2012/05/03

Know your enemy: Elfsborg borta

Tredje raka segern alltså! Riktigt jävla skönt måste jag säga. Även om det varit matcher som vi helt enkelt bara skall vinna så är det ändock riktigt gött! Både hoppas och tror att det ingjuter ett helt nytt självförtroende i truppen. Första kvarten av matchen mot Sundsvall var riktigt bra tyckte jag, högt tempo och vi skapade chanser. Stillers tidiga ledningsmål hjälpte givetvis till att få spelarna mer avslappnade och verkligen våga spela ut. Och jag tycker det stundtals såg riktigt bra ut, skam vore väl annat när man har ett mittfält bestående av Allansson, Farnerud, Gerzic och Sana. Mer bollskickligt mittfält är svårt att hitta i svensk fotboll. Allansson, som även gjorde sitt första allsvenska mål och även var nära att göra ytterligare ett, tyckte jag såg oerhört pigg ut ute på högerkanten. Diggar verkligen hans bollbehandling.

En annan jag börjat digga mer och mer är Nordin Gerzic som enligt mig gjorde en riktigt bra match igår. Han vinner oförväntat mycket boll på mitten och hittar nästan alltid spelvägar, även om han igår slog bort en eller två bollar. Jag tycker det börjar se ut som att han och Farnerud börjar hitta varandra riktigt bra på mitten nu. Om nu Farnerud och Gerzic börjat spela ihop sig så tror jag knappast att Stahre vill splittra på dessa två och då dyker ju fråga om Haglund upp. Vart gör man av honom? För som mittback igår tycker jag att han skötte sig bra. Inte briljant, blev överspelad ett par gånger men håller man nollan och egentligen inte släpper till några jättechanser får man ändå säga att försvaret gjort en bra match. Men vart hamnar då Haglund? För jag gissar att man vill ha tillbaka Kjetil på planen även om man inte ändrar på ett vinnande lag. Så hur ställer man upp backlinjen? Kjetil och Hjalmar ”som vanligt” och Haglund tillbaka på mittfältet? Haglund och Hjalmar som sist? Kjetil och Haglund? Tja, jag vet inte riktigt, tycker det är en riktigt knepig fråga och oavsett hur Stahre väljer att formera försvaret lär det väcka reaktioner, positiva som negativa. Tar upp lite senare hur jag vill formera laget.

Matchen igår kunde slutat riktigt illa. Både Gerzic och Sana av planen skadade, två spelare som varit riktigt bra dessutom. Gerzic skrev själv på twittter att det bara var kramp, så ledes är det ingen fara med hans medverkan på måndag. Sana däremot såg det värre ut med. Han beskrev det som att knät hoppade ur led för att sedan hoppa tillbaka, något han tydligen haft problem med innan, men då vänsterknät. Den gången var han borta drygt en vecka och hans medverkan är därmed högst osäker. En magnetröntgen skall ha genomförts nu under kvällen och resultatet lär komma imorgon. Skulle Sana inte kunna spela är det ett oerhört tungt avbräck då han varit en av våra bättre, om inte bästa, spelare den senaste tiden.

En annan jag vill lyfta upp lite extra från Sundsvallsmatchen är Logi. Han har tagit ett enormt kliv från förra säsongen och han kan nog känna sig ganska säker på sin plats om han håller samma nivå framöver. Även om han inte ställts på några jätteprov defensivt så har han när han väl gjort det löst det galant. Offensivt har samarbetet mellan honom och Sanna sett riktigt bra ut. Och assisten till Allanssons 2-0mål igår håller riktigt hög klass.

David Moberg-Karlsson, vilket inhopp! Med lite flyt hade det kunnat bli tre baljor för hans del. Skall bli oerhört intressant att följa. Helt rätt av Stahre att slänga in DMK i detta läge av matchen. Även kul och se att han även luftar JJ istället för Sobralense.  Viktigt att de unga spelarna får speltid.

Och till personer som snackar om att bänka Hysén, antingen är ni Gaisare eller bara rediga pajasar… Även om han inte producerat mål så har han skapat mängder av lägen både för sig själv och sina medspelare. Kanske även skall tilläggas att han även gjort två assist på två matcher. Han var även med i uppbyggnaden till Allanssons mål.

