2012/12/21

Nya siffror om Göteborgarna

PUBLIKHETS I min artikel här på BaraBen för en månad sedan gjorde jag ett försök till att resonera fram till hur stor del av Göteborgs befolkning som håller på IFK för att belysa hur många av dessa som ännu inte släpar sig till Gamla Ullevi för att se våra kamrater spela live. I dagarna kom en färsk (efter säsongen 2010) undersökning från forskare på Göteborgs Universitet, med förmodat bättre siffror än vad jag rörde mig med, eftersom mina enbart var spekulativa. Jag tänkte därför göra en  överläggning med hjälp av de nya siffrorna som publicerats.

Vi tar siffrorna enkelt uppradade i steg för steg:
 • I Göteborgs tätort bor ungefär 550 000 människor enligt Wikipedia.
 • Enligt undersökningen som nämns ovan har 38% av göteborgarna ett favoritlag (i fotboll). Dessa motsvarar 209 000 personer.
 • Av alla de i tätorten som har ett favoritlag säger sig 48% ha sympatier för Blåvitt. 100 320 personer IFK-fans, bara i Göteborgs tätort (sträcker sig till Volvo i Tuve, Volvo i Torslanda, Askim, Delsjöreservatet, Bergsjön, Angered, Mölndal, Partille, Sävedalen).
 • IFK har ett stabilt publiksnitt på ungefär 10 000 per match och i praktiken mellan 5 000 och 15 000 på varje match. 
 • Eftersom arenan (i princip) aldrig är fullsatt och biljetterna inte slutsålda kan vi således konstatera att mellan 85 000 och 95 000 IFKare väljer att vara någon annanstans än Gamla Ullevi på matchdag. Antagligen fler eftersom en mer eller mindre jämn andel åskådare till varje match kommer från en plats utanför tätorten.
 • IFK har 10% av sina sympatisörer på varje match. Gais har 18% (om man räknar bort den extra tillströmningen som derbyt ger) en säsong där de kommer sist och slår bottenrekord. Öis har 10% i Division 1 Södra och Häcken har 53%, en extremt hög siffra trots guldstrid.

Slutsatser:
 • Om var femte person med IFK-sympatier vill gå på varje match hade några blivit utan biljett.
 • Vänder man på det kan man konstatera att om varje person som säger sig hålla på IFK går på var femte match kommer vi också ha fullsatt på alla matcher.
 • Var femte match innebär tre hemmamatcher på en Allsvensk säsong.

Frågor som Andrej Häggblad och de andra på Kamratgårdens kansli måste fråga sig:
 • Vad beror det på att så många som 85 000 - 95 000 stannar hemma på matchdag?
 • Hur får man 100 000 människor att gå på tre hemmamatcher var per säsong? 50 000 på sex matcher? 20 000 på alla 15?
 • Hur lyckas man med ovanstående då laget ligger på nedre halvan av tabellen, då publikstödet behövs som mest?

Det är upp till Andrej och grabbarna att nå ut och locka de som inte redan är smått fanatiska. Dock har de flesta av oss som läser den här bloggen regelbundet redan passerat tröskeln för att vara så inbitna att inget som klubben lockar med påverkar oss ändå. Vi vet om att vi har möjligheten att gå. Vi vet när matcherna spelas. Vi vet vad det kostar. Vi vet hur lång tid det tar. Vi måste ta vårt eget ansvar och se till oss själva för rannsakan. Gick jag verkligen på alla matcher jag kunde förra säsongen? Försökte jag verkligen låna ut mitt årskort när jag inte kunde gå själv? Försöker jag verkligen tillräckligt med att få med polarna på match?

Det finns de som argumenterar emot att gå på matcher mot mindre attraktiva lag som t.ex. Sundsvall, Gefle, Mjällby osv. men till er som tänker så har jag en bra synvinkel på det hela. Det är ju i de matcherna det är störst chans att få se en vinst (i vanliga fall)! Tycker man fortfarande inte att det känns lockande att gå på dessa matcher, så finns det en lösning som höjer publiksiffrorna och således även attraktionskraften för dem: Se till att stormatcherna är fullsatta så att det inte är möjligt att se IFK mot ett topplag om man inte är ute i god tid. Då kommer de som blir utan biljett gå på en annan match istället, för att stilla sitt sug efter fotboll/Blåvitt.

Låt oss tillsammans tvinga IFK Göteborg att öppna upp de oanvända delarna av bortaläktaren för att vi Änglar ska få plats. Låt oss släpa varandra till Gamla Ullevi oavsett motstånd, tabellposition eller väder. Låt oss blir fler och fler som hittar till det som är ett andra hem för så många redan.

Tillsammans mot 18 500! 

/patricw
@patricwestberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.