tisdag 26 februari 2013

På väg mot den moderna fotbollen

RÄVSPELET. Att fuska med varudeklarationen är för tillfället på tapeten, men det är inte bara inom livsmedelsindustrin man ägnar sig åt detta fenomen. Även i IFK Göteborgs styrelserum och kringliggande katakomber pågår ett spel som utåt sett länge framstått som något annat än vad det egentligen är. Det som pågår där inne är inget annat än ett rävspel. Ett rävspel som för inte bara supportrar bakom ljuset. Detta är ett rävspel som för de anställda bakom ljuset, som för sponsorer bakom ljuset och som för spelare, föreningens medlemmar och i princip även alla andra intressenter bakom ljuset. Såväl i IFK Göteborgs mikromiljö som i IFK Göteborgs makromiljö förs det intressenter bakom ljuset.

Valberedningen, med Gunnar Larsson i spetsen, drar styrelsen bakom ljuset genom att frångå stadgar som alla andra tagit för givet. Styrelsen kritiserar valberedningen genom att i media öppet gå ut och kritisera dess förehavanden. Sponsorer hänger ut andra sponsorer och kallar varandra för "kapitalet" trots att de alla sitter i samma båt och i allra högsta grad utgör "kapitalet" allihop.

Mitt i allt detta citeras supportrar i media, och media som då givetvis på alla håll ser till att bidra med vedträn till den eld som nu brinner för fullt och som lär tillta i styrka fram till den dagen vi har en ny styrelse. Först att lämna styrelsen var Palle Stenberg, som givetvis också utgör en betydande del av kapitalet i form av sin position som VD för ett utav de större bolagen i svensk klädindustri. Det är givetvis tråkigt att Palle lämnar styrelsen, inte minst med tanke på att han med sin något mer blygsamma ålder utgör en viktig motvikt till "gubbarna". Hans ringa ålder kan möjligen medföra att han bidrar med tankegångar som den i övrigt homogena styrelsen (Cecilia Andersson undantagen) inte är kapabel att bidra med. Under de omständigheter som nu råder kan man misstänka att Palle inte är ensam om att lämna skeppet innan det möjligen sjunker helt. 

Som om inte detta vore nog så är valberedningens förslag till ny ordförande ute på djupt vatten just nu, där han som VD för ett kommunalt bostadsbolag är ytterst ansvarig för att nu förklara för statsmakten och kommuninvånarna varför hans bolag misstänks för att ha lagrat kränkande och känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Hur påverkar det IFK Göteborgs varumärke om Rignäs ansetts ha begått lagvidriga handlingar genom att registrera känsliga uppgifter om sina hyresgäster? IFK Göteborg med Bertil Rignäs i täten(varför har Rignäs ens uttalat sig om detta i egenskap av VD för Bostadsbolaget?) vill ha Erlingmark som klubbdirektör, men det vill inte PF-Nisse... Återigen är kapitalet där och tycker till. Ja, herregud, vilken soppa...

Kapitalismen har tagit ett grepp runt fotbollen och IFK Göteborg, och vi som ibland kallar oss för idealister gör givetvis vad vi kan för att bevara det vi tycker är vårt, men till sist är vi nog alla överens om att om vi ska nå längre, vinna mer och på rättvisa grunder vara med och konkurrera om fler titlar i Sverige och förhoppningsvis också i Europa så behöver vi det där kapitalet. De lärde tvistar om rätt väg är att sätta kapitalismens härförare i styrelsen, men jag är rädd för att det är svårt att undvika detta framöver. IFK Göteborg är en kamratförening. IFK Göteborg är en fotbollsklubb. IFK Göteborg är en livsstil, ja, näst intill en religion för många, men IFK Göteborg är också ett varumärke. Ett varumärke som likt ett företag kanske inte i första hand skall generera stora och direkta vinstpengar, men sponsorerna vet att varumärket är värt mycket att få lov att förknippas och synas med och detta kommer bli än mer tydligt framöver oavsett i fall vi supportrar vill det eller inte.

Finns det då något positivt i denna soppa? Ja, jag som supporter tycker faktiskt det. Genom att få media att koncentrera sig på saker som händer kring styrelsen så får våra spelare, som i första hand är de som i alla fall jag stöttar, och Mikael Stahre, äntligen arbeta i fred. Väldigt få röster höjs i detta nu mot spelare och ledare vilket betyder att spelare och ledare just nu, för första gången på mycket, mycket länge faktiskt får koncentrera sig på det som de är tillsatta och anställda för att göra; Vinna matcher åt oss. Näthatet mot Stahre är som bortblåst, vi vinner våra matcher och spelartruppen känns bra mycket mer harmonisk än på mycket länge. Det anser jag vara positivt.

Förstå mig rätt nu. Jag tycker att det som nu pågår i IFK Göteborg innebär en storskalig katastrof för klubben och dess varumärke, men som "@bmo_olsson" skrev på Twitter: Det stormade en del kring IFK Göteborgs styrelse i början av 80-talet också. Strax därpå vann vi två UEFA Cup-guld...

Till alla er som är medlemmar i IFK Göteborg vill jag dock säga att ni bör ta tillfället i akt och besöka det ordinarie årsmötet på måndag. Glöm dock inte att anmäla er i förväg och ta med er medlemskortet till Burgårdens Kongress. Det är ni medlemmar som ska se till att rättvisa skipas i frågor som gäller styrelsens kommande utformning. Vi andra har inte möjligheten och inte heller rätten att påverka - vilket gör att vi tvingas stå vid sidan av och acceptera utfallet. Visst medför detta en känsla av maktlöshet, men faktiskt också en känsla av lugn. Jag kan inte påverka och kan därför inte heller vara med och bidra till ett eventuellt felaktigt beslut. Jag är heller inte skyldig klubben någonting. Jag har inga skyldigheter mot klubben i detta avseende.

Jag tycker med detta som bakgrund att min uppgift som supporter i detta läget är att stötta spelare och ledare än mer. Vi ses på Valhalla på lördag! Kom igen Blåvitt!