Hur tycker då jag att elvan skall formeras på måndag? Det har som sagt uppstått en del frågetecken så det finns lite olika varianter att bolla med. Mycket bygger på om Sana är borta eller inte, men det utgår jag ifrån här nedan.


Alvbåge
Emil – Haglund – Hjalmar – Logi
Allansson – Farnerud – Gerzic – Hysén
Stiller – Söder


En elva där man gjort så få ändringar som möjligt. Även om Söder mycket väl skulle kunna utgå från kanten så känns Hysén naturligare där med sin vänsterfot. Känns som en bra lösning då Hysén haft problem med målskyttet, samtidigt har ju inte heller Söder direkt rosat marknaden med just målskyttet. Tror en del av problematiken för Söder/Hysén varit att dem liknar varandra för mycket i spelstilen.


Alvbåge
Emil – Kjetil – Hjalmar – Logi
Selakovic  – Farnerud – Gerzic – Allansson
Stiller – Hysén


En elva där man återgår till sitt ordinarie försvar och Selakovic tar tillbaka sin plats vilket gör att Allansson får flytta över till vänsterkanten. Är skeptisk till den här elvan dels då jag inte tror att man väljer att peta Haglund. Tror inte att Selakovic kommer att få starta på måndag då han precis varit skadad, det beror givetvis även på hur det känns på träningarna för hans del. Selakovics rutin kan bli viktig i en match som den på måndag. Men det blir nog absolut inget chanstagande då det finns alternativ i bland annat Sobralense.


Alvbåge
Emil – Kjetil – Hjalmar – Logi
Allansson – Farnerud – Gerzic – Haglund – Hysén
Stiller


En elva som jag känner känns ganska så trolig enligt mig. Givetvis blir det inte ett så rakt mittfält som det nu står uppställt utan Gerzic skulle nog hamna bakom Stiller. Men det jag skulle vilja se är Haglund i en mer framskjuten roll där han kommer i en andravåg och fyller på i boxen. En oerhört kraftfull spelare som vinner mycket dueller. Mot Elfsborgs försvar som inte direkt är Allsvenskans bästa försvar tror jag det kan fungera bra. Nu ska man inte kasta sten i glashus, för vi har ju inte heller direkt allsvenskans bästa försvar…

Så Stahre har alltså en hel del och fundera över. Angenäma problem kan tyckas, men det gäller att pricka rätt för det kan bli avgörande i slutändan.

Till Elfsborg då. Serieledarna har minst sagt fått igång sitt maskineri och går just nu väldigt bra. Med fem raka segrar är man seriens formstarkaste lag. På hela säsongen har man sex segrar och en förlust. Intressant är att enda förlusten kommit på naturgräs. Det är också enda matchen man spelat på underlaget, samtliga matcher som slutat med seger har kommit på konstgräs. Det är också bara Helsingborgsmatchen som på pappret varit en riktigt tuff match för Elfsborg. Åh andra siden är fem raka segrar svåra att förklara bort, oavsett motstånd. Man har bland annat slagit Syrianska (4-1), Örebro (2-0) och Norrköping (2-0) där vi tappat poäng mot samtliga.

UTROPSTECKNET Vad är det då vi bör se upp med? Det är givetvis Elfsborgs offensiv som är deras styrka. Och att bara plocka ut ett namn är svårt. Med namn som Viktor Claesson, Oscar Hiljemark och Niklas Hult så har man gott om offensiv kraft. Men den spelaren som verkligen hittat toppformen är Stefan Ishizaki. Med två mål och en assist senast så är han i riktigt god form. I och med det har han gjort poäng i fyra raka matcher.

FRÅGETECKNET Var inne på Elfsborgs hemsida och såg att Andreas Augustsson skulle göra comeback i u21 nu i dagarna. Innebär det att han är aktuell för spel på månad? Om så är fallet är frågan vad för idiotgrej han får för sig att göra då. Som Elfsborg går just nu finns det inte så mycket att ha frågetecken kring. Det är ett välmående lag just nu. Någonting vi förhoppningsvis skall kunna gå in och rasera helt!

Alla som kan, se till och vara på plats så att vi än gång kan visa vilka som är störst bäst och vackrast! VI ÄR BLÅVITT, BÄST I SVERIGE!