2014/11/25

Lennartsson: "En dröm att ha Kamratgården som sin arbetsplats"

PRESSKONFERENS. Göteborg bjöd på nästan ofattbart fint väder, när IFK Göteborg idag kallade till presskonferens på Kamratgården. Självklart var vi på BaraBen på plats. 

Det är lite drygt tre veckor sedan Mikael Stahre blev meddelad att han inte längre är önskvärd och att någon annan kommer att träna IFK Göteborg under nästkommande säsong. Det är lite drygt tre veckor sedan densamme höll presskonferens på O’Learys, Avenyn. Då sa Mats Gren att en ersättare ännu inte var klar, men att en lista över intressanta namn fanns. Indikationen kändes tydlig. En andraplats räckte inte för att en huvudtränare i IFK Göteborg skulle få sitta kvar en säsong till, trots ett år kvar på kontraktet. Det enda som gäller 2015 är SM-guld. Mats Gren tonar dock ner förväntningarna under presskonferensen, ”Målsättningen är fortfarande Europaspel och att vara med och tampas om SM-guldet, som Blåvitt alltid ska vara”.

Under de tre närmaste veckorna har media spekulerat flitigt kring tänkbara huvudtränare för IFK Göteborg och snacket på sociala medier har pågått oavbrutet. Valet från klubben föll på Jörgen Lennartsson. ”Ett enhälligt beslut”, konstaterar Gren. Kontakten med den nye tränaren ska ha tagits dagen efter Stahres presskonferens och enligt Gren togs det slutgiltiga beslutet att anställa Lennartsson för fem dagar sedan. Det nyligen påskrivna kontraktet sträcker sig över tre år och den första träningen med laget hålls den 8:de december. Innan dess kommer Lennartsson spendera tid med sin ledarstab, allt för att tränargruppen ska få en bra start och kunna arbeta tillsammans direkt.

En stor del i att Jörgen Lennartsson tar över som huvudtränare i IFK Göteborg är de framgångar han skördat i form av SM-guld med Elfsborg och en semifinalplats i U21-EM. Han är, enligt Gren, en vinnare. Efter 23 år som fotbollstränare har Jörgen Lennartsson spenderat de senaste året utan tränaruppdrag. Han har sett mycket fotboll, besökt klubbar, bland annat i Tyskland, och utvecklat sina ledarkunskaper genom interaktion med tränare inom andra idrotter. En sak är säker, frånvaron från sidlinjen har, enligt honom själv, gett mycket ny energi, ökat entusiasmen och väckt en stor hunger inför ett nytt uppdrag. ”Pressen detta jobb innebär stimulerar mig. Det är en dröm att ha Kamratgården som sin arbetsplats”, tillägger Lennartsson.

  En nöjd Jörgen Lennartsson i sällskap med Mats Gren och Mikael Vikla

En tidig fråga under Presskonferensen är hur Lennartsson ser på fotboll. Hur ska IFK Göteborg spela under 2015 för att vinna matcher? Både offensiv och defensiv taktik kommer att utformas utifrån spelarnas kompetens. ”Det är skillnad på att ha Iniesta på mittfältet, jämfört med Wernbloom”, menar Lennartsson. Tro nu inte att den nye tränaren ogillar Pontus Wernbloom. Tvärtom talar Jörgen mycket gott om de blåvita spelare som utgjorde stommen i det U21-landslag som dansade fram under sommaren 2009. Lennartsson hymlar inte med att han sneglar åt det tyska hållet när det gäller spelfilosofi. Han vill se en blandning av passningsorienterad fotboll där man skapar målchanser på egen hand och ett bra omställningsspel. Kontringsspel blir allt viktigare i dagens fotboll och detta vill Lennartsson utnyttja. Han vill samtidigt spela ett aggressivt försvarsspel, gärna högt upp i banan, men återigen påpekar han att spelarmaterialet utgör hur taktiken blir. ”Minst fem ordinarie spelare från hösten är redan förlorade eller kommer förmodligen försvinna. Det är ett nytt lag som skall byggas”, säger Lennartsson och ger oss, i samklang med Gren, prognosen att Lasse Vibe troligtvis lämnat IFK Göteborg innan den allsvenska premiäromgången 2015 dragit igång.

I övrigt kommer Lennartsson att arbeta med två assisterande tränare. Magnus Edlund, som haft uppdraget tidigare, samt Alf Westerberg som tar ett tydligt steg upp i A-laget. Thomas Olsson tar över huvudansvaret för U19.

Lennartsson är även tydlig i en värvningsfråga. Det blir ingen Anders Svensson i IFK Göteborg 2015. ”Han är en go gubbe, men han är för gammal”, utbrister den nye tränaren med ett stort leende på läpparna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.