2014/03/30

Söndag, blodiga Söndag

KRÖNIKA. Jag har svårt att tro nyheterna när jag läser dem.
Hur mycket jag än vill sluta ögonen och låtsas att en 40-årig tvåbarnsfar inte avlidit i fotbollsrelaterat våld idag så går det inte.
Hur länge ska det här få pågå?
Hur länge ska vi behöva upprepa orden, fördömandena, önskningarna om något annat?
Idag står vi enade i fullständigt nederlag.

Söndag. Blodiga Söndag.
Söndag, blodiga jävla söndag.

Något halvt desperat försök till att använda Bonos och U2:s ord från Sunday Bloody Sunday är just nu det enda som räcker till. I skrivande stund pågår i Helsingborg ett kaos som jag inte kan ana. Och redan det som redan är känt är för långt, för svårt att ta in. Jag tänker fatta mig kort, för jag är "tyvärr" född julgran och kan inte säga mig veta vad som försiggår i människors huvuden som använder våld i samband med fotboll, så jag borde kanske egentligen inte uttala mig förrän jag gått den där beryktade milen i deras skor. Men ändå.

Idag har jag inga sympatier för de som hyser sympatier för avstängda.
Idag ser jag inte charmen i en enda bengal som riktas mot motståndare.
Idag räcker inte skyddsargumentet till som existensberättigande för grupper som organiserar våld i samband med fotbollsmatcher, oavsett sida, oavsett provokationer eller vem som slog till först.

Det räcker nu. Den här söndagen har gett den här säsongen nog av blod, nog av våld, nog av ond, bråd död. Låt det här få vara ett år där det svarta bläcket får torka otryckt i pressarna. Låt det här få vara ett år där inte ett föremål kastas mot varken plan eller personer, utan där vi av kärlek till IFK Göteborg och till fotbollen använder hjärnan tre sekunder längre och i stället sjunger, vrålar och gråter vårt lag till framgång, och andra till förlust. För IFK Göteborg är värt vårt blod, vårt svett och våra tårar, men aldrig någonsin andras.

//John

Fotnot: Vår skribent John befinner sig för närvarande i Kina för studier. Då Kinas version av internet inte tillåter tillgång till bloggverktyget publiceras hans blogginlägg från redaktionens gemensamma konto.