2012/05/20

Know your enemy: Gais borta

Riktigt tråkig match senast mot Mjällby och känner inte att det finns något jag vill ta upp från den. Det positiva som finns att ta med sig från matchen var givetvis att Söder åter igen gjorde mål. Ett mål som var ganska likt det han gjorde mot Malmö, håller undan sin försvarare och klipper till direkt. Förhoppningsvis kan han göra ytterligare ett, då kan man lugnt säga att Robin Söder glöder!

Ifjol gjorde Gais sin bästa säsong på år och dar genom att bland annat Wanderson och Celik höll hög nivå under mer eller mindre hela säsongen. Celik stack som bekant Glascow Rangers men sejouren där blev kortvarig på grund av Rangers ekonomiska problem. När Celik så blev klar för ytterligare en säsong trodde många Gaisare att man skulle kunna bibehålla det spel man hade under 2011. Man kan väl minst sagt säga att så inte blivit fallet. Man ligger nu där man gjort under tidigare säsonger, det vill säga i botten. I dagsläget återfinns Gais först på kvalplats och mycket av det beror på att varken Celik eller Wanderson kommit upp i den nivån man gjorde under förra året. Hade jag varit en av personerna som kom med förslaget att bygga upp stora delar av ekonomin kring Wanderson hade jag inte varit allt för nöjd för tillfället.


Även om stor del av Gais spel tidigare byggt på att Wanderson hållt upp det så var det under förra året även andra spelare som lyfte sig och höll hög nivå. Två av dessa var Markus Gustafsson och Erik Johansson, ingen av dessa bägge herrar har heller kommit upp i den nivå man gjorde under förra säsongen. Av det jag sett är det bara två spelare i Gais trupp som hållit en okej nivå och det är Jakob Olsson och målvakten Henri Sillanpää. Olsson har blivit lite av Gais supersub. Även Eric Bassombeng har varit riktigt blek. Yttermittfältaren som till stora delar under förra säsongen agerade anfallare och då satte någon form av rekord i antalet offsideavblåsningar. Läste att någon gaisare på nätet skrivit något i stil med ”När inte ens Bassombeng springer offside vet man att det är illa”.

Inför säsongen gjorde Gais två minst sagt rutinerade värvningar, dem bägge 35-årigarna Peter Ijeh och Jeffrey Aubynn. Ingen av dessa har direkt imponerat och om det stämmer att Ijeh har ett prestationsbaserat kontrakt så lär inte det vara anledningen till Gais krassa ekonomi. På två starter och sex inhopp har han bara mäktat med totalt två poäng. Aubynn o sin sida har bara fått chansen via tre inhopp. Om han varit skadad eller något annat som hindrat från spel vet jag inte. Men spontant känns Aubynn som en dyr värvning kontra vad han skulle kunna tillföra. Troligtvis spelar även han med någon form av prestationsbaserat kontrakt. För Gais bästa borde även Wanderson göra det…

Senaste Gais-matchen jag såg var bortamatchen mot Syrianska och jag vet inte riktigt hur man ska sammanfatta den matchen. Korpnivå är första ordet som dyker upp. Främst från Gais sida som gjorde en riktigt, riktigt blek insats. Det var inte mycket som stämde i matchen för Gais och ser spelet ut så imorgon så är det inte vara något snack om vilket lag som vinner matchen. Av det jag läst kring Sundsvallsmatchen senast så var det tydligen inte allt för bra då heller. Så Gais är knappast inne i någon positiv spiral för tillfället.

Enligt @SFansPeter som var på plats och livebevakade dagens träning så spelade man med följande två lag:

Västar:

Lund - Jacob - Azulay - Logi
Sobra - Haglund - Sam - Sana
Stiller – DMK


Blått:

Emil - Kjetil - Hjalmar - Dyre
Sella - Farnerud - Nordin - Allan
Tobbe - Söder


Det är således inte en allt för vild gissning att säga att Blått lag är det som startar i morgondagens match. När Haglund nu är avstängd är det inga större konstigheter med att Gerzic går in på hans position. Att Selakovic går in på bekostnad av DMK känns inte heller som någon jätteöverraskning heller, Sellas inhopp senast var piggt får jag säga och han slog bland annat inlägget till Stillers ribbträff. Sella är ju dessutom en spelare som trivts bra mot just Gais under de senaste åren. Söder och Hysén på topp, förhoppningsis kan Söder hålla uppe den spelnivån han haft i de två senaste matcherna.Att Alvbåge är den vaktar målet är det nog inget tvivel om.

FRÅGETECKNET Vem skall ta tag det i Gais? Det finns så många spelare som skulle kunna höja sig och det känns som att det är det som är problemet. Det är ingen som riktigt vill ta tag i det. För det finns kvalité i truppen att spela bra mycket bättre än man gjort tidigare. Gais ”wonderboy” Wanderson måste höja sig väldigt mycket om det skall bli han som ska rädda Gais ekonomi. Celik måste höja sig om han vill få ett bra utlandserbjudande efter säsongen. Likaså måste Markus Gustafsson höja sig om han vill vidare.

UTROPSTECKNET Ett av få utropstecken i Gais är Jakob Olsson och det är där man får se upp. Med sina tre mål är han Gais bäste målskytt och vad jag kan komma ihåg har samtliga målen dessutom varit distansskott som varit riktigt snygga. Annars är det precis som vanligt före detta Blåvita spelare där man får se upp och i Gais finns som sagt Peter Ijeh. Det heter ju ”släkten är värst” av en anledning.

Har du inte köpt biljett än? Gör det nu! ALLA TILL GAMLA!