2015/02/25

Tianjin, Tianj-ut

OMVÄRLDSINFORMATION. I veckan uppkom nyheter om att Lasse Vibe fått ett anbud från klubben Tianjin TEDA. Detta anbud ska ha förkastats, men då det inte kan uteslutas att klubben återkommer med ett högre bud, liksom de en gång redan gjort, vill undertecknad som under det gångna året tillbringat 6 månader i den aktuella staden ge en kort beskrivning av Tianjin.

Tianjin är en kinesisk stad strax söder om huvudstaden Beijing. Tianjin har omkring 15 miljoner invånare. Om Tianjin hade legat i Europa hade det varit Europas största stad. Hade Tianjin legat i Europa hade det också varit Europas gråaste stad. I Kina är den ingetdera.

Tianjin har en stor park med vatten som man kan besöka under soliga dagar. Det är lite svårt att veta ibland, eftersom staden har några av världens värsta problem med smog. Parken består av grå betong i fejkad antik kinesisk stil samt vatten. Äkta vatten, såvitt skribenten känner till. Med tanke på att fejkat nötkött och fejkade ägg nyligen förekommit i landet lämnar skribenten inga garantier. Bad är förbjudet.

Tianjin har också ett stort torn som när det byggdes skulle bli ett av världens högsta. Det blev det inte. Tornet liknar Kaknästornet men har färre utsmyckningar.

I gallerian Joy City finns en hockeyrink och maskotar leker med barnen i sparsamt utrustade lekparker på alla tre våningar. Föräldrarna ser oroligt på, men varuhuset är inte känt för kidnappningar. Den flitiga kinesiska polisen arresterade nyligen 301 kidnappare, och den statliga statistiken som pekar på 10 000 kidnappade barn varje år kommer förmodligen falla.

Tianjin är också platsen för Kinas äldsta universitet. Universitetet grundades 1895. Samma år föddes Sven Jerring. Universitetet är bland kineser känt för sitt anrika campus. Ledningen har beslutat att bygga ett nytt.

Skribenten skulle vilja skriva att Tianjin är en kulturellt, socialt och geografiskt mycket intressant stad. Det är det inte. Däremot har staden några av Kinas största militära anläggningar och ett mångkulturellt matutbud på den västerländska restaurangen La Bamba.

Skribenten önskar Lasse Vibe lycka till, även i österland men allra helst på västkusten.