2015/02/13

SUPPORTERFONDEN.

I dag har Supporterfonden äntligen (!) skänkt de överblivna pengar som Blåvitt-supportrar skänkte till fonden med syfte att stärka IFK Göteborg under åren 2007/2008. Vi beklagar att dessa gåvor blivit liggande i flera år mer än nödvändigt men är nu glada att de till slut ska komma till nytta inom IFK Göteborgs ungdomsverksamhet.
- Men nu har vi hittat ett väldigt bra syfte för Supporterfondens pengar och riktar ett stort tack till er som skänkt gåvan, säger Roger Gustafsson på IFK:s ungdomsakademi.

Summan som skänktes till till Supporterfonden och som nu skänkts vidare till IFK Göteborgs ungdomsverksamhet var totalt: 37 710 kronor (och en del eftersläntrare slängde in mindre summor efter det att engagemanget kring fonden lades ner  så att summan exklusive BaraBens egen gåva växte ytterligare gjorde att vi såg det lämpligt att avrunda uppåt). Så utöver det ni supportrar skänkt avrundar BaraBen ideell förening upp summan till totalt 40 000 kronor (till totalt 45 000 under nästa år, se nedan) - som IFK Göteborgs akademi under året ska fördela till åtta spelare eller lag som har extra behov av en slant när de ska spela turnering eller cup:

Roger Gustafsson från IFK Göteborgs akademi förklarar konceptet:
”IFK Göteborgs Akademi tackar alla supportrar som bidragit till Supporterfonden. IFK Göteborgs Akademi kommer att välja ut en åldersklass per tillfälle som erhåller 5000 kronor som bidrag till en cupresa de gör. Bidraget är mycket välkommet då spelarna själva bekostar sin cupresa och fonden möjliggör för fler spelare att åka med till en rimlig kostnad.
Varje cupdeltagande för våra unga spelare ökar spelarnas erfarenhet och därmed deras möjligheter till en riktigt bra utveckling till en framgångsrik IFK Göteborgs spelare.”

HISTORIK
Under den första omgången av projektet Supporterfonden samlades 100 900 in från individer och personer som skänktes till IFK Göteborgs representanter våren 2007. Vintern därpå inleddes en andra omgång av projektet och en ny insamling påbörjades. Då hann 37 710 kronor skänkas av Blåvitt-supportrar, pengar som finns kvar sedan "Supporterfonden 2" (även kallad "Supporterfonden 2007/2008") i januari 2008 när projektet lades på is på grund av bristande tid från de ideellt engagerade.

Förhoppningen var att projektet skulle tas upp av nya engagerade ideella krafter kring BaraBen under 2009, men då tid och ork hos de engagerade inte fanns beslutades att skänka pengarna till IFK Göteborg under 2010. Föreningens dåvarande ekonomichef Lena Mattsson fick uppdraget från IFK Göteborgs håll att ta fram vem som skulle få gåvan från er supportrar, men sedan togs aldrig något beslut om vart IFK Göteborg ville ha pengarna. Frågan föll mellan stolarna och trots påstötningar under åren 2011, 2012 och 2014 togs inte beslut av akademin om vart pengarna skulle betalas ut.

Roger Gustafsson på IFK:s akademi förklarar fördröjningen så här:
"Säg till era supportervänner som tycker det tagit för lång tid - vilket det har gjort - att problemet har legat hos akademin. Vi har fått frågan av er för länge sedan exempelvis via Lena Mattsson på Kamratgården. Men vi har inte fått tummen ur för vi har inte kunnat bestämma oss för bästa sättet att använda pengarna. Därför har vårt svar dröjt i flera säsonger i onödan. Men nu har vi hittat ett väldigt bra syfte för Supporterfondens pengar och riktar ett stort tack till er som skänkt gåvan."

BARABEN TOG ALLA KOSTNADER 
De senaste åren har BaraBen ideell förening förvaltat (rent konkret varit skyldiga Blåvitt summan som ni skänkt) i väntan på beslut om hur pengarna skulle användas av akademin. En del har frågat om de kostnader och avgifter som finns för plusgirokontot. Det enkla svaret är att BaraBen ideell förening har betalat alla avgifter med vår övriga verksamhet så att dessa inte drabbat Supporterfonden 2:s totalsumma på 40 000 kronor. Det som BaraBen själva skänkte till fondens andra upplaga har betalat en del av bankkostnaderna - men även inkomster från exempelvis BaraBens shop och andra verksamheter. När ni har köpt t-shirts i BaraBens shop, rest på bortaresor med BaraBen eller när ni har handlat på någon av BaraBens pubkvällar/fester - så har ni indirekt varit med och sett till att inga kostnader drabbat de skänkta pengarna.

En del har undrat om inte pengarna förräntats då de legat hos BaraBen i så många år men det har de inte då medel på föreningskonton (SE HÄR) av detta slag inte förräntas som ett sparkonto. Däremot beslutade BaraBen ideell förening redan 2013 att genom en liten insamling av gåvor skänka de tusenlappar som behövs för att åtta lag ska kunna få varsitt stipendium (gåva) på 5000 kronor var. Denna insamling gjordes nu i januari när en påminnelse om att skänka över gåvan kom från Supporterklubben Änglarna. Därför blev även totalsumman som betalats ut till IFK-akademin därmed 40 000 kronor.

ÅRLIG GÅVA TILL AKADEMIN 
IFK Göteborgs ungdomssektion har via Roger Gustafsson bett att få återkomma under året med information om vilka lag som varit i extra behov av stipendiet från Supporterfonden. På så vis kommer akademin att på ett konkret sätt visa hur er gåva har gynnar IFK Göteborgs verksamhet, till skillnad från gåvan till huvudföreningen 2007 som en del tyckt gick in i ett "svart hål" hos a-laget.

Eftersom det vore trist att enbart åtta ungdomslag skulle få detta stöd i år för att Supporterfonden sedan skulle upphöra så har engagerade individer kring BaraBen även bestämt att instifta en årligt återkommande gåva på 5 000 kronor till akademin. Denna gåva kommer att ges i Supporterfondens namn. På det viset hoppas vi att minst ett barn/ungdomslag per år ska kunna delta i en turnering som dess spelare annars kanske inte hade haft råd att hänga med på. Denna årliga gåva kommer att skänkas till akademin i samband med starten av respektive säsong.

BaraBen återkommer med mer info från akademin under våren om vilka turneringar eller cuper som eran gåva från Supporterfonden har varit med och tagit våra ungdomslag till.