2012/12/03

Emil på operationsbordet

MEDICIN. Officiella går idag ut med nyheten om att Emil Salomonsson lägger sig på operationsbordet för att få bukt med sin tarmsjukdom som under 2011 fastställdes till den kroniska tarmsjukdomen Ulcerös kolit (inflammation i tjocktarmen). Emil har fram fram tills nu behandlats med medicin vilket inte verkar räcka längre.


Bland flera rubriker på internet kan man bland annat läsa att detta kan innebära slutet för Emils fortsatta karriär som aktiv fotbollsspelare. Ulcerös kolit har tidigare tvingat Per Svartvadet, Modo Hockey, att lägga skridskorna på hyllan.

För att alla ska få en bättre uppfattning om vad Ulcerös kolit är redovisar vi hur 1177.se har sammanfattat sjukdomen på sin hemsida:

Allmänt
Ulcerös kolit är en inflammation i tjock- eller ändtarmen, som gör att tarmens förmåga att lagra avföring försämras. Oftast får man sjukdomen i både tjocktarmen och ändtarmen. De flesta som får ulcerös kolit är mellan 20 och 30 år och det är oklart varför man blir sjuk. Man kan ha sjukdomen hela livet och den kommer och går i perioder. Sjukdomen kan inte botas helt, men man kan bli symtomfri efter en operation eller med effektiv medicinsk behandling. Risken för tarmcancer ökar särskilt om man haft ulcerös kolit i många år eller om man har sjukdomen i stora delar av tjocktarmen.

Symtom
Om man har ulcerös kolit är det vanligt med
  • blod i avföringen
  • diarré
  • ont i magen, som lindras efter att tarmen har tömts
  • tryck i ändtarmen som ger en känsla av att man måste gå på toaletten.
Behandling
Man kan ibland lindra besvären genom att ändra sina levnadsvanor, genom att till exempel minska stressen, sova mer och hålla sig till en viss diet. Ofta får man behandling med läkemedel, som kan göra att besvären helt eller delvis försvinner. Det är vanligt att medicinerna används för att förebygga en sjukdomsperiod. Svåra besvär av ulcerös kolit kan göra att man måste få tjocktarmen och ändtarmen bortopererade.

Mer information går även att få på Mag- och tarmförbundet.

Vi på Baraben önskar Emil all lycka till och hoppas snart få se honom springa upp och ner på sin högerkant igen!