2012/05/14

Matchtankar: Malmö hemma

Mitt frågetecken inför matchen var hur Malmö skulle kunna få stopp på tappade poäng efter att ha haft ledningar. Istället för att Malmö skulle tappa ledning var det vi som gjorde det, två gånger om. Bägge gångerna kom målen dessutom sent i halvlekarna… Första halvlek tycker jag vi gör en bra halvlek, fram tills vi släpper in målet. Jag tyckte inte Malmö skapat någonting nämnvärt fram till målet och därför borde det inte komma på övertid…

Det var flera spelare som jag tyckte var bra i första halvlek. Söder såg ut att trivas bra i sin roll. Likaså Hysén och DMK. Haglund vann mycket boll, Farnerud gjorde sitt jobb och Allansson såg pigg ut. Dyrestam var lugnet själv. Malmös farligaste målchans uppstår när Alvbåge skall ut och boxa undan en boll men missar totalt vilket ger öppet mål vilket dock nickas undan nån meter utanför målet. En Hysén i toppform hade givetvis gjort åtminstone ett mål i första halvlek och då hade nog matchen varit mer eller mindre stängd.

Målet kommer efter ett samarbete mellan Hysén, DMK och Söder och det är ett riktigt snyggt anfall som ligger bakom. Och DMK såg, precis som i inhoppen han gjort, mycket pigg ut. Tycker det var helt rätt att han fick chansen och man får väl minst sagt säga att han tog den. Även tacklingen mot försvararen, mottagningen och avslutet från Söder höll hög klass.

I andra halvlek har allt det spel vi hade i första halvlek försvunnit. Varför? Tja, inte en jävla aning. Det känns som att vi faller alldeles för djupt med hela mittfältet när vi försvarar oss. Och när vi vinner boll och backlinjen har boll flyttar mittfältet upp och vi tvingas slå långt. Trots att vi inte har något direkt ordnat spel lyckas vi skapa en del riktigt farliga lägen som MÅSTE vara mål. Hysén bränner två och Söder bränner ett. Gerzic har ett långskott som är nära att resultera i mål. Men målet kommer efter ett halvt misslyckat inlägg som en Malmö-spelare nickar in.

Sett till spelarprestationerna så var Haglund en av spelarna som utmärkte sig mest i andra halvlek. Och det knappast på något positivt sätt. Var inte vän med bollen för fem öre och vann inte alls lika mycket boll som i första. Mottagningarna kunde hamna lite vart som och likaså passningarna. Det är givetvis inte här vi förlorar matchen men detta måste varit en av dem största skillnaderna mellan två halvlekar jag sett en enskild blåvit spelare göra. I första vann han i stort sett varenda duell och spelade sig enkelt ur situationerna. I andra var han i mångt och mycket under all kritik. Problemet som jag upplevde det var att han, och inte Farnerud, var den som var nere och hämtade boll hos backlinjen när det gjordes.

Det var givetvis inte bara Haglunds prestation som gör att vi förlorar matchen. Det är nog flera spelare som känner att dem skulle ha kunnat avgöra matchen och det måste göras för att vinna så här jämna matcher. Även om Malmö gör det bra i många situationer och flyttar upp spelet. Men samtidigt faller Blåvitt alldeles för djupt. Och det är inte första matchen vi ser det. Som det ser ut i dagens match så känns det som att Malmö gör mål på samtliga sina klara målchanser. Inget av målen kan Alvbåge lastas för, vad jag kan komma ihåg behöver Alvbåge inte göra någon räddning utöver dessa lägen. Till skillnad från hans målvaktskollega Johan Dahlin som fick göra ett par bra räddningar. Även om avsluten i flera av lägen var under all kritik.

När Söder gjorde sitt mål tänkte nog många att nu jävlar släpper det för grabben. Han har två bra lägen i andra halvlek. Varav det ena är mer eller mindre öppet mål. Förhoppningsvis är det inte dessa situationer han tar med sig från dagens match. Risken finns i och med att det blev poängtapp. Det han skall ta med sig är givetvis mål, framspelningen till Hysén i andra och även ett par bollar i första till DMK och Hysén.

Kjetil Waehler plockade i stora delar av matchen bort Ranégie mycket bra. Det syntes tydligt i främst andra halvlek att Ranégie sökte upp Hjalmar innan långbollarna kom och där vann han sina dueller.

Att vi inte gör fler än två mål med de lägen vi har är oerhört skrämmande. Vi måste få igång Hyséns målskytte och det snarast. Att Hannes Stiller leder skytteligan efter nio omgångar på hela tre mål är lite skrämmande faktiskt. Dessutom är han den enda disponibla spelaren, om man nu kan räkna honom som det, som gjort mer än ett mål. Sett till hur dagens trupp är balanserad så måste vi uppenbarligen göra fler mål än vad vi i dagsläge gör. Som det ser ut just nu förlorar vi poäng på grund av misstag i bägge straffområdena. Och i ärlighetens namn så är det framåt som potentialen till förbättringar finns. För ett så mycket bättre försvarsspel tror jag inte vi får se. Vi har helt enkelt inte bättre försvar. Däremot borde vi ha gjort ett par mål till framåt…

Dessa tankar är inte särskilt genomtänkta utan är skrivna spontant i ren jävla besvikelse. Redan i morgon lär det finnas helt andra tankar som inte ens tänkts från min sida om matchen... Om det hinner komma någon "Know your enemy" inför Mjällby borta på torsdag återstår att se och beror i mångt och mycket på att det endast är ett par dagar kvar...