2013/02/28

Know your enemy: Brage hemma

Så var det så dags för tävlingsmatcher. Efter två träningsläger och tre förfester är det så dags för svenska cupen. I första matchen ställs vi IK Brage som gick in i turneringens andra omgång, liksom IFK Göteborg. Där blev det seger med 1-0 mot division 2 laget Valsta Syrianska, numer division 1 då man vann serien. 

Istället för att göra en vanlig ”Know your enemey”-rapport tog jag istället ett snack med Brages, något hemlighetsfulle, sportchef Michael Kallbäck. Brage har fått mer uppmärksamhet i media än man fått tidigare år och verkar ha något intressant på gång. När intervjun gjorde hade man fortfarande inte spelat mot Djurgården, en match som slutade1-1. Både Jan Tauer och Dulee Johnson spelade från start. Brages mål gjordes av Dragan Kapcevic assisterad av Dulee Johnson. Det bör även tilläggas att Njogu Demba-Nyrén är ljumskskadad och missar matchen på lördag. 

I måndags blev det även klart att Jan Tauer blev klar för Brage, alltså efter det att intervjun gjordes. Men alla kommer väl ihåg hur det gick för Tauer sist han spelade mot IFK Göteborg i Göteborg? Nedan följer intervjun med Michael Kallbäck, håll till godo! 


Michael Kallbäck, sportchef i IK Brage, du har lyckats ro hem ett par riktigt tunga värvningar i Dulee Johnson och Demba-Nyrén men också Conny Karlsson på tränarsidan. Är det en ordentlig satsning mot Allsvenskan vi ser från er sida?
Nej absolut inte. Det känns inte alls som någon ordentlig satsning att just nu nå allsvenskan, även om det på sikt självklart är målet. Snarare skulle jag vilja påstå att vi istället varit mer noggranna i rekryteringen. Istället för att som tidigare titta på spelare som kanske passar in om man har en målsättning att hänga kvar, så har vi tittat mot spelare som egentligen kanske är för bra för superettan. Ska vi utveckla föreningen och egna talanger så kände vi att vi var tvungna att få in ytterligare spets. Vi fick in exakt de spelarna som vi ville samtidigt som vi lyckades behålla exakt de spelare som vi ville, och det ligger det enormt hårt jobb bakom.

Sen angående Conny så talar hans meritlista för sig själv. Jag frågade mig själv, och de jag arbetar nära, om vi inte skulle tänka utanför boxen när vi rekryterade tränare. Lägga om strategin lite, ungefär som vi gjort när vi tittade på nya spelare. Varför nöja sig med en tränare som har en begränsad kompetens och erfarenhet? Ska vi utveckla klubben och ge vår trupp så bra förutsättningar som möjligt så var vi även tvungna att på detta plan titta efter någon som på pappret egentligen kanske var för meriterad för Superettan. När Connys namn dök upp så var valet enkelt. Han är professionell ut i fingertopparna och vi känner verkligen att vi träffat rätt. Nu har vi tydligt förändrat strategin för hur vi ska jobba med rekryteringar på alla plan och det är vi nöjda med.

Hur skulle tycker du att er försäsongsform har varit hittills? 
Nu har vi Djurgården kvar så innan dess har vi bara 2 matcher att gå på. Den har vart OK. Vi har fått en del svar, och väntar fortfarande på en del svar men när superettan drar igång så hoppas vi och räknar med att vi ska ha fått dem.

Hur skulle du, för någon som inte följer laget, förklara ert spel? Eventuella nyckelspelare?
Vårat spel vill jag ogärna gå ut och kommentera, och detsamma gäller eventuella nyckelspelare. Vi har många unga spelare som jag tror kommer göra ett avtramp i Superettan under 2013 som kommer från de egna leden.  

Vad har ni för målsättning med cupen och hur ser du på era möjligheter att kunna gå hela vägen? 
Målsättningen i alla tävlingsmatcher är ju att vinna varje match. Man kan inte gå in i en kamp utan att vilja vinna. Sen ska man ju inte sticka under stolen med att det är 3 svåra matcher i cupen, varav 2 lag är väldigt, väldigt duktiga. Vi hoppas att på något sätt kunna rubba alla lag vi möter i cupen, sen hur långt det räcker det får vi se.  

Vad har du för bild av dagens Blåvitt och hur ska ni spela för att lyckas ta tre poäng?
Ett starkt lag med en väldigt kompetent tränare. Många skickliga spelare och klubben har gjort en kalasvärvning i Ludwig Augustinsson. Så det är inget snack om att vi möter ett skickligt lag, men samtidigt så ska vi försöka fokusera på vårat egna spel och våra egna spelare och inte anpassa oss för mycket efter motståndarna, oavsett om dom heter IFK Göteborg eller Nyköping. Hur vi ska spela mot Blåvitt kan jag ju inte avslöja här, sen är det en fråga för tränarteamet.

Matchen mot Brage spelas på lördag med start 16:00, precis som under förfesterna är det Valhalla som gäller. Biljetter köps hos Ticnet och går loss på 120:-. Matchen kan även ses på webben via officiella hemsidan.

Snart skiner Poseidon!