Tycker du att cupfinalen på söndag är meningslös då en vinst egentligen inte betyder något? Jobbar du på Kamratgården och har börjat planera för träningar, flyg och fan och hans moster under den speltäta sommaren? Se hit!

Efter gårdagens Europa League-semifinaler står det nämligen så gott som klart att vinnaren av Svenska Cupen 2014–15 inte alls kommer att gå in i kvalomgång 1 i Europa League 2015–16 som tidigare kommunicerats, utan istället gå in först i kvalomgång 2. Hur fasen har detta kunnat hända, och varför kommer detta fram så sent, kan man ju fråga sig.

För att svara på den frågan behöver vi förklara lite hur komplicerat Uefas system är.

UEFA Country Ranking
Klicka på bilden för att förstora.
Landsrankingen rangordnar ligorna efter hur många poäng lagen från ligorna spelat in gemensamt under de fem senaste åren. Inför Europaspelet 2015–16 ligger Sverige på en inte allt för smickrande 24:e-plats. Denna ranking ligger till grund för hur många platser varje liga har i de olika turneringarna, samt i vilka skeden av turneringarna som dessa platser får gå in. Detta varierar från år till år.

UEFA Access list del 1
Accesslistan definierar exakt vilka ligor som har rätt till hur många platser och var de går in, utifrån landsrankingen. För Sverige innebär detta ett lag i CL:s andra kvalomgång, samt tre lag i EL:s första kvalomgång (en cupvinnare och två från ligan). Det 23:e-rankade landet har lika många lag, men det där hacket upp på rankingen innebär att cupvinnaren (som internt rankas högre än bästa ligaplatsen) går in i EL:s andra kvalomgång utifrån accesslistan.

Men accesslistan är inte spikad förrän väldigt sent inför sommaren, eftersom vissa specialregler existerar som kan ändra på ordningen. Till exempel att Europa League-vinnaren från och med i år får en direktplats i kommande Champions League-gruppspel. På bilden till höger syns den nuvarande accesslistan. Där som synes samtliga svenska lag går in i första kvalomgången i Europa League.

Europa League 2014–15
I går blev spanska Sevilla och ukrainska Dnipro klara för Europa League-final. Vilket alltså innebär att ett av de lagen kommer att få en plats direkt i Champions Leagues gruppspel 2015–16. Både Sevilla och Dnipro är genom sina ligor – som håller på att avslutas – redan kvalificerade för Europaspel. Detta innebär alltså att accesslistan kan stuvas om om det blir en vakant plats någonstans.

En vakant plats blir det om EL-vinnaren genom ligan skulle kvalificera sig för Europa League eller för en kvalomgång i Champions League (men ju istället tar en CL-gruppspelsplats). Skulle EL-vinnaren ändå kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel genom ligan blir ingen plats vakant, eftersom det varken gör till eller från.

Sevilla kan i bästa fall nå en CL-kvalplats genom ligan. Vinner Sevilla Europa League kommer det alltså att bli en vakant plats accesslistan oavsett var de slutar i ligan.

Dnipro har 9 poäng och 21 mål upp till en CL-gruppspelsplats genom ligan med tre omgångar kvar, vilket så klart är teoretiskt möjligt att hämta ikapp. Vinner Dnipro Europa League och klarar den historiska bragden i ligan blir det ingen vakant plats accesslistan. Vinner Dnipro EL utan att hämta ikapp detta så blir det en vakant plats i accesslistan.

UEFA Access list del 2
Låt oss anta att att Dnipro inte klarar bragden. Det innebär, oavsett vinnare i Europa League, att det någonstans i accesslistan blir en vakant plats. Den kan bli vakant i CL-kvalomgång 3 eller 4, eller i EL-gruppspelet eller EL-kvalomgång 3 beroende på hur EL-vinnaren slutar i sin liga.

Eftersom alla nivåer kräver ett jämnt antal lag för att fungera kommer vakanta platser alltså innebära att ett eller flera lag som i nuvarande accesslista går in i en tidigare omgång flyttas upp en omgång. Om det blir en vakant plats i EL-kvalomgång 3 får ett lag från EL-kvalomgång 2 istället gå in där. Och för att då kunna fylla upp så att tillräckligt många lag spelar i EL-kvalomgång 2 flyttas två lag upp från EL-kvalomgång 1.

Och eftersom de lag som förlorar i CL-kvalomgång 3 och 4 flyttas över till EL-kvalomgång 4 och EL-gruppspel innebär dominoeffekten att en vakant plats i CL-kvalet – därmed färre lag som går över till EL – också ger en vakant plats i EL-kvalet.

Vilka lag som flyttas upp beror av accesslistan. Som synes i listan finns det en mängd brytpunkter där en högre landsranking innebär att till exempel ett ytterligare lag får spela i CL-kval, eller att cupvinnare och/eller ligaplaceringar innebär att man går in i en högre kvalomgång.

Svenska Cupen 2014–15
Som nämnt ligger Sverige precis under en brytpunkt i landsrankingen. Och som nämnt är cupvinnaren – internt av Uefa – rankad som ett prioriterat lag. Allt detta tillsammans innebär att så länge Dnipro inte tar ikapp 9 poäng och 21 mål i sin liga och samtidigt vinner Europa League, kommer det att bli en vakant plats i accesslistan, vilket i sin tur spiller över på samtliga underliggande kvalomgångar, och i slutändan ploppar detta ut:

Vinnaren av Svenska Cupen 2014–15, alltså IFK Göteborg eller Örebro SK, kommer att gå in i Europa Leagues kvalomgång 2 istället för kvalomgång 1.

Så alla ni som bokat semester, alla ni som undrat vad cupfinalen är värd, alla ni som planerar träningar och flyg – tänk på att en vinst på söndag innebär helt andra förutsättningar i sommarens Europaspel!