2014/11/03

#STAHREOUT

ANALYS. Både sjukt oväntat och rätt väntat angående beskedet om Mikael Stahres entledigande. Twitter går bananas, sportjournalister skriver krönikor om att en andraplats minsann inte var gott nog för blåvitt och att Stahre minsann de facto har gjort ett jävla jobb i klubben.

Tycka vad man vill om det, men sanningen är ju den att vi som inbitna supportrar och kritiska analytiker har sett det Mats Gren sett under längre tid. Visst, spelet har sett rätt okej ut sista omgångarna, men inkonsekven, brist på spelidé, märkliga coachningar och laguttagningar, floskelmetaforer och trubbigheten under match har gjort sig tydligt gällande under längre tid än just dessa sista matcher där de bästa spelarna har presterat bra.

Jag tog ändå emot beskedet med ganska tveeggad känsla. Dels för att jag kanske blivit mer emotionell nu när man blivit tvåbarnsfarsa och tycker att avsked är rätt ledsamma, men mest kanske jag berördes och chockades över tydligheten i agerandet och att årets mest frekventa hashtag faktiskt besannades. Mats Gren och föreningen har onekligen haft detta på lut under längre tid, oberoende av reslutat (okej, guld kanske undantaget, men det, guldet, hade ju samtidigt sketet sig redan i första tredjedelen av säsongen) och det visar inget annat än att korridorslaget på något sätt visar handlingskraft och vilja att bryta mönster och bygga något annat än bara bärande väggar.

Nu ska det bli synnerligen intressant att se vem eller vilka som kommer att ta vid där Stahre slutar. Å andra sidan blir det ju, likt kommunicerat flertalet gånger i gammelmedia, en nystart på många plan eftersom såpass många spelare lämnar eller lär lämna. Dirty business it is, Kjetil.

Silly season startade ovanligt tidigt denna gång. Klart är nog jävligt klart att #TeamGren redan har en eller två kandidater klara där det bara återstår en liten överenskommelse om vissa siffror samt en signatur på det. Katsching.

Intressant att höra vad Stahre säger på sin PK på O'learys på avenyn.

Saken är dock klar: detta besked och agerande visar allsvenskan, Europa och världen att blåvitt sannerligen är ett storlag, inget snack om saken. Nu är det upp till bevis.