2014/08/06

Inför Rio Ave FC, Euro League-kval, 7/8

ANALYS. Vill inte påstå att jag glömt måndagens match, eller de efterdyningar som rullat runt över nätet och i fikarummen. Däremot vill jag hoppas och tro att vi alla lagt den sketmatchen åt sidan nu för att fullt ut fokusera på ett av de halmstrån som vi faktiskt kan grabba tag i just nu: returmatchen mot Rio Ave. Från förra mötet med portugiserna minns vi självfallet att den glade spanjoren agerade på ett mycket undermåligt (för att vara lite sådär gött reko) sätt och att vi återigen tyvärr misslyckades med att göra mål.

Med det sagt hoppas jag innerligen att Mikael Stahre (ja, han är kvar) tänker lite offensivt, spelar med en ren 442-uppställning (eller kanske lite Lagerbäcksk "442 med diamant", eller kanske 4-1-3-2 kanske det kan heta på modernt språk?), eller åtminstone ser till att vi har mer folk framåt i banan, både under press och under anfall. Uppenbarligen har vi inte lyckats skapa de lägen som behövs när Vibe har fått springa ensam på topp. Visst, det (451) var en grym taktik borta i Ungern, men det betyder ju inte per default att vi kan/måste/ska köra på exakt samma sätt i alla efterföljande matcher, bara för att det gick bra då.

Kan vi då hoppas på att få se en något mer offensivt balanserad startelva imorgon kväll? Följande gubbar har åkt med ner till Portugal (NEJ, EMIL SALOMONSSON ÄR INTE MED):

Alvbåge, Marcus, Adam, Kjetil, Hjalle, Bjärs, Billy Nordström, Patrick Dyrestam, Ludde, Sam (sista matchen?), Sobra, JJ, May, Gurra (S), MSD, Joel, Engvall, Vibe, Söder.

Mina elva gubbar:

- Alvbåge gjorde visserligen en jävla tabbe i senaste matchen, men tycker ändå att han borde starta nu igen för att få lite kontinuitet i grejerna. Förhoppningsvis spelar han en Bengan-lång streak från och med nu och visar att han är given förstekeeper, supervärvningen av Hugosson till trots.

- Till höger får vi givetvis spela vidare med Adam då han är det givna valet när Emil inte är med.

- Bjärs spelare såklart vidare på sin position (han måste dock skärpa till sig lite på alla plan).

- Hjalmar borde i allra högsta grad gå in som vänstermittback. Dels för att han gjort det bra i de matcher han spelat, och att Kjetil inte agerade helt 100 i senaste matchen. Dessutom är ju Kjetil avstängd emot Malmö, vilket givetvis måste betyda att Hjalle får en match till tillsammans med Bjärs. Något annat vore konstigt. Men, inget förvånar.

- Ludde är ohotad vänsterback. Han verkar dock ha flyttat både hjärta och hjärna till Danmark (förlåt, men det går fan inte hitta något positivt word-of-mouth-bejakande i hans prestation på senaste). Förhoppningsvis tar han sig i kragen och visar varför han ändå gick för ett gäng miljoner.

- Högerytter (ja, det är la ett hattande från min sida att byta spelare till höger och vänster, men jag tror ändå på det jag skriver, trots att det är något paradoxalt med min tidigare vurmande för kontinuitet) ser jag gärna att Robin går in från start. Han har ett bättre driv än Sobra (och MSD) och kan följa med upp högre i banan, samtidigt som han förhoppningsvis kan agera något sånär bra och förtjänstfullt understöd till Adam.

- Defensiv innermittfältare blir tveklöst Gurra (S). Inget snack.

- Offensiv innermittfältare, eller mer löpande tvåvägsmittfältare blir såklart May. Kan May spela, ska May spela.

- Vänsterytter, ohotad Sam. Om 13 millar stämmer blir jag, och många med mig, jävligt ledsna, men det är väl den berömda näringskedjan som spelar ut alla sina kort igen. Samtidigt, om det ska finnas lite trovärdighet i uttalanden och målsättningar från förening och styrelse gällande "ständigt topp i allsvenskan och kontinuerligt Europaspel", då får man antingen på något sätt se till att rita om den förbannade näringskedjan, eller revidera sin målsättning. Det håller inte att sälja en såpass bra spelare för kaffepengar om vi som sagt ska ha en sportslig janne att nå vår vision. Nog om det. Sam spelar.

- Lasse Vibe på topp. Ingen protest, inget snack.

- Andra forwardsplatsen är svår. Vill såklart ha in Engvall, men samtidigt är JJ för bra för att inte spela. Ska han (JJ) spela "ren forward" måste han spela "ren forward". Han ska inte behöva, eller bli instruerad, att behöva springa ner till egen backlinje att hämta boll, eller för den delen försvara. Låt honom stanna där uppe i boxen och kötta in bollen. Om vi ställer upp med JJ där, finns det givetvis då en bra väg att köra ett rakt byte vid behov, genom att då slänga in Engvall på samma position. Blir det, eller behövs det sättas högre press kan Robin (eller Sam) flyta upp lite och bilda något av en 433-formation.

Detta ger oss då följande elva:

John
Adam - Bjärs - Hjalle - Ludde
Gurra
Robin - May - Sam
JJ - Vibe

Om det är nåt att ha eller kommer att ske? Det vet bara Stahre, Torbjörn Nilsson och förhoppningsvis spelarna. Visa oss lite hjärta och resoluthet nu. Snälla.